Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kondensatorów - parę pytań

Wodorost

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary amplituner STR-6045, wyciągnąłem go z szafy i postanowiłem się na nim pouczyć.

Chciałbym wymienić w nim kondensatory, żaden się nie wylał ale mają ok 35 lat :)

Chcę się pobawić i uzyskać efekt w odsłuchu.

Znalazłem takie Nichicony i Black Gates ale jak sobie policzyłem to wyszło mi ok.150zł - czyli 2xwięcej niż sprzęt jest wart. W środku są od zawsze Elny. No i teraz parę pytań.

1) Które wymienić, te od zasilania i końcówki mocy czy wszystkie kondensatory?

2) Czy jak wymienię tylko niektóre to coś to zmieni w dzwięku, czy jak wymieniac to wszystkie?

3) Czy może im większe kondensatory wymienię ty lepiej (czy to tylko moja naiwność)

4) Czy mogę wymieniać sobie na kondy różnych firm czy lepiej wszystkie z jednej parafii?

5) Co jeszcze mogę/powinienem wymienić przy takim staruchu?

6) Co mogę zrobić żeby zmniejszyć szumy na wyjściu słuchawkowym?

Z góry dzięki

Wodorost, 20 Sie 2007, 23:15

Po tym czasie można wymienić w zasilaczu i torach sygnałowych. A potem jeżeli potrzeba w pozostałych układach.

Na większe nie polecam w torach sygnałowych, może zmienić się barwa dzwięku . W zasilaczu mogą być i 50 % większe.

Najlepiej wymieniać stopniowo zaczynając od zasilacza. Trzeba po każdej wymianie wygrzewać co najmniej kilkanaście godzin. Kondensatory najlepiej zastosować jednego producenta choć to nie jest regułą.

Nie ma co przesadzać z drogimi kondensatorami, ograniczenia mogą być też w zupełnie innym miejscu urządzenia; wymień na takie żeby się nie wykosztować, wspólczesne kondensatory po umiarkowanych cenach mają już bardzo wysokie parametry.

czy tego wielkiego kulfona Elna może zastąpic taki mały kondensator?

patrząc na wielkość mam wątpliwości, jak do każdej z nóżek przylutować 3 grube kable?

niech ktoś mnie utwierdzi w przekonaniu, że robię dobrze temu amplitunerowi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kondensatory elektrolityczne dawniej wykonywane były inna technologią tzw. mokrą. Teraz są nasączane elektrolitem.

Spełnia ta samą rolę w wartościach pojemności i napięć. Miniaturyzacja elektroniki spowodowała wymóg stosowania mniejszych gabarytów elementów. Możesz z powodzeniem stosować nowe . Po wymianie partii jak napisałem wcześniej należy wygrzewać sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.