Skocz do zawartości
IGNORED

copland cda-266 + csa-28 - czy ktos ma ?

Gość duńczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Tam EOT, ignoruj buracwo i tyle.

Zestawu nie słyszałem, ale jestem ciekaw jak brzmi csa-28. Co do kolumn, polecano mi go do VA Mozart, więc może to? Ja mam odwrotnie, mam mozarty a szukam wzmaka.

Nie polecam takiego połączenia dźwięk na dłuższą metę męczący. CD Coplanda jest za suchy w barwie (według mnie) na początku to się człowiek łapie na precyzje brzmienia i wszelkie smaczki w górze pasma, ale takie brzmienie potrafi zmęczyć. Słuchałem tego zestawu długo z Mozartami, a potem na Proakach. To na pewno też kwestia kabli bo te które mi podpinali były bardzo analityczne (Siltech i Audiqest) ja preferowałem połączenie z brytyjskim DPA, ale ze względu na niedostępność modelu kupiłem Maranza CD 17Ki. Nie twierdzę że był lepszy od Coplanda ale dla mnie w stosunku do DPA to był kompromis w lepszym kierunku. To było jednak dość dawno i dlatego bliższych szczegółów Ci nie udzielę.

PS. Tego Duńczyka to zaczerpnąłeś z filmu Machulskiego.

Gość duńczyk

(Konto usunięte)

=> Stryjecki

potwierdzam - EOT znaczy end-of-topic - nie było sensu go kontynuowac przy tego rodzaju jakości odpowiedzi...

na szczęście są też na tym forum poważni ludzie na poziomie.

=> Piterski

nie, ten "duńczyk" to raczej w hołdzie skandynawskiemu hi-endowi.

dzięki za wszystkie konstruktywne posty i czekam na więcej :)

nie spodziewam się jednak jakiejś powodzi - bo sprzęt coplanda jest IMHO w Polsce ciągle mało popularny - a szkoda.... cóż, pewnie przyczyną jest pewnie to, że nigdy nie był tani, a ostatnio to już wogóle :)))

>Drogi duński gościu!Jeśli chcesz mieć do czynienia z powaznymi i na poziomie ludzmi to proponuję zacząć od siebie!Zaloguj się, napisz coś o sobie(ta uwaga jest też skierowana do kolegów zalogowanych bardzo enigmatycznych) a póżniej komentuj.Pozdrawiam ;O)

=> Leszek

To ja - "duńczyk". używałem tego nicka tymczasowo do czasu stworzenia sobie własnego konta.

OK. zgodnie z Twoim życzeniem zalogowałem się...

Jednakże mam pytanie - czy fakt, że ktoś z Sieci zadaje na forum pytanie nie będąc jednocześnie posiadaczem konta na nim, oznacza że można z sobie z niego robić kretyńskie dowcipy, o których poziomie nie będę się nawet wypowiadał... ?

>Zbylu masz na myśli wpis Hienki? ;o) Jak byś te forum traktował poważnie to w "o mnie" napisał skąd jesteś,jaki sprzęt grający masz lub planujesz mieć ;O)A tak jesteś tajemniczą postacią z kosmosu? ;o)Nadal pozdrawiam

=> Leszek

widocznie nie przepadam za pisaniem "o sobie".

nie sądzę, żeby to świadczyło o moim "niepoważnym" traktowaniu forum - nie rozśmieszaj mnie proszę...

OK, EOT po raz drugi i ostatni mam nadzieję.

> Leszek

daj spokoj, zbylu/dunczyk nie przepada za pisaniem "o sobie" i ma do tego prawo, nie ma to nic wspolnego z niepowaznym traktowaniem forum. Musi sie co najwyzej liczyc z tym, ze ewentualne odpowiedzi nie beda uwzgledniac np. jego preferencji muzycznych czy brzmieniowych.

Zdarzaly sie juz znacznie bardziej bezmyslnie zadawane pytania, wiec nie przesadzajmy.

>Dong gdyby nie ten wpis to nawet bym nie ruszył paluszkiem ;o)

=> Stryjecki potwierdzam - EOT znaczy end-of-topic - nie było sensu go

kontynuowac przy tego rodzaju jakości odpowiedzi...

na szczęście są też na tym forum poważni ludzie na poziomie.

Po raz n-ty: jest demokracja i czy ktoś chce się logować czy nie to jego sprawa, czy chce coś napisać czy nie to też jego sprawa.Mnie to naprawdę nie interesuję ;o)A większość mego tekstu jest z przymrużeniem oka i odrobiną uśmiechu ;o)

Panowie, jesli autor watku zaczyna swoje pytanie slowami "poszukuje ludkow" to wybaczcie, ale...Sam wyznacza poziom odpowiedzi. Gwarantuje, ze na inaczej sformulowane pytanie odpowiedzi by sie posypaly.

Naprawde, ja sie "ludkiem" nie czuje.

Odnosnie Coplanda, mialem dwa modele z ich oferty (CSA8 i CTA 402) i majac porownanie z innymi firmami nie uwazam produktow tej dunskiej firmy za dobre. Chyba, ze ktos preferuje, suche, sterylne i chlodne brzmienie.

Oczywiscie ma tez sporo zalet, takich jak zrownowazone tonalnie brzmienie, przejrzystosc, duza liczba szczegolow.

Inna rzecz, ze wymienione przeze mnie wady dla innych moga byc zaletami.

--> Hiena

O przepraszam, ale nie zgodzę się z tym uogólnieniem, model CSA28 nie jest sterylny i suchy. Na pewno łączenie z CD 266 daje taki efekt ale nie z np DPA to było tak muzykalne połączenie że nic tylko odpłynąć, a i z tabelkami brzmiało po prostu cudownie kolumny znikały i to w naprawdę bardzo małym pomieszczeniu. To daje wyobrażenie jak wiele zależy od źródła. Ja nawet postawił bym taką tezę, że należy dobierać Kolumny-Wzmacniacz i Wzmacniacz-CD. Zresztą niech może wypowie się osoba postronna -->pal55 i powie czy on też odbiera brzmienie Coplanda CSA28 jako suche i sterylne, bo ja obiektywny być nie mogę, bo na co dzień słucham tego wzmacniacza.

cóż, widzę że rozpętałem tutaj małą wojnę... co nie było moim zamiarem, niestety. to że użyłem żartobliwie słowa "ludki" chyba nikogo tu nie uraziło ? chyba, że towarzystwo tego forum trzeba tytułować z dużej litery per Państwo - jeżeli tak, to przepraszam.

widocznie tu nie pasuję.

chciałem się po prostu dowiedzieć czegoś o coplandach, które wymieniłem w topicu. to wszystko. wyszło inaczej :( czy z mojej winy ? hmm...

niech każdy oceni to sam.

pozdrawiam,

--> ludek, może byś się tak sam zalogował, a nie tak za winkla szukasz okazji by komuś dokopać.

--> zdylek, nie przejmuj się to tak na co dzień nie wygląda i warto przeglądać to forum.

skoro zostalem wywolany, to po jednokrotnym odsluchu moge powiedziec, ze CSA 28 zwlaszcza w polaczeniu z gramofonem na pewno nie jest zimny :), a i z Marantzem jakos zrodlem rowniez gra u Piterskiego dosc cieplo (choc bez przesady)

• 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.