Skocz do zawartości
IGNORED

Dzwiek stacji radiowych-ranking

jastrzab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegos czasu nurtuje mnie pytanie jak forum audiostereo (w osobach użytkowników) odnosi sie do jakości, charakterystyki odsłuchowej nadawanego dźwięku przez poszczególne stacje radiowe. Wiem, że trudno o obiektywizm z powodu różnych systemów u każdego z nas i siły sygnału, ale .... lets try!!!!

Moje typy (przy założeniu, że sygnał jest z anteny kablowej):

1. Radio PIN - jak dla mnie chyba styl nadawanego dźwięku najbardziej pasuje do kryteriów, którymi wszyscy się kierujemy

2. Trójka - szkoda, że drugie miejscie bo chyba jeszcze cały czas repertuar najlepszy; moim zdaniem dźwięk trójki jest lekko przebasowiony

3. Jedynka

4. Jazz radio

https://www.audiostereo.pl/topic/35425-dzwiek-stacji-radiowych-ranking/

Jeśli chodzi o jakość transmisji. To ja bym wykreślił wszystkie radia, a zostawił tylko PR II.

W dodatku nie stosują tam kompresji posczas odtwarzania muzyki, a tylko limiter. To słychać.

jastrzab, 16 Sie 2007, 10:39

Mam dwie hipotezy:

1. Albo trafił na inżyniera dźwięku/akustyka/dostawcę sprzętu z ciągotkami audiofilskimi

2. Albo inżynier dźwięku/akustyk/dostawca sprzętu ma małe pojęcie o osiągnięciach techniki komputerowo-akustycznej i nie ma pojęcia jako to wszystko zepsuć - nieświadomie lub z konieczności stosuje zasadę "less is more"

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

jastrzab, 16 Sie 2007, 09:58

Kup sobie lepszy Tuner albo zmień miejsce zamieszkania

W Krakowie:

3PR pełna kultura najlepsza jakość-super lepiej niż na CD ale tylko ze studia Agnieszki Osieckiej z pozostałych kiepsko.studia maja dupiane łącza i cosik brzęczy

Radio Kraków kultura jak wywala puszczanie z puszki będzie pełna kultura

2PR po zmianie częstotliwości z przyczyn propagandowych rządu program dalej bardzo kulturalny ale jakość nadajnika dupiana (dawna jedynka)

Radio Jazz pełna kultura muzyczna ale jakość z powodu słabego nadajnika głównie nośna drugiego kanału powyżej 20khz kiepska nawet bardziej niż pr2 przydała by się polaryzacja pozioma kto im doradził pionową ? jak wiekszość stacji nadaje w poziomej

Tok FM pełna kultura i najwyższy poziom dziennikarzy sygnał niestety kiepściutki ale jak się włączy mono to do rozmów jest dobrze

1PR dupiany cały tor za wyjątkiem świetnego nadajnika po 2PR tuby propagandowej nie słucham

RMF tylko do słuchania w samochodzie albo na małych przenośnych pierdolnikach

Inne radia koło jak wyżej

Radio Katowice treściowo ok czasem dość przyzwoicie na 3+

Inne radia około 60 słabiutko w tym Radio Maryja na 8 częstotliwościach-tym to się dostało tych pasm

Słowacja nawet nie wiem dokładnie co odbiór tylko mono czasem trochę szumi czasem nie

Ukraina j.w.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tuner mam z Radmora 5102 TE i uwazam ze jest OK, wiem, wiem sa lepsze....

Powiem tak - wczoraj okolo 1 w nocy porównywałem jakość na trzech stacjach

Radio PIN, Trójka i Radio JAZZ - nadawali mniej wiecej podobna muzykę i Radio PIN - pobilo na glowe obie powyższe stacje i tutaj jednej rzeczy nie kumam

Bo przy radiu PIN mam poziom sygnalu na 1,5 diody w radmorze, na pozostałych prawie 3 sie pala ale i tak fajniech gralo na PINie - co tak naprawde ten poziom sygnalu w radmorze znaczy?

Miejsca zamieszkania nie zmienie, ale zrobie eksperyment nastepujący:

Zamiast sygnalu z kablowki podlacze nastepująca antene:

Koło od roweru umocowane na izolatorze elektrycznym (kij od szczotki) plus zwykly koncentryk- w bialymstoku kiedys (skad pochodze) na unitrze tosca 303 lapalem połowe lokalnych stacji radiowych na ścianie wschodniej i tyle samo z litwy i bialorusi - nie mowiac o pol swiata na pozostałach zakresach.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zerkos

o mnie | ignoruj | PW

stat: 731 / 324 / 0

16 Sie 2007, 10:39

Jeśli chodzi o jakość transmisji. To ja bym wykreślił wszystkie radia, a zostawił tylko PR II.

W dodatku nie stosują tam kompresji posczas odtwarzania muzyki, a tylko limiter. To słychać.

Niestety nie ma takiej mozliwosci. Kompresor jest stalym elementem toru stacji radiowej. Jednak do konca nie wiem co miales na mysli bo kompresor w sensie sprzetu radiowego a kompresja dzwieku w sensie utraty jakosci do dwie rozne rzeczy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jastrzab

o mnie | ignoruj | PW

stat: 22 / 1 / 0

16 Sie 2007, 10:41

wstyd, ale bylem nieświadomy, btw: do ily kompresują (96 czy 122 kb/s)?

Nie ma takiej opcji. W wiekszosci stacji radiowych nie uzywa sie wbrew ogolnemu przekonaniu mp3 a mp2.

discomaniac ma rację ale szanujace się stacje mają nagrane wszystko w jeszcze mniej stratnym formacie wave-lecz zajmuje to dużo miejsca na dysku dla tego leniuchy dla wygody kompresują je do nie najlepszego mp2 i radio sobie podupada a mogło być tak pięknie naprawdę czasem 3PR u mnie (30km od nadajnika Chorągwica) ma sygnał 90dB a już na 5dB słychać Ukrainę i Słowację

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

discomaniac71

>Jednak do konca. Nie wiem co miales na mysli bo kompresor w sensie sprzetu radiowego a kompresja dzwieku w sensie utraty jakosci do dwie rozne rzeczy.

No oczywiście, że chodzi o sprzęt i nawet nie przeszło mi przez myśl, abym pomyślał o kompresji utworów. Tymbardzieje że byłem kilkarazy w studio i widziłem na wlasne oczy iż nagrywanie utworów bez kompresji jest niemozliwe.

Może jeszcze na pozsczególnych śladach, gdzie nie ma dużych zmian dynamicznych, natomiast już na sumie jest to konieczne. Ale wróćmy do sedna sprawy.

>Niestety nie ma takiej mozliwosci. Kompresor jest stalym elementem toru stacji radiowej.

Zgoda, ale nie do końca.

Gdyż mój wujek mówił, że był kiedyś w studiu PR II i co nie ma kompresora w torze z lini CD jest tylko limiter.

Kompresory są tylko po przedwzmacniaczach mikrofonowych, bo co by się stało, gdyby ktoś miał głośny i donośny głos albo krzyknął do mikrofonu, który na dodatek jest dość dobrą pojemnościówką i czuły na zmiany dynamiczne.

Podobno na sumie wychodzącej z konsolety do nadajnika stosują sie tzw. twardy limiter, czyli taki który nie ingeruje jeśli amplituda nie przkroczy określonego stałego poziomu. A jeśli pojawiłby się choćby troszkę ponad ostalony próg, automatycznie jest obcibany.

Kompresor lub w niektórych konfiguracjach takie urządzenie oczywiście musi być i kropka.

Inaczej dochodziło by do przemodulowania nadajnika.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zerkos a wyobraz sobie sytuacje kiedy emitujesz fragment plyty z bardzo cichym fragmentem np Barclay James Harvest - Octoberon i ostatni numer Suicide? gdzie podmiot liryczny idzie sobie przez zatloczona kawiarnie wsiada do windy wyjezdza na ostatnie pietro i chce skoczyc popelniajac samobojstwo. Gdyby nie bylo kompresora wyciagajacego najcichsze fragmenty na antenie bylaby niemal cisza. Niestety takie urzadzenie jest konieczne.

A propos odbioru na lokalnych nadajnikach. Jeszcze dodam takie moje porównanie.

Proponowałbym posluchać PR II np. w mojej miejscowości skąd pochodzę(Konin)

albo Warszawy oczywiście.

Na dobrym radiu jakość jest niemal jak z CD i muzyka ma wyczuwalnego "kopa".

Słuchałem na dobrym sprzęcie PR II w Zakopanem. Kumpel miał dobrt tuner Sony ES. znam go z brzmienia.

Tragicznie było, a już szczególnie w barwie instrumentów smyczkowych.

Co oznacza, iż nie wszedzie w Polsce są zastosowane dobre przetworki, przetwarzające otrzymany cyfrowo sygnał na analog będący źródłem analogowym dla lokalnych nadajników FM.

Oraz nie bez znaczenia pozostaje sama jakość nadajników. ;-)

Oczywiście w większych miastach wykorzystywane są nadajniki większej mocy. Wykonanie profesjonalnego nadajnika o coraz to większej mocy i wspaniałej jakości foni to sztuka i wymaga ona ogromnych kosztów.

Zatem sądząc po budżecie naszej KRRiT nie mogą sobie pozwolić na najlepsza aparature, niestety.

U mnie z kolei to trójka nie jest najlepszej jakości.

>Zerkos, 16 Sie 2007, 12:43

>U mnie z kolei to trójka nie jest najlepszej jakości.

no właśnie - Ja mieszkam w Wawie na żoliborzu i u mnie trójka przez kablówkę i antenę balkonową jest z mocno wyostrzonym dołem, czasami jak jest absolutna cisza i dam głośniej to rezonuje pudło mojej gitary, te same kawałki z kompa np. to już znacznie lepiej

fakt radio maryja ma idealny sygnal, tysiace rozmieszczonych w calym bidnym kraju nadajnikow skutczenie zakluca prace reszty - na pocieszenie pozostaje fakt; kiedy juz nic nie uslyszysz w swym radyjku radio maruja cie nie opusci ;)

a najlepiej brzmia jakiekolwiek stacje ale ze starych odbiornikow lampowych - w przeciwienstwie do czasow obecnych kiedys radio bylo bardzo istotne i urzadzenia je odtwarzajace staly zwyczajnie na wyzszym poziomie niz obecne jakies pseudofilskie zlomy dynaba itp.

Radio pin lubie bo lagodnie gra, niestety ma maly sygnal i chyba mnie w tym wypadku wogole nie obchodzi czy to specjalnie zmieniana cyfra czy analog czy cokolwiek jest poprostu milo inne stacje potrafia strasznie jazgotac.

>Radio pin lubie bo lagodnie gra, niestety ma maly sygnal i chyba mnie w tym wypadku wogole nie

>obchodzi czy to specjalnie zmieniana cyfra czy analog czy cokolwiek jest poprostu milo inne stacje

>potrafia strasznie jazgotac.

!!! TRUE TRUE !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.