Skocz do zawartości
IGNORED

Czy możliwy system pcta karcie a nie HD?

bodo_z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl czy można zbudować kartę do kompa na której znajdował by się system operacyjny a nie na twardym dysku.Wiem ze to może powrót do kompów w stylu mały atari itp.Ale te rozwiązanie miało zaletę po wyłączeniu kompa i uruchomieniu system wstawał póki chardwer był sprawny. Pytanie te kieruję do specjalistów od komputerów nie mam wiedzy w tym temacie lecz wydaje sie że to było by możliwe.

Nowe motherboards potrafia startować system np. z usb. Lepiej byloby wiec wgrac system na taki maly hdd w kieszeni usb i trzymac go w szufladzie na wypadek nie zadzialania komputera.

>>Bodo

To kwestia rodzaju systemu operacyjnego oraz czego od niego wymagasz ..

Jeśli marzysz o Windowsie XP Prof we Vista to zapomnij..

Jeśli Windows CE już łatwiej (tak działają palmtopy, telefony kom itd..) jednak są to specjalizowane systemy operacyjne, które mają więcej ograniczeń niż funkcjonalności..do tego dochodzi specjalne oprogramowanie które jest kompilowane i optymalizowane pod taka platformę..

Problem tkwi w ilości danych które muszą zostać załadowane do pamięci lub/i dostępne w krótkim czasie.

I tu jest problem e-promy (poprawcie mnie jeśli się mylę nie mają wystarczającej pojemności żeby zmieścić wszystkie potrzebne dane..)

Do tego wystarczajcie szybkie procesory które są w stanie policzyć wszystko..

Jest sporo dystrybucji Linuxa (tzw. LIve CD ) które się wymagają do uruchomienia CPU, CD oraz RAM..

Problem jest taki że "rozpakowany" obraz zajmuje dużo miejsca w RAM który jest pamięcią nietrwałą..

Artur

Ja juz instalowalem XP na karcie CompactFlash 1GB podlaczonej za pomoca adaptera CF/ATA do portu IDE. Dla komputera i systemu operacujnego ta karta jest poprostu twardym dyskiem, tylko chodzi 10 razy szybciej.

Co do Visty to sie nie wypowiem, bo nie testowalem. Co do innych, ktorymi sie bawilem:

cypher: ... to chyba nie do konca tak. generalnie da sie, kwestia jaka karta i jak zamontowana. CE raczej na x86 nie pojdzie, a do tej pory widzialem dokladnie 2 palmtopy z systemem operacyjnym na karcie pamieci.

bodo_z:

na karcie - tzn chcesz wywalic ze srodka dysk i zainstalowac tam compact-flasha? Bez bolu. Kupujesz przejsciowke CF->IDE, wkladasz karte i tyle. Jest to widziane jako normalny dysk. Instalujesz co chcesz i jak chcesz bez zbednego "ale". WinXP - bezproblemowo, Linux (u mnie gentoo) dziala, NetBSD - dziala.

natomiast jesli chodzi o instalacje systemu operacyjnego na pendrivie - to w przypadku windy musisz zrezygnowac albo z przenosnosci albo z wydajnosci. Windows jest jednak bardzo prymitywnym systemem operacyjnym i jesli zoptymalizujesz jego dzialanie dla jednej maszyny, to na maszynie o innej konfiguracji po prostu nie ruszy. Rozwiazaniem dobrym w tym przypadku jest np BartPE, ktory mozna optymalizowac dla wydajnosci, albo przenosnosci. Kwestia wyboru. Linuksa zainstalujesz jak chcesz. Tak samo NetBSD. W przypadku tanich pendrive'ow spotkasz sie z klopotem zwiazanym z niska wydajnoscia podczas zapisu, nawet wtedy, gdy producent deklaruje 20MB/s (jest to po prostu predkosc maksymalna, kiedy kazda z komorek ma identyczny licznik zapisow, a kontroler na pendrivie nie musi przeliczac sektorow). W praktyce moze sie okazac, ze za pierwszym razem bedzie to te 20MB/s, a po kilku zapisach spadnie do 2MB/s. W przypadku linuksa mozesz sobie zbudowac przenosne biuro w ten sposob. Najlatwiej - zainstalowac ktores z LiveCD na pendrivie, zrobic druga partycje na dane i tyle. Mam tak 16GB Voyagera i nie raz sie przydal.

jest jeszcze trzecia mozliwosc: (tak jak napisales podobna do rozwiazania z atari czy C64) - zainstalowac linuksa w... BIOSie, a scislej w kostce wkladanej zamiast biosu. Sa takie kostki 4 i 8MB, wiec szalu nie ma, ale za to sam system startuje w kilka sekund (np moj wstawal niecale 4s do uruchomionych okienek), a czesto potrzebujemy po prostu koncowki multimedialnej w stylu (bardzo fajne rozwiazanie jako odtwarzacz do muzyki)

Bardzo dziękuje za odzew ,

Widzę że jest zainteresowanie tematem ;o) więc uściślę ciut to o co mnie chodziło.

Chodzi o kartę zastępującą w pewnym sensie dysk systemowy by można było po zainstalowaniu systemu i oprogramowania dla danego komputera wgrać na nią obraz dysku C i tak ustawić później bios by komp startował z tej właśnie karty.Wiem że do tego trzeba sporo pamięci i że może nie być w sprzedaży takich kart.Więc może by taką kartę stworzyć,- opracować. Karta mogła by mieć blokadę przed zapisem w czasie normalnej pracy kompa a system operacyjny był by apgrejdowany na niej po przełączeniu odpowiadającego za to przełącznika co do podtrzymania pamięci to pewnie można by tak jak robi to bios za pomocą akumulatorka który by się doładowywał za każdym razem gdy włączymy kompa. Nowe pamięci RAM są już w miarę tanie za 1Gb, A może są jakieś inne zdatne do zastosowania? Ja bym się pokusił o wykonanie projektu pcb, niestety schematu nie obmyślę bom za cienki w temacie. :o) Ale marzy mi sie by w system operacyjny nie właziły żadne robale wirusy itp i by komp chodził jak najlepiej.A awaria dysku nie groziła utratą systemu.

bodo_z: nie kombinuj :) dyski SSD-RAM juz dawno wymyslili :) Ale najprostszy jednak jest adapter CF-IDE. Masz pelna zgodnosc z dyskiem. Adapter kosztuje ok 20pln, CFki - sam zobacz.

Blokada zapisu - obawiam sie, ze tu ogranicza nas zgodnosc z IDE - uzywajac SD->IDE jest mozliwe wlaczenie blokady zapisu, ale tu jestes dosyc mocno ograniczony pojemnoscia karty (2GB - nie widzialem SD->IDE w technologii wysokiej gestosci). Karty CF sa jednak tansze i moga miec dosc duza pojemnosc (16 GB obecnie w sklepach, niedlugo 32GB). Nadal nie napisales, jaki system operacyjny chcialbys uzyc.

Bodo_z - znalazłem taki wynalazek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

karta w którą wkłada się pamięci i podłancza przez sata. Komp widzi to jako dysk.

Po wyłączeniu kompa pamięci są podtrzymywane przez akumulatorek, jak ten się rozładuje to szlag trafia wszystkie dane:/

Ukryta Zawartość

bodo_z: Obecnie powoli sie juz odchodzi od SSD-RAM na rzecz SSD-flash. Od momentu rozwiazania problemu z wielokrotnym zapisem we flash-ach, nie ma juz przeszkod w stosowaniu flashy nawet w rozwiazaniach o bardzo wysokich przepustowosciach. Ceny SSD flash w rozmiarach 2,5" firmy Transcend:

4GB - 100$

8GB - 280$

16GB - 400$

32GB - 500$

SSD-RAM z reguly sa stosowane do serwerow. A rozwiazanie jak powyzej? Coz. Jest to typowy RAM-disk, przeznaczony jako tymczasowy bufor dla systemow operacyjnych, gdzie nie mozna juz wsadzic tych dodatkowych 4GB RAM (ram-disk w pamieci kompa jest jednak kilkakrotnie szybszy od tego na SATA). Podtrzymanie bateryjne - dziala owszem, ale max 2-3h. W praktyce bardziej oplaca sie kupic wiecej RAMu i dobrego UPSa. Do Twoich zastosowan sie po prostu nie przyda.

Mowie serio - jak chcesz miec kompa z tanim dyskiem na flash-u po prostu kup adapter, wloz do niego karte i tyle. Rozwiazanie tanie, sprawdzone i dzialajace (w jednej z moich maszyn od 2 lat non-stop).

Czy są już na rynku karty CF z natywnym interfejsem SATA?

Czy mógłby mi ktoś podać link do testu (nie-chińsko-języcznego) wydajności dwóch takich kart CF spiętych w RAID-0?

Jesli chodzi Ci o cos, co podlaczasz w miejsce "normalnego" HDD - to tak. Nazywa sie to Solid State Disk (SSD) i jest jego wersja flash-owa (zreszta obecnie najbardziej popularna).

Jesli to dobry RAID - zsumuj sobie maksymalny odczyt z obu kart, odejmij 5% i masz wynik. W zeszlym roku sie bawilem takim ustawieniem (fakt faktem na interfejsie IDE). Na linuksie na software'owym raidzie spokojnie 60MB/s odczyt (PIV 2.8GHz, 1GB RAM). Czas dostepu jest dosyc ciezko mierzalny (0.1ms- 0.5ms).

BTW: krotki opis optymalizacji rozmiaru WinXP:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ehh... znowu duzo trabienia o niczym.

1. Nie wiem, czy obecnie ktokolwiek uzywa NORow w CFkach. W Sandiskach sa na pewno NANDy.

2. Trwalosc. Chyba wszystkie karty na rynku maja juz kontroler dbajacy o to, ze kazda komorka jest zapisywana taka sama ilosc razy. Trwalosc obecnie szacuje sie na >6 mln cykli. Ale dobrze. Przyjmijmy ze kupimy 2GB karte starszego typu z trwaloscia gwarantowana 1mln cykli zapisu. Karta ma predkosc zapisu 20MB/s. Co daje nam czas zapisu dla calej karty 100 sekund. Po jakim czasie karta zaczyna sie psuc? Odpowiedz: 1mln cykli * 100 sekund=100mln sekund= ok 3 lata. 3 Lata _ciaglego_ zapisu. Jesli kupimy karte tego samego typu o pojemnosci 4GB - bedzie to 6 lat ciaglego zapisu z pelna predkoscia.

3. Wydajnosc. Czesto sie slyszy, ze karty sa wolniejsze od dysku. Sprawdzmy. Akurat mam gentoo na 2GB SanDisk Extreme III o deklarowanej predkosci 20MB/s. Bootowanie z dysku Seagate Momentus 2.5" 160GB - 1min 12 sek. Z karty zamontowanej zamiast tego dysku - 29sek. Transfer maksymalny z tego dysku - 36MB/s. Obecnie najszybsza karta to Sandisk Extreme IV o testowej predkosci odczytu ok 40MB/s. Dyski SSD z dedykowanymi kontrolerami sa jeszcze szybsze, gdyz z reguly jest tam polaczone wiecej scalakow rownolegle i ich predkosci dochodza do 80-90MB/s.

Ad vocem pkt. 3

Wybacz ale czas ładowania systemu to raczej mizerny benchmark (praktycznie sam odczyt). Testy aplikacyjne i syntetyczne jakie udało mi się odcedzić od krzaczków i falek wskazują, że dla konfiguracji CF-RAID-0 wydajność zapisu losowego to około 10MB/s. W porównaniu do 7-8 MB/s mojego "niezrajdowanego" kilkuletniego Cheetah'a 15k.3 to raczej niezbyt obiecująco :/

Można kupić w Polsce konwertery CF->SATA?

zapis ciagly, konfiguracja 2xSandisk Extreme III 2GB (akurat takie mialem pod reka), skonfigurowane pod linuksem do RAID-0. Interfejs CF->IDE 2 kartowy.

time dd if=/dev/zero of=/dev/md0 count=2097152

(...)

1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 51.2041 s, 21.0 MB/s

Czyli nie az tak tragicznie. Zapis losowy wcale nie bedzie duzo wolniejszy jesli zostanie uzyty jakis sensowny system plikow.

Co do CF-SATA w Polsce - niestety nie pomoge (nie mieszkam w Polsce od kliku lat :()

OT: cos wolny ten Cheetah ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.