Skocz do zawartości
IGNORED

DIY Oriony [no prawie :) ]

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, predstawiam moje nowe zabawki. Są to Linkwitz'owe Oriony w wersji "el'cheapo". Wszystkich przepraszam, za dublowanie moich wpisów (nie zauważyłem, że dopisuję się w jednym z wątku zakładce stereo zamiast w DIY).

Pomysł na open baffle powstał praktycznie "od pierwszego przeczytania" linkwitzlab.com (wówczas nie było tam jeszcze orionów -"crerme de la creme" stanowiły Phoenixy). Lata leciały, wiedza rosła a i fundusze w pewnym momencie pozwoliły na zakupy u znanego nam Rolpha :).

Niestety, łatwo policzyć ile kosztują Excele i XLSy (w ilości słownie: "cztery") - zdecydowałem się na tańsze alternatywy: 27TBFC, L22RNX/P i SLS12. Największy problem miałem w doborze średniotonowca (konkurentem był Peerless HDS 205).

Po dostawie nie zostało nic innego jak zabrać się do budowy. Ze względu na typ projektu "el'sknera" - nie miałem oryginalnych planów od Linkwitza - wszytko jest "na oko" z jego strony.

Poniżej małe fotostory z rocznych prac (mam niestety czas tylko weekendami i to nie zawsze). Jak grają i co dalej z projektem - będzie niżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/35354-diy-oriony-no-prawie/

Pierwsze prace.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pierwsze testy, obok moje prawie trzymetrowe linie transmisyjne :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Boki. Ściśnięte razem - powinny być jednakowe :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skrzynki basu - międzyszlif operacyjny :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fornirowanie boków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po zafornirowaniu. W tle żelazko do wykonywania płytek drukowanych :). Rodzina ciosała mi kołki, że z pokoju zrobiłem pracownię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tadaaaa!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grają teraz na prowizorycznej zwrotnicy (a raczej zwrotnicach). Bas jest oddzielony od środka aktywnie i napędza go 100W wzmak DIY. Środek góra jest zaopatrywany w moc przez lampowe DIY na EL34 (push-pll ultralinear). Środek/góra - w tej chwili jest rozdzielane pasywnie. Nie ukrywam, że to najsłabszy w tej chwili punkt tego projektu. Kolumny mocno kuleją na środku, taki duży średniotonowiec, z mocnym break-up daje znać o sobie. Czekają mnie pomiary (panasonic już jest :) ), budowa kolejnego wzmacniacza, zwrotnica aktywna...Będę miał z nimi zabawę na jeszcze dłuuugi czas - ale przecież trochę o to chodzi, aby króliczka gonić :).

W przeciwieństwie do średnicy jestem baaardzo zadowolony z basu ! Jak je włączyłem pierwszy raz byłem załamany. Gdzie jest bas ?? Okazało się, że trzeba dorobić korekcję 6db i "dojrzeć do dipola". Szybko przekonałem się, że ten "bas" którego mi brakowało to były rezonanse pokoju. Teraz mogę posłuchać jak naprawdę brzmią moje płyty na basie. Kolumny radzą sobie na dole ze wszystkim, nawet jakimś umcy-bum-bum. :).

Generalnie o brzmieniu będę mógł się wypowiadać pewnie dopiero za... Pełna aktywna zwrotnica (po pomiarach) i dodatkowy wzmak, trochę czasu minie. Z tego co zrobiłem do tej pory jestem zadowolony. Mimo, że nie są tak dopieszczone jak te ze strony Linkwitza - czyż nie są ładne ?? :)

Teraz podzielę się doświadczeniem jakie zdobyłem po wykonaniu tych skrzynek:

1. Uzyskanie czarnego lakieru z dużym połyskiem w domu nie jest łatwe, mimo posiadania "pistoletu". Teraz chyba oddał bym zawodowcom, zwłaszcza, że znam takich.

Jeśli ktoś chce wykonać duży połysk dając dużo farby za jednym razem, potem szlifować/polerować - tak się nie da :(. Jeśli są gdzieś nierówności, to zanim się je zeszlifuje ściera się naprawdę dużo farby. Więc podstawa to kilka warstw, każda dobrej jakości i szlifowanie drobnym papierem.

2. Fornirowanie - Moment Henkela, nie żałować kleju, poczekać aż będzie suchy w dotyku !! Zmarnowałem trochę forniru przez to :D. Fornir pofałdowany (jak bubinga pomele) trzeba niestety mocno przycisnąć. Mi nie udało się go przykleić bez docisku, mimo henkela i odczekania aż wyschnie.

3. Najpierw mierzyć potem ciąć. Najpierw liczyć ile - potem zamawiać fornir. To banały - jak się czyta na forum. To święte słowa - jak się płaci dwa razy za transport z zagłoby.

4. Zdecydowanie lepiej się szlifuje fornir niepolakierowany. Więc nie warto odkładać pracy na potem. Szlifujemy wzdłuż słojów, potem naprawdę to widać.

5. Jeśli po zafornirowaniu są bąble i niedoklejki - lakier tego nie przyklei, bez względu jak dużo warstw nałożymy, trzeba to zrobić klejem.

6. Przy szlifowaniu na mokro - trzeba uważać w miejscach gdzie nie ma farby (otwory pod głośniki). MDF na mokro mocno pęcznieje. Jeśli się to przydarzy - zostawiamy w suchym miejscu na długi czas - powinno się wyrównać. Nie należy tego zrywać i wyrównywać papierem - po wyparowaniu wody powstanie w takim miejscu dziura.

7. Przyklejonego forniru nie wystawiamy na słońce (żeby szybciej wyschło) ! Fornir wysychając kurczy się i powstaną pęknięcia. Niewiele można wtedy zrobić.

Mam nadzieję, że moje wpadki przydadzą się Wam.

Czekam na komentarze, pozdrawiam.

Lenny

Wyglądają konkretnie.

Nie myślisz jeszcze o wysokotonowym z tyłu :)

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ti

Ukryta Zawartość

Re: Lenny, 12 Sie 2007, 18:04

>Grają teraz na prowizorycznej zwrotnicy (a raczej zwrotnicach). Bas jest oddzielony od środka

>aktywnie i napędza go 100W wzmak DIY. Środek góra jest zaopatrywany w moc przez lampowe DIY na EL34

>(push-pll ultralinear). Środek/góra - w tej chwili jest rozdzielane pasywnie. Nie ukrywam, że to

>najsłabszy w tej chwili punkt tego projektu. Kolumny mocno kuleją na środku, taki duży

>średniotonowiec, z mocnym break-up daje znać o sobie. Czekają mnie pomiary (panasonic już jest :) ),

>budowa kolejnego wzmacniacza, zwrotnica aktywna...

może DCX 2496 Behringera?

>może DCX 2496 Behringera?

Pomysł jest kuszący.

Odpowiedź na to pytanie jest trochę filozoficzna. Ogromnym plusem DCX jest łatwość zmiany ustawień i cena (dla porównania łatwo policzyć ile kosztuje "garść" dobrych fetów do zbudowania liniowej zwrotnicy). Niestety jest trochę "niepoprawna politycznie". Chodzi o to, że użyte wewnątrz DACi nie są najwyższych lotów. Do tego jeśli się zdecydujemy na cyfrową zwrotnicę - albo użyjemy S/PDIF (fuj!) albo wewnętrznych ADC (blee).

Robiąc własną zwrotnicę mogę wszystko "dopieścić" - użyć dobrych komponentów, dopieścić zasilanie, zrobić dobry DAC i umieścić do w CD playerze itd...

Najlepiej byłoby chyba "ztuningować" Behringera i wsadzić do środka: sześć PCM1704, worek Black Gateów, (tu wstaw swoje ulubione części)... :D

pozdrawiam,

Lenny

A ja mam pytanie odnośnie głośnika średniotonowego i wysokotonowego

interesują mnie twoje wrażenia odnośnie połaczenie tych Seas, a przede wszystkim planowaną przez ciebie częstotliwość podziału. Czy nie odczuwasz ubytku w przedziale od 2000-4000 tys chcę się przekonać do tej kopułki i do takiego połączenia głośników.:)

pozdrawiam

bede wdzieczny za wypowiedz:)

->Snupa

cyt. "Czy nie odczuwasz ubytku w przedziale od 2000-4000 tys..."

Czy chodzi o Hz ? Obawiam się, że takiego pasma to nie tylko nietoperze nie słyszą, ale nie ma takiego zwierza w tej części Galaktyki... ;-)))

pozdrawiam

Re: Lenny, 16 Sie 2007, 18:26

:-))

nie będę się wdawał w szczegóły typu czy w DCX jest wejście i format AES/EBU czy S/PDIF oraz czy AKM-y to dobre czy złe DACs - bo wszystko to można albo sprawdzić albo jest to kwestia gustu - a o faktach ani gustach się nie dyskutuje ;-)

po prostu warto spróbować

dla zachęty:

Ukryta Zawartość

to jest uznana i bardzo "droga" firma hi-end:

Ukryta Zawartość

nawet we flagowym modelu Finale nie boją się zaproponować DCX w podstawowej opcji

ale namawiać nie będę - jeszcze podniosłoby się nie wiadomo jakie oburzenie - wiadomo, że nasi diajłajowcy najmundrzejsi i niczego próbować nie muszą ;-))

powodzenia!

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Lenny

co do przetworników AKM to mogłbyś się bardzo mile rozczarować; powiem tyle że moim zdaniem bliżej im do analogowego brzmienia niż jakimkolwiek BB

co do samego dcx, to faktycznie modyfikacje raczej konieczne są;), o np.: tu

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Snupa:

>interesują mnie twoje wrażenia odnośnie połaczenie tych Seas, a przede wszystkim planowaną przez

>ciebie częstotliwość podziału. Czy nie odczuwasz ubytku w przedziale od 2000-4000 tys chcę się

>przekonać do tej kopułki i do takiego połączenia głośników.:)

Podział mam trochę poniżej 2kHz, całe to pasmo jest obsługiwane właśnie przez kopułkę, więc nie powinno być tam jakis mega nierówności. Jestem z tego seasa bardzo zadowolony. 27TBFC ma opinię dobrze radzącego sobie z niskimi podziałami i całkowicie to potwierdzam.

Problemem jest średniotonowiec, przy cięciu 12 db/okt (tymczasowa zawrotnica pasywna) ma z jednej strony problem z dociągnięciem do częst. podziału, z drugiej ma wysoki i nisko leżący break-up.

Sprawa wyjaśni się po pomiarach.

pozdrawiam,

L.

Graaf - zawsze warto spróbować. Problemem jest, że takie 1kzł z nieba nie spada, a elementy do zwrotnicy analogowej już praktycznie mam. W przypadku, gdyby sie DCX nie sprawdził - pojawi się problem z odsprzedażą. Historia zna taki przypadek także na tym forum. :)

To że "droga" firma go gdzieś stosuje jest, przyznasz, słabym argumentem. Ale o gustach się faktycznie nie dyskutuje (w przeciwieństwie do faktów).

pozdro,

L.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Nadszedł czas na update :)

Zrobiłem swoje pierwsze nieudolne pomiary ! :D

Oto wyniki: głośnik wysokotonowy, z kondensatorem w szereg (duuuużym, tylko do ucięcia DC), axis, 30, 45 st.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto plik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Średniotonowiec. On axis, 30, 45, 80 st. Widoczny spadek 6db/okt od dołu, Szczyt "dipolowy" przy około 500Hz. Przy 1,5k głośnik juz ledwo zipie niestety i ostro pikuje w dół... Potem dobrze widoczne szczyty break-up.

Będzie z nim problem, ale tego należało się spodziewać patrząc na jego kartę katalogową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.