Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw mocno budżetowy

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Interesuje mnie zakup zestawu za max 3 tys. zł.

Po pierwszych sondach jestem na etapie czegoś takiego:

Cambridge Audio Azur 340 A

Cambridge Audio Azur 340 C

Wharfedale Diamond 9.1

Sprzęt do nagłośnienia małego pokoju w wielkiej płycie.

Muzyka to Jazz... no i właściwie tylko jazz.

Bardzo proszę o rady. Jestem kompletnym laikiem.

Aha, przy okazji pytanie, gdzie można taki zestaw skompletować w Warszawie.

Przeglądałem oferty różnych sklepów i nigdzie kompletu nie znalazłem.

Biorę pod uwagę zakupy cyfrowe, sklep www.max24.pl, czy ktoś coś może powiedzieć o tej witrynie?

Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/35307-zestaw-mocno-bud%C5%BCetowy/
  • Redaktorzy

mikowaj - skoro jesteś z Wawy to zrób sobie wycieczkę do Audiopunktu (na Batorego w przedszkolu) i posłuchaj śmiesznej lampki FatMan :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo jeszcze lepiej postaraj się skontaktować ze sprzedawcą tego malucha:

Ukryta Zawartość

Ten Aniołek ma na prawdę dobrą opinię a i z tego co pamiętam ktoś już z audiostereo ktoś już tego słuchał i nie było źle. Na rynku jeszcze za ok 1400zł można dostać najtańsze Dared'y, które też złe nie są.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hm, lampa na początek? Chyba nie jestem przekonany, czy to aby dobry pomysł.

Zależy mi bardziej na tym, żeby dźwięk był "solidny". Raczej słucham muzyki dla muzyki niż dla jakości.

W każdym razie dzięki wielkie.

Wharfedale 9.1, mimo niskiej ceny, są rzeczywiście niezłym wyborem i to nie tylki dla jazzu. Mam je już około roku, odsłuchiwałem je na 3 wzmacniaczach (aktualnie mam rotela ra-04 i grundiga FineArts V2) i nadal cieszą moje ucho. Należy jednak pamiętać że grają raczej ciepłym dzwiękiem z uwypukleniem średnicy i odrobiną wyższego basu - słychać to szczególnie w połączeniu z rotelem, ale i z "suchym" i liniowo brzmiącym grundigem utrzymują swój charakter.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Witaj

Po pierwsze - odradzam CA, dramat, porażka, na tym nie da się słuchać. Za ostro, bez barw, bez basu, bez namacalności, zimno, sucho, brrrrrrr

Po drugie - jeśli jesteś z Warszawy, to pochodź po sklepach ze swoimi płytami i posłuchaj. Jeśli jeseś początkujący, to musisz najpier wiedzieć, czego szukasz. Brzmienia różnych klocków bardzo sie od siebie różnią.

Po trzecie - zrozumiałem, że chcesz kupić wzzystko w jednym sklepie. A dlaczego? Pokombinuj, poszukaj, może lepiej zgrają się elementy różnych firm z różnych sklpeów?

Po czwarte - 3 tys za cały zestaw to odrobine mało, tym bardziej jeśli chodzi o nowy sprzęt. Ale ja zawsze polecam używane elementy (sam poza sieciówkami i podkłądkami antywibraczyjnzmi mam wszystko z drugiej ręki).

Po pięte - nie polecam żadnych konkretych firm, za mało sprecyzowałeś swoje oczekiwania. Ale jakby co, to pytaj, postaram się pomóc.

Pozdrowienia Stempur

PS. A na czym teraz słuchasz?

Howgh !

CA, to może rzeczywiście się skończyć niezłą klapą...

klocki używane, to naprawdę super alternatywa, a zwłaszcza na początek - można zbudować całkiem przyjemny system, uczyć się małym kosztem, zmieniać w razie czego klocki nie dokładając nic albo prawie nic...

polecam stronę TNT Audio - oni wspierają rynek wtórny hi-fi. można się wiele nauczyć i poczytać recenzje niektórych zapomnianych, zacnych klocków... ;-)

jeśli jest 3000 zl, to proponuję rozważyć zakup HK 680. na tym forum jest sporo na temat tego wzmaka...

zestawów głośnikowych używanych w b dobrych cenach jest sporo i naprawdę warto się rozejrzeć...

jedynie tanie używane CD, to może być spory problem...

warto się postarać, bo z tą kwotą na start można już coś zdziałać. gorzej jeśli chcemy kupić system za tą cenę w sklepie i to jeszcze w jednym - wtedy można też wiele zdziałać - przyczynić się do zrealizowania planu sprzedaży....

Mój obecny sprzęt to:

Telefunken RA 200

Yamaha CDX-530E

Unitra Tonsil

Oczekuje od sprzętu, że będzie trzymał poziom. Oczywiście planuje, że to będzie mój starter kit i, że będzie sukcesywnie doładowywany. Co do konkretów to trudno mi jest precyzyjnie określić czego oczekuję, ale mogę jasno powiedzieć, co najbardziej przeszkadza mi w moim obecnym zestawie.

Przede wszystkim dudniący bas. Niby jest wyraźny, mocny, ale czasem mam wrażenie, że zagłusza wszystko inne, a jak go przykręce choć odrobinę to jakby go zupełnie nie było.

Druga rzecz to fortepian. Dosłownie każde nagranie fortepianowe brzmi jak syntezator. Potworna sztuczność.

Po trzecie chciałbym, żeby sprzęt był bardziej tolerancyjny na remastery starych, analogowych nagrań. Do tej pory myślałem, że to ich taka specyfika, ale te same płyty słyszałem na lepsiejszym sprzęcie, i różnica była ogromna.

Oczywiście, że sprzęt nie musi być z jednego sklepu. Chciałem tylko gdzieś taki zestaw zobaczyć/posłuchać.

Pozdrawiam wszystkich.

tu kolega miał podobny problem, może znajdziesz jakieś rozwiązanie dla siebie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zacznij od kolumn - nowe AE evo1 (bardzo uniwersalne), usher s520 albo jeśli starczy pieniedzy epos 12.2 - do tego budżetowa elektronika marantza (seria 5000) lub denona (seria 500). anyway - musisz i tak sam posłuchać. wszystkie głośniki, które Ci polecam słyszałem i są w jazzie bardzo OK. oczywiście zakładam mały pokój 15-20m2

pozdr i daj znać co wybrałeś. napisz też więcej o muzece, ktorej słuchasz. pozdr2

parmenides, dzięki za konkret, właśnie błądzę po sieci w poszukiwaniu info na temat denonów.

Wydaje się nieźle. Chyba faktycznie odpuszczę CA, wygląda, że nikt tego tu nie lubi.

A jak by sie komponował PMA-500AE z Diamond 9.1?

W tej chwili leci Stańko - Suspended Night

Jutro będzie leciał Lee Konitz na starówce, pozdrawiam!

Na Yamahe rzucę okiem, dzięki. Natomiast kolumny to raczej nie podłogówki, mały pokój = niewiele miejsca = mała przestrzeń do nagłośnienia.

Kurcze, muszę zrobić listę i iść w miasto.

Mam sentyment do starych dziadów.

RGG? Nie znam ich muzyki, ale z tego co widzę to kolejne akustyczne trio. Czemu instrumenty dente są tak niepopularne wśród absolwentów AM w Katowicach?

Cóż, płyta Simple Acoutic Trio bez Stańki była nudna jak zimne klopsy, ale nie przesądzam z góry.

A jazz na starówce ma niepowtarzalny klimat. Zeszłotygodniowy lullaby na bis zwalił mnie z nóg...

byłem tam. pierwsze zdjęcie z zeszłej soboty. drugie z ostatniego koncertu stańki w kinie skarpa. trzecie - anders jormin - bohater zeszłosobotniego koncertu. viking

Ukryta Zawartość

post-35-100007009 1186782971_thumb.jpeg

post-35-100007010 1186782971_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mikowaj

Chcesz konkretów?

Oto moje dwie propozycje:

1. gdzieś widziałem w ogłoszeniach wamzcniacz Primare z serii 20, do tego Monitor Audio 5i (sprzedaje pawelm z naszego forum) i do tego jakiś przejrzysty odtwarzacz. W 4 tys może się zmieścisz :-)

2. W ogłoszenaich chodz NAD-y 372 lub 370, do tego monirtory Dynaudio 42 (pojawiqają się z drugiej ręki) i znów przejrzysty cedek i szbkie nie mulące kable (choć tu może być problem z basem, ale można to okiełznać na przykłąd kablami QED lub XLO).

A na RGG idż koniecznie, parmezan dobrze prawi, to cudna muzyka. Ja niestety nie będe mógł :-((((

Pozdrawiam Stempur

Ok w takim razie na zachęte rgg:)

Ukryta Zawartość

post-35-100007003 1186785161_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kino Skarpa, festiwal Komedowski, rok temu.

Przepraszam, że kiepska jakość, ale z małpy więcej się nie wyciągnie :)

Na Rgg jeszcze się kiedyś przejdę, ale jutro Konitz. Swoją drogą dziś w Wyborczej przeczytałem, że gość mieszka w Polsce? A w ogóle to można by się przenieść z wątkiem do muzyki... a tutaj wrócić do tematu.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stempur, dzięki wielkie. Zatem rozejrzę się po forum. Przyznam jednak, że nastawiam się nowy sprzęt.

Odnośnie ewentualnego przekroczenia kwoty 3 tys. to mój margines błędu jest tu niewielki, niestety.

Mikowaj - po raz ostatni off topic - w skarpie oswietlenie było fatalne do zdjęć.

każdy wątek dobry by pogadać o muzyce!

wracajac do tematu - pierwsza propozycja stempura według mnie świetna. natomiast co do dynek i nada to może ryzykowna. choć zaznaczam, że nie znam dokładnie tego zestawienia natomiast znam dobrze dynki 50, focus 140, a sam miałem przez 2 lata zestaw nada c350+c541i. rzeczywiście dynki 50 z drugiej ręki i do tego np. z drugiej ręki musical fidelity a1x. choc trudno to złapać...

wybierz się do sklepu audioforte na ul. rejtana w wawie - podaj swój budżet, mów mało o sprzęcie, przynieś swoje płyty. Panowie są może mało rozmowni, ale za to w pełni kompetentni i z pewnością pomogą ci złożyć dobry system. według mnie, to bardzo dobry sklep i dobrzy sprzedawcy i możesz im zaufać.

>mikowaj

ja bym tam w cale nie przekreślał cambridge audio - 340 to może lepiej sobie darować, ale 540... myślę, że spokojnie mogą stanowić alternatywę dla denonów z serii 500 i 700 czy yamahy - ten sam przedział cenowy, podobna jakość ;-)

W tym przedziale to będzie pewnie jeszcze jakiś nad (320?) - gra ciemniej niż cambridge, ale za to mniej detalicznie... kompromis przy nowym sprzęcie będzie konieczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.