Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej wybrać radmor 5102 czy 5412 ??

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje wzmacniacza tzw klasyka marki radmor wymienilem dwa modele ktory lepiej zachowa sie z kolumnami infinity beta 40 w stereofoni a moze coś zupełnie innego z klasyków??? Prosze o sugestie czy pomoc w doborze z gory dziękuje.

A moze jeszcze inne modele z radmora , co wogule wy byście polecili z kalsyków oraz który wybralibyscie z radmorow. Może mieliście styczność z tymi maszynami i mozecie sie podzielić swoimi odczuciami .

Radmor 5102 to z racji swojej konstrukcji i epoki kiedy był tworzony, to grajek o ciężkim powolnym i głębokim basie. Widziałbym dla zrównoważenia kolumny o jasnym, lekkim brzmieniu,To pozwoli może na wypośrodkowanie tonalne.

no infinity przy moim pseudo amplitunerze kenwooda jest strasznie szybkie ale dźwięk jest pusty , i dlatego myśle nad klasykie bo sa to sprzety na których nie oszczędzano przy towrzeniu ich poza tym nie sa naszprycowane elektronika któara nie koniecznie jest niezbędna do dobrego brzmienia .

Oba urządzenia mają swoje wady, na które jedny przymykają oczy, drudzy zgrzytają zębami.

Brzmienie, napewno 5102, 5412 brzmi - wg mnie - męcząco,metalicznie,sucho.

Jedyną wadą 5100 i pochodnych są jego rodzaje gniazd . standardowe 5tki i WG2-1,mało komaptybilne.

Odnośnie basu,jest on "swój" , nie ma odpowiednika do innych urządzeń,albo sie podoba,albo nie.

Zapraszam na odłuch,gdyby była taka potrzeba.

Dawid

ale czy oba podele grają podobnie czy rożnia sie bardzo brzmieniowo , wiem ze są to sprzęty ze swoimi latami ale mają swoja dusze i wnętrze jakiego teraźniejszy sprzęt nie ma dlatego szukam klasyka z opowieści dowiedziałem sie o radmorze . Może poleciłbys coś innego lub powiedział coś wiecej o nich bo sam nie wiem na co mam sie zdecydować . I czy mozę przeczekac troche aż na allegro coś konkretnego sie pojawi

Brzmieniowo różnią się chyba pod każdym kątem.

Mnie czaruje, słyszałem juz wiele , a slucham na nich do dziś.

Amplitunery serii 51 to jednak połowa lat 70,seryjnie produkowane od 77 roku, prosta , konstrukcja,która nie ma odpowiednika.

Jak juz wspomniałem jedyne co ma 5412 to we/wy RCA i normalniejsze gniazda - bo zaciski dla kabli głośnikowych.

Co z tego,ze z latami, szybka regulacja za pomocą standardowego multimetru za 10zł, ewentualne przeczyszczenie potencjometrów ,a sprzet na kolejne lata.

O Radmorze czego bym nie powiedział ,to tutaj chyba bedzie źle, zaraz ktoś zacznie rozpalać ognisko.

Mi brzmienie odpowiada, ,"bas" czasem troche denerwuje, do reszty nie mam zastrzeżeń.

Jesli bedziesz miał okazje kupic 5100/5102 to kup, posłuchaj,jesli sie nie spodoba, sprzedaj, chętnych jest wiecej niż się wydaje.

Jelsi chcesz wiecej informacji na ich temat,to służę pomocą.

Ostatnio mialem okazje kupna 5100 za 200 zł w idealnym stanie ale sie zawachalem musze w tym tyg jechac na gielde moze jeszcze będzie , tylko nie wiem czy był przestrojony czy to wielki problem , a i jeszcze odnośnie 5100 a 5102 one chyba za bardzo sie nie różnią , 5100 ma te swoje wskaźniki wygląda to niemożliwie poprostu niepowtarzalny wygląd jeszcze wtym miedzianym kolorze poprostu bajka .

O Radmorach na forum napisano bardzo dużo, wrzuć Radmor w wyszukiwarkę a masz kilka dni czytania. Spory wątek też jest na Elektrodzie.

W skrócie:

1. 5412 - gra bardziej dynamicznie i jakby rozważyć wszystkie plusy i minusy to chyba jednak ogólna ocena brzmienia była by na jego korzyść - choć podobno trafiają się nieudane egzemplarze, ja na szczęście miałem ten udany -:)

2. 5100, 5102 - to klasyka gatunku - solidne wykonanie, piękny wygląd i ciepły, milutki ale trochę kluchowaty dźwięk.

Modele 5100, 5102 mają w swoim dźwięku coś niepowtarzalnego i pomimo swoich licznych ułomności mają wielu zwolenników. W tym modelu warto przeprowadzić drobne poprawki (liczne opisy na forum), ja osobiście polecam wymienić tranzystory mocy na KD502,503 , no i trochę wyschniętych elektrolitów. Wielkim znawcą i pasjonatem Radmorów jest forumowy kolega Tomektoon.

Jeśli Ci to ułatwi wybór to powiem że sprzedałem 5412 a zostawiłem sobie 5100 z początku produkcji (z programatorem z żarówkami)

A zapomniałbym dodać że modele 5100 i 5102 mają bardzo przyzwoity tuner, który przy odrobinie dobrej woli przestroisz we własnym zakresie.

Dziękuje za rozjaśnienie wiedzy na temat tych radmorów , zniawala mnie wygląd 5100 tylko boje sie ze moze to spowolnic moje infinity czy nie kupić tego 5412 , cięzka sprawa.

Nie ma obaw, mam wiele tych urządzeń ,a o "spowolnieniach" - nic mi nie wiadomo.

Gwoli wyjaśnienia, kolor "miedziany to efekt zatracenia barwy czarnej w wyniku nadmiernego naświetlenia światłem słonecznym, radiodbiorniki produkowane były w kolorach srebrnym i czarnym.

Wiele informacji na temat serii 51 znajdziesz na www.unitra.eu.org

tylko że np ten poszedł za prawie 800 zł no to jak kupie w miare stanie za 200 i za reszte to moge 10 razy wymienic w nim wszystkie części . musze to przemysleć. ale powiedzcie szczeże czy warto dac za to 800 zł czy nie lepiej kupić kilka sztuk i zrobic jeden czy np zainwestować w 55**

ale słuchajcie : myslicie że seria 51** będzie najlepszym wyborem nie lepsza będzie 55**. Czy moze zerknąc jeszcze na jakieś szczytowe modele innych firm które chyba także produkowaly dobre sprzęty w tamtych latach , tylko kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę , na jaką, model???????????

No ok nie zadawać pytan , ale jak skoro nie wiem czy kupić radmora a jak tak to ktorego? a jezeli nie to co lepszego jak napisał DISCO. I jak mam nie zadawać pytan , nie da rady .

.>>>Manioslawa

Jeżeli szukasz czsgoś o podobnym do Radmora 5101-02 z ciepłym głębokim brzmienu rozejrzyj sie za Gold Starem(ale nie LG) z epoki lat 75--85max.Miałek okazję słuchac amplitunera- Bajka dźwięk.

Możesz tez posluchać Kenwooda. to podobna glebokosć niskich tonów..Ale tez nie mlodzy jak lata 70-87

Panowie, ale kto płaci za radmora 800zł?

Za tę cenę mozną kupić naprawde coś dobrego.

Radmora 51 można kupić za 100zł, tu nikt nie zaprzeczy.

Jeśli tak przy tym radmorze , to może 5610?

5412 odrzuć, uwierz na słowo, kiedys próbowałem się wsłuchać przez tydzień, włączyłem tylko na chwile 5102 i tak juz zostało, pełen podziw.

Jesli juz tak kombinujesz, to może niech koledzy doradzą coś innego, może powiedz jaką kwotę chcesz przeznaczyć ,to kolegom pomoże.

wstępnie 500 zl ale jak by coś naprawde sie trafilo to z 700 tez pewnie ale raczej to pierwsze . Wspomniales o 5610 wszystko pieknie ładnie ale jest strasznie trudny do znalezienia to jak szykac igły w stogu siana bo było ich bardzo mało a co z zerią 55** wyglądają w miare solidnie.

a tak a propo nie ma ktorys z kolegów do sprzedania jakiegos radmorka . Kurde bo o sprzęt tego typu w dzisiejszych czasach ciężko oczywiście w dobrym stanie bo zlomow troche jest .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.