Skocz do zawartości
IGNORED

Obowiazkowe OC..niezgodne z konstytucja

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

bez wzgledu czy ma czy nie..........jesli stoi w garazu to i tak nie dziala OC,wiec czemu sie za nie placi.czemu ustawa jest skonstruowana?

co innego auto w ruchu,,,,,,,,tu jestem za karaniem za brak OC.

czy brak zaplaconego OC za auto ktore stoi w autohandlu i to autohandel jest totalnie ubezpieczony OC,AC,NW,wichura itp,to wykroczenie?auto stoi nie jest w jakimkolwiek ruchu.

jesli ma rejestracje nie wygrasz , zbieracze samochodow chyba długo to juz wałkowali i wiecznie były jakies problemy ostatnimi laty osiągneli jakis kompromis z rejestracja tylko na czas pokazów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

troche off top ale nie wiecie jaki jest okres wypowiedzenia umowy w PZU na OC jeśli samochód dajmy na to jest jużwyrejestrowany ?? Chce pogrzebać w aucie a nie chce półrocznej raty OC płacić w momencie kiedy będzie ono stało w garażu. Oczywiście pierwsze bym je wyrejestrował, ale czy jest wg. Was sens ?? A moze jest jakaś forma zawieszenia OC ??

no niby jak auto stoi i ma rejestrację to teoretycznie jest gotowe do jazdy po drodze. Kiedyś było czasowe wyrejestrowanie, ale od dawna się go nie stosuje.

W niemczech jest jedna tablica rejestracyjna dla kilku aut ale tylko jesli są to modele kolekcjonerskie.

Mnie ciekawi dlaczego od różnych samochodów jest rózna wysokość składki na ubezpieczenie OC? jak graciasty fiat uderzy w nowego mercedesa to narobi mu szkód, które płaci ze swojego małego OC??? Niby dlaczego?

Skoro jest OC obowiązkowe dla wszystkich, to chyba powinno byc jednakowe dla każdego uczestnika ruchu? A ewentualne podwyżki tylko za szkodowość?

Nie wspomnę o róznych składkach w róznych powiatach czy województwach. Bo co to znaczy? Że nie moge mieć wypadku w drugim końcu Polski niż ten w którym zarejestrowałem auto?

jakieś mądrale wyliczają ryzyko (w zależności gdzie rejestrowany i tak część znajomych ma gdzieś na wsi na dziadka zarejestrowany samochód... bo najniższe ryzyko i tym samym składka mała) i na tej podstawie dyktują składki... tylko nie wiem jak to się ma do pojemności motorka tzn. im większy tym więcej... a np. wiek auta nie ma znaczenia... czy wyposażenie ABS, TC itp

skoro obowiązkowe to gdzie najtaniej/ najlepiej ubezpieczyć...

jako żę w w-wie mieszkam (najwyższe OC) to za OC od motorka 1,4 przy full zniżkach płacę ~600zł... a bez zniżek to współczuje bo ponad 1,8tyś trzeba wybulić...

pzdr

123... test

moze cos sie zmieni w szczegolnosci zwrot skladki za obnizenie ryzyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

auto stojące w garażu / komisie może się zapalic i wyrządzić szkody więc OC jest potrzebne

auto stojące w komisie potencjalny kupujący może miec ochotę sprawdzić czytaj jechać nim

jak masz dużo forsy to w ogóle nie płać OC bo po co ?? jak zrobisz komuś kuku to po prostu podpiszesz czek i po sprawie

marcins737, 12 Sie 2007, 02:58

>auto stojące w garażu / komisie może się zapalic i wyrządzić szkody więc OC jest potrzebne

Grabie stojące w garażu mogą zostać nieopatrznie nadepnięte i wyrządzić szkody. Czy jest to powód wystarczający by obowiązkowo ubezpieczać grabie? Od tego są inne odpowienie i dobrowolne formy ubezpieczeń.

Uważam, że inaczej traktowany powinien być pojazd w ruchu, a inaczej poza nim. Prawda jest taka, że obowiązkowość OC uderza głównie nie w komisy ale osoby prywatne, które chcą czasowo "unieruchomić" pojazd. Kwestia skali. Spóźnienie się z opłatą OC o 14dni to o ile dobrze pamiętam ok. 1000PLN kary.

MARCINs737

jesli na komisowym placu zapali mi sie moje auto i od niego zapali sie kolejne moje auto ,to ja nie dostane z oc odszkodowania,jesli w firmie 2 pojazdy beda mialy wypadek to rowniez nie dostaniesz odszkodowania z oc.

art 38 ustep 2 ustawy o OC pojazdow,

ta ustawa jest niezgodna z oglonymi normami wspolzycia ,oraz konstytucja.

OC to wyludzanie nienaleznej kasy,szczegolnie za auta nie bedace w ruchu.

hehe

nie zartuj sobie

mandat,odholowanie na parking,zgloszenie do funduszu ,kara 2350zl,i zaplacenie naleznej skladki OC.

taki scenariusz,i bardzo dobrze jak jest sie w ruchu,nalezy miec OC.

ale dlaczego trzeba je posiadac jak sie nie jezdzi????????????/

dokladnie tak,

napisana i zaakceptowana wbrew interesom spolecznym,niezgodna z normami wspolzycia spolecznego,razaco naruszajaca interesy i dobro obywateli.

dziwne ze RPO nie zauwaza tych spraw.

No niestety z tego co się orientuję tak jest w Polsce. Za opóźnienie w zawarciu nowej polisy OC do 3 dni płaci się 390PLN kary, do 14 dni 970PLN kary zaś ponad 14 dni 1930PLN kary. Nie mogę podać podstawy prawnej, nie znam jej, wiem że sprawę reguluje Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Proszę tam szukać szczegółowych informacji.

W razie złapania przez Policję dochodzi do tego mandat 100PLN i odholowanie.

Zdaje się, że nie tylko policja ma prawo "żadać okazania". Również Służby Celne, Inspekcja Transportu Drogowego oraz Wydziały Komunikacji. Pewnie jak złapią te inne organy to mandatu się nie płaci, jedynie karę. Nie wiem jaki jest okres przedawnienia. W każdym razie żaden Ubezpieczyciel nie wystawi polisy z wsteczną datą więc UFG ma na pewno jakiś czas by znaleźć uchybienie i wymierzyć karę.

• 1 rok później...

Proszę o pomoc w moim problemie. Otóż posiadam stary motorek który jest na chwilę obecną nie sprawny, stoi w garażu, jest zarejestrowany i ubezpieczony. Za parę lat planuję się za niego zabrać i doprowadzić go do stanu fabrycznego. Do tego czasu trochę mi szkoda co roku płacić po 100zł do PZU za oc, skoro i tak nim nikt nie jeździ. I moje pytanie- Czy mogę przestać płacić do PZU składkę po wcześniejszym zerwaniu umowy bez podaniu przyczyny i po poru latach zacząć płacić składkę od nowa? Zaznaczam że motor w tym czasie będzie nie jeżdżony. A może są jakieś inne metody?

Zerwanie umowy jest chyba możliwe, choć trzeba się z tym zmieścić do miesiąca przed wygaśnięciem polisy. Dobrze mieć jakieś potwierdzenie dotarcia wypowiedzenia do ubezpieczyciela.

Nic Ci nie mogą zrobić dopóki nie wyjedziesz motorkiem na drogę.

>> arturross, 6 Sie 2009, 19:30

A niby z jakiej racji? - przychodzisz i chcesz płacić. Byleby tylko dowód rejestracyjny był w porządku. Problemy mogą być co najwyżej przy przerejestrowywaniu, ew. zniżki mogą diabli wziąć.

Jedyny problem, to utrata wszelkich zniżek (jeśli takowe posiadasz) z powodu braku ciągłości ubezpieczenia i to tyle. A wracając jeszcze na chwilę do tematu (przeczytałem dopiero dzisiaj cały) to przecież pojazdy zabytkowe od lat są zwolnione z pełnej składki OC, tylko się płaci jakieś tam grosze rzędu 100 czy 200 PLN. Oczywiście pod warunkiem, że pojazd ma żółte tablice, a tylko taki może być uznawany za "zabytkowy". Druga sprawa, to niby kto i na jakiej podstawie może mnie zmusić do okazania ważnej polisy samochodu stojącego w garażu czy gdziekolwiek indziej?

Także reasumując cały ten wątek i bicie piany jest o czym właściwie?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A tu już może być problem, bo głowy nie dam, ale bez ważnego OC chyba nie da rady zarejestrować.

Coś tam mi się kołacze w czeluściach pamięci, że jak kiedyś kupiłem jakiegoś grata bez ubezpieczenia, to baba nie chciała mi go przerejestrować bez ważnej polisy. Musiałem zapychać z buta do Warty, żeby wykupić ubezpieczenie na stare blachy i później drugi raz, żeby wpisać nowe numery. Ale mówię, to tylko jakieś tam strzępki wspomnień, może było jakoś na odwrót...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.