Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel DIY - cyfrowy RCA=>minijack

Denial

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z tym ze na rynku nie ma takich laczowek w akceptowalnej jakosci, jestem zmuszony zrobic sam. Problem w tym, ze... nie umiem :) Bede rad, jesli mi pomozecie, ale napierw powiem po co to. Potrzebuje kabel koaksjalny RCA=>minijack do cyfrowego polaczenia amplitunera AV z karta dzwiekowa komputera, aby za sygnal nie zabraly sie przetworniki w budzie komputera, bo to zenada. Czytalem watki o interkonektach DIY w archiwum, ale tam glownie chwalicie sie cudenkami (niewatpliwymi rzecz jasna), ja natomiast potrzebuje ludzkiej pomocy i cennych wskazowek co i jak zrobic. NIe jestem elektronikiem ani chocby elektrykiem, mam natomiast zdolnosci manualne na akceptowalnym poziomie - kabel zrobie. Nie wiem jakiego surowca uzyc, czyli jaki wybrac przewod, ilu zylowy, jak to wszytsko polaczyc (te masy, ekrany...), czym lutowac itd. Jesli ktos chcialby sie podzielic ze mna wiedza, ma za soba takie wypasione kable jak we wspominanym watku to bardzo bym prosil na priv, GG lub tutaj, w zalozonym watku.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/35254-kabel-diy-cyfrowy-rcaminijack/

Powiedz jeszcze nam ile za to wyszytko możesz zapłacić i ile metrów. Bo można mieć wtyczkę naeutrika za 4 zł i audionovy za 25zł. Co do cyny to najlepiej z dodatkiem srebra do lutowania, u mnie w Wałbrzychu w elektrycznym 6 zł metr.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolega Luiis znalazl cos takiego. I jak? a co z reszta gratow do niego?

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

>Kolega Luiis znalazl cos takiego. I jak? a co z reszta gratow do niego?

najciekawsze jest jak masz zamiar wcisnac kabel majacy 8mm srednicy do wtyczki minijack

Ukryta Zawartość

Przykładowo w takiego nie wciśnie 9 mm można ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Denial, 7 Sie 2007, 11:14

>Długość kabla jaka przewiduje to 2 - 2,5 m. Na kabel chce wydac do 100zl. Da rade?

da rade - zrob "zwyczajny" kabelek : dobrej jakosci kabel koncentryczny srednicy ok 4mm plus 2 wtyki razem ok 20zl. Za reszte zapros dziewczyne/zone do kina i na kawę. Bedziesz podwojnie zadowolony.

Dzieki za rade, ale na dziewczyne mam osobny budzet :) Mam ambicje zrobic porzadny kabelek i mysle ze sie uda. Przewod wydaje sie konkretny i szkoda by nie skorzystac. Jakie wtyki polecacie w tym budzecie? Jesli chodzi o Jacka do wybor niewielki, ale RCA mozna by jakis porzadny zastosowac.

Denial, 7 Sie 2007, 14:02

>Dzieki za rade, ale na dziewczyne mam osobny budzet :)

na wszelki wypadek wole sie domyslac co to moze oznaczać ;-)

co do kabelka to dalej twierdze ze 20PLN zrobisz porzadny, a reszta to wyrzucanie pieniedzy, ale twoja kasa twoj wybor.

Jaki przewod moglbys mi zaproponowac? Bez ekranowania? Myslisz ze w przypadku przesylu cyfrowego nie ma potrzeby inwestowania w dobry kabel? Gdzie w Warszawie mozna zrobic zakupy do takiej roboty?

Denial,

bierzesz porządny przewód koncentryczny telewizyjny 75-ohmowy i wszystko składasz z elementów jak na obrazku. Tylko w Twoim wypadku zamiast wtyczki BNC kupujesz przejściówkę z "F" (to są te zakręcane bezpośrednio na kabel) na małego jacka. Wszystko dostaniesz w Warszawie w niedzielę na Wolumenie. Składasz to uzbrojony w noźyk, nie potrzeba nawet lutownicy. Po 5 minutach masz kabel. Ot i wszystko.

Kupując wtyczki "F" sprawdź tylko czy są przewidziane na tę średnicę kabla, jaki kupisz, bo jest kilka rozmiarów.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A juz myslalem ze jakis wypasiony kabel zbuduje...;) Dlaczego do takiego polaczenia wystarczy taka lipa? Czy sygnal cyfrowy nie jest tak wymagajacy i mozna go puscic byle "antenowka" za 1zl/metr?

na allegro sa kabelki za 20 zl - moze po prostu kupie takie cos, a nie bede sobie zaprzatal glowy cudowaniem z przejsciowkami BNC=> jack i RCA?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A buduj sobie co chcesz :-)

Takie coś też działa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Denial, 7 Sie 2007, 23:49

Kabel 8mm bez trudu "wciśniesz" w taki wtyk,

L

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.