Skocz do zawartości
IGNORED

Klotz LaGrange GY107 czy inny tani IC ?

don111

Rekomendowane odpowiedzi

no niestety u mnie RK50 grał na 2 różnych CD i dwóch różnych wzmacniaczach i zawsze z basem było coś nie tak, natomiast zgoda że RK poprostu przenosi więcej. Poza tym Late sam napisałem że zrobiłem inny, równiejszy i przyjemniejszy IC, ale niestety ni było to takie proste jak kupno RK50, troche z tdrozdem się nadrutowaliśmy żeby wreszcie dostać porządany efekt :)

=>lete, 7 Sie 2007, 12:37

te lepsze kabelki ze wschodu nie powinny być drogie u nich nie obowiązują ceny światowe tylko własne trzeba się tylko zorientować jak je ściągnąć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

foni, 7 Sie 2007, 10:42

>don111

>Twoje oczekiwania do zmiany brzmienia są podejrzewam większe aniżeli dasz radę zrobić to kablem.

>Masz Samsunga, który ni cholery nie gra ciepło (a wierz mi że z nim nawalczyłem już nie mało), do

>tego Denona, który też średnicą nie wymiata no i chyba te Paradigmy do "mulących" też nie należą...

>Ciężko Ci będzie coś wykombonować przy pomocy kabla. Ja przeczesując Klotze, Gothamy, Schultze

>trafiłem ostatecznie na Beldena i jakoś przy nim pozostałem. Wracałem potem do tych wczesniejszych

>ale w końcu to Belden dawał mi to "coś". Koszt koło 5-6zł/m plus konfekcja i jest OK.

wiem, że kabelek da tylko niewielką zmianę, zresztą ja nie chce zmieniać brzmienia bo mi się w 90% podoba, jedyna rzecz jaka mogłaby ulec poprawie to lekkie ocieplenie średnicy (średnica i wysokie są bardzo przejrzyste, precyzyjne, ale czasami w spokojnych utworach brakuje właśnie troche tego ciepełka). Ta nowa seria Paradigmów które mam to precyzyjne i dynamiczne kolumny, o muleniu faktycznie nie ma mowy, co do Denona - służy tylko jako przedwzmacniacz, obecnie jako końcówka mocy gra NAD 3240PE. W planach zmiana źródła na dobrego CD-eka :)

Zresztą na razie między pre i od wzmaka do dvd mam zwykły IC "no name" więc obojętne jaki IC bym nie wpiął to powinno być lepiej :P

no ale nawet w przypadku taniego IC chyba warto się troche popytać, a nuż widelec coś się fajnego dopasuje, na razie mam mały mętlik w głowie :)

możesz coś więcej napisać co to za kabelek ten Belden, jakie walory brzmieniowe posiada i ewentualnie gdzie go można kupić ? chciałbym również dowiedzieć się czegoś o brzmieniu Gotham GAC2, jeśli ktoś słuchał proszę o krótką opinię, dzięki :)

Testowałem większość z wymienianych w tym wątku kabelków - w tym wszystkie Gothamy, Klotza IY106 i GY107, oraz dwa Schultze. Najciekawszy wydaje mi się Klotz IY106, natomiast jeśli chcesz jeszcze lepiej za śmieszne pieniądze, to sprawdź:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam wykonać samemu z drutu nawojowego 0,6mm. Całkowity koszt będą limitowały tylko zastosowane wtyki. U mnie to obecnie gra z pozytywnym efektem, więc jest szansa, że u inych również się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Trochę bawiłem się w lepienie IC z kabli Klotza i moje zdanie jest podobne do zdania rekina, czyli najlepiej oceniam IY106 (instrumentalny). Nie będę się rozpisywał w szczegółach - po prostu najwięcej z niego jest muzyki. Całkiem przyzwoity jest też MY206 (mikrofonowy). Z porównywanej (jeszcze na Denonie) trójki najniżej oceniam GY107 (czyli słynny LaGrange) - sztywny kabel, w brzmieniu trochę taka "ciepła klucha" - muzyka topi się w niskich tonach... Nie wiem skąd tyle nad nim och-ów i ach-ów.

Klotz mikrofonowy u mnie sprawdził sie najlepiej.La Grande nie nadawał sie na IC , podawany za jego posrednictwem sygnał stawał sie ospały i jakis taki drewniany.

Grundig High Fidelity

foni, 8 Sie 2007, 00:32

>Powtórzę w takim razie: zmiana źródła w kwestii ocieplenia średnicy jest u Ciebie KLUCZOWA. Sam

>zobaczysz. :)

no też tak myślę, bo kiedy nie leci muzyka z Szajsunga tylko z radia to brzmi nieco cieplej :)

chociaż tak bardzo mi to nie przeszkadza, nie jest tak ostro i męcząco ale jednak wiem, że mogłoby być tutaj ciut lepiej, generalnie do tej pory z tego dvd byłem bardzo zadowolony bo gra bardzo dobrze (innych wad nie zauważyłem, poza tym lekko chłodnawym i czasami wyostrzonym brzmieniem wydaje mi się, że reszta jest na wysokim poziomie)

dobrze prawisz

Ten samsung tak po prostu ma => troszke technicznie i mało soczyście. Reszta jak na dvd bez zarzutu.

W niektórych systemach pasuje rewelacyjnie (miałem tak z KEFami).

W zestawach bardziej zrównoważonych bądź wręcz potrzebujących troszkę ciepła, jego raczej suche brzmienie jest zabójcze. Nie zmienia to jednak faktu, że trudno znaleźć wśród współczesnych odtwarzaczy dvd (o takiej multiformatowości) lepiej lub chociażby na podobnym poziomie grające urządzenie.

Słuchając rozumu....

• 2 lata później...

KLOTZ LAGRANGE GY107

SOMMER SPIRIT XXL

GOTHAM PROFI GAC AES

wszystkie mają wtyki firma Neutrik (NYS373)

Który lepszy ?

Pomijam oczywiście to że z różnym sprzetem zagra inaczej i że musi się w niego wpasować.

Nie mam możliwości robić prób - u nas nie ma sklepu z prawdziwego zdarzenia więc jedyne na czym mogę się

wzorować to wypowiedzi na forum.Pytanie więc brzmi - który kabel jakościowo lepszy,solidniej wykonany itp.

Muszę wywalić moje kabelki z gramofonu (goldring gr1) i kable między przedwzmacniaczem CS BLUE a

wzmacniaczem Cambridge Audio A5,kolumny Acoustic Energy AE109.pzdr

• 1 miesiąc później...

odnosnie DIY IC: jaka OGOLNIE kolejnosc wg jakosci: SOMMER CABLE, CORDIAL, KLOTZ ? Ew. zezeli jakas wartosciowa budzetowa f-me przeoczylem, poprosze o jej dodanie.

Poprosze Wasze podpowiedzi na priv. za co dziekuje i pozdrawiam.

Używałem wszystkich tych tych kabli i nawet je mam. Gothamy wszystkie są dobre , nawet cyfrowy. Między nimi są różnice i tu należy eksperymentować aby dobrać do systemu. Klotze też dobre, Cordial również.Sommer mi nie pasował.Rk50 też chwalę. Był nawet u mnie cyfrówką, ale po zmianie kolumn już nie pasował.Te kable są bardzo tanie i to całkiem przyjemna zabawa zmianą brzmienia za niewielkie pieniądze.Teraz u mnie Gotham Gac2( jest też wersja niesymetryczna). Cały czas mam na myśli IC.Jeśli chodzi o głośnikowce, to tanim i znakomitym jest AC. Zmieniłem kolumny i bardzo drogie Sonic Silver Q 10 muszą poczekać na inną okazję.

• 8 miesięcy później...

WITam . Chcialem sie dowiedziec czy warto kupic za 4zl 39gr kabel rk50 i zrobic z niego interconekt , moj system to pioneer 656mk2 + kef iq30,cd sony (model sredni w strone gorszego ) ale czy mimo wszystko warto zrobic taki interconetk na bazie rk50? bardzo prosze o opinie wsztystkich ktorzy sie z tym zetkneli ,poniwaz wole wysluchac wiecej opini niz tylko 1 .AHA i jeszcze chcialem sie dowiedziec jakie tanie kable polecacie od wzmacniacza do kolumn ,wiem ze czysciutko graja qed xt ale cena 25 zl za metr .

Rk50 to przewód antenowy. Można z niego zrobić IC jak z każdego innego. Za 4,39 chyba sie nie wykosztujesz? Mozna też równie dobrze zrobić z instrumentalnego Klotza albo z mikrofonowego Gothama.

Ja zakupiłem właśnie 6m tego Rk50 na interkonekty. Dwóch, których go testowali byli bardzo za. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Metaliczna góra i duży kluchaty bas i do tego świetna wręcz nienaturalna przestrzeń.

A i tak wszystko zależy gdzie i do czego się to podepnie. Za 5 zł fajny drut, lepszy od każdego klotza itp. ale poza tym żadna rewelacja.

Takie wielkie różnice opisujesz tylko ciekawe dlaczego jeszcze żaden audiofil złote ucho nie rozpoznał trafnie kabli w slepym teście. Żeby kabel działa tak efektownie jak korektor musiałby być wyjatkowy. Albo urządzenia, które łączy musiałyby być wyjątkowe.

Ciekawe dlaczego w studiach nagraniowych gdzie maja lepszy sprzęt nie stosują audiofilskich kabli - moze własnie dlatego, że mają lepszy sprzęt niż hi-endy?

Oj stosuje się stosuje w studiach drogie kable. Poza tym wątek jest o kablach i o tym jak grają. Jeśli uważasz że kable nie mają wpływu na dzwięk to wypierdziel wszystkie kable ze swojego systemu i idź mącić gdzieś indziej.

Kable grają bo bez kabli nie gra :)

• 2 miesiące później...

co to rk50 tez kupilem ze 2 czy 3 miechy temu i caly czas na nim slucham, z wpisow na tym forum bardzo trafnie opisal go uzytkownik lete zgadzam sie w 100% , wowo gdzie ty masz tam rozjechany bass , przeciez rk50 gra bardzo twardym konturowym bassem bo w porownaniu z innymi troche uszczypla bass ale o rozjechaniu nie ma mowy !!!!!!

Interesuje mnie produkt ze strony vhaudio. Chodzi konkretnie o kabel 24AWG silver wire with Airlok insulation:

Ukryta Zawartość

Nie wiem dokladnie na czym to polega i jak wyglada, ale napisane jest, ze nie potrzeba sciagacza izolacji, a jest ona lepsza od teflonu. Nie umiem napisac do nich maila (wyskakuje biala strona). Mozecie sie wypowiedziec czy wystarczy np. kupic 4 metry tego przewodu i splesc 2x2 zyly na IC? Trzeba to wsadzac dodatkowo w jakas rurke teflonowa/gumowa?

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.