Skocz do zawartości
IGNORED

Zainfekowana poczta- kto, i po co ?

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was mógłby wytłumaczyć mi, w jakim celu ktoś bez przerwy przysyła mi zainfekowane maile. I jaki to ma sens ??? Oczywiście można by było sobie to wytłumaczyć w prosty sposób, mianowicie że ktoś chce wykończyć mojego kompa oraz mój system nerwowy.Ale przecież wiadomo, że absolutnie każdy zabezpiecza się anty-wirkami więc takie ataki nie mają sensu.Tak więc..... po co to wszystko ???

https://www.audiostereo.pl/topic/35241-zainfekowana-poczta-kto-i-po-co/

>Ale przecież wiadomo, że absolutnie każdy

>zabezpiecza się anty-wirkami więc takie ataki nie mają sensu.

Nie każdy. Choćby antivirów używało 99.9% osób, to i tak po wysłaniu miliona maili uda się rozłożyć 1000 komputerów. To samo ze spamem, mailowymi oszustwami itp. - skuteczność jest niewielka, ale koszt jest znikomy - siła tkwi w ilości.

>Kasjel, 6 Sie 2007, 17:44

Oczywiście, ale liczy na to, o czym pisał Rhobaak, czyli że jakiś procent komputerów

nie jest zabezpieczony. Wysłanie pojedyńczego emaila jest śmiesznie tanie, więc

można rozsyłać losowo miliony. Zawsze coś się trafi!

Jestem Europejczykiem.

>Kasjel, 6 Sie 2007, 17:58

>A czy nie dało by się jakoś im "odwdzięczyć" ???

Nie bardzo. Serwery nadające pocztę zmieniają się bardzo często, inny wariant to

poczta wysyłana przez zainfekowane komputery bogu ducha winnych userów.

Odsyłanie im czegokolwiek jest bez sensu. Można coś zdziałać, gdy adres nadawcy się powtarza.

Ale nie ten, który się pokazuje w mailu. Trzeba skorzystać z opcji View Message Source, lub coś

w tym stylu (zależy od klienta poczty).

Jestem Europejczykiem.

Rozne silniki AV na serwerze poczty, gateway'u i koncowce, albo......uzywaj innego OS'a niz windows.... i jakos da sie zyc...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Grzesz, czy na 100% robaki? :) chyba jednak nie, jakis czas temu musialem wylaczyc IPS na swoim firewallu bo mi ciagle alarmowal przy wchodzeniu na audiostereo.pl, cos mu sie w kodzie strony nie podobalo :D bo i co sie ma podobac jak wlazisz na audiostereo.pl, a cie przekierowuje ch... wie gdzie i po co zanim sie otworzy forum ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.