Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o wzmacniaczach

kplonka

Rekomendowane odpowiedzi

Sadze, ze Ongaku czy nawet Kageki sa znacznie lepsze !

Trafiaja Ci sie czasami ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Porównywałeś go z mini wieżą ?

Czy z jakimiś innymi wzmacniaczami. Ja mam porównanie bo przewinęło mi się przez ręce około 30 wzmacniaczy (tehnicsy, denony, nady, marantze, yamahy, soniaki i inne) i wiem mniej więcej co on potrafi

>Sadze, ze Ongaku czy nawet Kageki sa znacznie lepsze !

>Trafiaja Ci sie czasami ?

Niestety tego typu sprzętu nie miałem w posiadaniu, chociaż chętnie bym posłuchał. W chwili obecnej testuję Kenwooda KA-7300.

discomaniac71, 6 Sie 2007, 10:31

>kplonka skoro wiesz jak gra to po co sie pytasz? ba nawet masz taaakie porownanie:)

Czy nie mogę zapytać co inni sądzą o tym sprzęcie ?

Mam trochę sprzętu lepszego bądź gorszego i chodzi mi po głowie zorganizowanie spotkania odsłuchowego we Wrocławiu, ale głęboko się nad tym zastanawiam.

Chciałbym posłuchać jak brzmią te wzmacniacze z lepszymi kolumnami i dobrym źródłem dźwięku.

...te sa tez dobre, jak bys gdzies trafil......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Genesis, 6 Sie 2007, 13:01

>Całkiem zwyczajne h-fi. Nie ma się czym podniecać. Accuphase E-207 za 2800 zł zjada je na

>śniadanie.

Wg zasad forum skorzystałem najpierw z wyszukiwarki i po wpisaniu kilku modeli (poza nad 3020) nie znalazłem zbyt wielu wpisów. Także nie wiem czy są to sprzęty pospolicie dostępne z drugiej ręki. Postanowiłem więc założyć nowy wątek. Jeżeli masz doświadczenia z odsłuchami któregoś z wymienionych modeli to może podziel się wrażeniami .

Dziękuję za opinie typu że jeden sprzęt zjada inny na śniadanie. Napisz na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski Napisz z jakim spośród wymienionych sprzętów miałeś doczynienia, co ci w nim nie pasowało podaj linka do materiałów na jego temat, chętnie powiększę swoją wiedzę na temat sprzętu audio i zapoznam się z innymi opiniami.

Bardzo cenię obiektywne oceny oparte na doświadczeniach, a nie na wypowiedzi z których można poznać jedynie cenę sprzętu.

Z całej tej listy godny rozważenia jest właściwie tylko NAD. Teac, Sony nie słyną z produkcji wzmacniaczy. Te modele Luxmana to niskobudżetowe zabytki. Marantze także bardzo średnie. Przekładając na język motoryzacji, to wszystkie urządzenia oprócz NADa to klasa Poloneza. O Accuphase wspomniałem, bo moim zdaniem warto trochę dłużej odkładać i kupić coś porządnie brzmiącego, dobrze zaprojektowanego i wykonanego. Za około 6000 zł można złożyć bardzo dobry i uniwersalny system na długie lata. Polonez też przejedzie z A do B, ale przyjemności z tej jazdy będzie niewiele.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Genesis ale po co az Accu?:) Choc seria 2xx jest calkiem przecietna ale tak jak piszesz zje te wynalazki na sniadanie. Kazdy zakup nalezy przemyslec wymienione wyzej wzmacniacze to wg mnie zakupy bez sensu.

Nie słyszałem Accuphase, ale chętnie bym posłuchał - być może kiedyś będę miał okazję. Co do twierdzenia, że spośród modeli które wymieniłem tylko NAD ma jakąś wartość to nie zgadzam się z tą opinią.

Na jednym z forów internetowych znalazłem informację o braciach Kasuga.

Drążąc temat dalej znalazłem informacje że jeden z braci Kasuga mianowicie Jiro Kasuga w roku 1972 był założycielem laboratorium dźwięku nazywanego Kensonic Laboratories. Jeżeli niektórym to nic nie mówi to tak początkowo nazywała się firma Accuphase Laboratories. Wracając do braci Kasuga to byli oni założycielami firmy TRIO. TRIO- KA 7300 jest odpowiednikiem Kenwooda ka-7300.

Był to jeden z wyższych modeli, o których znalazłem sporo pochlebnych opini.

Dla fanów Accuphase : wejdźcie sobie na stronę :http://www.dagogo.com/AccuphaseCulture.html

Jak widzicie Pewien Pan, który zrobił dość dużo dla Accuphase początkowo założył inne firmy, które w okresie gdy Accuphase jeszcze nie istniało, produkował inny całkiem przyzwoity sprzęt.

Mr. Jiro Kasuga, Chairman of the Board

* The founder of Trio Electronics, Inc.

* Former Vice President of Kenwood Electronics, Inc. of U.S.A.

* The founder of Accuphase Laboratory, Inc.

* Director of Japan Audio Engineering Society

Pozdrawiam wszystkich "audiofili"

A tak na marginesie to wszyscy trzej panowie Accuphase's top management pracowali dla TRIO-Kenwood

Mr. Jiro Kasuga, Chairman of the Board

* The founder of Trio Electronics, Inc.

* Former Vice President of Kenwood Electronics, Inc. of U.S.A.

* The founder of Accuphase Laboratory, Inc.

* Director of Japan Audio Engineering Society

Mr. Koji Sugiura, President

* One of the major staff that established Accuphase. Worked for Trio-

Kenwood previously for many years.

* He demonstrated great abilities as Sales Director of Accuphase, and in May

of 1998 he took office as President.

Mr. Shigemasa Saito, Executive Vice President

* One of the major staff that established Accuphase. Also worked for Trio-

Kenwood for many years.

* He was the Technical Director and Sales Director of Accuphase, and in May

of 1998 he took office as Excutive Vice President in charge of International

Marketing and Company Management.

Każdy gdzieś zaczynał. Kiedy mieli już dość zajmowania się sprzętem na poziomie Poloneza, założyli własny biznes, gdzie mogli realizować swoje wizje. Nie zmienia to faktu, że wzmacniacze z listy to dolna półka. Te Luxmany w USA chodzą po 70-100 dolarów - o czymś to świadczy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kplonka co Ty chcesz udowodnic? obawiam sie ze jednak malo w zyciu slyszales (mam nadzieje sie mylic) skoro tworzysz takie teorie - tak jak napisal Genesis kazdy gdzies zaczynal...

Moja opinia na temat Luxmana :

W klasie używanych sprzętów do 300 zł Luxman A-225 brzmi poprawnie dużo lepiej niż duża część Technicsów czy Pionnerów.

Jeżeli chodzi o L-3 to jeszcze nie testowałem go zbyt dokładnie (podłączyłem i zrobiłem wstępne odsłuchy), ale na pewno gra dużo ładniej niż A-225.

Cena na e-bay

Ukryta Zawartość

159 Euro

cena w niemczech :

Ukryta Zawartość

199 Euro

Jeżeli chodzi o ceny w stanach to broszura odnośnie luxmana l-3 kosztuje na ebayu 17,95 dolara

Ukryta Zawartość

Co do Kenwooda KA-7300 to mogę powiedzieć że ten wzmacniacz na pewno jest wysokiej klasy. Świadczy o tym jakość komponentów oraz dźwięk, a także to że powstał w czasach gdy 3 założyciele Accuphase realizowali swoją wizję pod szyldem TRIO - Kenwood.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 7 Sie 2007, 14:03

>kplonka co Ty chcesz udowodnic? obawiam sie ze jednak malo w zyciu slyszales (mam nadzieje sie

>mylic) skoro tworzysz takie teorie - tak jak napisal Genesis kazdy gdzies zaczynal...

Czy słyszałeś któryś z tych wzmacniaczy ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kplonka za duzo w tym ideologii co piszesz... jest masa wzmakow nad ktorych wykonaniem mozna piac z zachwytu a graja jak graja np Technics SU-MA 10 - dzwiekowa porazka ktora ktos niedawno probowal opchnac za 3000zl (sic) a brzmieniowo wart jest moze 1/10 tej ceny (bez upgrade)

do jakich innych klockow porownywales tego Kenwooda? Luxman L 3 to dolna liga a o A 225 nawet nie wspomne - interesuja mnie produkty tej marki i w 2 systemie mam nawet L 430 ale uwazam ze Lux zaczyna sie od L 530 ktory gra naprawde swietnie

podales nam tu kilka rupieci z dolnej polki i co chcesz zebysmy piali z zachwytu? nad taniutkim NADem? nad przedpotopowa integra Marantza z wbudowanym korektorem graficznym (sic)? nad integra Sony ktora bardziej nadaje sie do lamusa jak do sluchania (choc sa zwolennicy takiego vintage)? a moze nad 31-letnia integra Kenwooda (czy Trio)?

wszystkie te sprzety wymagaja renowacji zeby zagraly ale tylko ow Kenwood na to zasluguje i to wylacznie dla milosnikow vintage bo dostepnosc podzespolow wymaga uzycia zamiennikow a na tym trzeba sie znac. nad pozostalymi wzmakami nawet bym sie nie zastanawial. ten Kenwood to tez tylko ze wzgledow kolekcjonerskich albo do drugiego systemu. to ze we wspolprace z Kenwoodem zamieszani byli zalozyciele Accuphase nie ma tutaj ZADNEGO znaczenia.

post-1457-100007215 1186489830_thumb.jpg

post-1457-100007216 1186489830_thumb.jpg

discomaniac71, 7 Sie 2007, 14:03

>kplonka co Ty chcesz udowodnic? obawiam sie ze jednak malo w zyciu slyszales (mam nadzieje sie

>mylic) skoro tworzysz takie teorie - tak jak napisal Genesis kazdy gdzies zaczynal...

Tak jak piszesz każdy gdzieś zaczynał. Jeżeli chodzi o Accuphase to założyciele tej firmy mieli nie zaczynali zupełnie od zera. Mieli już 12 letnie doświadczenie pracy z firmą TRIO (podstała w 1960), a zaczynali w 1946 roku zakładając radio : Kasuga Radio Co. Ltd.

Jeżeli chodzi o mnie to nie staram się nic udowodnić. Chciałem wywołać konstruktywną dyskusję opartą o doświadczenia odsłuchowe tych modeli. Forum jest zwykle po to żeby zamieszczać informacje, które czemuś służą. Pisząc o założycielach Accuphase przybliżyłem trochę historię firmy, którą mogę się założyć nie każdy zna. Jeżeli chodzi o kenwooda to do tej pory kojarzył mi się z zestawami komunijnymi. Zmieniłem trochę zdanie po usłyszeniu KA-7300. Nie wiem czy 40 - 50 wzmacniaczy różnych producentów których byłem posiadaczem to dużo czy mało. W każdym razie wiem że jeszcze sporo przede mną.

Jeżeli komuś w przyszłości trafi się jeden z tych modeli i będzie szukał szczegółowych informacji to być może znajdzie informacje na tym forum. Jeżeli dysponujecie jakimiś materiałami odnośnie tego sprzętu, jakieś linki do innych forów, stron z cenami, to bardzo chętnie się z nimi zapoznam i proszę o zamieszczanie linków. Myślę że przy najbliższej okazji zamieszczę szczegółową specyfikację techniczną.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.