Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Cambridge Audio A300

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam wszystkich kolegow mam pytanie szukam wzmacniacza stereo ktory podlacze do amplitunera kina domowego Yamaha RX-v 640 rds Nie chce stosowac zadnych przelacznikow,ale chce w miare poprawne stereo a w domu mam tylko jeden pokoj odsluchowy dlatego nie moge miec osobnego zestawu do kina i do stereo.Obecnie mam wzmacniacz Marantz PM 4ooo ale to straszna slabizna i nie gra lepiej niz amplituner w stereo.Znalazlem wzmacniacz Cambridge Audio a300 za 600 pln i z tąd moje pytanie czy podlaczenie tego wzmaka zdecydowanie poprawi gre w stereo bo nie chce wywalac kolejnych pieniedzy w bloto,i czy 600 zl to kwota za ktora warto kupic ten wzmacniacz.Bedzie gral z kolumnami B&W 602.

https://www.audiostereo.pl/topic/35192-wzmacniacz-cambridge-audio-a300/

Tez mi sie wydaje ze to kiepski pomysl - takie rozwiazanie mialoby sens gdyby wzmacniacz byl rzeczywiscie audiofilski, a najtanszej Kambodzy opartej nie na tranzystorach tylko na scalakach lm3886 i z ne5532 w przedwzmacniaczu raczej nie mozna nazwac wzmacniaczem audiofilskim.

A tak nawiasem mowiac, zastanawiam sie skad u nas taka popularnosc kolumn B&W - niemal co drugi system i stereo i kinowy jest oparty wlasnie o kolumny tego producenta. A sa to chyba jedne z najmniej przyjemnie brzmiacych kolumn na rynku, graja raczej sucho, bezbarwnie. Owszem, parametry maja ponadprzecietne i wysteruje je kazdy wzmacniacz, sa swietne wykonane, ale brzmienie... Moze zamiast kombinowac z dodatkowym wzmacniaczem pomysl nad innymi kolumnami, zwlaszcza, ze to wlasnie kolumny sa najistotniejszym segmentem w zestawie.

Kolumny B&W mam w calym systemie kina domowego,ale wcale nie upieram sie przy nich,w takim razie proponujecie zostac przy marantz plus ewentualnie zmiana kolumn.Sprzedam B&W powiedzmy za 900 pln zamiast 600 na wzmacniacz dokladam do kolumn i jest 1500.Co w tej cenie szanowne grono proponuje.wcale nie upieram sie przy B&W.

Hmm, to nie takie proste:

1. w kinie lepiej miec komplet glosnikow z jednej serii (chociaz widze ze jakis tannoy jest u ciebie jako centralny)

2. 1500zl to nie za wiele i wejscie na znaczaco wyzszy poziom przy takiej kwocie jest chyba niemozliwe

3. nie wiadomo nic o pomieszczeniu i twoich preferencjach brzmieniowych

4. na co ci ten marantz, skoro sam piszesz ze "nie gra lepiej niz amplituner w stereo"?

Taka rada pewnie ci sie nie spodoba, ale na twoim miejscu nie topilbym kasy w kolejne budzetowe kolumny czy wzmacniacz, bo za pol roku znowu bedziesz narzekal, tylko poczekal az sie uzbiera drugie tyle - za 3 tys. bedziesz mogl kupic swietne kolumny, z ktorych bedziesz zadowolony przez wiele lat.

Zamiast A300 kup A500 (ja kupiłem na Allegro za 700zł) - z różnych opisów wynika, że jest lepiej niż z A300 (przyznaję - nie słuchałem A300) - A500 jako "podstawowy" stereo wystarczy, ale możesz poszukać lepszych w podobnej cenie a resztę kasy przeznacz na głośniki.

Przepraszam, moj blad - scalaki lm są w najnowszej wersji modelu podstawowego CA, czyli 340A. W modelu A300 (podaje za AV 5/2000) sa w stopniu pradowym sankeny sap10, a w stopniu sterujacym kombinacja kaskody z wtornikiem emiterowym na tranzystorach mpsa 43/93. Brzmienie szybkie, drapiezne z chlodną srednicą.

Nie zmienia to faktu, ze wzmacniacz za 1250zl (bo taka byla cena sklepowa A300) raczej nie zagra znaczaco lepiej od yamahy 640. A polaczenie CA z B&W (wszystko jedno czy modelu 300 czy 500) moze zaowocowac dzwiekową masakrą - suchosc i ostrosc do kwadratu.

Caly czas uwazam ze kinowa yamaha + dobrze dobrane kolumny za 3000zl zagra lepiej niz wzmacniacz stereo za 700zl + kolumny za 800zl.

Widzialem zdiecje i posiada takie wejscie,ale sporo osob pisalo ze faktycznie roznica bedzie nie wielka,a wiec moze faktycznie warto kupic inne kolumny.Co bys mi polecil do tego amplitunera .Sprzedam B&W i wzmacniacz moze z jeden CD doloze z 1000 i moze bedzie razem ze 2500 tys kolumny nie musza byc od jednego producenta tyly i central zostawie,bo np ten tannoy wcale nie odbiega od B&W cc6 ktorego mialem i sprzedalem.Pokoj jest w ksztalcie trojkata w jego boku telewizor 32 cale lcd,kolumny frontowe oddalone od niego o jakis metr,roztaw miedzy nimi to jakies 1.5 metra.central pod telewizorem ,tyly pod oknem jakies 4 metry z tylu .Pokoj ma 13 m wiec jest maly.Pisalem ze najbardziej zalezy mi na stereo ale z kina nie zrezygnuje.Co moge kupic za ta kwote i to raczej Monitory do ktorych mam porzadne standy.

Mozliwosci jest mnostwo. Wszystko zalezy czego sluchasz i jakie masz preferencje brzmieniowe.

Jesli rozpatrywac monitory w przedziale 2500-3000 zl, niezbyt trudne do wysterowania, to mamy na przyklad:

1. Viena Acoustic Haydn (nie wiem tylko czy jeszcze sa produkowane) - raczej cieple, miekkie, harmonijne

2. Paradigm Studio 20 - mocniejsze, bardziej dynamiczne, mniej romantyczne od Haydnow

3. Acoustic Energy Aelite Two - swietna przestrzen, rozdzielczosc, neutralnosc

4. Sonus Faber Concertino (z rynku wtornego) - brzmieniowo troche podobne do Haydnow, chyba z lepsza przestrzenia

...

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale zanim sprzedasz B&W warto by wziac yamahe na plecy i troche polazic po sklepach i posluchac roznych konfiguracji, moze ktoras cie oczaruje...

Nie wiem czy zestawianie tak zacnych kolumienek jak vienna czy sonus ze wzmacniaczem do kina domowego ma sens - chyba nie wykrzesa połowy ich możliwości (choć przyznaje, że trochę generalizuję na podstawie wzmacniaczy KD ogólenie, bo nie wiem co to za model tej yamahy).

Nie przekreślałbym z góry też tych bowersów - dzwięk mają ostry, ale myśle można znaleźć odpowiednio ciepły wzmak, żeby zagrały przyjemnie (w cenie 600pln to raczej niemożliwe, ale w okolicach 1500 z drugiej ręki można coś trafić). Warto poszukać na forum, bo zdarzały się pozytywne opinie o tych kolumienkach i sprawdzić z czym wtedy grały.

>>ganz_gut

Masz racje. Ale to jest rozwiazanie perspektywiczne - prawdziwie audiofilskie kolumny z yamaha zagraja lepiej niz obecna konfiguracja, co da czas na uzbieranie kasy na porzadny piecyk, a tym samym na rozsadne zrealizowanie marzenia Darka - pogodzenia dobrego stereo z dobrym kinem. Miotanie sie po najnizszej budzetowce tego na pewno nie spelni, a wrecz przeciwnie, moze przyniesc wiele rozczarowan i wymiernych strat finansowych.

Oczywiscie, jesli Darek nie ma checi na stopniowe (czyli rozciagniete w czasie) rozwijanie zestawu, tylko wolalby miec sprzet "tu i teraz", to mozna zaproponowac cos do bowersow. Przychodzi mi do glowy Rotel 971, ewentualnie jakis starszy Luxman badz Marantz - obecne dziela Kena Ishiwaty chyba produkowane sa z mysla o odbiorcach japonskich, ktorzy (podobno) wlasnie preferuja raczej rozjasnione brzmienie - zdaje sie, ze Piega miala specjalne wersje swoich kolumn wlasnie na rynek japonski.

Jeszcze zależy jakiej muzyki słucha Darek i jakich dzwięków brak mu w obecnej konfiguracji... audio analogue puccini, ktorego zresztą posiadam, gra ciepłym i dość detalicznym dzwiękiem - podejrzewam, że mógłby zrównoważyć bowersy. Podobnie ciepły dzwięk grają musical fidelity e10 czy e11 i ponoć sugden optima. Rotel chyba prezentuje bardziej japońską szkołę dzwięku z lekko rozjaśnioną górą, ale znawcy bardziej go chwalą niż większość podstawowych modeli marantza czy denona (ale osobiście nie słuchałem, więc podreślam słowo 'chyba').

Jest nawet obecnie Puccini na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na razie za 1599zl. Tyle tylko, ze bez odsluchu to zawsze ryzyko. Tak to jest z rynkiem wtornym i modelami, ktorych juz nie ma w sklepach - ciezko przetestowac przed zakupem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temat poszedl na calego dzieki za wszystkie podpowiedzi ,a co do muzyki to slucham np Bajora ale tez DIE Toten Hosen i Metallica Depesche Mode Lubie dobrze nagrane plyty nie slucham Rapu i techno.Pozdrawiam wszystkich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.