Skocz do zawartości
IGNORED

Pre zbalansowane - co do 3 kPLN?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

chciałbym zasięgnąć rady jakie pre zbalansowane polecacie do współpracy z Cec-em TL51XR oraz końcówką opartą na Icepower.

Kwota którą mógłbym dysponować na ten cel to max 3 kPLN.

Dobrze byłoby również, żeby był to sprzęcik z leniuchem.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/35146-pre-zbalansowane-co-do-3-kpln/

Moze JUNGSON:

Model JA-2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model Ja -10 to juz nistety wyzszy pulap cenowy.

Ukryta Zawartość

A dlaczego zbalansowany ? To bardzo zawęża pole wyboru. ICEpowery i tak nie są zbalansowane.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zafop, 4 Sie 2007, 07:34

>dlatego, że chcę wykorzystać wyjście po xlr-ach w cec-u

... tylko po co? ... pewnie naczytałeś się na tym forum że po XLR CEC gra zdecydowanie lepiej !!!

zdezintegrowany_3PO

zafop, 4 Sie 2007, 07:34

>dlatego, że chcę wykorzystać wyjście po xlr-ach w cec-u

A jeżeli mozna wiedzieć - co ma to wg ciebie dać ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moje skromne 3 grosze:

Za 3k nie kupisz ŻADNEGO przyzwoitego pre (przynajmniej nie nowego), a o symetrycznym (mówimy o prawdziwej symetrii) to w ogóle zapomnij. Poza tym moi szanowni przedmówcy mają rację - jeśli nie masz toru zbalansowanego do końca, to chyba nie ma sensu się boksować...

Z innej beczki: pasywek próbowałeś? Z tego, co kojarzę, ICEpower są dość łatwe do prowadzenia, więc mogłoby się udać. Nie daj sobie wmówić, że "nie zagra", "bez dynamiki", etc. - to nie musi być prawda. Po prostu spróbuj :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

U mnie jest tak : Mam jeden kabelek RCA i jeden XLR. Preamp ma wejścia i wyjścia na RCA i XLR, końcówka ma wejścia RCA i XLR. Mam więc możliwość użyć XLR między CD a pre lub między pre a power. Player to CEC TL51Z Mk. II. Dużo lepszy dźwięk jest kiedy mam XLR z CD do pre, a końcówka gra na RCA niż odwrotnie.

Ps. Próbowałem też kombinacji 2x RCA i 2x XLR - w pierwszym wypadku był za duży szum z głośników, jeden XLR go likwiduje, a w drugim wypadku gain był za wysoki i system grał za głośno, na godzinie 9 było już naprawdę głośno.

Pozdr.

ICEpower ma bardzo niska impedancje wejściową - 9k ohm czy coś w tym stylu. Do pasywki musi byc MINIMUM 40k ohm, najlepiej okolice 100-200k ohm. Innymi słowy - pasywka + ICE power raczej odpada.

Jak dorzucisz ze 2k zł, to może uda ci sie wyrwać od Twonka jego pre Klyne. Jest to juz absolutnie topowe urządzenie, i ze swoim leciutkim ociepleniem średnicy do ICEpowera było by jak znalazł. No i ma XLRy.

Elberoth

"ICEpower ma bardzo niska impedancje wejściową - 9k ohm czy coś w tym stylu. Do pasywki musi byc

>MINIMUM 40k ohm, najlepiej okolice 100-200k ohm. Innymi słowy - pasywka + ICE power raczej odpada."

A skąd taka teoria ?

Pan Matusiak z tego co mi pisał rozpoczyna produkcję dedykowanego pre własnie na pasywce opartej na RK40.

• Redaktorzy

w przyszłym tygodniu będę miał na testach zbalansowanego DACa z regulacją poziomu sygnału wyjściowego. Zobaczymy co to cudo potrafi :D

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

marekzawa, 4 Sie 2007, 13:20

>A skąd taka teoria ?

>Pan Matusiak z tego co mi pisał rozpoczyna produkcję dedykowanego pre własnie na pasywce opartej na

>RK40.

To nie teoria tylko specyfikacja producenta. Po sprawdzeniu w dokumentacji technicznej modułów ICEpower, jest to nawet nie 9k tylko 8k Ohm:

"The input impedance of the signal input section is approximately 8kΩ over the audio bandwidth, which is an

acceptable loading condition for most pre-amps."

Zwracam uwagę na uzycie słów "akceptowalne obciążenie" (co jest zowalowaną formą powiedzenia, że jest to obciążenie niezbyt łatwe) i "dla większości preampów" - co jest przyznaniem się do tego, że część preampów sobie z tym nie poradzi.

Współcześnie każdy pre powinien wysterować obciążenie >5k, a nawet mniej, a już minimum to ok. 10k, to samo dotyczy obciążalności wyjścia każdego innego urządzenia.

Wyjście zbalansowane to gł. 2x większy poziom niż RCA, a więc ten sam efekt można uzyskać na wyjściu liniowym - co wymaga podwyższenia wzmocniena jego stopnia końcowego.

Ale nie pasywny ...

Marcin (g), 4 Sie 2007, 15:09

>ABs:

>

>Niejednemu pewnie przez głowę przeszło ;) Ale 1) budżet, 2) ten DAC nie z każdą końcówką się "lubi"

>(o czym bardzo boleśnie sam się przekonałem :) ...

Marcinie czy możesz podać nazwy tych ze końcówek mocy ?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie chodzi o głośne "strzały" z głośników za każdym razem kiedy dac zaczyna i przestaje pobierać dane z transportu - równocześnie z zapaleniem się i zgaśnięciem diody słychać strzał. Jest to na tyle głośne, że bezpośrednie sterowanie końcówką jest nie do zaakceptowania. Sam tak miałem z moją końcówką Pliniusa i dlatego zrezygnowałem z DX71. Preamp likwiduje tę przypadłość, no ale w takim razie wystarczy DX51.

Na sporą liczbę końcówek, które przerabiałem, efekt występował przy Linnach (sprawdziłem LK85 i Klout-a) oraz Densenie (na przykładzie, bodaj, DM30). Problemów nie zaobserwowałem m.in. na wybranych modelach AN, Brystona, Cary, Coplanda, McIntosha, Passa, Primare-a, Rotela... i pewnie jeszcze kilku, o których zdążyłem już zapomnieć ;)

W/w problem sporodowany jest pewni przez brak Mute na wyjściu DACa.

Preampy w których ten porblem nie wystąpił po więciu między DACa końcówkę mają w torze jakiś kondensator eilminujący w dużym stopniu skoki napięcia i składową DC wyjścia DACa.

Molibden:

Raczej nie masz racji, w każdym razie nie w 100%. Przykłady: AN Conqueror, Pass Aleph 3. Żaden nie ma kondensatora na wejściu, i żaden nie sprawia problemów.

A że podłączenie kondka w szereg rozwiązuje problem, to skądinąd prawda. Walić przestało, grać niestety też :)

Szanowni,

ponieważ moje poszukiwania spełzły na niczym - choć bliski desperacji już nawet brałem pod uwagę Advance Acoustic MPP 505, ale dzięki totalnemu brakowi profesjonalizmu ze strony pracowników jednego z dystrybutorów nie doszło to do skutku :-),

to zdecydowałem się na bardzo ryzykancki krok i zamówiłem takie oto cudo w formie kitu do złożenia.

Za parę tygodni powinno toto dotrzeć do naszego pięknego kraju "miodem i mlekiem płynącym" i po udanym złożeniu do kupy, mam nadzieję, że zagra co najmniej akceptowalnym dźwiękiem.

Przy okazji, czy ktoś z forumowiczów zaopatrywał się u tego ebayera w HongKongu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.