Skocz do zawartości
IGNORED

Alphard, Hanssen, Dibeisi, Voice Kraft?

Sumar

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki budżet?

Głośniki to tylko część ceny.

Do tego dochodzą zwrotnice, terminale, kable, obudowa, MDF, klej, lakier, fornir i śrubki.

Jeśli więc decydujesz się na ich wykonanie to chyba nie warto pakować najtańszych głośników bo szkoda czasu i roboty na coś takiego.

W tym przypadku lepiej kupić coś na allegro, a robić zestawy które ma ją albo wysoki współczynnik jakość-cena lub są lepszych na głośnikach. Wtedy jest taniej niż nabycie gotowych gdzie indziej na takich samych przetwornikach.

Tzn. tak ogólnie to nie ja buduję, bo uważam że to raczej nie opłacalne, jeśli chodzi o kolumny średniej klasy. Ale mój kolega, który buduje kolumny z MDF na potęgę korzystał cały czas ze sprzętu Alphard, do którego nawet można mieć jako taki szacunek. Ale pewnego razu kupił najtańszy model głośnika Dibeisi 30cm z tandetnym zielonkawym zawieszeniem(żałośnie wyglądający) i rzucił mi takim strasznie odkrywczym tonem , jaką to niesamowitą firmę odkrył, która według niego robi niesamowicie solidne sprzęty i do tego bo super przystępnych cenach (zbaraniałem). Więc postanowiłem was jako fachowców zapytać w ten sposób o jakość tego sprzętu aby dzięki temu móc gruntowniej zweryfikować jego wg. mnie mizerną wiedzę na temat sprzętu audio. Sam uważam, że robienie samemu kolumn na takim sprzęcie jest idiotyzmem, gdyż na 100% wychodzi to drożej niż kupno jakiegoś porządnego, używanego, gotowego zestawu kolumn na Allegro.

No chyba, że sama satysfakcja zmontowania daje automatycznie lepszy obraz słuchanego dźwięku;-)

Pozdrawiam i dziękuje za fachowe porady!

To powiedz jeszcze skąd bierze zwrotnice? Gotowce "uniwersalne" czy jak?

Hm lepiej przejść się dla porównania do jakiegokolwiek sklepu z audio/KD i posłuchać konstrukcji fabrycznych - zachwyt kolegi nad własnymi dokonaniami jest nieuzasadniony, ale każdy tak ma kto sam coś robi.

Co do dibejsi to zacytuję "szczęśliwego" nabywcę - "ku*wa co za kicz!!"

Alpierd to podobny poziom.

Lepiej coś na Tesli, Tonsilu, basie z STX, że o lepszych nie wspomnę. Dobre głośniki można już kupić za 50-60zł, tylko trzeba wiedzieć jakie, a nie oszczędzać na nich ile się da.

Przy okazji, może Twój kolega powinien zmienić wzmacniacz i źródło na lepsze to więcej usłyszy?

Za cztery piwa mogę Ci dać 30cm Hanssena, ma nawet trochę alu w membranie, może twój kolega zrobi coś co powali Was dwóch na nogi jak jest takim magikiem, mi się nie udało. A za beczkę Heinekena to dorzucę jeszcze dwa Alpierdy 16cm i jednego Hansena 20cm, choć ten akurat grał nawet nawet. Tylko podjedź do Wrocławia, pozdrawiam

Hmmmm zwrotnice to gotowce Alpharda te takie w plastiku, gdzie już tylko kabelki podpina do gniazd ze śrubkami. Ponadto stosuje jeszcze taki zabieg, że niskotonowy głośnik podpina jeszcze dodatkowo przez filtr basu(dolnoprzepustowy służący do suba też alpharda czy hanssena) , co traktuje także jako niesamowite odkrycie, gdyż nikt tego (według niego) w kolumnach nie robi, bo szkoda producentom głośników pieniędzy.........

Według mnie przy czymś takim brakuje części pasma, gdyż w przypadku zestawu SUB+dwudrożne satelitki głośnik średniotonowy w nich ujęty służy także do odtwarzania "twardszego basu" że się tak niefachowo wyrażę, aby było pełne pasmo. Możecie mi powiedzieć jak to jest dokładnie, w każdym razie moim zdaniem jego sposób jest nieco pogmatwany zwrotnica+filtr dolnoprzepustowy:D

Sumar, 31 Lip 2007, 21:50

>Hmmmm zwrotnice to gotowce Alpharda te takie w plastiku, gdzie już tylko kabelki podpina do gniazd

>ze śrubkami. Ponadto stosuje jeszcze taki zabieg, że niskotonowy głośnik podpina jeszcze dodatkowo

>przez filtr basu(dolnoprzepustowy służący do suba też alpharda czy hanssena) , co traktuje także

>jako niesamowite odkrycie, gdyż nikt tego (według niego) w kolumnach nie robi, bo szkoda producentom

>głośników pieniędzy......

>Według mnie przy czymś takim brakuje części pasma, gdyż w przypadku zestawu SUB+dwudrożne satelitki

>głośnik średniotonowy w nich ujęty służy także do odtwarzania "twardszego basu" że się tak

>niefachowo wyrażę, aby było pełne pasmo. Możecie mi powiedzieć jak to jest dokładnie, w każdym razie

>moim zdaniem jego sposób jest nieco pogmatwany zwrotnica+filtr dolnoprzepustowy:D

On po prostu robi pełną kompensację baffle step :D z uwzglądnieniem klasy głosnika :D

Ma niezłą dziurę w pąśmie, miłośnik basowego łomotu i cykania :D

A zwrotnice to pewnie samochodowe z elektrolitami w środku.

Przy takim połączeniu uzyskuje większe odcięcie i bardziej strome średnich tonów oraz niższego basu, stąd taki efekt.

Opowiem wam teraz śmieszną historyjkę. No więc kolega o którym wcześniej wspominałem zbudował według niego super sprzęcior nadający się do słuchania wszystkiego, a składał się z 30cm głośnika niskotonowego Alphard, średniotonowy i tweeter Tonsila(!) chociaż twierdził, że Tonsil i Alphard to jest to samo, robione w tych samych fabrykach, tylko Tonsil taniej sprzedaje pod tą nazwą, żeby za firmę nie płacić..........(to chyba nie prawda). Zwrotnice 3 drożne Alphard+ten nieszczęsny filtr basu+3 bass refflexy w obudowie, za te cudeńka żądał 800zł, twierdząc że 700zl kosztowały go same materiały, nie chciałem ich kupować, bo uważałem że 800zł za kolumny o wyglądzie skrzynek z wkrętami na wierzchu to od dużo za dużo i to jeszcze nie wiadomo jak grający na dłuższą metę, w każdym razie strasznie mnie SMS`ami bombardował abym zakupił te cuda bo tak świetnie grają(i do tego są niedrogie bo normalnie wg. niego koszt takich kolumn wynosił by min.550zł za jedna szt.!) Pewnego razu zaprosiłem więc kolegę na chwilę do siebie i zaprezentowałem mu jak grają moje duńskie kolumny Power Studio(robione bodajże na głośnikach peerles, w każdym razie na takich co lepsze modele Eltaxów) zakupione na Allegro o mocy 80W/140W max. Podłączone były pod wzmacniacz Sherwood AX-5010R. Jak puściłem mu na średniej głośności to powiedział, że ładny dźwięk, ale mówi dalej żebym podgłośnił, no i jak dałem na całkiem sporą głośność to gały zaczęły mu wychodzić z orbit i na moment zaniemówił. Zdjąłem maskownice i pokazałem, że głośnik basowy pojedynczy ma zaledwie 19cm średnicy. Po chwili zapytał się mnie zdumiony ile za nie zapłaciłem, jak usłyszał że 150zł za dwie sztuki, to myślałem, że zaraz mi padnie w pokoju, ale jakoś się zdołał ocucić i powiedział "to strasznie tanio.........." Od tamtej pory nie proponował mi już swoich samoróbek, a jak się sam pytałem czy komuś je sprzedał, to odpowiedział że w sumie jeszcze nie było skończone i zaniechał ich budowy:P

P.S Mam nadzieję, że podobała się wam moja historyjka i zniechęci napalonych amatorów do wyrzucania pieniędzy na samorobne konstrukcje głośnikowe, na podzespołach niskiej klasy:p

Historyjka trochę straszna, trochę śmieszna.

Odważnie poszedł w ilość i w 3 drogi, chociaż 2-way w zamkniętej przy minimalnej liczbie elelmentów byłoby niejednokrotnie dobrym pomysłem na robienia głośników od zera przez każdego amatora. Nie tylko trzeba wyciągać wnioski z własnych błędów ale czytać książki i publikacje, wspierać się trochę na internecie - który nie jest w stanie ich zastąpić.

Z książek to chociażby A. Witrot, artykuły w "Radioelektroniku" i "EP".

Lepiej żeby kolega trafił na jakieś forum typu diyaudio.pl albo audiomania.info, lub poczytał tutaj też to mu się sporo rozjaśni.

nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze robienie samemu kolumn wychodzi drozej i jest nieopłacalne, czesto głosniki zastosowane w kolumnach z wyrszej półki nie sa az tak drogie, przykład - ostanio na allegro znalazłem basy z Wharfedale evo3 bodajze, dwie kolumny ( nowe ) kosztuja w granicach 3k a basówki były około 300 zł dwie, na obudowy 1k zeby wydac to sie juz naprawde trzeba postarac, więc czasem sie opłaca, ale nie wszyscy maja zdolnosci i chęci zeby samemu cos zrobić. Pozdro dla twojego kolegi za upór ;P

baksik00 ale ja mówiłem tylko i wyłącznie o kolumnach składanych na tanich podzespołach, nie miałem na myśli kolumn z wyższej półki i porównywania ich z kolumnami zbudowanymi samemu na podzespołach wyższej jakości.

Pozdro

chyba ze tak, ale znowu ze swojego przykładu wiem ze mozna złorzyc tanio i dobre paczki, ja swoje złożyłem na Teslach, sa one montowane miedzy innymi w Polarisach, głośniki naprawde dobre i tanie jak na poczatek, w sumie bez wykonczenia skrzynek wyszły mnie około 300 zł, chyba nie drogo ? (dla wyjasnienia, nie chce sie z nikim kłucic :P )

baksik00 oczywiście 300zł za 2 sztuki to nie jest drogo, ogólnie Tesla na Allegro ma dobre ceny głośników, nie wiele wyższe niż Alphard (co prawda nie maja takich wielkich, oczojebnych magnezów:D) Zależy jeszcze jakie kolumny zbudowałeś, dwu czy trójdrożne, ale jeśli za 300zł dobrze grają to gratuluję konstrukcji:-) Ja tak w ogóle miałem wcześniej stare Techincsy SB-3050 i początkowo zastanawiałem się, czy nie powymieniać w nich głośników, bo na to mnie namawiał ów kolega (niskotonowy miał 25cm), wyszło mi z przeliczeń, że było by to min. 100zł na jedna kolumnę bez wymiany zwrotnic i przy zastosowaniu bardzo kiepskiego średniego i tweetera, a i musiał bym sporo wiercić, bo rozstaw otworów zamienników zbytnio nie pasował. Postanowiłem więc poszukać gotowych kolumn pasujących wysokością pod wymiar mojej dębowej półki (57cm max. wysokość), szczęśliwie się złożyło, że mój zaufany sprzedawca z mojego miasta miał akurat takie na stanie, przywiezione z Danii (z tamtąd sprowadza sprzęt), używane ale głośniki nieruszone jak nówki, do tego w bardzo przystępnej cenie. Najpierw przesłuchałem je u niego, potem u siebie i z brzmienia jestem bardzo zadowolony, no może ciut góry jest za mało, ale nie przeszkadza mi to zbytnio. Stwierdziłem więc, że za 150zł sam na pewno nie poskładał bym czegoś lepszego, lub chociaż równie dobrego, podejrzewam, że nawet któremuś z fachowców na forum ciężko by było. Mam je już rok czasu i jestem nadal zadowolony:-) W każdym razie uważam, że naprawdę tanio Ci się udało zbudować zestaw głośnikowy, biorąc pod uwagę koszt wszystkich elementów. Pozdrawiam

P.S Niedługo wrzucę tutaj zdjęcia moich kolumn i chętnie poznam wasze opinie na ich temat.

moja konstrukcja jest dwudrozna, ale musze sie przyznac ze MDF mialem bardzo tanio, z pewnoscia dlatego tak wyszło. Ogolnie po moich paczkach nie spodziewalem sie wiele, nie znam sie jeszcze na tyle zeby budowac niewiadomo jakie zestawy, ale po odsłuchaniu byłem zaskoczony, wysokie tony przepiekne, choć niektorzy uwazaja ze tesla zbytnio się wybija, to samo z srednio-basowym, troszeczke brakuje srednicy, ale bas jak na 20cm za ta cene wystarczajacy w zupelności, czasem nawet zbyt mocny, zwrotnice gdzies tam obliczyłem :p Nie mam foty w całej okazałosci ale mam cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no moze jeszcze jedno :p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z budowy Twoje skrzynki przypominają Audio Academy Phoebe:D A tak ogólnie wyglądają całkiem konkretnie, szczególnie te przegrody w środku;-)

A to moje:

Ukryta Zawartość

post-15719-100007396 1186169552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze sie lekki OT zrobil ale tez sie pochwale choc nie ma czym jak narazie, ja napedzam paczki Denonem Pma-480R + Sony CDP-XE520, wydaje mi sie ze równierz jest to dosc zgrany sprzęt. Wczoraj dostałem weny, moze jakis nowy zestaw ...... :P

Sumar

Fajne brzmienie to dla innych tragiczne. Gdzie duży bas i kłujące, sztuczne ( dla innych fajne, wyraźne soprany)

Niech oni posłuchają dobrego sprzętu gdzie bas gra i jest punktowy a nie dudni, średnica jest taka, że możesz palcem wskazać w jaiej odległości i gdzie jet dony instrument i dźwięk słchać z rożnych odległośći tak jakby nie istniały kolumny. Natychmiast zmieni zdanie. :-)

Kiedyś jak słuchałem rdmora, potem super wieże przywiezioną z Niemiec Philipsa i nie wiedziałem jak naprawdę brzmią niektóre instrumenty, też myślałem, że gra pięknie.

A te nowe Phlipsy to już porażka dźwiękowa. Tylko cyk,cyk i bum, bum.

Wogóle te zasilacze impuslowe generują jakieś straszne zakłócenia, wystarczy dodłączyć oscyloskop pod zasilacz.

Ależ Zerkos. mi właśnie chodziło o takie brzmienie o jakim mówisz! Właśnie dlatego przez pewien okres starałem się dobrać odpowiedni sprzęt w dość przystępnej cenie i naprawdę ten sprzęt, który mam obecnie spełnia po części te wymogi, kolumny mimo małych rozmiarów zaskakują naprawdę głębią i szczegółowością dźwięku, a bas nie jest absolutnie dudniący, jest bardzo miękki i przyjemny dla ucha można naprawdę długo słuchać różnych utworów i nie odczuwa się zmęczenia, tak samo jest z sopranami, są miękkie,gładkie nie są natarczywe, nienawidzę ostrych kłujących w uszy sopranów na jakie teraz jest moda w niektórych tanich sprzętach, szczególnie głośnikach samochodowych.

Dlatego też mówiąc "fajne" być może źle się wyraziłem, bo nie miałem na myśli tępego dresiarskiego łupania, lecz zupełnie coś innego:D

Zresztą zwróć uwagę na typ tweetera, to nie jest ostro grająca tuba jak np. w Altusach(chociaż nie słyszałem nigdy brzmienia Altusów 300) albo jakichś tanich wynalazków Alpierda.

Gdyby mi chodziło o tępe łupanie, to kupił bym jakąś większą mini-wieże z jakimś sztucznym podbiciem basów i byłbym happy, albo kupił bym jakiś wynalazek mojego kolegi:p

To samo się tyczy wzmacniacza, gra on naprawdę uczciwie i widać, że nie był robiony tylko z myślą cięcia kosztów, chociaż zastanawiam się czy nie zmienić go na SANSUI AU-X301 lub YAMAHA AX-390.

Uwazam ze kazdy ma inny gust, przedwszystkim taki na jaki go stać, nawet osoby które juz od dawna w tym temacie "siedza" i naprawde moga powiedziec cos konkretnego, róznia sie poglądami na temat czy cos gra naturalnie czy nie ,moze w nieduzym stopniu, ale przecierz po to jest forum zeby podyskutowac. Wiadomo ze kazdy dazy do tego zeby jego sprzet mu odpowiadał i robi go "pod siebie". Oczywiscie nie jestem zwolennikiem "umc umc psst psst" to chyba jasne, poprotu prubuje zrobic cos dobrego małym nakładem finansowym. Słuchałem tez drogich i dobrych zestawów i wiem o co chodzi, i wiem ze jeszcze duuuzo mi do nich brakuje, ale powoli :p

jako zeby temat juz całkiem nie upadł :P Kolega ostatnio przyniusł mi do skonczenia paczki, 3-drozne. Wysokie i srednie Tonsil, a na bass dał........ wlasnie Apharda. Brak słow, myslalem ze 30 centymetrowy głosnik w moim małym pokoju cos pokaze, ale sie zawiodłem, pieniądze wyrzucone w błoto,o basie nie mozna tutaj mówić, co do wysokich tonsila to tez niezbyt, ale wracajac do tematu naprawde nie polecam. Jesli ktos zamierza zbudowac cos na Aplhardach to juz niech odłorzy te dosłownie kilka zł wiecej i kupi tesle, niby kasa nie duza a róznice słychac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.