Skocz do zawartości
IGNORED

Mamy upały czy pomagamy sprzetowi ?

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rozebrałem swojego 11.5kg wzmaka i przedmuchałem sprężonym powietrzem całą elektronikę, po takim zabiegu usuniecia kurzowej ciepłej kołderki wzmacniacz grzał sie jeszcze mniej niż dotychczas. Przy okazji popodpinałem tak wtyczki 220V i pozaznaczałem "bieguny" żeby był jak najmniejszy wpływ sieci na dżwięk jakie jeszcze proste nieskomplikowane zabiegi polecacie nie tylko w czasie upałów

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/34966-mamy-upa%C5%82y-czy-pomagamy-sprzetowi/

Wzmacniacz lampowy ma na razie wolne. Niby wszystko w porządku, przejrzałem go, zrobiłem nawet sesję zdjeciową i wypucowałem przy okazji obudowę. I wolę nie używać. Ma drewnianą obudowę i lampy umieszczone tuż pod nią. A lekko osmalona od środka obudowa skłania do ostrożności :-(

Reszty nie oszczędzam ale staram się sprawdzić przed wyjściem z domu, czy na pewno wyłączyłem.

=>Chruper, 24 Lip 2007, 15:52

>>> Rafaell, a jak odnalzałeś który plus ? (jak rozumiem we wtyczce na dwa bolce)

Jak wiesz w instalacji mamy przewód fazowy i zero ten pierwszy możemy wykryć łatwo neonówką. nie wiem czy zauważyłeś cudzysłów . Tak że mimo teoretycznej zmiany 50x na sekundę biegunowości zero ma wpływ na dżwięk ale to już zostało omówione w innym wątku obszernie.Tutajn tylko radzę wpinając poszczególne żródła sprawdzić jak jest lepiej (na słuch)-chyba zrozumiałeś ?

=>npl, 24 Lip 2007, 17:01

żle zrobiona klimatyzacja i nie czyszczona i rzadko dezynfekowana tak samo jak wymuszona centralna instalacja ciepłej wody może być przyczyną wielu grożnych chorób n.p. legionistów

Jest nówka, podobnie jak mieszkanie. O serwis i ew. problemy się nie martwię gdyż zakładał mi to kumpel.

Sprzęt ma komfortowe warunki, słuchacz także. Dalej szukam dobrych bawełnianych szmatek do sprzętu... te zwykłe po jakimś czasie przestają być białe, nawet po wielu praniach.

Cholera nie chce pomóc.

A sprzęt można czyścić tylką delikatną szmatką + ew. trochę wody. Farba jest piękna ale w 100% ekologiczna (przynajmniej tak mówi Linn) i nie znosi czegokolwiek chemicznego. Stąd szmatka musi być "dziewicza".

Niektóre ściereczki z mikrofibry powinny się do tego nadawać. Dobrze znoszą pranie (byle bez plynów zmiekczających). Najlepiej sprawdziły sie u mnie te gładkie, w poniższym linku określane " typu zamsz".

Akurat marki J.N. nie sprawdzałem, te najlepsze - jakieś niemarkowe - kupiłem kiedyś w Tesco...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chruper, 24 Lip 2007, 15:52

Rafaell, a jak odnalzałeś który plus ? (jak rozumiem we wtyczce na dwa bolce)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rafaell, 24 Lip 2007, 17:04

Jak wiesz w instalacji mamy przewód fazowy i zero ten pierwszy możemy wykryć łatwo neonówką. nie

wiem czy zauważyłeś cudzysłów . Tak że mimo teoretycznej zmiany 50x na sekundę biegunowości zero ma

wpływ na dżwięk ale to już zostało omówione w innym wątku obszernie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja baaardzo poproszę o podesłanie tematu gdzie zostało to omówione...

No bo jeśli za Trafem jest stałe napięcie to jaki wpływ ma tu "biegunowość" prądu zmiennego ??

proszę o ten temat ! :)

POZDRAWIAM

Witam

_WILU_, 25 Lip 2007, 05:54

>No bo jeśli za Trafem jest stałe napięcie to jaki wpływ ma tu "biegunowość" prądu zmiennego ??

A kto koledze powiedział że za trafem jest stałe napięcie????????????

Trafo to nie "prostownik"!

A biegunowość ma naprawdę znaczenie, wystarczy posłuchać.

Pozdra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.