Skocz do zawartości
IGNORED

kondensatory w zwrotnicy

yolaos

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwalam sobie zacząć nowy wątek bo nie moge nic znależć na zagadnienie , ktore zaraz naswietle.

Mianowicie chodzi mi o banalnie z pozoru prostą rzecz, czy suma kondensatorów do wartości rzadanej w zwrotnicy bedzie lepiej grała jako bateria z wielu czy jako jeden końdzioł, zakladając ze wszytkie są tej samej klasy , czy ma ktoś z Was doświadczenie jak się zachowuja dwa kondy o powiedzmy wartości 15mikro a jak 3 lub cztery o łącznej rządanej wartości, nie chodzi mi o bocznikowanie , ale o odsłuchalne doświadczenia czy lepiej zadziała jeden czy cztery tak wiem zaraz posypią sie uwagi " to se sprawdz " ano se sprawdziłem i chce wiedzieć czy ktoś jescze se sprawdził )

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34948-kondensatory-w-zwrotnicy/

każdy kond wprowadza jakieś przesunięcia fazowe więc chyba lepiej dawać jeden, kilka to jak nie ma takich wartości jak np 13,3u ... jak są dobre kondy w zwrotce cos jak SCR KP albo od Mcapów wzywż to raczej bym nie bocznikował... chociaż jak zwykłe SCRy zbocznikowałem w mietkach małymi kostkami MKP Vishaya to się poprawiło ;)

digi58, 23 Lip 2007, 21:58

hmmm kierunkowość jest ważna? tzn dawać wszystkie jednakowo czy zobaczyć gdzie jest początek nawijania taśmy??

tak dla uściślenia to gdzie jest uznawany początek konda? ;) jak wyprowadzenie jest przylutowane na zewnątrz czy wewnątrz?

tak dla uściślenia to gdzie jest uznawany początek konda? ;) jak wyprowadzenie jest przylutowane na

>zewnątrz czy wewnątrz?

Przecież nie bedziesz rozbierał kondensatorów proponuje odsłuch słychać od razu który kierunek jest prawidłowy,uprzedzam ze nie ma się co kierować napisami na kondensatorze takie jak Jentzeny SCR M-cap często są naklejki odwrotnie naklejone .Efektem jest wrażenie że kolumny nie grają równo często to jest przyczyna

pz

Łącząc szeregowo zmniejszasz pojemność a zwiększasz napięcie pracy takiego kondensatora. Co raczej nie jest potrzebne - sygnał przechodzi przez większą liczbę kondensatorów. Spada więc napięcie pracy każduego z nich, co można uznać za pożądane.

Lepiej jednak łączyć równolegle mniejsze pojemności na jednakowe odpowiednio wysokie napięcie, np. nawet po 8-10szt. Wtedy można uyskać lepszą jakość z tańszych kondensatorów, przynajmniej w teorii.

podam przykład

do rzadanej wartości w torze woofera w filtrze drugiego rzedu potrzebuje określona wartośc, poniewaz nie mogę dopasować pary kondów dokladam trzeci malutki np 0,22 i co ano spowolnienie basu napewno nie wynikające z przesuniecia cięcia zwrotnicy , a jakby z tego ze ten mały gnojek spowalnia dzwiek, pierwszy raz mi tak wyszło bo i pierwszy raz potrzebowałem takiej wartości

Panowie, co jest? kierunkowość w kondensatorach bezkierunkowych?

Druga sprawa . . . czy ja dobrze zrozumiałem, że jeden kond to przesunięcie 90 st, a jak juz drugi równolegle to inne przesunięcie???

Inna sprawa, że ciekawym jest, bo brak mi wiedzy na ten temat, jak to jest na przykład z połączeniem dwóch kondów , dajmy na to 2uF i 10uF . . . czy ten mniejszy ładuje się wcześniej na zapór i zgłasza się w sygnale ze swoim przesunięciem wcześniej niż duży? (przykłądowo licząc od góry w częstotliowści)

Pisząc myslałem o łączeniu kondensatorów szeregowo a nie o zwrotnicy szeregowej.Łączenie kondensatorów równolegle daje efekt nie tylko w teorji ale i w praktyce.Najlepiej spróbować daje to bardzo dobre efekty np w zasilaczach .W swoim ostatnim projekcie stosuje takie baterie elektrolitów w zasilaczu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8618-100008070 1185224601_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdarzają się kondensatory stałe, które z jednej strony (walca, czy kostki) maja nadrukowany pasek. Jest to strona, którą według producenta należy łączyć z masą układu- czyli jakby "minus" kondensatora. Ale obecnie jest to coraz rzadsze.

Z ilością łączonych kondensatorów, zwłaszcza tych, które bezpośrednio znajdują sie w torze sygnału, to ja bym nie przesadzał, bo to będzie słychać - pogorszenie analityczności, takie ogólne "rozpapranie"

Na zdjeciu podałem tylko przykład zasilacza ,a o kierunkowość dotyczyła kondensatorów MKP .W elektrolitach nikt chyba nie ma problemu jak powinny być podłaczone.W bardzo drogich kondensatorach MKP do audio wiele firm zaznacza we-wy to nie jest mój wymysł proszę sobie poczytać w pdf.

pozdrawiam

Matthew, 24 Lip 2007, 08:39

>rany boskie to jak mam w zwrotce 10 kondów w sumie to jak mam na słuch je lutować?

Wiadoma sprawa że w zwrotnicy cięzko jest to sprawdzać ,kierunkowość najlepiej sprawdzić na pełnym sygnale w trze audio .

Ten sposób sprawdza się potem w zwrotnicy w 100%.Kiedyś bawiłem się dosyć długo w porównywanie kondensatorów sygnałowych porównanie nie ma sensu jeżeli nie określi się kierunkowości.

Niektóre kondy mają zaznaczoną elektrodę zewnętrzną.Były takie stosowane np.w telewizorach lampowych w układach impulsowych.Elektroda zewnętrzna była zaznaczona cienką kreską.Oczywiście są to kondensatory foliowe.

>Chruper

dwa różne kondensatory połączone równolegle ładują się do tego samego napięcia, tylko że ten o większej pojemności większym prądem - gromadzi większy ładunek Q=C/U.

Przy połączniu szeregowym jest podobnie, prąd ładowania jest taki sam a napięcia na nich odwrotnie proporcjonalne do pojemnośći.

Przesunięcie fazowe w ukąłdzie RC zależy od wypadkowej pojemności połączonych kondensatorów, a nie dla każdego odzielnie i maleje z częstotliwością. Sam kondensator jako element wprowadzaprzesunięcie +90 stopni (o tyle prąd wyprzedza napięcie na kondensatorze, na indukcyjności owdrotnie).

>Digi58

do zasilania czego ma służyć ta bateria kondensatorów, wzmacniacza? Z tego co widzę łączysz po 6 szeregowo, a potem to równolegle?

>> Molibden, dzięki :), czyli rozumiem, że łączone kondy wprowadzają odcinanie częstotliwości i przesunięcie fazy jak rozpatrywany jeden (zachowują się jak jeden) o takeij samej pojemności jaka wynika z ich połaczenia. Uff, odetchnąłem, bo dotychczas tak to traktowałem.

tak w teorii , ale w audio jeszcze nie spradziła sie żadna teoria))), musi zachodzic jakieś zjawisko co "dawnuje" dzwięk.

wnioski??

nie ma różnicy jaka bateria i jakie wielkości jej składowe? Przypominam ,że interesują mnie tylko zjawiska jakie zachodzą w zwrotnicy.

Chociaż przypominam sobie taką zasadę we wzmakach ,że bateria z mniejszych kondów daje szybszy , ale bardziej płytki bas, natomiast dwie pożądne butle daja w efekcie wolny niskoschodzący bas, czyż nie?Oczywiście decyduje o tym wiele jeszcze innych rzeczy ale coś w tym jest.

Mało tego przeczytałem kiedyś w AUDIO ,że rozpołowienie wartości na dwie sztuki w torze wysokotonowca owocuje lepszą reakcją inpulsową? Prawda czy fałsz?

>do zasilania czego ma służyć ta bateria kondensatorów, wzmacniacza? Z tego co widzę łączysz po 6

>szeregowo, a potem to równolegle?

Ta bateria zasila jeden kanał wzmacniacza.

Nawet kondensatory MKP jednej firmy mają różne brzmienie w zależnosci od pojemnosci i nie mam tu na myśli dolnego pasma ale środek i góra .Warto czasami łączyć równolegle daje to ciekawe efekty końcowe.W zasadzie im mniejsze zmiany wprowadza kondensator w torze sygnałowym tym lepiej .

pz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.