Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD KENWOOD. Pyt. techniczne.

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie trzech modeli odtwarzaczy CD KENWOOD:

DP-3020;

DP-4030;

DP-2060.

Czy któreś z tych wyżej wymienionych modeli mają identyczne lasery lub całe mechanizmy, żeby można było je podmienić?

https://www.audiostereo.pl/topic/34895-odtwarzacze-cd-kenwood-pyt-techniczne/

DP-2060 ma laser firmy Sharp, który w detalu kosztuje około 190 zł. W praktyce oznacza to, że nie opłaca się naprawiać tego odtwarzacza, lepiej po prostu kupić inny :-)

DP-3020 to nieco starszy model (jednak nie bardzo stary) i posiada popularny laser Sony serii KS (o ile się nie mylę). Dp-4030 nie znam, nie wypowiadam się.

Jak laser siada to przeważnie w trakcie grania "bezczelnie" przeskakuje na przypadkową ścieżkę. Czasami bardzo rzadko, ale i tak to wkurza. Cykanie być może wskazuje, że serwo wymaga doregulowania, skoro całość włącznie z laserem trzyma ścieżkę to nie jest źle.

Regulacja serwo znajduje się na płycie głównej w pobliżu złączki kablowej, która prowadzi do lasera. Zazwyczaj PR-ki mają pewne oznaczenia, np. śledzenie lewego i prawego odchylenia, śledzenie głównego strumienia lub coś podobnego. Reguluj ostrożnie i pamiętaj, że w używanym CD-ku zawsze można lepiej wyregulować serwo niż wynika to z dawnych ustawień fabrycznych, nawet jeśli pozornie wszystko rozregulujesz - wymaga to jednak cierliwości.

PS. Miałem kiedyś DP-3020, który czasami przeskakiwał bądź nie "łapał" włożonych płyt. Drobna regulacja serwo rozwiązała problem, znajoma użytkuje go do dzisiaj i bardzo chwali, uważając, że ma bardzo dobry sprzęt.

• 2 miesiące później...

Niedawno nabyłem DP-4030 z małą wadą.

Czytał płyty CD-R świetnie, ale orginały niektóre przeskakiwały.

Po małej, naprawde minimalnej regulacji mocy lasera zaczął wszystko czytać idealnie.

Nawet CD-RW, których wcześniej nie czytał.

Zastanawia mnie tylko czy tak już pozostanie na stałe, czy może za niedługo padnie całkowicie i nic się już nie da zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.