Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc od samego początku - wzmak.

dzabba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. To mój 1-wszy wpis i proszę zacnych forumowiczów o poradę w wyborze na początek wzmaka.

- pokój 30 mkw (5.5x.5.5) wysoki na 3.2 m.

- muza wszystko oprócz rapu, techno jakiegoś polo itp. Słucham troche starszego popu, rocka ( bryan ferry, kate bush, dire straits, the doors, r.e.m, itp.), trochę klasyki, nieraz jazz.

- budżet 2.5kpln, mogę maksymalnie przekrocyć o 300-400 pln.

- preferuję dynamikę, przestrzeność, mocny miękki dół. Góra nie musi wiercić dziury w głowie ale być ma. Nie musi być przesadnie detaliczny tylko muzykalny. Denony AE odpadają.

- wzmak najlepiej nowy, ostatecznie z 2 ręki max. 1 letni. Nie interesują mnie starocie

- powinien być mocny bo w przyszłości ma wysterować najprawdopodobniej paradigmy studio 40 może 60, albo coś w ten deseń.

- i raczej nie hybryda bo nie chcę czekać pół dnia na rozgrzanie.

- wolę by na wszelki słuczaj miał regulację barwy.

- reszta toru na razie bez znaczenia.

wstępnie myślę o nad c372 lub kambodża 740a. jeśli ktoś obiektywnie mógłby je porównać - to poproszę.Jestem otwarty na sugestie i inne propozycje. Nie mam awersji do chinoli bo teraz zaczynają robić coraz lepsze sprzęty a i tak prawie wszyscy u nich produkują. Tylko błagam bez rozdzierania ran i pojedynku miłośników marek.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/34886-pomoc-od-samego-pocz%C4%85tku-wzmak/

może xindak? są mocne a rodzaj brzmienia to zależy który model. Z tym wygrzewaniem lamp w pre to przesada. Tranzystorowy tak samo zaczyna lepiej grać po dłuższej chwili. Nie różni się to.

poczytaj watek o xindaku: "Xinfak aa i przeciw realnie" czy coś takiego...

Jeśli bedziesz chodził na odsłuchy posłuchaj tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja niestety jeszcze nigdzie nie spotkałem i nie miałem okazji posłuchać, a może to być całkiem ciekawa propozycja w tej cenie.

Ukryta Zawartość

powiem Ci, że kiedyś sam jakoś sceptycznie patrzyłem na brak rególacji barwy. Było dla mnie oczywiste, że dźwięk należy upiększyć. teraz nie korzystam bo... nie potrzebuję. Po prostu jak dobrze sobie wszystko dobierzesz to wszystkiego będzie tyle ile trzeba. A celujesz w taką półke, że nie sądze aby sprzęt posiadał elementarne braki jak brak niskich tonów itd:)

>Regulacja się czasami przydaje, np. podczas nocnego słuchania na pograniczu słyszalności.

No właśnie. a jeśli zapodajesz stare kawałki z 50-60 lat bez tuningu to tym bardziej.

a co myślicie o tym nadzie albo ca 740a

Jedruś, prawdopodobnie dołącze do klubu posiadaczy Roksana:)

na razie mam w domu, niestety nie jest mój i niebawem będe go musiał oddać... ale dla mnie podobno już jedzie. Chociaz kilka razy już była przekładana data jego przyjazdu... Nie wyobrażam sobei w roksanie dodania basu;) bał bym się o głośniki:)

Panowie, nie zmieniajcie (tradycyjnie) wątku tym razem w strone przydatności barwy.

Prosiłbym raczej o doradztwo na temat.

chinol to 3500 a ja mam max. 2800-2900.

czy ktoś bezpośreddnio słuchał n372 i ca740a? jak sie ma ten 740 do 840?

a moze marantz 7001k. tyle ze on slabowity.

A ja was zaskoczę Pioneer A-A9-J to jest rozwiązanie .

Bardzo Dobry dźwięk znakomite wyposażenie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wydaje mi się że chinola można taniej. Wydaje mi się, ze w polpaku do 3000 spokojnie. Podobno mozna dostać rabacik też;)

o róznicach miedzy CA 850 a 750 było... acha, za 3500 pln widziałem na allegro CA 850.

A tak na poważnie ,do dobrego dmuchania zdecydowanie XA-6950 ,ponieważ wysteruje dowolne głośniki w dowolnym pomieszczeniu ,znakomicie słucha się zarówno mocnej jak i synergicznej muzy .

O przestrzeni i lokalizacji już nie mówię .Kiedyś mój pierwszy typ dla moich Studio 40v4 i w dalszym

ciągu jeden z moich ulubionych wzmacniaczy .

tez widziałem tego ca840 cena niezla ale ca740 za 2.5 gdzies bym dostał a nie widziałem wpisu by ktoś te 2 porownywał. stąd moje pytanie. czym sie róznia oprócz pary czy budowy. jaka jest rożnica w brzmieniu. czy temu 740a bliżej do 640v2 czy raczej 840a

tego xinda też rozważe ale może jeszcze jakieś propozycje wg. moich preferencji. w tej cenie moze nie haj ale troche pewnie jest sprzetow. Mieszkam koło zgorzelca i muszę z grubsza coś wybrać zanim gdzieś pojade poszukać. nie bede przecież się tłukł za 1 sprzętem na odsłuch do Wrocka 150km,

tak w ogole, czy ktos mogłby podać namiary na sklepy w ktorych można posłuchać tego nada, ca, albo cos innego w tym pułapie? Oczywiście jak najblizej zgorzelca. może legnica albo jelenia gora. bo w mojej okolicy to ze sklepami padaczka.

Osobiście szczerze doradzam, żebyś zaoszczędził sobie problemów i obstawił to:

Ukryta Zawartość

Zaoszczędzisz, a jedyne, czego zabraknie, to regulacja barwy. Za którą w wypadku tego wzmacniacza nie zatęskniłem jeszcze ani razu. Przeskoczyłem na niego z NAD-a c352, gdybyś pytał, i jestem baaardzo zadowolony :-)

Ukryta Zawartość

Aha, u mnie AA Puccini gra z tymi kolumnami:

Ukryta Zawartość

i radzi sobie z nimi lepiej niż 2 razy mocniejszy nominalnie NAD c352.

Ukryta Zawartość

Dziekuje za wszystkie sugestie. Liczyłem na większą ilość propozycji ze strony osłuchanych. Nota bene szkoda że w dopieprzaniu sobie wzajemnie tylu forumowiczów jest tak płodnych a na prośbę o konkretną radę tak mizerni. Pewnie wszyscy są na urlopach? Aby przzekonać się do braku konieczności barwy najlepiej posłuchać, dlatego może ktoś podsunie mi adresy sklepów w mojej okolicy (Zgorzelec) a ostatecznie we Wrocku gdzie można opócz harmana i innych badziew posłuchać coś innego

przykro mi że Panowie poczuli się tak strasznie urażeni. Tylko skoro twierdzą że to forum jest tak wysublimowane w gustach i wiedzy to niech coś zaproponują zamiast się boczyć i obrażać. Kilka osób odpowiedziało na moją prośbę i chwała im i dzięki, trza było po mentorsku coś doradzić laikowi a nie się unosić honorkiem. Zwróćcie uwagę również że to też nie jest Wasze prywatne forum, tylko Was gości. Więc skoro wymagacie kultury, sami nią najpierw Zabłyśnijcie. Poprosiłem o poradę, jeśli nie Potraficie konkretnie doradzić to urażoną ambicję Zatrzymajcie dla siebie.

dzabba,

Rada jest prosta, biorąc pod uwagę wymiary pokoju, preferencje i możliwości oraz przyszły mariaż z Paradigmami, mogę polecić ci dwa klocki. Pierwszy to Vincent SV233 (z drugiej ręki można trafić nawet w okolicach 2kzł.) i zapewniam , byłbyś zachwycony. Drugi wariant, tańszy i trochę mniej subtelny, za to posiadający wspomniane regulacje to model SV266. Te tranzystory mają kopa i dużo dobrego basu. Spokojnie wypełnią tak duże pomieszczenie, zrobią to dobrze i polubią się zarówno z kanadyjskimi skrzyniami jak i z preferowanym repertuarem.

Pozdrawiam.

Nie bój sie hybrydy, zapewniam, nie gryzie!

Proszę oto skromna garść linków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SV233(imho lepszy) to zimny transistorro!!!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.