Skocz do zawartości
IGNORED

Blue Tac vel Uhu Patafix /zastosowanie/

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym, aby w tym watku poruszane byly praktyczne kwestie mocowania zestawow do poloza granitowego za pomoca wymienionych w tytule systemow mocowan.

Moj problem praktyczny:

W chwili obecnej eksperymentuje z Patafixem, za pomoca ktorego zamocowalem granitowe podstawy. Dodatkowo podstawy posiadaja kolce. Laczenie wyglada zatem nastepujaco: kolumny podlogowe granitowe podstawy -> kolce -> podloga z gresu.

Problem:

Ewidentne "zmiekczenie" konturu basu... Do tej pory (kiedy podlogowki staly tylko na kolcach) bas byl bardzo wyrazisty w swojej fakturze, znakomicie kontrolowany i wybrzmiewal z duza precyzja, choc byc moze nieco krocej... Teraz basu jest jakby wiecej, wybrzmiewa dluzej, ale niestety jego faktura ulegla rozmyciu...

Patafix zadzialal jak amortyzator, ktory zmiekczyl kontur basowy... Co w obecnej sytuacji byscie polecili, aby nieco utwardzic bas? Patafix chetnie bym zostawil, bo dzieki temu zabiegowi poprawila sie nieco gora - jest bardziej precyzyjna i zawiera wiecej mikrodetalu.

Ale co zrobic z tym miekkim, mydlanym basem?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/34774-blue-tac-vel-uhu-patafix-zastosowanie/

Probowales kolumny poprostu postawic na kamieniu?

Chociaz to pewnie niewiele da, wczesniej drgania kolumny byly przekazywane na otoczenie tylko za pomoca 4pkt- kolcow, stad ten twardy bas. Teraz masz wiecej pkt. styku i relatywnie miekkie polaczenie kolumna-granit, stad rozmycie.

Rozwiazaniem byloby wg mnie przykrecenie kamienia do kolumny+ kolce, trudne w realizacji i najprawdopodobniej jeszcze bardziej utwardziloby to bas.

Pozdr.

Chetnie bym i przykrecil... tyle, ze cokol ma 6cm... Domowymi metodami cos takiego nawiercic i to w kilku punktach... eh... :) Moze sa inne metody na utwardzenie basu w takiej sytuacji?

Pozdrawiam,

Lete

Każdy szklarz lub kamieniarz zrobi ci otwory metodą piaskowania za 10zł/szt chałupniczo też to zrobisz choć się namęczysz tylko chcieć , sam wiertłem w granicie 5cm więc jest to realne

• 4 tygodnie później...

niebieski Blu-Tackiem i biały UHU to zupełnie co innego - z UHU mam tylko złe doświadczenia, nadaje się moze do plakatów ale nie do audio. Natomias z niebieskim Blu-Tack'iem jest ok - ale po zamontowaniu trzeba trochę odczekać aż stwardnieje (zmiany w dzwięku się ustabilizują, niebieski jest dużo twardszy, spręzysty - trzeba go chwile rozgrzać i rozgnieść w palcach zeby go uelastycznić)

dalbertus 19 Lip 2007, 23:51

Kolumny > kolce > granit > filc > podłoga ?

u mnie bardzo dobrze sprawdza sie wlasnie taka kolejnosc / miedzy granitem a podloga duzy plat filcu, podlkejony do granitu/ - z ta roznica , ze mam kolumny podstawkowe spoczywajace na 4 malutkich nozkach przyklejonych do podstawek blue tackiem

zmiany w kolejnosci lub wyrzucenie ktoregos z elem. /blue tack ,granit, kolce/ powoduja mniejsze zmiany niz przesuniecie kolumn o 15 cm lub zmiana kata dogiecia wzgledem punktu odsluchowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest niebieski który jest ok, bywa jeszcze markowany przez Bantex - taki sam ale w większym opakowaniu. Ja kupowałem przed rokiem w sklepie sieci Biuromarket (u) - ale jak sie wrzuci w google.pl to wyskakują jakieś sklepy z mat. biuorowymi - cena ok.5zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale mysle ze pomiar stereophilie jest niepowtazalny - bo zalezy czy da sie blu-tack na wszystkie 4 rogi - czy na środek też , czy placki będą miały 3cm i 2mm grubości itd...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno...

Co sadzicie o przyklejeniu na trwale kolumny do cokolu granitowego za pomoca cienkiej warstwy kleju montazowego? Np. takiego, ktory stosuje sie do klejenia listew panelowych do scian - generalnie laczenia drewna z kamieniem, metalu z kamieniem, itd... Co prawda polaczenie nie jest elastyczne (jak w przypadku Blue Tac, czy Patafixa), ale czy 'brzmieniowo' ma sens?

Klej taki mozna dostac np. w markecie... Smierdzi jak Butapren :p Testowal go ktos? Warto?

Pozdrawiam,

Lete

Przytwierdzać jak najbardziej na trwałe, bo wtedy granit lepiej wytłumia wibracje obudowy. Praktyczny problem pojawi się wtedy gdy będziesz chciał przenieść kolumnę? Odrywając klej montażowy możesz uszkodzić fornir czy winyl. A przy patafixie czy blu tacku nie będziesz miał tego problemu.

Pod kolumny warto także potestować Vibrapody. Np. na granit postawić 4 vibrapody i na to kolumnę. Sam tego nie testowałem, ale czytałem pochwalną recenzję.

To moze sprobowac "przykleic" kolumny do kamienia... silikonem sanitarnym? :))) Z pewnoscia bedzie dobrze trzymal... Mozna dac cienko silikonu i poczekac, az przyschnie? Co o tym sadzicie? To de facto bedzie taki Blue Tac, tyle ze raczej na trwale...

Pozdrawiam,

Lete

• 4 miesiące później...

Dziś wykryłem taki white tack w Tesco w cenie 1.99pln - niestety jeszcze nie stosowałem:

- jest blizszy blutackowi niż patexowi , konsystencja i twardość w kierunku blutack (Bostik, Bantex)

- niestety jest bardziej suchy, nie ma tego zapachu, wzasadzie na nic nie pachnie

poniżej fotka

lete> dobrze rozrobiony palcami blutack po pewnym czasie jest prawie nie do oderwania szybkim ruchem,a jedynie stałym działaniem pewnej siły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

A co powiecie na pomysl przymocowania "na stale" granitowych standow do kolumn za pomoca... silikonu sanitarnego? Mysle, ze fizycznie silikon utrzyma kamien (zwlaszcza, ze rozklad na sporej powierzchni, cienka warstwa), ale czy sonicznie zda to egzamin? Probowal moze ktos?

Chce zastapic plasty UHU Patafix, ktore sa tylko punktowym mocowaniem - w to miejsce caloplaszczyznowe mocowanie na silikon... Co o tym myslicie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.