Skocz do zawartości
IGNORED

jaki tani wzmacniacz wybrać? pomóżcie

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Idąc za radą Edwarda zakładam nowy wątek, bo w poprzednim, który odświeżyłem toczy się dyskusja na wiele przeróżnych tematów, nie bardzo związanych z pytaniami które tam zadałem :)

No więc...

Poszukuję taniego, ale przyzwoicie grającego wzmacniacza, w cenie, powiedzmy, do 450 zł. To niewielkie pieniądze (jak na taki sprzęt) więc nie oczekuje cudów, ale z drugiej strony nie chcę się wpakować w coś nieciekawego, więc mam nadzieję że uzyskam radę doświadczonych użytkowników forum :).

Sprzęt którego używam to Unitra PW9013, ale jest w nie najlepszym stanie, ma różne usterki, poza tym nie jest to chyba godna polecenia konstrukcja, więc nie będę w nią inwestował.

Źródła dźwięku w moim zestawie to:

- komputer, bez dodatkowej karty dźwiękowej,

- gramofon GS 424 "Adam".

W przyszłości pewnie dojdzie do tego jakiś odtwarzacz CD.

Kolumny to też polska konstrukcja, niestety nie wiem co to za model (podpowiedzcie, zdjęcie na dole).

Nie słucham jednego gatunku muzyki, jestem otwarty na nowe doznania w tej kwestii :) Ale są pewne granice - gatunki typowo dyskotekowe odpadają. Przykłady moich zainteresowań muzycznych: Pink Floyd, Miles Davis, Skalpel, Mike Oldfield, Vangelis, Bob Marley, Izrael, Beastie Boys, Portishead, SDM. Nie jest mi potrzebny bas, który wywali szyby z okien, ani wielka moc. Z reguły słucham niezbyt głośno (w mojej unitrze rzadko przekraczam 3 na potencjometrze). Oczekuje ładnego, czystego, w miarę możliwości wiernego dźwięku, a nie łomotu i dudniącego zlepku dźwięków.

Dodam jeszcze, że kompletnie się nie znam na sprzęcie, nie mam żadnego doświadczenia, jestem poprostu całkiem zielony (czytaj "o mnie") :) Usprawiedliwię się częściowo tym że mam dopiero 18 lat, więc proszę wszystkich o wyrozumiałość :)

Proszę o radę. Co mam wybrać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mjuzik,

dobry ruch :-)

Jeśli słuchasz na tych kolumnach, to być może to one są odpowiedzialne w dużej mierze za dudniący dźwięk, trudno to osądzić na podstawie obrazka. Może się okazać, że lepiej wydasz pieniądze zmieniając kolumny, a nie wzmacniacz. Jeśli masz wśród znajomych kogoś z dobrym wzmacniaczem zaproś go do siebie, podepnijcie lepszy wzmacniacz i posłuchajcie, jeśli zmiana będzie żadna to masz gotową odpowiedź. Napisz też jaka jest powierzchnia pokoju, w którym słuchasz, jakie jest ustawienie mebli, głośników i miejsca w którym słuchasz, albo lepiej wrzuć szkic. Akustyka pomieszczenia ma OGROMNY wpływ na dźwięk, czasami potrafi zrujnować brzmienie doskonałego sprzętu. Generalnie nie śpiesz się z zakupem, ludzie non-stop coś sprzedają i dasz radę wybrać coś dla siebie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

mjuzik, 13 Lip 2007, 17:38

KOlumny są odjechane:) oczywiście nie zrozum mnie źle.CHyba wzmak tu nic nie pomoże:( stare tonsile z 20cm basowcem i wysokotonowiec trochę kiepsko, tam środka to pewnie wcale nie ma tylko cyk i łup.A pozatym cholera wie co to jest,pierwszy raz takie widzę do gramofonów czy magnetofonów podobne dawali.

Popieram co radzi Edward. Zmień na początek kolumny. Prosisz o radę jaki wybrać wzmacniacz, ale po co wydawać kasę na lepszy wzmacniacz jak na tych głośnikach i tak nie usłyszysz poprawy.

Ehh...

A nie można zacząć od wzmacniacza?... :)

Te głośniki wcale nie grają tak tragicznie, a w porównaniu do tego co miałem wcześniej, to wręcz ładnie... :) Pisząc o dudnieniu miałem na myśli przyszłość a nie stan obecny :)

Witam.

Moja propozycja Pioneer A-616, Pioneer A-400, Nad 3020. ( wprawdzie brzydal ale piekne brzmieni w tej cenie )

Posiadałem oba wymienione Pioneery, pozniej przez chwilę miałem nowego Marantza PM-4400 OSE,

niestety ten Marantz do niczego, brzmieni fatalne.

Imho Sonic Impact t-amp w tym zakresie bije wszystko w tym zakresie co mozesz dostac na allegro... U mnie ciagnie i kolumny podobne do Twoich (jakies stare grundigi) jak i inne troszke lepsze :) A muzyki slucham podobnej...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

NAD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon:

Ukryta Zawartość

Marantz:

Ukryta Zawartość

Sansui:

Ukryta Zawartość

Radmor:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio:

Ukryta Zawartość

Wybrałem właściwie losowo, bo nie wiem czym sie kierować przy wyborze.

Co o nich sądzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopóki kolumn nie zmienisz, to podejrzewam, że każdy zagra podobnie, więc może wybierz tego, który Ci się wizualnie podoba. Mnie się osobiście NAD z wyglądu nie podoba, więc bym go sobie odpuścił. Chyba bym tego CA licytował no i może Marantza. Nie pamiętam jaką moc mają. CA chyba nie jest zbyt mocny.

Ale nie chodzi o wygląd, tylko o to żeby zagrał ładnie, np. jak już zmienię kolumny :) Bo przypuśćmy że kupie jakieś nie najgorsze, i co mi wtedy z ładnego wzmacniacza, jak będę musiał go wymienić, żeby przystawał jakością do kolumn. Ten CA chyba niestety nie pójdzie za małe pieniądze. Osobiście, po tym co przeczytałem na tej stronie, np w opiniach, skłaniałbym sie ku Radmorowi. Wydaje mi się, że na moje potrzeby by wystarczył. Nawet jeśli nastąpi jakaś awaria, co nie byłoby dziwne w tak wiekowym sprzęcie, to z serwisem nie będzie problemu. W przypadku Nada, czy właśnie CA chyba nie byłoby już tak wesoło.

Nie masz co z góry zakładać czarnego scenariusza - to po pierwsze. Po drugie dla mnie bardziej racjonalne byłoby dobranie wzmacniacza do kolumn a nie odwrotnie, chociaż można i tak. Po trzecie to jak znam życie jeśli nadal będziesz czytał to forum, to za kilka miesięcy będziesz i tak chciał zmienić wzmacniacz - niezależnie co byś nie kupił, bo będziesz miał parę złotych więcej, naczytasz się opinii o jakiejś marce, napalisz się - i się zacznie, a w zasadzie to już się zaczęło chyba - tak to już jest niestety.

Ja osobiście nie wybierał bym Radmora.

Myślę,że dosyć trudno będzie dobrać wzmacniacz do kolumn,których brzmienie jest,bądź co bądź,zagadką.

Możesz mieć wiele propozycji ze strony forumowiczów,często nawet i trafnych,ale zawsze to będzie jak poruszanie się w bardzo gęstej mgle.

Jeśli potrafiłbyś scharakteryzować dźwięk płynący z Twoich głośników znacznie ułatwiłbyś zadanie w doborze amplifikacji.

Najlepiej jednak,w Twoim przypadku,przeszukać allegro bardziej pod kątem najbliższej okolicy,wypożyczyć wzmacniacz i na własnej skórze przekonać się o walorach sprzętu.

l'enfant sauvage

A, szkic pokoju miałem wrzucić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro lubisz stary wygląd to spójrz na to - mi się on podoba wizualnie, chociaż za wiele bym za niego nie dał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heh... Tak się składa, że z gotówką u mnie bardzo krucho, i raczej za kilka miesięcy nie będzie lepiej. Bardzo bym chciał dozbierać sobie jakąś sumę, i mieć na ten wzmacniacz 700, 800 albo i 1000 zł, ale niestety tak się nie da. Więc jak teraz coś kupię, to raczej postoi u mnie dość długo, więc chciałbym być maksymalnie zadowolony z wyboru. A z szukaniem w okolicy, to tez kiepsko, bo mieszkam w małej wiosce, a najbliższym miastem jest Sanok, w którym nie ma nawet porządnego sklepu ze sprzętem.

Dopóki nie zacząłem troszkę więcej przeglądać to forum, myślałem że kupno sprzętu to prosta sprawa... :)

nie wiem dlaczego nie można najpierw kupić wzmacniacza, a potem kolumn. I tak żadnego z tych elementów nie przywiozę wcześniej do domu w celu odsłuchu. Jak już bym miał takiego np. (daj Bóg) CA A300, to wtedy chyba też uzyskam tu pomoc w wyborze kolumn, bo przecież wielu z was dokonuje odsłuchów, może ktoś właśnie taki klocek posiada, i moglibyście mi powiedzieć jakie kolumny by się do niego dobrze nadawały.

Co ja na to poradze że nie mam zielonego pojęcia w tej dziedzinie... :(

Jednym z pierwszych moich klocków była Yamaha - amplituner stereo RX330, miałem też RX-350. Z czasem kupił ją ode mnie kolega - stoi u niego do tej pory i jest z niej zadowolony. Mi też się podoba jej brzmienie. Gra ona u niego z kolumnami Diora Polaris. Cały ten zestaw kosztował razem go właśnie ze 450 złotych. Mimo tak niskiej ceny on jest zadowolony i na jego potrzeby wystarcza to całkowicie. Może spróbuj takiego czegoś. Ja gdybym nie miał gotówki chyba wybrałbym właśnie tak.

mjuzik,

piszesz, że będziesz słuchał z komputera i gramofonu. Spodziewam się, że oznacza to prawie wyłącznie granie z komputera. Jeśli nie zamierzasz budować zestawu z prawdziwego zdarzenia, a koszty bardzo się liczą, co należy zrozumieć, to jest jeszcze inne rozwiązanie. Ostatnio znajoma prosiła mnie o znalezienie sensownych głośników do komputera. Rozejrzałem się po Allegro, a potem złożyłem wizytę w sklepie aby posłuchać czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Miałem nadzieję, że będą grały choćby poprawnie natomiast byłem absolutnie zdziwiony bardzo przyzwoitym dźwiękiem. Wyrównane pasmo, miękkie naturalne brzmienie, na pierwszy rzut ucha nic nie przeszkadza. Trzeba pamiętać, że to kosztuje tylko 150 zł i wziąć pod uwagę, że w tej cenie dostajesz wzmacniacz i kolumny! Obudowa jest z MDF-u, w środku siedzi cyfrowy wzmacniacz, całość prezentuje się dość nieźle i nie są to małe wypierdki, bo mają ponad 30 cm wzrostu. Nie pamiętam tylko czy tam nie ma otworu bas reflexu z tyłu, jeśli tak, to warto odsunąć te głośniki co najmniej 20-30 cm od tylnej ściany, inaczej mogą dudnić.

Wiem, że powyższa propozycja brzmi dziwnie, sam bym w to nie uwierzył, ale słuchałem ich :-) Ewentualnym krytykantom radzę udać się do sklepu, posłuchać, a potem znaleźć podobnie grający zestaw kolumny + wzmacniacz za 150 zł z gwarancją :-)

Ukryta Zawartość

Brzmi to sensownie. Dźwięk pewnie też by mnie usatysfakcjonował. Tylko że od tego wzmacniacza, który chcę zamierzam kupić, chciałem właśnie zacząć styczność z troszkę lepszym sprzętem. Tak jak napisałem wcześniej, chciałbym w niezbyt dalekiej przyszłości wyposażyć się w odtwarzacz CD. Nigdy nie kręciły mnie jakieś wieże, czy boomboxy, i nigdy w takim kierunku nie dążyłem. Od zawsze chciałem mieć zestaw segmentowy. Myślę że to jest dobra okazja do rozpoczęcia kompletowania go, mimo bardzo niewielkich możliwości finansowych. Z czasem na pewno będzie to coraz lepszy sprzęt. Osiemnaście lat to chyba dobry okres na zaczęcie przygody z prawdziwym dźwiękiem? :)

do tego czego sluchasz stary nad, lub luxman..

I zdecydowanie w tej kwocie wymienilbym te kolumny ktore masz na jakies monitorki, ktore ladnie sie zgraja z nowym piecykiem.jak sie postarasz w kwocie 450zl znajdziesz komplet.na allegro unikaj okazji bez dokladnych opisow lub z opisem "sprzet niesprawdzany".

powodzenia!

mjuzik

U mnie w domu stoją 2 kolumny podłogowe, stoją i nie grają. Aktualnie nie przebywam w kraju. Są to kolumny zakupione jakieś 10 lat temu, HECO jednak nie ma na nich żadnej tabliczki znamionowe więc z tą firmą różnie może być. Kolumny mają 115 cm wysokości posiadają 2 głośniki niskotonowe, jeden średnio i kopółka wysokotonowa TONSILOWSKA montowana przezemnie - nie chwale się tylko informuje o zmianie ;) wygląda jak GDWK 10/80/7 Ex [8 ohm] na stronie

Ukryta Zawartość

Jeśli byłbyś zainteresowany i masz możliwość podjechania w jakiś magiczny sposób do Krakowa mogę Ci je sprezentować na 18-stke za 100zł natomiast jeśli nie będą Ci pasować poprostu mi je zwrócisz bez problemu a ja oddam Ci pieniądze oczywiście jeśli wrócą i będą grały ;) taki ot dobry uczynek.

Jeśli był byś zainteresowany to nie wiem czy możemy tutaj jawnie rozmawiać o szczegółach więc wal na priva. A za resztę koledzy doradzą wzmak.

Co Ty na to ?

Ukryta Zawartość

>mjuzik

Ja mam 17, prawie 18 :) Jeżeli nie pragniesz dużo bassu to mógłbyś do 300zł wyrwać chyba Sony 530ES lub 550ES, mam ten wzmacniacz i jestem zadowolony chociaż nie mam za dobrych kolumn ale wymieniam na szczęście.

Co do Radmora 5102 też mam ale rzadko słucham na nim muzyki, bardziej pasuje jako rarytas jeżeli jest w super stanie.

Ja powiem tak - do 450 można kupić naprawde dobry używany wzmacniacz średniej klasy - wg mnie nie ważne jaką markę wybierzesz (najlepiej japońską masówkę) - ważne żeby wzmak poprostu grał i był w dobrym stanie. Przy takim ustawieniu głośników jak na tym rysunku wg mnie wszystkie różnice mdz dostępnymi wzmacniaczami jeśli chodzi o dźwięk itd zostaną zatarte. A co do kolumn to też popieram niestety wymianę - dzisiaj kupisz wzmacniacz, potem kolumny - inaczej wymiana samego wzmacniacza nie ma sensu bo to co forumowicze mówią to prawda - kolumny są najważniejsze - nie wzmacniacz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.