Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw do cięższej muzyki?

gromi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i pozdrawiam (to mój pierwszy wpis).

Planuję zakup kina domowego, które jednak w większości będzie wykorzystywane do stereo (radio, CD), więc chciałbym, żeby w stereo brzmiało przyzwoicie. Od pół roku siedzę na necie i czytam o różnych sprzetach AV. Słuchałem również kilku zestawów głośnikowych i chyba zdecyduje się na głośniki JBL Northridge E90, E20, EC25 i E150P. Do tego przydałby się jakiś amplituner - moje opcje to (budżet ~ 2000zł):

1.) Yamaha RX-V659

2.) Cambridge Audio Azur 540Rv2

3.) HK AVR 245 (lub 247 jak się pojawi w sprzedaży)

4.) Pioneer VSX1016

Lubię cięższą muzykę (Trapt, Nickelback, Three Days Grace, stara Metallica, Linkin Park itd.). Chciałbym wybrać coś co będzie dobrze taką muzykę odtwarzać. Proszę o pomoc i opinie na temat tych ampli i głośników - który według was spisałby się najlepiej?

Sprzęt będzie ustawiony w salonie ok 26,5m2 (3.8m x 6.8m, 2.65m wysokości). Salon jest otwarty na kuchnię i korytarz więc powierzchnia do nagłośnienia jest spora. Czy ten sprzet da sobie z tym radę?

W tej muzyce sprawdzi się HK ale znacznie lepiej seria od 4xx wzwyż. Ze względu na cenę warto posłuchać CA Azur 540 ale nie wiem jak zagra z Northridge. Nigdy nie słyszałem takiej kombinacji.

Pablo

Dzięki za radę. Niestety HK 4xx to już półka grubo powyżej 3 tysięcy zł (bliżej 4) - stanowczo za dużo na mój budżet. Czy masz jakieś zastrzeżenia do HK AVR 235?

Na jakiej podstawie rekomendujesz HK? Miałeś okazje posłuchać ampli tej firmy z Northridge'ami? Słyszałem wiele opinii, że HK jest dobry do takiej muzyki (i najlepszy z JBLami), ale równie wiele osób chwali Yamahe. Może wiesz coś na temat RX-V659?

piskle smoka

Widzę, że masz głośniki, które chcę kupić (jedyna różnica E80 zamiast E90) połączone z Denonem 2307. Myślisz, że z Denonem 1907 zagrają podobnie? Ja słyszałem, że pomiędzy tymi dwoma modelami Denona jest przepaść - 2307 deklasuje 1907. Poza tym czytałem opinie, że do cięższej muzyki Denon i Onkyo nie są najlepsze - podobno grają za miękko, za mało dynamicznie. Jaka jest twoja opinia na ten temat? I jakiej muzyki słuchasz?

Jeżeli możesz to daj link do recenzji HK 235 - chętnie przeczytam.

Jeżeli możesz to napisz również w jak dużym pomieszczeniu masz ustawiony sprzęt - chciałbym się dowiedzieć, czy na moje 26m2 plus otwarta kuchnia i korytarz wystarczą E80, czy lesze będzie E90 (a może E90 za duże?)

Niewiem czy zagraja podobnie ale wybral bym Denona 1907 zamiast H/K235 .Co do muzyki to slucham - Budgie, Led Zeppelin , The Who , duzo blues'a itd i nienazekam.Linka do recenzji 235 niemam , ale z uwagi na to ze mieszkam w niemczech to czasami kupuje tutejsze magazyny i w tutejszym Audio H/K 235 byl nizej umiejscowiony od mojeo wczesniejszego Sony STR-DB 790 ,a cenowo duzo go przewyzszal. Tak jak pisalem wczesniej najlepiej posluchac . Co do kolumn to troche zawalilem ze niekupilem E90 ale w tutejszym MM mieli tylko E80 , a ze przypasowaly to ok -tak juz zostalo .Pokoj tez mam 25 -28 m 2 i jest ok, ale jak masz mozliwosc to kup E90.Co do dynamiki to uwazam ze jest jej wystarczajaca , moze troche basu moglo by byc wiecej z frontow ale sie przyzwyczailem , a z drugiej strony tez nielubie jak go jest za duzo .Przepraszam ze poetycko sie o brzmieniu nierozpisuje ale po prostu nielubie :) .

Wysoki HK co najmniej 3xx ale to absolutne minimum a jeżeli JBL to E100 i sub koniecznie 250 :) HK bardzo dobrze radzi sobie z JBL ale nie oszukujmy się do E100 to trzeba by 4xx sam chorowalem na taki zestaw ale "niestety" skończyłem na Onkyo i Tannoy i jestem mega zadowolony a budżet przekroczyłem dwukrotnie... jak nie masz € to kupuj stopniowo. Ja po roku użytkowania przymierzam się do tuningu kolum oraz może za rok jakieś Onkyo 8xx

piskle smoka

Dzęki za odpowiedź. Upodobaniami muzycznymi różnimy się znacznie, ale odsłucham Denona 1907 (czytałem wiele dobrych recenzji tego ampli). Mają go w MM razem z JBLami E90. Zobaczę co z tego wyjdzie.

gromi, 13 Lip 2007, 12:36

>Pablo

>

>Dzięki za radę. Niestety HK 4xx to już półka grubo powyżej 3 tysięcy zł (bliżej 4) - stanowczo za

>dużo na mój budżet. Czy masz jakieś zastrzeżenia do HK AVR 235?

>Na jakiej podstawie rekomendujesz HK? Miałeś okazje posłuchać ampli tej firmy z Northridge'ami?

>Słyszałem wiele opinii, że HK jest dobry do takiej muzyki (i najlepszy z JBLami), ale równie wiele

>osób chwali Yamahe. Może wiesz coś na temat RX-V659?

W ubiegłum roku zmieniałem sprzęt stereo na KD. Chciałem jedynie, żeby nowy sprzęt nie grał gorzej od mojego starego, budżetowego Technicsa SU-V300. Dopiero H/K AVR 435 spełnił moje oczekiwania. Szczęśliwie udało mi się go kupić na promocji w MM za 2699 zł.

gromi>>

lepiej posłuchaj jak masz możliwość...

preferencje każdy ma różne... jeżeli lubisz bas nisko schodzący to Yamaha powinna to oferować (z odpowiednimi kolumnami). Tego modelu nie miałem możliwości słuchać, ale miałem model z '99r, teraz użytkuję trochę nowszy (bodajże '02-'03) i "charakterystyka brzmienia" podobna... i nie zauważyłem żeby góra była wyostrzona, ale to zależy z pewnością od kolumn (bo z Quadral Platinum 620 była masakra i tu się zgodzę że góra jest ostra), JBL E100 słuchałem i nie wybrałem z racji tego, że bas mi nie odpowiadał ale słuchałem tego z elektroniką H/K (nie zwróciłem uwagi na model)

pzdr

123... test

Byłem w MM i słuchałem JBLi E90 z trzema amplitunerami: HK 435, Denonem 1907 i jakimś stereofonicznym Denonem (cecha charakterystyczna: pre-out dla subwoofera). Wnioski...

--po pierwsze, w MM można usłyszeć wszystko, ale nie sprzęt, którego się słucha. Jak dla mnie poziom hałasu z zewnątrz był zdecydowanie za duży,

--po drugie, w tych kiepskich warunkach, wydaje mi się, że E90 dają strasznie dużo basu. Momentami musiałem sprawdzać czy subwoofer jest wyłączony (raz okazało się, że był!),

--po trzecie, z 3 wymienionych amplitunerów najlepiej dla mnie zabrzmiał HK435, co chyba nie jest dziwne, z uwagi na cenę (tańszy model HK był niepodlączony). Przy Denonach miałem wrażenie, że dźwięk (zwłaszcza wysokie tony) zlewają się - są tak jakby za wolno odtwarzane

ale...

ale najważniejsze jest to, że NIE usłyszałem wielkiej róznicy pomiędzy tym sprzętem, a moim starym Technicsem SU-VX600 (wzmacniacz stereo) i Kodami AV705. Jakaś różnica była, ale nie powalała na nogi. Trochę mnie to zaskoczyło, bo wcześniej słyszałem JBLe E30 grające z jakimś wzmacniaczem Yamaha i efekt (dla mnie) był piorunujący. Dlatego jestem trochę zdezorientowany - czy to możliwe, że akustyka pomieszczenia (w MM) tak zepsuła dźwięk z E90-tek, czy też winny jest ampli zamiast wzmacniacza?

Sprzedawca w MM zasugerował mi zestaw 4 E30 z subem i centralnym, jako dobry (i tańszy) wybór do hard roka. Co sądzicie? Czy ktoś ma coś takiego?

Nadal czekam na wypowiedzi właścicieli Pioneera VSX-1016, Yamahy RX-V659 i Azura...

Brzmienie amplitunera wielokanałowego będzie zawsze porównywalne do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo. Ilość końcówek mocy, wbudowany tuner, funkcje dodatkowe itp. - to wszystko musi kosztować. Jeżeli chesz pogodzić KD i stereo to albo naprawdę wysoki model amplitunera albo (taniej) budżetowy amplituner i wzmacniacz stereo podłączony do pre-out.

sebol81, 18 Lip 2007, 15:17

>Tylko tych budżetowych amplitunerów z wyjściem pre-out jest bardzo mało i trzeba trochę poszukać...

Mają je np. starsze Denony, starsze Sony QS, Yamahy RX-V od modelu 6xx w górę.

Ja powiem tak...

Miałem kiedyś amplituner kina domowego Yamahy (RXV 640) i w stereo grał słabo. Słuchałem też innych "jamaszek" (mówię tutaj cały czas tylko o amplitunerach kina domowego) w różnych sklepach i generalnie nie polecam ich do stereo. A do ostrej muzyki zdecydowanie odradzam... Natomiast w kinie domowym radzą sobie całkiem nieźle...

Jak wybierzemy Yamahę i do tego kolumny które eksponują górny zakres odtwarzanych hz to ból głowy murowany :)

sebol81

A według ciebie kolumny JBL Northridge E90 eksponują górę, czy nie? Pytam bo słyszałem je z Harmanem i dwoma Denonami i wydaje mi się, że było OK. Z Yamahą niestety nie mogłem posłuchać

Po pierwsze JBL Northridge E90 to jakość KODA AV-702F ver,2 cokolwiek to znaczy .

Więc o czym tu dyskutować kompromisów i niedokładności w tych kolumnach jest tyle ,ile w takim budżecie z Chin .

Te głośniki eksponują bas i jakieś "syczki" na górze czyli najbardziej nadają sie do "umca,umca "niż do słuchania poważnego stereo.

Pozdrawiam

kerikawon

Małe sprostowanie - "umca, umca" kojarzy mi się z techno, a ja wyraźnie napisałem, że chodzi mi o zestaw do rocka, hard rocka itp, czyli "łubu-dubu", "wrraaghh" i podobne klimaty :-)

Po drugie - głośniki, o których piszemy na pewno nie znalazły by się na liście marzeń audiofila, ale z porównaniem ich z Kodami to przesadziłeś. Nawet moje mało wprawne ucho słyszy różnicę. Czy jest to różnica "na dobre" wg audiofilskich standardów - nie wiem - ale mnie się podoba!

Po trzecie, możesz napisać co według ciebie oznacza "słuchanie poważnego stereo" - chętnie poczytam, po czym pewnie stwierdzę, że mnie nie stać, nie czuję potrzeby itp. i wrócę do kompletowani mojego "barbarzyńskiego" zestawu, z wszystkimi "syczkami" i "nadmiernym basem".

Pozdrawiam

Witam

Wczoraj udało mi się posłuchać HK AVR 145 z JBL-ami E90. Niestety nie miałem moich CD, więc musiałem słuchać Katie Melua i Czerwonych Gitar...i muszę powiedzieć, że bardzo mi się spodobało.

Warunki odsłuchowe były przyzwoite (cisza dookoła), ale "domowe", tzn. nie zaobserwowałem żadnych środków służących poprawie akustyki. A kolumny grały według mnie fantastycznie. W jednej z piosenek był fragment grany na skrzypcach, przy którym musiałem 3 razy sprawdzić czy system jest skonfigurowany na stereo. Był, a mi się wydawało, że dźwięk skrzypiec jest umiejscowiony pomiedzy frontami - tak jakby płynął z centralnego. Ponadto poprosiłem o wyłączenie suba i wyzerowanie trebli i basu i muszę powiedzieć, że E90 produkują strasznie dużo basu. Trochę mnie to przestraszyło, bo u mnie będa stały w pokoju 26m2 otwartym na korytarz i kuchnię, ale będa umieszczone w wydzielonym fragmencie tego pokoju o wymiarach 3,5m x 3,5m, ze ścianami z 3 stron. Zastanawiam się czy E90 w takich warunkach nie będą dudnić.

Dlatego pojawił się nowy pomysł. HK AVR 245 plus 2 x JBL E30 (jako fronty), EC25, 2 x E20 (jako tył) i E150P do wsparcia trochę słabszego basu E30-tek. Jeżeli basu będzie za dużo to go wyreguluję subem. Napiszcie co sądzicie o takim zestawie - szczególnie zależy mi na odpowiedzi na 2 pytanie:

1.) Czy E30-tki z HK AVR245 nagłośnią skutecznie moje 26m2?

2.) Czy HK AVR 245 nie jest za duży do takich kolumn?

Pozdrawiam

Witam ponownie

Jeszcze jedno pytanie. E30, o których napisałe powyżej, trzeba by dać na jakiś standach. Czy możecie polecić jakieś dobre standy? Ile takie coś w ogóle kosztuje?

Pozdrawiam

Reaper

Możesz coś polecić? Myślę o ampli z pre-outem, żeby kiedyś po dozbieraniu pieniędzy kupić wzmacniacz (do 2tys. zł) i na nim podłączyć fronty. Wtedy amplituner będzie obsługiwał kanał centralny i surroundy. Musyki słuchamy chyba podobnej więc twoja opinia może być wartościowa.

Coś nam tempo na tym wątku siada :)

Niedobrze, bo na innych wątkach (np. "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą"), na zdjęciach widać, że niektórzy formumowicze mają sprzęt o jakim coś chciałbym się dowiedzieć i ... i nic!!!

Dzięki waszym sugestiom (Reaper, kerikawon), że HK 245 i Northridge zagrają słabo w stereo, oraz moim obawom, że E90 wyprodukują stanowczo za dużo basu, mam uzasadnienie, żeby szukać dalej (a nie np. pracować:)). Ponieważ budżet się nie zmienia, więc wymysliłem coś takiego:

amplituner: HK AVR 635 (używka) lub 435 (nowy)

fronty: 2 x JBL Studio L 830 (monitorki)

subwoofer: JBL E150P (z serii Northridge; ten z serii Studio L jest poza moim zasięgiem i poza tym ma chyba 500W - dla mnie za dużo)

centralny i surroundy: śpiewka przyszłości :). Na razie stare Kody

Co sądzicie na temat tego zestawu? Czy połączenie frontów z serii Studio L i suba z serii Northridge zagra przyzwoicie?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.