Skocz do zawartości
IGNORED

problem z tweeterem dali 450

mentol

Rekomendowane odpowiedzi

witam. problem polega na tym, że przy wysokich tonach w jednej kolumnie zaczyna trzeszczeć. jest to chyba wina tweetera. Przemieniałem kable i za każdym razem ta sama kolumna. problem pojawia się tylko przy kawałkach o wysokich tonach. jaka może być przyczyna? Dzięki za saugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/34747-problem-z-tweeterem-dali-450/

Tak na odległość to się nie bardzo da określić. Przyczyny mogą być przeróżne, od uszkodzonego (przypalonego) tweetera do uszkodzonych elementów w zwrotnicach. Możliwe też że w szczelinie magnesu tweetera znalazł się jakiś śmieć. Trzebaby wziąć to na warsztat i zbadać. Gdzie mieszkasz?

problem tkwi w tweeterze. Przekręciłem do drugiej kolumny i dzieje się to samo. Obejrzałem dokładnie cewkę i jest na niej z jednej strony pasmo innego koloru, jest dyskretna zmiana, podejrzewam że jest ona przypalona.

Orientuję się ktoś, czy można to jakoś naprawić, zregenerować, czy może lepiej wymienić tweeter na nowy, a może na całkiem coś innego bez ruszania zwrotnic ?

Proszę o jakieś sugestie. dzięki

W Dali 450 jest specjalna wersja Seasa KT25F. Różni się on od seryjnego tylko rozmiarem frontu. Seryjny ma 103,8mm średnicy, a Dali ma 110mm. Samej membrany w tweeterach Seasa niestety nie da się wymienić, bo jest ona na stałe przyklejona do frontpanelu.

Inne tweetery o średnicy frontpanelu 110mm to np. Morel MDT32S, MDT33, Supreme, lub Eton 25SD1.

Jest też Tonsil GTC11/100, ale to już byłaby profanacja.

Innych tweeterów nie da się tam niestety wstawić bez ruszania zwrotnicy.

Bez zmian w zwrotnicy odradzam. Może się nie zgrać ani faza, ani podział, ani efektywność. Słowem-klops. Jeżeli nie chcesz ruszać zwrotnic, to należałoby wstawić parę Seasów KT25 lub KT26 i pogodzić się z tym, że wokół frontpanela będzie szczelina o szerokości ok. 3mm, co ujemnie wpłynie na estetykę kolumn. Można też wstawić któryś tweeter o średnicy 110mm i zrobić pod niego zwrotnicę. Będzie to wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przemyśl, czy nie taniej(i lepiej) wyjdzie zakup nawet przedrożonego jak to zwykle u dystrybutora bywa oryginalnego głośnika.

Stawiam na to, ze mimo wszystko to bedzie najtansze i najmądrzejsze rozwiazanie...i najprostsze przy okazji.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam , mam podobny problem z kopółką D-28 w monitorach Electa Sonusa, jest to jakaś specjalna wersja firmowana przez

Sonusa(a nie Dynaudio).Okazyjnie kupiłem Esotary -czy aplikacja ich zamiast D-28 byłaby skomplikowana?

Próbowałem je wpiąć ale brak równowagi tonalnej.Z Twoich wpisów zorientowałem się ,że znasz się na tym jak mało kto dlatego proszę Ciebie o pomoc. Pozdrawiam.

tomcik-dodo

mało prawdopodobne jest to, aby standardowy głośnik zagrał w tej szczególnej konfiguracji tak jak modyfikowany na potrzeby Serblina, a SF to nie jest byle co. Zastanów się czy warto grzebać w zwrotnicy, żeby z Sonusów zrobić sobie niewiele warte w odsprzedaży DIY. Coś wiem na ten temat ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.