Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A-8690 - parametry

lucgfx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje dokumentacji / instrukcji / parametrow technicznych do tego sprzetu. Jest to stary wzmacniacz z wejsciem cyfrowym, niestety nie znam dokladnych jego parametrow wyjsciowych. Kupiony zostal na allegro, gra calkiem fajnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34679-onkyo-integra-a-8690-parametry/

Tak się składa, że mam A-8670: moc 2x120W/8 Ohm i 2x160W/4 Ohm (z pamięci, nie mam tych danych przy sobie - jestem akurat w pracy). U mnie wyjścia cyfrowego brak, poza tym A-8690 pewnie ma nieco wyższą moc.

Mój ma dźwięk o przyjemnych barwach, plastyczny, ale jak trzeba - potrafi też pohałasować. A jak Twój?

<><

Trudno mi oceniac poniewaz to moj pierwszy wzmak. Generalnie mi sie bardzo podoba, podlaczone jest teraz do Dali Concept 6. Niestety z powodu miejsca zamieszkania (blok + sasiedzi) nie moge sobie dobrze pograc... mam nadzieje jednak ze za niedlugo to sie zmieni :).

Na allegro znalazlem twoj wzmacniacz, koles pisze ze roznia sie tylko brakiem sekcji cyfrowej.

W moim przypadku to czwarty wzmacniacz, więc mogę trochę okreslić jego charakter przez porównania z poprzednikami:

1. Unitra Fonica PW-7020 - prosze się nie śmiać, ten wzmacniacz całkiem ładnie oddawał barwy, choć w kwestii efektywności, tudzież mocy to była porażka - brzmieniowo nawet dość blisko A-8670 - w porównaniu z nim Onkyo ma jednak dużo bogatszą paletę barw i brak wyostrzeń w górze, no i oczywiście rezerwa mocy - tu nawet nie ma co porównywać.

2. Technics SU-VZ320 - w porównaniu z Onkyo bezbarwna góra (najwyższy podzakres wyostrzony - cykanie talerzyków itp), niemal brak przestrzenności - ogólnie dźwięk płaski i głuchy oparty na mocnym basie i wyostrzonej górze, A-8670 bije go na głowę niemal w każdej dziedzinie - tak jakby się porównywało zdjęcie zrobione kompaktem i lustrzanką (głębia ostrości).

3. Rotel RA-840BX2 - powiedziałbym, że to wzmacniacze tej samej klasy - zatem konkurencja silna, jednak są to wzmacniacze o odmiennym charakterze. Rotel na pewno wygrywa pod względem szczegółów, mikrodetali itp, serwuje krótki, kontrolowany, suchy bas. Jednak zdecydowanie kaleczył moje uszy takim sposobem prezentacji. A-8670 ma może słabszą rozdzielczośc, gubi detale w porównaniu z Rotelem, serwuje bardziej zaowalowany dźwięk, jednak sposób prezentacji przestrzeni jest porównywalny, poza tym wolę jednak taki nieaudiofilski, nie do końca kontrolowany, miękki, soczysty bas Onkyo i nie tak bardzo nachalną górę. No i Onkyo jest - użyję tutaj wyświechtanego okreslenia - bardziej "muzykalny", tudzież soczysty od analitycznego Rotela, gra bardziej "barwnie" - może i nieco koloryzuje, ale dla mnie większa wadą jest zbyt suche brzmienie. Póki co - dzięki A-8670 mogę z przyjemnoscią słuchac muzyki, kupno tego wzmacniacz (komis) spowodowało, że juz od kilku lat nie rozgladam się za innymi wzmakami - pogra jeszcze u mnie pewnie długie lata, póki będzie sprawny.

<><

• 6 lat później...

Witam,

Odgrzeję trochę stary temat. Chciałbym się zapytać o porównanie tego Onkyo 8690 z 8870. Czy ten DAC w 8690 jest coś wart czy raczej np. philips cd471 na PDA1541A da lepszy rezultat? Aktualnie posiadam Blaupunkta MA 240 plus PMA 240 z kolumnami Canton ergo SC-L i pokój 25m2. Ten blaupunkt ma dużego kopa, ale szczegółowość nie jest raczej z najwyższej półki. Osobiście słucham różnego rodzaju muzyki, ale nie lubię w dźwięku natarczywości/ suchości tylko raczej bardziej soczyście i melodyjnie. Z tego co słyszałem to Onkyo ma taką ch-kę. Szukam wzmacniacza głównie do audio.

Obecnie te wzmacniacze są dwukrotnie droższe i o dziesięć lat starsze niż w czasach gdy zakładano ten wątek.

Mówiąc inaczej jest to już najczęściej kupa gruzu do remontu, za którą trzeba zapłacić jakieś absurdalne pieniądze.

Osobiście proponowałbym poszukać czegoś o połowę młodszego i o połowę tańszego, może być również Onkyo.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dzięki. Pytanie tylko dlaczego stare sprzęty są w cenie nowych budżetówek...Jeżeli coś jest kiepskie to z reguły jest tanie.. Ostatnio słuchalem jakiegoś nowego Onkyo za ok. 1500PLN i muszę przyznać, że wolę swojego starego Blaupunkta. Podejrzewam, że aby kupić coś z nowych sprzętów aby to gralo to trzeba wydać min. 5-6tys. za element. Z tego co się zorientowałem to Onkyo dobre wzmacniacze produkowało w latach 90tych a obecne modele nie są nawyższych lotów, ale przyznaję że nie robiłem odsłuchu na onkyo za 5 tys. PLN. Z nowszych Onkyo co mógłbys polecić aby to dobrze grało? Zależy mi tylko/głównie na audio.

Masz rację, z nowych sprzętów grają takie - powiedzmy od 4k w górę, jest to jakaś cezura finansowa.

Z używek można trafić dobry starszy model, ale i awaryjność może być większa - no, ale coś za coś:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Masz rację, z nowych sprzętów grają takie - powiedzmy od 4k w górę, jest to jakaś cezura finansowa.

Z używek można trafić dobry starszy model, ale i awaryjność może być większa - no, ale coś za coś:-)

słuchał może kolega onkyo 9050? tania bestia z dac i wejściami cyfrowymi, mam zamiar zrobić odsłuch tego wzmacniacza z MA RX 8

słuchał może kolega onkyo 9050? tania bestia z dac i wejściami cyfrowymi, mam zamiar zrobić odsłuch tego wzmacniacza z MA RX 8

Kolega akurat tego modelu nie słyszał, choć to prawda - nie jest drogi - 2k - może i zagra akceptowalnie

Chociaż do MA RX 8 pasował by też Creek Evo, ale cena już wyższa od Onkyo

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Masz rację, z nowych sprzętów grają takie - powiedzmy od 4k w górę,

Kolega się myli. Nie ma co się badziewiem za 4 tysie zajmować, dobre stereo to od 20 k i w góre :) Tez takie rady umiem dawac.

A wracając do starszych modeli - A8670 to jest chyba odpowiednik 8690 tylko bez DAC? Cena tego wzmaka to połowa tych powyżej więc ryzyko jakby mniejsze. Za 500 PLN to chyba warto się nad nim zastanowić. Odnośnie nowszych onkyo (używanych) to słuchałem A9211. Był trochę lepszy od mojego blaupunkta w górnych tonach, ale nie na tyle czułem różnicę aby się decydować na zmianę.

Cena tego wzmaka to połowa tych powyżej więc ryzyko jakby mniejsze.

Za 550 na alle jest nówka Pioneer A 10. Ryzyko zadne bo nówka.

Jednak zawsze możesz skorzystac ze złotych rad jarexa i nie kupować nic ponizej 4 tysięcy bo nie zagra :)

Nie no, zagra - oczywiście.

Za 500 zł to można kupić używanego Arcama 7, który jest lepszym wzmacniaczem niż te wszystkie "nówki" za 2k

Na Wielki Piątek pewnie dotrze, oby!

Wzmak doszedł, ale nie miałem dużo czasu na sprawdzenie. Niby wszystko działa, ale jakoś nie czuję różnicy pomiędzy mono/stereo. U mnie w blaukpuncie po wcisnięciu stereo robi się przestrzeń i jest duża różnica a tu jest trochę płasko tak jakby cały czas grał w mono? Wieczorem posłucham i może cos jeszcze napiszę, ale spodziewałem się więcej. Chyba jednak zestaw 2 elementowy jest lepszym wyjściem niż najlepsza integra. W blaupunkcie bas to bas a wysokie to wysokie, tu jest jakos tak posrednio. Niby moc jest ale takiego basu jak w 2 razy słabszym (niby) blaukpuncie nie ma. Na direct też rewelki nie ma, może to zależy też od muzyki. No nic może trzeba się przyzwyczaić, ale muszę sprawdzić czy ten przełącznik stereo/mono działa. Ma ktos jakiś pomysł jak to sprawdzić?

Życzę Wesołych Swiąt Wielkanocnych dla wszystkich forumowiczów!

...ale jakoś nie czuję różnicy pomiędzy mono/stereo [...] ale muszę sprawdzić czy ten przełącznik stereo/mono działa. Ma ktos jakiś pomysł jak to sprawdzić?

Nie jesteś w stanie odróżnić sygnału mono od stereo?! Masz jakąś wadę słuchu?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Są takie kasety testowe, jeszcze z czasów PRl-u - "kanał prawy, kanał lewy"

wzmacniacz gra w stereo, znajomy elektronik poradził mi jak w prosty sposób to sprawdzić. Nie czuję natomiast różnicy jak się włączy mono więc pewnie przełącznik jest uszkodzony (w blaukpuncie różnica mono/stereo jest b. duża więc bym zauważył i problemu ze słuchem nie mam...). Pozostałe przełączniki działają i nic nie trzeszczy więc stan jest dobry. Do dźwięku idzie się przyzwyczaić, ale audiofilski to on nie jest jak dla mnie. Niby wiedziałem, że o tym, ale myślałem, że będzie lepiej. Mój blaukpunt daje ze 2-3 razy więcej detali i więcej basu na direct i jest spora separacja wysokich od niskich. Onkyo jedzie głównie środkiem, wzmocnienie basu to tylko gadżet w porównaniu do blaupunkta. Dźwięk jest trochę cukierkowy (ciepłe kluski ?), ale jest nie męczący i dobrze się przy nim śpi :) Najlepiej chyba działa w trybie direct bo potencjometry od tonu to nic nie wnoszą jak dla mnie. Pod tym względem blaupunkt przewyższa onkyo o klasę albo dwie chociaż to niby wzmacniacz klasy D cokolwiek to znaczy. Może w latach 70-tych kiedy był stworzony były inne klasy? Mialem tego blaukpunta się pozbyć, ale sobie go zostawię bo sprzęt jest od 20 lat u mnie i nic nie było grzebane a tylko wstawione gniazda rca dobrej klasy do CD bo normalnie są na DIN. Posłucham trochę tego onkyo a potem zapoluję chyba na rotela 1070 albo jakąś dobrą końcówkę plus preamp. W sumie mam jednego playera cd z regulowanym wyjściem rca więc w trybie direkt może grać bez preampa lub mogę użyć tego pma od blaupunkta. Generalnie jak ktoś mówi, że onkyo robi hi-endowe wzmacniacze (integry) to powinien posłuchać sobie typowych końcówek. Być może dźwięk z niego nie jest zły, ale jak napisałem trochę za bardzo obcięty i zaokrąglony. Słucha się go miło, ale do detali i mocniejszego uderzenia na razie będę miał blaupunkta w zapasie. Oba sprzęty grają zupełnie różnie. Onkyo daje ciepły dźwięk trochę obcięty z detali (w porównaniu do blaupunkta) o miłym tonie, ale szału jakiegoś nie ma a blaupunkt gra detalami i basem co przy jednych utworach jest super, ale czasami trochę może męczyć jak nagrania są gorszej jakości bo obnaża to swoją szczegółowością a onkyo trochę zaowalowuje swoim sposobem grania. Gdybym nie miał wcześniej blaukpunta i porównania to pewnie bym się zachwycił tym onkyo :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.