Skocz do zawartości
IGNORED

Jakich płytek uniwersalnych używacie?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory jakoś nie zdarzyło mi się ich używać, zawsze albo stosowałem pająka (w przypadku banalnych układów) albo wytrawiałem sam. Ale po co się tak męczyć? :) W sklepach internetowych zatrzęsienie wzorów ale trudno się zdecydować bo brak przesłanek.

Jakie są najbardziej przydatne, wygodne? Powiedzmy do prostych układów typu pre czy słuchawkowiec na opampie, jakiś stopień zasilający ze stabilizatorem itp.

Cyfronika - UM34. Ma świetny raster pod DIPy + towarzyszące elementy bierne i czynne dyskretne, łatwo na niej pociągnąć zasialanie, bo ma szyny wzdłuż i w poprzek. Poza tym jest jakby dwoma bliźniaczymi płytkami na jednym laminacie, często je tnę na pół.

Taka płyta z mnóstwem mikrogniazdek? Widziałem to ale nie mógłbym żyć ze swiadomością, że któregoś malutkiego styku Chińczyk nie dogiął jak należy a ja się męczę nie mogąc uruchomić układu. Co lut - to lut! :)

ostatnio zamówiłem sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak przyjdą i wysmażę dam znać.

cyfronikę kiedyś miałem ale kiepsko się lut trzymał - ale to mogła być kwestia lutu - jakiś chiński shit...

Ukryta Zawartość

mad_z, 8 Lip 2007, 14:57

>cyfronikę kiedyś miałem ale kiepsko się lut trzymał - ale to mogła być kwestia lutu - jakiś chiński

>shit...

Że co? Na tych płytkach ścieżki się trzymają jak na mało których, a robione są w Krakowie a nie w Chinach. O jakości lutu decyduje lutujący, a płytka jest dobrze pocynowana.

michelangelo, 8 Lip 2007, 19:27

nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem;)

nic nie pisałem o ścieżkach. lut miałem chiński i nie szło nic przylutować - czy wada cynowania ścieżek czy lutu (raczej lutu) nie przesądzałem moim wpisem. koniec i kropka.

ścieżki nie odchodziły.

-------------------

>Foksik

znalazłem te płytki (dip-01) w:

Ukryta Zawartość

za 9.5zl.

Ukryta Zawartość

mad_z, 8 Lip 2007, 19:59

>michelangelo, 8 Lip 2007, 19:27

>

>nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem;)

Słowo lut oznacza lut, a Tobie pewnie chodzi o lutowie AKA cynę? Można równie dobrze pomyśleć, że chiński lut to jakaś technika lutowania.

Najchęniej kupiłbym płytki bez miedzi tylko z otworami , takich niestety nie znalazłem w żadnym sklepie.

Używam epoksydowego pcb które pozbawiam miedzi poprzez trawienie, następnie wiercę otwory pod konkretny projekt.

Elementy łączę różne grubosci srebrzanką. Po wszystkich uniwersalnych płytkach których do tej pory używałem to rozwiązanie

wydaje ni się najbardziej optymalne elektryczne i najtańsze . Odpada też problem z przegrzaniem padów , wszytkie częsci

mogę wymieniac ilekroć zajdzie taka potrzeba.

michelangelo, 8 Lip 2007, 20:12

o - racja. lutowie. moja wtopa;)

dobrze, ze sprostowales.

>zorro - takie płytki z samymi nawierceniami bez miedzi są w conrad.pl - ale hartowany papier.

Osobiście używam UM-26 z Cyfroniki. Jest to bardzo wygodna i uniwersalna w zastosowaniu płytka ponieważ nie narzuca w żaden sposób prowadzenia ścieżek. Wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jaki sposób używa się tego rodzaju płytek? Na czym polega ich funkcjonalność? To są same pola lutownicze z otworem - niepołączone ze sobą?

Zatem płytka służy li tylko do zamocowania mechanicznego elementów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan, 9 Lip 2007, 11:08

>W jaki sposób używa się tego rodzaju płytek? Na czym polega ich funkcjonalność? To są same pola

>lutownicze z otworem - niepołączone ze sobą?

>Zatem płytka służy li tylko do zamocowania mechanicznego elementów?

Używanie takich płytek to żmudna praca, bo musisz srebrzanką ścieżki prowadzić dołem, zużywając mnóstwo cyny, albo sznurować drutami górą i bawiąc się w ciągłe przewlekanie. Znacznie lepsze są płytki, na których są podwójne i potrójne pola, bo nie trzeba ciągnąć drutu do nogi elementu i tam lutować, a po prostu wtykasz w drugi/trzeci otwór pola lutowniczego i lutujesz. Poza tym płytki z polami podwójnymi i potrójnymi pozwalają łączyć elementy poprzez odpowiednie ich ustawianie, często bez dodatkowego sznurowania.

Michelangelo dobrze mówi. Można też ewentualnie postawić kleksa i zewrzeć dwa sąsiednie punkty, a potem w razie potrzeby odessać go, ale zdecydowanie lepiej mieć przynajmniej po 2-3 punkty połączone wstępnie ze sobą. Manewrując ustawieniem elementów można mocno ograniczyć ilość drutów. Płytki majstar.pl są dobrej jakości, polecam. W Warszawie na Wolumenie jeden gość tym handluje.

dudivan elementy łączę, ze sobą "kleksem" i pojedynczym przewodem wstążkowym (jak taśma od HDD). Fakt, przy prostych układach składających się z jednego, dwóch IC i elementów dyskretnych, faktycznie płytka z pojedynczymi polami nie ułatwia zbytnio sprawy. Lecz szanowni koledzy zauważcie, że przeważnie płytki ze ścieżkami wielopolowymi są dość małych rozmiarów, a do tego układ pól nie nadaję się do budowy skomplikowanych prototypów, ponieważ punkty "wolne" szybko się kończą.

Cale dziecińśtwo spędziłem na zabawie uniwersalkami i najlepsze jakie spotkałem i nadal używam są produkcji WOJART. Plytki cyfroniki są według mnie słabe. Dodam, że używam płytek punktowych, co pozwala na prowadzenie ścieżek zbliżonych do tych z prawdziwych PCB. Punkty łącze obdartym z teflonu kynarem i przelatuje po nich lutownicą i cyną. Może wiecej zabawy, ale z tego "można strzelać" ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.