Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Cd 17 czy to dobry wybór?

Shrykull

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupienia po okazyjnej cenie odtwarzacza cd 17 firmy Marantz, używanego za 2000 pln. Chyba się zdecyduję chociaż trochę sie wacham czy nie lepiej kilka modeli niżej ale nowe i na gwarancji np. CD 6000KI też Marantz w promocji 2600. Co doświadczony audiofil zrobiłby na moim miejscu?

https://www.audiostereo.pl/topic/3448-marantz-cd-17-czy-to-dobry-wyb%C3%B3r/

poduczyłbym sie troche ortografi

jezeli jest to zwykla 17stka, to cena 2000 az taka ozazyjna nie jest, jezeli mkii, to rzeczywiscie okazja jak na bdb stan.

doświadczony audiofil poszperałby sam w necie, jest wiele miejsc - to forum, audioreview, ecoustics, grupy dyskusyjne nie mówiąc o osobistym odsłuchu i podzieleniu sie informacjami dla kolejnych pokoleń....

Ja wlasnie ogladam DP-S1 Denona i sie zastanawiam jak taka firma moga sie skundlic tak nisko ...

Marantz tez pewnie wysprzedaje na zachodzie wszytkie CD i przechodzi calkowicie na DVD ... szkoda ze u nas ciezko cos dostac

=>Shrykull

Niii .... my tu staromodni ... sam juz pozyczalem gramofon od znajomka co ma 2 :). Wszytkie firmy uciekaja z CD i przechodza na DVD, tylko jakos nie widac nic ciekawego w sklepach ze starych dobrych CD. Pewnie zamin doszly do Polski juz nie bylo co sprzedawac.

2 tys to jest taka normalna cena ... nawet troche za duza jak dla mnie

Posluchaj, poogladaj, sprawdz jak dziala mechanika ... i decyzja nalezy do Ciebie ;)

Ja bym ci proponowasł nie co w stylu-upgrade-.

Mój kolega specjalizuje się w tuningu CD , i jak zresztą sam się przekonałem.

Kupiłem Marantz 6000 wymieniłem w nim wzm operacyjne na topowe BB627,wstawiłem zegar taktujący (clock) i wymieniłem kondensatory w sekcji cyfrowej i analogowej.

Co prawda to prawie pól kompa ale gra bez wątpienia jak CD 17 KI Signature.

Przekonaj się wchodząc na stronę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za CD dałem 1 tyś i tuning max 1 tyś.

Pozdrawiam

Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=>Shrykull

Pamietaj ze ciezko pozniej sprzedac cos co przerabiales i zainwestowales dodatkowo 1 tys zl.

Ze mna nikt niechcial gadac jak wtawilem DIP pod OPA w cambodzy do AD825 i chcialem juz za free wymienic komus kondensatorki .... z kilku zainteresowanych zostala 1 co cos kumala w tej sprawie

Masz Marantza wzmacniacz umow sie ze znajomym do sklepu z 17 i porownajcie to do 6000 i ... bedziesz wiedzial na czym stoisz :)

Ja jestem za kupieniem używanego, jeśli tylko oględziny i odsłuch wypadną pozytywnie. Sam mam Marantza 6000OSE tuningowanego oraz używanego NADa S500. Nowy Marantz + tuning kosztował tyle, co używany NAD. A ten gra lepiej. Różnica nie jest jakaś dramatyczna, używam ich obu, ale jednak jest wskazanie na NADa.

Z 17 nie miałem kontaktu poza wzrokowym, więc nie wiem, jak gra.

Gracias Amigos, myślę że poprostu odsłucham C17 i jak mi się spodoba to go wezmę. Chociaż z drugiej strony muszę sie przyznać, że nie wiem jak grają inne CD gdyż do tej pory słuchałem muzy tylko z PS2, a że oferta nie bedzie trwać wiecznie to się będę musiał w miarę szybko zdecydować. ja to tak trochę w tej materi na chłopski rozum: jeśli coś co było nowe i kosztowało 6 tys. a teraz 2 tys. z pewnością będzie lepsze niż nóweczka ale tańsza. W końcu liczym się jakość a nie ilość myślę że to podstawowe prawo audiofila.

• Redaktorzy

Nowy 6000 z tuningiem a używany 17... A jakby tak kupić siedemnastkę, a potem ewentualnie, w miarę środków (i potrzeb!) udoskonalić? Nie będzie aby lepiej, co? CD17 to solidna maszyna, wiele przeżyje, w pełni serwisowalna, i jednak z dość wysokiej półki. Ja bym wziął.

Chłopie co ty za bzdury...bierz te 17 w ciemno to jest w porównaniu z ubozuchnym cd6000 klocek jak czołg..nawet mechanika solidniejsza..a dzwiek duzoo lepszy...

niech mi nikt nie mowi ze roznica miedzu filtrem cyfrowym o pasmie zaporowym -55dB jaki jest w cd 6000 a roznica miedzy filtrem o pasmie -98dB jaki jest w cd 17 jest zadna..6000 swiszcze a 17 gra.

cd 17 poprostu ma ładniejsze... wejscia i skoki dynamiki..a o laser sie nie martw... do mechaniki philipsa dosatniesz wszystko.

Fakt cena ..hmmm mogła by byc 1800zł.

tylko CD17 - sprzet nie do zajechania

NAD S500 to przereklamowana tragedia

(w sumie na napedzie philipsa, szuflad chodzi jakby miala zaraz wypasc)

juz lepszy jest 521 i latwiejszy w tunnigu

sluchalem wersji mkii. ogólnie dzwiek byl na prawde niczego sobie-pozostaje kwestia jak komu odpowiada barwa itp .mysle ze podstawowa wersja moze rowniez zachwycic, szczególnie jak za 2 tys.

jednak transporty w 17stkach to moim zdaniem takie sobie male nieporozumienie. z wyglądu widac ze to mechanizm rodem z jakiejs budzetówki. No moze troche lepiej niz np w nadzie 541i - w modelu który wdziałem wysunieta szuflada miala delikatnie mowiąc lekkie luzy. W marantzu którego oglądałem tych luzów nie było, wszak to zwykła cdm12 pionieera. Zalezy jak kto uczulony na sprawe samego transportu.

Moim zdaniem odtwarzacz za 8 tys zł (mowie o mkii) i cdm12 to chyba próba cięcia kosztów.

No i nabyłem wkońcu tą C17. Ponieważ jestem dopiero debiutantem muszę powiedzieć że nie spodziewałem się aż takiej poprawy jakości dzwięku. Wydawało mi się że kolumny i wzmak to wszystko, reszta to sprawa wtórna. a jednak....wszystko jest k**ewsko ważne. Jak jedna noga jest krótsza od drógiej to daleko się nie zabiegnie. Prawda drodzy koledzy i koleżanki. Także wracając do dzwięku to powiem wprost -Nie ma żadnego porównbania C17 do PS2. Dzwięk jest głeboki precyzyjny, głośniejszy itd i itp.

Nooo i widzisz warto było i napewno nie pozałujesz.A o mechnikę CDM12 sie nie martw w tym modelu jest to lepsza wersja tego mechanizmu..i tak jest dużo razy lepsza niz to co stosuje np Denon czy w tanszych modelach sony..nie mowiac juz o kilku innych wynalazczych firmach..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.