Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING Sony cdp-950

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przeskakuje laser najpierw trzeba przemyć soczewkę ciepłą wodą (może być z ludwikiem),a potem ją wytrzeć na sucho.

Jak nie pomaga wszystkie elementy odpowiadające za transport lasera nasmarować smarem silikonowym czyli posuw i zębatki.

Potem kąpiel.

Robiłem kąpiel lasera,ale nie w wodzie z ludwikiem tylko w czystym spirytusie.

Zdejmujesz laser wrzucasz do słoiczka ze spirytusem i lekko poruszasz tak,żeby nie obijał się w słoiku.Potem wyjmujesz i suszysz 24h.U mnie poprawa była znaczna.

Nie polecam kąpieli w wodzie,ponieważ zawarte w niej zanieczyszczenia (są na 100 procent) po wysuszeniu zostają na optyce.A lusterek,soczewek i pryzmatów trochę tam jest.

Najlepsza jest myjka ultradźwiękowa.Na szczęście teraz mam taką w pracy.

W dwóch różnych transportach tak laser bez żadnych regulacji elektroniki postawiłem na nogi i śmiga do dziś.

Jak macie coś kręcić Pr-kami bez wiedzy to lepiej zostawić w spokoju i kupić nowy laser (jak wyżej opisane nie pomoże).Ponieważ pokręcicie i nawet nowy wam nie pomoże.

Zostanie serwis i podejrzewam stówa w plecy.

Pozdrawiam-elektronik

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

mam nadzieję, że daru nie rzucasz do tego słoiczka plastikowej optyki...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dobryą cieczą do kąpieli będzie zapewne woda utleniona (powinna znaleźć się w każdej domowej apteczce!) jeśli nie posiadamy wody destylowanej. Ta woda jest absolutnie czysta !

Faktycznie, woda w kranie jest strasznie zanieczyszczona szczególnie substancjami jak wpienie itd. powodującymi osad.

Mydło się nie nadaje, bo zostawia osad (dlatego wymyślono szampon

i płyn do garów),

a woda utleniona napewno nie jest absolutnie czysta - to roztwór.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

To zależy gdzie. Jeśli w funkcji filtrowania napięcia to możesz. (stare z pewnością już wyschły, a większe nie zaszkodzą - chodzi szczególnie o większe pojemności).

W innych miejscach to nie bardzo, najlepjej wsadzić do napędu (do 2,2uF) kondensatory foliowe MKP lub MKT o rastrze 5 mm. Te się powinny zmieścić. Praca napędu na pewno się poprawi.

Podczas wymiany kondensatorów córka wrzuciła mi ogórka do CD niestety przestał działać, mianowicie pokazuje brak płytki ale niejest to chyba wina lasera ponieważ płytka nawet się nie kręci. Co może być przyczyną??

Może znajdzie się ktoś chętny kto mi to naprawi??

Najlepiej gdzieś z Zabrza lub okolic, ewentualnie mogę wysłać kurierem.

Proszę o pomoc!!!

Ja bym nie dawal foliowych do napedu, bo po co - chyba beda sie tam marnowac?

Jesli cdp nie byl wlaczony a upadl na niego ogorek (nie wiem jak duzy, czy to nie kwestia mechaniczna, np. pekniete pcb) to moze to nie wina ogorka, tylko cos nie tak wlutowales, moze gdzies kapnales cyna i cos sie zwarlo, etc.

Tam są takie male i szybkie bezpieczniki (wygladaja jak tranzystorki), sprawdz czy sa wszystkie napiecia. Popraw tez tasmy laczace.

Co by mogło przeżreć, przecież to żaden kwas dla laminatu i plastiku. Tymbardziej przez taką krótką chwilę.

ale jest też prawdopodobne, że wilgoć (woda) dostała się pod układy gdzieś może być zalane między nogami.

wpadl mi srubokret ,kawalek cyny ,penseta troche piwa mi sie wylalo ale ogorka w ukladzie jeszcze nie mialem:))

posprawdzal bym wszystkie stabilizatory czy sa na nich odpowiednie napiecia

jesli nie czyta to cos z serwo -trzeba szukac

a jak nie to mizeria :((

Czyli nie ma chętnego na naprawe tego CD:) Juz kupiłem Marantza CD40.

Jak ktoś jest chętny na tego CD to proszę o info na priv,większość kondziołków wymieniona zrobione osobne zasilanie do opampów no i DAC TDA1541A bo w niektórych CDp-950 dawali zwykły TDA 1541

Mateusz_W, 13 Lip 2007, 17:25

>swoja droga kto ma doswiadczenie, ktory filtr jest lepszy z 1541a, cxd1088 czy saa7220 ??

Lepszy jest CXD1088.

Opinia o "lepszości" NOSów bierze się głównie stąd, że pominięcie słabiutkich philipsowskich filtrów cyfrowych często daje poprawę. Pomijanie takiego filtra jak CXD1088 niespecjalnie ma sens, chyba że robimy NON-OS-DAC od zera (np. Pedja lub Lesha).

Właśnie nabyłem dziś Soniacza CDP-750 :-)

Z tego co wyczytałem to prawie to samo co CDP-950 ! Tyle że o jeden mniej op amap w torze (co jest zaletą), i troche inne zasilanie. Trzeba zacząć tuningować ;-)

Jak ktoś jest chętny na resztki mojego Sony to zapraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niski jak niski, ale z to laser bardzo tani i do tego filtr CXD1088 :) Nie jest źle. Znowu takej dużej różnicy nie ma w tym TDA ;-) Dużo zależy od całej "otoczki"

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy do cdp-950 lub innych lutujecie elektrolity bezpośrednio pod nogi filtra cyfrowego i przetwornika, czy w mjejsce starych ? Czy pod same wyprowadzenia np. jakieś foliowce ?

Mam BG N 33/16 V i ten chyba pódzie bezpośrednio pod analogową cześć (15) TDA1541.

BG STD podzie pod nogi opampów, bo świetnie sprawdziły się w moim Philipsie.

Nie wiem jednak jak wygląda sprawa z Osconami.

Jeszcze jedno.

Czy warto wymienić kondensator 470pF między nogą 16 i 17 przetwornika ? Siedzi tam takie małe byle co w paski przypominające miniaturowy rezystor.

Mam 680 pF starego poskiego, precyzyjnego stryrofleksa, ale nie wiem czy zmiana nie tylko rodzaju, ale i pojemności nie wpłynie negatywnie na zdiałanie przetwornika. Może już to sprawdzaliście ? Co radzicie ?

Sorry, że zadaje tak banalne pytania by się upewnić gdzie i jak umieścić rożne elementy, lecz nie moge sobie pozwolić na takie testowanie elementów jak podczas tuningu moich wcześniejszych CD.

Płytka jest tragicznie wykonana; po dwukrotnym szybkim lutowaniu już niektóre pola lutownicze lekko odchodzą, a tam gdzie ciękie ścieżki już przy dłuższym odlutowaniu unoszą się. :/

Jak do tej pory jeszcze w żadnym sprzęcie nie spodkałem takiego shita ! Po prostu chyba przy produkcji zostały źle nałożone :/

OS-CONy do cyfrówki (filtra).

Styroflex będzie lepszy od ceramika, ponieważ są one stabilne, daje się je właśnie m. in. do układów generacyjnych.

Nie wiem jak wpłynie zmiana tej pojemności, lepiej gdyby to było bliżej 470pF, najwyżej dasz 2 szeregowo (340pF to bliżej niż 680pF).

Polecam BG N na 15 pin TDA 1541 - świetna szczegółowość, przestrzeń.

BYV26C i nippony LXY 2700 tak jak u was rówież się sprawdziły.

Mam pytanie odnośnie TDA1541A. Czy to normalne, że TDA1541A nagrzewa się dosyć mocno podczas pracy ?

Może nie parzy, lecz po przyłożeniu palca na kilka sek jest gorący.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.