Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest ze sprzętem hi-fi znanych muzyków

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest ze sprzętem hi-fi znanych muzyków? Teoretycznie poszukujac idealnie wiernego przekazu powinni byc pierwszorzednymi klientami salonow audio…

Tymczasem do ręki wpadło mi trochę damskiej prasy o wnętrzach i zauważyłem ze w ich mieszkaniach często brak sprzętu hi-fi, ze wspomne ostatni fotoreportaz z chałupy G. Skawinskiego z "Gali", "wnetrza" Kory (chociaz p. Jasik twierdził że jest wierną fanką marki Densen), poprzednio Turnaua i kogos tam jeszcze, i... generalnie rozczarowanie, zero sprzetu.

Albo wystarcza im sprzęt profi w domowym studuio albo wpadły mi w ręce nie te gazety co trzeba albo niekoniecznie muzyk = aufiofil...

• Redaktorzy

JarlBjorn - oprócz Kory Densena DM-10 miał T.Stańko, ale z tego co słyszałam zmienił go na małego Krella, jeśli zaś chodzi o kolumny to chyba stały u Niego ProAci 2,5

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

a ty, podczas sesji do gazety, afiszowałbyś się sprzętem audio, może jeszcze szafką, w której trzymasz biżuterię?

takie zdjęcia nie są wiarygodnym źródłem informacji w tej sprawie...

Boff, taka jest zdaje sie formula pism o wnetrzach, ci ktorzy prezentuja wlasne mieszkania zgadzaja sie na dosc szczegolowe fotki z mieszkan, w niektorych przypadkach przynosi to oczywiscie oplakane skutki, patrz 'obrobienie' mieszkania Sp. Hanki Bielickiej.

Jarl:

Nie wiem jak z hi-fi ludzi zajmujących się muzyką rozrywkową, jednak w przypadku klasyki, muzycy nie potrzebują wyrafinowanego sprzętu - im wystarcza zwykłe parapetowe radio - oni zupełnie inaczej odbierają muzykę, mogą ją sobie wyobrazić, to jest totalnie odmienny rodzaj percepcji.

Kal

Gość

(Konto usunięte)

...oni zupełnie inaczej odbierają muzykę, mogą ją sobie wyobrazić, to jest totalnie odmienny rodzaj percepcj...

Na szczęście całej reszty innych przyjemności sobie nie muszą wyobrażac , a może jednak ??? W końcu to wyższy stan percepcjii ;p

Powszechnie znany jest Tony Lewin (ma cały aktywny system Linn'a - cd Ikemi) oraz Peter Gabriel (korzysta min. z stworzonych specjalnie dla niego przetworników Numerik Pro - korzystał również ze sprzętu szkockiej marki podczas miksowania dysku 'So'). Tyle ze Stereophile'a.

npl, 27 Cze 2007, 18:20

>Powszechnie znany jest Tony Lewin (ma cały aktywny system Linn'a - cd Ikemi) oraz Peter Gabriel

>(korzysta min. z stworzonych specjalnie dla niego przetworników Numerik Pro - korzystał również ze

>sprzętu szkockiej marki podczas miksowania dysku 'So'). Tyle ze Stereophile'a.

Łomatko, LEVIN, LEVIN, nie Lewin. Lewin to może być Brzeski lub Kłodzki.

Zaliszewki kiedyś dał sfotografować swój Hi-Endowy system w AV, a i pomieszczenie było fajne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

McGyver

Oj, "spolszczył" trochę Go i już. Teraz się nie dziwie dlaczego takie fantastyczne dźwieki zapodaje ów Tony Levin.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Po prostu literówka. ;-) Zazwyczaj muzycy rockowi mają lepszy sprzęt, ponieważ jest tam dużo różnych smaczków i poszukiwanie nowego ich bawi. W Stanach posiadanie dobrego sprzętu przez muzyków jest w modzie.

Ciągle zapominacie że grający muzycy cierpią na chorobę zawodową wynikającą z tego że muzyka to też hałas.

Często 30% ubytkek słuchu to u nich norma ale jak się okazuje jeszcze to nie przeszkadza w graniu może to też jest przyczyną że nie mają żadnych cudacznych sprzętów. Tak w ogóle to czy Wy kochacie zabierać robotę do domu? oni też lubią trochę relaksu po pracy i zmiany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zdjęcia zamieszczane w takich czasopismach muszą być zgodne z koncepcją reportażu/wywiadu. Miałem do czynienia z ekipą TV i aby dogodzić wizji reżysera trzeba było ,,dostrajać rzeczywistość''. Jak jest na prawdę ze sprzętem muzyków z takich gazetek się nie dowiemy.

npl, 27 Cze 2007, 20:15

>Jako 'komputerowiec' pracuję 80% w domu. Mam czas na słuchanie, nawet lepiej tak się pracuje.

>Co powiesz o tych muzykach którzy mają przydomowe studio?

Ja też sobie zorganizowałem pracę na miejscu i może przez to właśnie czasem mam dość, wolałbym po wyjściu z pracy trzasnąć drzwiami i nie myśleć o tym.Dobrze zauważyłeś przydomowe studio-oni w nim nie mieszkają tylko schodzą tam pracować

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tworzą i odtwarzają muzykę.Wystarcza im wyobrażnia i wrażliwość.Muzykę odczytują z nut,wyobrażnia im wystarcza.Nie słuchają płyt z innymi wykonawcami.Oni tworzą zawsze od początku.

Słuchanie muzyki jest najnizszym stopniem w jej uczestnictwie,a procesu twórczego nie zastąpi żadna "proteza"

audiofilska.

Fajnie się czyta Wasze przemyślenia na temat tego, jak muzycy odbierają muzykę :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

bonaventura, bo to jest radosć z tworzenia, ale radosc ze słuchania to już chyba co innego ?

Nie gram(od razu zaznaczam:)), wiec cieżko mi powiedzieć jak to jest...

Kwestię przeżywania można odnieść jedynie do osoby, ktora w tym uczestniczy wydaje mi się. Niezaleznie od tego czy gra, czy słucha.

Sluchacz nie zagra, a muzyk być moze nie usłyszy(jezeli tak jak ktoś napisal ma 30% uszkodzenie słuchu-całkiem możliwe przy ostrym łojeniu, lub siedzeniu w kanale orkiestry bez zabezpieczeń słuchu)

Pozdrawiam

Muzykowi nie potrzebne jest dobry sprzęt audio, nie potrzbny jest w ogóle żadnen sprzęt. Nawet - w skrajnej sytuacji instrumenty - on słyszy muzykę czytając partyturę.

-> Rolandsinger

Oj, teraz to "trochę" przesadziłeś ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> lancaster

"całkiem możliwe przy ostrym łojeniu, lub siedzeniu w kanale orkiestry bez zabezpieczeń słuchu"

Dlatego dostajemy specjalne, dopasowane do naszych uszu (jest robiony "odlew" naszych uszu) stopery, filtrujące częstotliwości o niebezpiecznym natężeniu.

P.S. Nie znam nikogo, kto ma jakiekolwiek wady słuchu spowodowane graniem na instrumencie...

nedji, spoko, jak jest zabezpieczenie słuchu to OK. Po prostu kiedyś znajomy mi opowiadał jak grał z kumplami w garażu(perka, gitary) i po wyjściu z niego przez kilkanaście minut nie było slychac na dworze prawie nic :)

Nie twierdzę, ze słuch sie wówaczas zniszczyl, raczej zakomodował do ciśnienia panujacego podczas próby...ale na dłuższą metę takie słuchanie może chyba jednak zaszkodzić ?

Pozdrawiam i zyczę wielu przyjemnych chwil podczas muzykowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.