Skocz do zawartości
IGNORED

Epos M22, Focal 816V czy AE Aelit 3 ???

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Co wybrać?

Rozpatruję te 3 głośniki do Jolidy 1015RC.

Czy ktoś z PT Forumowiczów miał okazję słyszeć te 3 kolumy (lub E22 i AE 3) i zechciałby podzielić się refleksjami.

Wiele osób chwali Eposy a bardzo mało jest opinii o AE 3 i Focalu Chorusie 816

warunki odsłuchu: pokój ok 25m

muzyka: norweski jazz, ale też type o negative

https://www.audiostereo.pl/topic/34411-epos-m22-focal-816v-czy-ae-aelit-3/

Hej,

słuchałem zestawienia jolidy 1501RC (bo chyba o nią chodzi) z tymi eposami. Nie kupiłem ich tylko dlatego, że mam za mały pokój (skończyło się na Paradigmach Studio 20 v.4) .Z Jolidą - jak dla mnie - zagrały niesamowicie....One mają świetny i krótki bas co pomaga przy tym wzmacniaczu. Niesamowita przestrzeń, świetnie radzą sobie przy skomplikowanej, ostrej i głośnej muzyce ( np.prog.metal) .... polecam te kolumny do tego wzmacniacza - odradzam natomiast tańsze kolumny tej firmy - to już nie to ( i chodzi mi o węższą wersję m22-nazwy nie pamiętam oraz głośniki z jedną membraną - chyba m16)

ps. z jakiego źródła masz swoją jolidę ? Pozdr.

lubię dobry bas - wielobarwny, kontrolowany i ni musi być bardzo niskoschodzący.

Co możesz powiedzieć o wysokich tonach? Osobiście lubię miękkie brzmienie jedwabnych kopułek (AE aelit).

Obecnie gram na "wiertarkach" b&w 602 v3 i zakryłem wysokotonowce płatkami celulozy.

Jak daleko od ściany tylnej należy ustawić eposy? Do AE oceniany w czasopiśmie hifi podają 1 metr!!!

P.S. Źródło oczywiście zakupu jolidy nieautoryzowane ;-)

Znam Eposy i JM Laby. AE po kontakcie z którymś z modeli skreśliłem całkowicie z listy :-)

Sprawa dość prosta: musisz sam wybrać, bo jeśli chodzi o Eposy i JM Laby to są to kompletnie różne pomysły na dźwięk. Epos to konstrukcja oparta na skrzyni z tylnym BR i minimalistycznej zwrotnicy, grająca piękną średnicą i świetnie kontrolowanym, ale nie przesadnie głębokim basem. JM Lab ma BR z przodu, przez co może być nieco łatwiejszy w ustawieniu, gra bardzo dynamicznie ale według mnie nieco akcentuje skraje pasma, chociaż góra może rzeczywiście imponować, Eposy są w tym względzie nieco bardziej powściągliwe, ale Jolida daje sobie radę z krzykliwymi kolumnami - słuchałem jej z Trianglami i żyję...

Jeżeli pada słowo "jazz", to według mnie sprawa jest prosta: Epos. Dodatkowo, jesli nie masz duzego pomieszczenia podobne brzmienie da Ci tańszy Epos M15.2 (podobna konstrukcja, tylko 2-drożna, z jednym wooferem). Dla mnie poza tym wzornictwo JM Laba jest trochę boom-boxowe :-). Ale ciężkie łojenie to już wg. mnie domena właśnie JM Laba. Posłuchaj i wybierz.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Zgadzam sie z tym co napisal Terrapin. Ze skrajnosciami JMLab i z tym ze do lojenia moga byc dobre - chyba ze jakas 'lojaca plyta' ma kiepskie, syczace, albo inaczej zepsute wysokie - ale to chyba na kazdych kolumnach zle brzmi. Taka tez zawsze byla opinia o serii Chorus, mozliwe ze dlatego jest stosunkowo malo popularna, mimo ze w moim odczuciu to dobre kolumny (ale nie do wszystkiego), tyle ze kazda sroka swoj ogon chwali. Natomiast... ja nie slyszalem 816V, czytalem za to recenzje w jakiejs polskiej prasie (czytuje w Empiku dlatego nie pamietam ;) i pisali ze staly sie nieco bardziej kulturalne - ze to juz nie do konca taka sama szkola co w poprzednich Chorusach, moze wiec warto posluchac, a nuz...

Inna sprawa to to ze wlasnie uwazam ze do spokojnej muzyki - Jazz, delikatny rock nadaja sie bardzo dobrze, tyle ze z odpowiednim wzmacniaczem. Nie mowie ze bedzie cieplo - nie bedzie, ale w pewien sposob wciagajaco(przynajmniej tak gra moj bardzo budzetowy system, prosze bez szydery), czy naturalnie... nie wiem.

Pozdrawiam

dla przybliżenia; jazz skandynawski to nie jest takie całkiem plumkanie. Uwielbiam też DJ Krush, Wasseltofta i np. Dead Can Dance i Masalę. Nie słucham tylko klasyki (oprócz przypadkowo kupionych Chopina i muzyki organowej).

JarlBjorn - mógłbyś więcej napisać o tych głośnikach

Wiecej o AElite 3? Bylem na odsluchu JMLab 826S Cobalt w S.P. salonie na Armii Ludowej, Aelite 3 zostaly podlaczone na doslownie pare minut po odsluchu JMLab. Z tego co pamietalem mialy co najmniej solidny fundament basowy, niskie byly calkiem twarde, nisko schodzace. Za to gory bylo znacznie mniej niz w 826 no ale to akurat nie dziwi. Dzwiek byl calosciowo masywniejszy, mniej rozdzielczy, troche wolniejszy.

Podejrzewam ze bez odsluchu nie obejdzie sie. Jesli mieszkasz w Wawie polecam sklep planus.pl

Skrzynki ladne, problemem jedynie kilka BR z tylu:)

ad. Planusa ...dołączę się i również polecę ten sklep, głównie ze wzlędu na dobre ceny i konkretnego właściciela..natomiast warto się zastanowić czy odsłuchu nie dokonac gdzie indziej bo pomieszczenie to niestety słaba strona Planusa, choć jako takie pojęcie o kolumnach można tam uzyskać....

ja mam z tym sklepem związane miłe wspomnienia, był to etap pierwszych klocków stereo i wtedy wszystko mogło być tylko lepiej ;))) pozdr.

JM Laby Cobalt 816 które kiedyś przesłuchałem bardzo przypominały mi b&w - zbyt mocno zaakcentowane wysokie i suchy bas.

Właśnie w Planusie mają Eposy i AElite ;-)

Dzisiaj przygotuję sobie repertuar do odsłuchu i jutro do dzieła.

a wieczorem pokryjomu wniosę je do domu razem z buteleczką jacobs creeka (bezalkoholowego oczywiście)

Współczynnik wife friendly jest większy w AE ;-)

Witam.

Sluchalem focala(816,826) i aelite 3

focale wedlug mnie graja strasznie estradowo. nadmiernie eksponowany bas. natomiast aelite 3 graja jak dla mnie zachwycajaco. sprawdzilem je niemal w kazdym repertuarze. posiadaja krotki energiczny bas w przeciwienstwie do focali u ktorych jest raczej ciagnacy.wysokie i srednie tony sa bardzo dobrze przekazane. nie zauwazylem ich nadmiernego braku.Wlasnie czekam teraz na wspomniane aelite 3

Proponuje zwrocic tez uwage na monitor audio rs6.

Jeśli eposy m22 stoją w Planusie to tam możesz je jedynie kupić - posłuchaj w Studio Pro, dopiero tam rozwiną skrzydła - najpierw z vincentem sv-233 a potem z creekiem 5350 clasic albo destiny - ciekawe co Ci bardziej podejdzie - Jolida 1501 rc to takie wypośrodkowanie najlepszych cech obu powyższych zestawień - w mojej opinii mocno uproszczonej ;) pozdr.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

również wybierałem z tych 3 kolumienek i te 2 pozostałe nie miały żadnego startu do 826 :)

wszystko kwestia gustu, goń i słuchaj bo nikt za ciebie nie wybierze Panie :))

Patrząt na Twój gust muzyczny (w "o mnie") nie dziwię się temu wyborowi ;-)

Uspokoiłem się na stare lata i szukam czegoś co pomasuje mi skołowaną głowę.

Czasami jednak jak nie ma połowicy w domu to lekkich szarpidrutów z głośników wypuszczam (np. stare Einsturzende neubauten, Laibachy, Young Gods, Sepultura).

Osłuchy był w Studio Pro.

Bardzo mili Panowie są w tym sklepie; nienachalni, wyrozumiali i skłonni do współpracy.

Płyty osłuchane w salonie:

1) możdzer z danielsonem 2) massive attack "protection" 3) peter gabriel "up" 4) tricky "blowback" 5) McCoy Tyner tri "infinity" 6) bill laswell "carlos santana divine lights" 7) budgie wasseltoft "moving"

Kolumienki były podpięte do cd mbl + wzmak lampowy + linki stalowe jako kable głośnikowe

Dżwięk mnie oczarował: nieagresywny, zagrało wszystko co było na płytach, a średnica mnie zabiła!!!

Brzmienie fletu, fortepianu i saksofonu naturalne, ani nie osuszone ani ocieplone.

Zastanawiało mnie też jak z takich malutkich głośniczków można zrobić taki bas.

Kontrola, wielobarwność...

Całość dźwięku określiłbym jako "żylasty" , "sprężysty".

One grają jak kolumny w obudowie zamkniętej

.... no i musiałem je mieć

Kupiłem.

W domu rzuciłem się na płytotekę.

Odkryłem nowe dźwięki i całe instrumenty

Porównując do B&W 602 to tak jakby nagle ktoś wyłączył przycis loudness.

Niestety pojawił się nieaudiofilski szkopuł: mianowicie kolor.

Dla mnie jest OK ale połowoca orzekła że nie pasują do reszty mebli i trzeba coś z tym zrobić ;-(

Czym wygrywa zakup w prawdziwym salonie u prawdziwych profesjonalistów:

Panowie ze sklepu Studio Pro na czas sprowadzenia dla mnie kolumn w interesującym mnie kolorze

udostępniają mi kolumny zastępcze, także eposy M22.

Jestem po dużym wrażeniem.

Chyba naprawdę kupiłem fajne zabawki.

dziękuję gratulującym

-------------------------

do masterofdeath6

wczoraj pograłem trochę ostrzej (Ministry "Psalm 69", RATM, Young Gods "TV SKY", kinsky, sonic youth "sister", Kazik na Żywo, Metallica "St. Anger", Die Krupps "tribute to metallica", swans "filth") i było całkiem nieźle.

Nie ma porównania do "siarkowego" repertuaru też się dzieje.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Najważniejsze że właściciel zadowolony, jak ktoś nawet zacznie coś wybrzydzać (a pewnie tak) to zlej to, to jest podstawa. Można jeszcze wiedzieć jaki pokoik nagłaśniają Eposki??

Pokój ma dziwny kształt i jest otwarty na przedpokój

nie wiem co wliczać do powierzchni odsłuchowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.