Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 700 wzmacniacz vs amplituner

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chodzi mi o porównanie wzmacniacza denon PMA 700 z amplitunerem DRA 700. Szukałem więcej informacji w necie, ale denon pod tym względem jest bardzo oszczędny (marantz np. zamieszcza na swioch stronach instrukcje obsługi ze szczególowymi danymi technicznymi). Konkretnie chodzi mi o racjonalne wyjaśnienie czy wzmacniacz PMA 700 zagra dużo lepiej od amplitunera DRA 700. Wiem, że generalnie systemy dzielone lepiej grają od amplitunerów, z tym, że jesli chodzi o KD to rozumiem - sa tam powciskane efekty dsp, 5 lub 7 końcówek mocy - takie amplitunery na pewno nie służą do odsłuchu stereo na pierwszym planie.

Jak to jest natomiast w przypadku amplitunerów stereo? Tam w zasadzie dołożony jest tylko tuner. Czy to, że tuner jest w jednej obudowie ze wzmacniaczem wpływa znacząco na jakość dźwieku (mam na myśli dźwięk z radia), czy może wręcz przeciwnie, bo eliminujemy dodatkowe okablowanie wzmacniacz + tuner? Może ktoś ma schemat tych denonów albo chociaż wie czy są w nich takie same transformatory? Z tego co jest na stronie denona amplituner ma większa moc, co przy dodatkowych kilku watach na tuner powinno sie przełozyc na większy transformator. Czy w konstrukcji wzmacniacza PMA 700 oraz wzmacniacza z amplitunera DRA 700 są jakieś istotne różnice? Sprzęt jest budżetowy, więc nie sądzę, żeby było to bardzo słychać, ale nie mam mozliwości odsłuchu. Zakładam ten wątek z 2 powodów - po pierwsze - osobno wzmacniacz+tuner wyjdzie kilkaset złorych więcej, po drugie - kwestia ustawienia (miejsca) - wzm+tuner ok. 20 cm, amplituner ok. 15 cm.

Podaję jeszcze linki do tych niewielu, zle zawsze kilku informacji:

PMA 700 =>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DRA 700 =>

Ukryta Zawartość

Pod każda z tych stron na dole jeszcze odnośniki "Więcej informacji i porównanie produktów".

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34384-denon-700-wzmacniacz-vs-amplituner/

to zupełnie inna topologia ! osobiscie polecałbym rozwiązanie bardziej audiofilskie czyli PMA-700 + TU-1500 , wyjdzie ok 150-200 zł drozej .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969 pawka ma trochę racji, bo są też inne względy - powiedzmy żona, pomieszczenie. Gdyby mi chodziło o sam dźwięk na pewno znalazłbym cos z drugiej ręki, bądź sam złożył, ale to już nie "wygląda i nie ma pilota". Więc szukam kompromisu między dobrym dźwiękiem, a wyglądem, pzdrawiam

gdyby kogos interesowała, to znalazłem, że w DRA 700 w stopniu wyjściowym pracuja tranzystory Sankena D2390/B1560 w układzie Darlingtona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy dobrze odczytałem z katalogu, ale w tym układzie można uzyskać max 100W mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szykuje sobie jeszcze jedna niespodziankę - na pewno do zestawu podłączę gramofon, posłuchałem dzisiaj po kilkuletniej przerwie paru czarnych płyt (Sting, Joy Division, Reds, Davis) i nabrałem znów ochoty na dźwięk analoga. Niby trzaski, ale wcale mi to nie przeszkadza, naturalnośc dźwięku bardzo pozytywna (w porównaniu z wieloma CD)

>>rosim

mogę ci napisać kilka słów na temat tego właśnie amplitunera.

Ktoś z rodziny poprosił mnie jakieś 3 miesiące temu żebym pomógł wybrać zestaw stereo do słuchania muzyki i miał przy tym wymagania żeby było to ładne (bo miało stać w salonie i być widoczne), nowe, z pilotem i żeby grało przyzwoicie przy cenie kompletu w okolicach 4000 pln. Wybieraliśmy spośród kilku zestawień jakie zaproponowałem i ostatecznie wybór padł na zestaw DRA700 i do tego CD z tej samej serii. Do kompletu trafiły także Infinity Beta50 (w rewelacyjnej cenie kupione w Saturnie - 50% taniej niż na allegro - tylko dzięki temu zmieściliśmy się w planowanym budżecie).

Całość gra bardzo dynamicznie i naprawdę bardzo przyzwoicie. Z początku obawiałem się niezbyt wysokiej mocy wzmacniacza który mógłby sobie z Infinity nie poradzić ale okazało się to zupełnie niepotrzebne. DRA700 jest bardzo funkcjonalnym urządzeniem. Można w nim włączyć opcję "direct" która jak łatwo się domyślić omija wszelkie regulacje barwy dźwięku, loudness itp... i... właściwie jest to wszystko czego potrzeba. Może przy takiej kombinacji mógłby mieć ten ampli troszkę wyraźniejsze wysokie tony czy lepiej wypełnioną średnicę (na bas zapewniam narzekał nie będziesz) ale trzeba pamiętać że jest to urządzenie stosunkowo przystępnie wycenione i jak na jego cenę - bardzo dobre. Do tego dochodzi świetne wykonanie i jak dla mnie przyjemny design.

Czułość tunera jest bardzo dobra, gra na przysłowiowym "kawałku drutu" i gra dobrze. Czysto, szybko łapie stacje, dynamicznie.

Cóż mogę więcej dodać - spośród tych kilku zestawów jakie testowaliśmy w cenie do 3000 (bez kolumn) DRA700 i CD700 okazały się po prostu najlepsze. I nie ma absolutnie powodu się silić na rozdzielenie w tym przypadku tunera od wzmacniacza bo efekt będzie prawdopodobnie żaden (poza dodatkowym - zbędnym pilotem).

Z czystym sumieniem polecam. Według mojej opinii - wart swojej ceny i prezentuje więcej niż przyzwoity dźwięk.

Pozdrawiam,

peperoni.

peperoni - bardzo dziękuję ci za opinię, już na 80-90% jestem zdecydowany, jak będę miał okazje to jeszcze posłucham, poszukam jeszcze kolun, na razie myślę o dali concept 6, pozdrawiam

Na tema Amplitunera Denon DRA - 700 AE, można poczytać w magazynach np. HI-FI i Muzyka nr. 11-2006r., Audio Video nr. 2-2007r.

Ja osobiście słuchałem Yamaha RX 497 i Denon DRA - 700 AE. Obydwa amplitunery grają podobnie, kwestia gustu i preferencji danej osoby. Mnie bardziej spodobała się Yamaha.

W Poznaniu Yamahy można posłuchać w sklepie:

Salon Top Hi-Fi Poznań

ul. Garbary 26 (61) 852 86 48 / (61) 851 52 38 [email protected]

W Poznaniu Denona można posłuchać w sklepie:

Centrum Hi-Fi

Stary Browar, ul. Półwiejska 32

Poznań 61-888

Telefon: (61) 667-13-57

E-Mail: [email protected]

WWW: www.centrumhifi.pl

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.