Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęty, które nas zaskoczyły

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

W życiu audiofila czy melomana przychodzą momenty, w których jego gotowość percepcyjna bywa wystawiona na solidną próbę. W przypadku tych drugich mowa oczywiście o niespodziankach artystycznych - stosowny wątek znajdzie się więc w zakładce "muzyka".

W sytuacji tych pierwszych natomiast zachodzi zjawisko opadania żuchwy czy też skurzu mięśni twarzy, zwłaszcza tych wokół oczodołów pod wpływem klocka lub systemu, który "nie miał prawa tak zagrać" - przy czym owe "tak zagrać" może mieć wykładnię dwojaką:

- tak źle za taaaakie pieniądze

- tak dobrze za psie pieniądze

Oba przypadki są warte szczególnej uwagi, gdyż laicy mogą omijać ewidentne miny quasi hi-endowe, w których to pojęcie odnosi się raczej do ceny, a nie jakości dźwięku (oszczędźmy innym rozczarowań), zaś miłe zaskoczenia powinny nam pomóc upolować coś, co wyjątkowo zasłużyło na swoją cenę, a producent na uznanie.

Moje typy:

- największa porażka: Avantgarde Acoustic Meta Picco z piecem Krell KAV400xi i cedekiem Krell SACD - nie chcę za darmo

- największe zaskocznie: wzmak Piotrka - Forum608 MkII - niestety Piotr ma problemy z wolnym czasem by złożyć dla mnie jeden z egzemplarzy buuuu:(((

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy to ze Avantgarde nie zagraly z Krellem znaczy ze Krell jest zly? Stad masz uprzedzenia do sprzetu tej firmy? W jakich innych konfiguracjach sluchales Krella? Wiele razy padlo z Twoich ust ze Krell to porazka. Zestawienie ktore podales to z zalozenia brzmieniowa porazka. Tego niestety nie wolno ze soba laczyc. Tak jak Krella z Trianglami.

@ disco

To nie uprzedzenia, to wrażenia słuchowe. Napisałem, to co usłyszałem, musiałbym usłyszeć coś innego by napisać odmienną opinię. Niestety nie słyszałem jak dotąd hi-endowego systemu z udziałem elektroniki Krella.

Witam Forum608 i Forum608II to całkiem inne konstrukcje o podobnym brzmeniu ale zasadniczo się różnia w środku.

zmiana wynikła z ulepszena ale róznież z braku dostępności elementów na rynku.

Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie głośniki firmy HECO, model VICTA 700. Dwie nowe sztuki można kupić za 1000 zł...bezpośrednio porównywałem je z Magnatami za 4000 zł...chyba to były Magnaty, ale głowy nie dam (dałem ciała, że nie pamiętałem, wiem).

HECO grały dużo ciekawiej, bardziej spójnie, przyjemniej. Do tego są całkiem nieźle wykonane, niebrzydkie - fajnie kolumienki - w swojej cenie a nawet ciut wyżej warte zainteresowania.

pzdr

Porażka: Yamaha Piano Craft - nasłuchałem się, jakie to fajne i w ogóle, a jak przyszło do posłuchania w całkiem niegłupich warunkach, to była kupa. Albo toto przereklamowane, albo po prostu mój pomysł na dźwięk jest zupełnie inny.

Zaskoczenie: zestaw wzmak i CD pod tytułem Audio Innovations Alto. Wykopane z przepastnej szafy krisa_k ufoko-podobne urządzenia, mocno już wiekowe, które mimo owego wieku i ogólnej taniości zagrały naprawdę bardzo sympatycznie.

Mam pytanie formalne - a w jakiej kategorii cenowej? Jeśli napiszę że napiszę że systemik złożony z klocków i kolumn Grundiga z lat 80-tych zagrał przyjemniej od Grand Utopia ze wzmacniaczen TacT'a - to będzie ok?

;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

+ miniAmstaffy ( i takie u mnie stoją obecnie ) cena bardzo niska jak na tą jakość ( z Naimem nie słyszałem niczego lepszego do 15 tyś za kolumny, co nie znaczy, że lepszych nie ma )

+ Pionieer A1000 ( cena śmieszna, możliwości rewelacyjne )

- Krell ( zestaw, jak dobrze pamiętam z serii 400 ) z ProAcami 140. Zupełnie nie trafiony w mój gust. Nie chciał bym takiego zestawu.

Oczywiście są to całkowicie subiektywne opinie i nie ma się co nimi sugerować

na plus:

- kiedyś na Audio Show zniewoliły mnie duże monitory Zingali swoją fantastyczną przestrzenią i porazajacą

głebią sceny i iluzją odwzorowania wielkosci i barwy instrumentów (trio jazzowe). Ciągle chodzi mi to głowie.

Z wrażenia nie pamiętam elektroniki.

- ostanie podejscie do Zoller Img. (zakończone zakupem) - kiedyś pierwszy raz (1997) odsłuchiwanie Z.I. w złej

konfiguracji zakończyło się krzywym uśmiechem, pukanie się w czoło i machnięciem ręką z dezaprobaty.

- pass aleph 3 - wspaniał maszyna.

- magnepany (pod warunkiem odpowiednio dużego pomieszczenia)

- monobloki Audiomatus - wyrafinowane ale zagrają tylko w idealnie dobranym pre (kochaj albo rzuć)

na minus:

- abstrakcyjnie drogi system Audio Note na Audio Show - brzmieniowa porażka.

- budżetowy Naim - totalne rozczarowanie.

- ostanio osłuchiwany system złożony z lampowej int. Rouge Audio + Micromega + Soundial Impetus zaskoczył

mnie niesmowicie szajsownym dźwiękiem.

- Połączenie Krella 400-tki, CD MF 5 i B&W - spektakl "światło i dźwięk" ale gdzie muzyka?

Disco

Krell + nowe Traiangle to wcale niezłe połaczenie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mały suplement - zaskoczenie absolutnie na plus Audionemesis DC1 - kiedyś obiektywnie :-) , dziś dałbym sie pociąć za to pudełeczko ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

@ mlb,

Mamy demokrację. Klasa cenowa nie ma znaczenia, liczy się dźwięk. Za każdy szajs można dziś zażyczyć sobie dowolnych pieniędzy, lub za dobrą rzecz - śmiesznych, wszystko zalezy od osoby, która kalkuluje cenę.

Wg mojej wiedzy, wnętrzności nawet najdroższych hi-endowych klocków są warte maks. 1/10 ich ceny półkowej. I przyzna to każdy elektornik. Płacimy więc za know-how.

@ disco

Może wskażesz mi miejsce, gdzie można posłuchać dobrze brzmiącego systemu Krella. Chętnie się wybiorę. Zauważ, że to nie tylko ja mam taką opinię nt. tego amerykańskiego hi-endu cenowego.

xniwax, 26 Cze 2007, 11:04

>Mały suplement - zaskoczenie absolutnie na plus Audionemesis DC1 - kiedyś obiektywnie :-) , dziś

>dałbym sie pociąć za to pudełeczko ;)

A mnie ono zaskakuje cały czas - im lepsze komponenty po obu stronach podpinam tym się bardziej odwdzięcza :) Chyba będzie to moje referencyjne źródełko na dłuuuuuuuuuugo (chyba że Fabio w końcu spłodzi DC-3 i będzie lepszy od DC-1...)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

+

1. Odkurzacz Zelmer - robi to, co uprzejme koleżanki, ale bez prezentów

2. Czopki na guzki krwawnicze - o wiele milsze niż palec rektologa

-

1. Odkurzacz Zelmer - jednak hałasuje, czego nie robią uprzejme koleżanki

2. Czopki na guzki... - za szybko się rozpuszczają

zwolennik łagodności

Negatywnie: Jak mamy demokracje to 95% cedekow, ich cena naogol bez znaczenia, przez 25 lat wypaczyly pojecie muzyki w calym uposledzonym przez to pokoleniu. W polaczeniu z obecnymi nagraniami to kupa nie muzyka.

Pozytywnie: 95% gramofonow w polaczeniu z nagraniami sprzed 1985 to muzyka nie kupa.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roland a moze zmienisz nieco ten watek:

1. rewelacyjnie mimo ze za duze pieniadze

2. wspolczesne tanie i kiepskie klocki

Nieee Ty nie zmienisz bo wciaz lansujesz swoja teorie ze lepiej kupic wspolczesny badziewny oszczednosciowy plastik (Denonek DCD 700 AE plus kiszka Marantza zwana SA 7001 KI) niz cos starszego (no bo przeciez dokonala sie rewolucja i ten plastik gra lepiej od uzywanego Meridiana Krella Audio Note czy Accuphase) a z drugiej strony nie oplaca sie kupowac czegos naprawde drogiego bo producenci zeruja tylko na ludziach z kasa i czyhaja na okazje ze ci zaplaca a tak naprawde placa za nic (no moze za prestiz). Jestes juz w tej swojej chorej wojnie smieszny. Malo sluchales w zyciu. Zajmij sie lepiej czyms przyjemniejszym.

Moje przyklady zestawien do punktow powyzej:

1. Audio Aero Capitole mkII - Marton Audio - Sound & Line Enigma

2. Harman Kardon HD 710 - Harman Kardon HK 970 - JBL E 80 brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nigdy wiecej:(

Z przesłuchiwanych w tym roku:

zaskoczenie na plus:

- WLM Diva Monitor , wyposazony w dość tanie głośniki etradowe, brzmienie nie jest neutralne, ale za to niesamowicie energetyczne , żywe, radosne

- B&W CM1 - genialne w stosunku do ceny

zaskoczenie na minus :

- powszechnie chwalona JMLab Electra 1027Be , brzmienie suche sterylne, o specyficznych

wysokich

- Harpia Amstaff - w Audio Video napisali, że to hi-end, dla mnie bardzo zwyczajny głośnik o brzmieniu adekwatnym do ceny i cenie nie adekwatnej do wykonania

TUX

Ja wychodzę z kilku prostych założeń :

-I tak nie usłyszymy więcej niż to co nam wykonawca utworu zafunduje

-Nagranie zależy w największym stopniu od tego jakiej jakości sprzęt był używany do stworzenia nagrania

i jeśli płyta jest do syfu to nawet najdroższy hi-end nie zdziała cudów żeby ją poprawić

- I po co kupować droższy sprzęt od tego co używają muzycy do nagrania

@ disco

Z Twojej wypowiedzi wyprowadzam dwa wnioski:

- skoro nigdy nic taniego Cię nie zaskoczyło, to oznacza, że po prostu nie ma wg Ciebie tanich, dobrze grających sprzętów. By zagrało, trzeba zapłacić tyle co za samochód.

- drugi jest konsekwencją pierwszego: cena jest zawsze wprost proporcjonalna do jakości.

A apropos używek z wyższej półki, rozumiem, że gdy kupię wreszcie tego cenionego przez Ciebie Pionka PD9x lub coś tej klasy w wieku 15-16 lat i padnie w nim laser, to mogę słać spokojnie do Ciebie, naprawisz to za 50 zł. OK?

Jak padł Alps w Denonie, Horn załatwił to w 4 dni z dostawą do domu. I to jest powód, dla którego kupuję nowe klocki, a nie dlatego, że są lepsze. Po prostu mój dom i mój system to nie warsztat audio, gdzie ciągle muszę w czymś dłubać, bo nie działa jak należy.

PS. Ani w Denonie, ani w Marantzu nie ma grama plastiku - 100 % aluminium i stal nierdzewna (chyba że mówimy o pilotach).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lasery w Pioneerach chodza po 20 lat. Ale nie o tym chcialem napisac. Jesli kryterium wyboru jest takie jakie podales to dlaczego piszesz wszedzie ze nie warto doplacac do drozszych klockow i ze stare tez nie graja? Wele razy pokazales ze zwlaszcza o tych drugich wiesz malo...

Witam

Najbardziej rozczarowany bylem slyszac h/k hd 720.Sluchalem go z nad7240pe oraz jamo studio 180 i jeszcze myslalem ze to sprawa tych 2 ostatnich elementow.Pozniej jednak podlaczylem go do exposure xx i pro ac-ow tabletek i juz mialem pewnosc ze h/k 720 to ,jak dla mnie totalne nieporozumienie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.