Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za ok 1500zł

ochond

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć .Chiałbym ponowić mój problem pod innym tematem ponieważ pod starym zainteresowanie było znikome i wciąż nie wiem co wybrać.

A więc zacznijmy od tego, że z góry oświadczam - nie jestem żadnym audiofilem (typu - ''mam kable warte 1000zeta ale to wciąż nie to'' , bo pewnie i tak bym nie usłyszał różnicy pomiędzy tymi za 100 czy za 1000 złotych) , co nie znaczy że mi słoń nadepnął na ucho. Słucham przeróżnej muzyki i wiem że do np. rock'a dane kolumny będą grały dużo lepiej niż do np. jazz'u, dlatego nie szukam kolumn pod dany typ muzyki. To czego oczekuje to czystość, wyrazistość , wysokie na dobrym poziomie ale nie wbijające sie w ucho jak szpilka jak to robią wszelakiego rodzaju ''sykacze'' . Średnie: nie zagłuszające wysokich grające ciepło bez żadnych przebarwień. Nastepnie i na czym najbardziej mi zależy to olbrzymi, mięsisty, miękki, dobrze kontrolowany, niski basik żeby go można było ''poczuć na sobie'', jak najdalej od suchego, pustego, dudniącego jak szafa. Odrazu mówię aby nie sugerować mi jakieś monitory i do tego subwoofer bo raczej nie będę miał miejsca na niego mimo żę pokój to ok 20m2. Poszukuję kolumn które będą przyjemnie muskały moje uszy relaksując sie przy odsłuchu , a zarazem jak trzeba będzie to dały kopa na domowej imprezce, dlatego muszą mieć w miarę przyzwoitą moc. Acha i jeszcze jedno ale to raczej nie gra dla mnie zbyt dużej roli tzn, że będą one także grały w kinie domowym. Jedna rzecz która mnie martwi to oczywiście pieniążki, ponieważ na te kolumny mogę poświecić tylko ok. 1500zł. Spędziłem sporo czasu na czytaniu róznego typu forum i recenzji. Z tego wszystkiego dostałem poplątania zwojów w mózgu, gdyż wybrałem aż 8 par które mogłyby mnie ewentualnie zainteresować. I teraz wielka prośba do was abyście wykorzystali swoje doświadczenie i doradzili mi co zaspokoi moje potrzeby.

Oto one:

1.JBL Northridge E90 (E100)

2.JBL LX 110 (90)

3.Jamo Classic 10 (8)

4.Jamo E 875

5.Jamo S 708 (mało prawdopodobne)

6.Tannoy M5

7.Celestion F38 (F28)

8.Dali Concept 8

Chyba, że macie jakieś inne propozycje.

I tak na marginesie, ale proszę się nie sugerować tym, otóż co by grało najlepiej z tych zestawów na Denonie AVR-3802 i czy wogóle wart jest czegoś, mam na myśłi czy jakość dźwięku was satysfakcjonuje wiedząc że to kompromis między właśnie jakością dźwięku a kinem domowym i czy będzie wstanie uciągnąć te mocniejsze np Celestion F38.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie udzielone odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/34296-kolumny-za-ok-1500z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

To bardzo dobry amplituner , kolega go ma i całkiem niezłe brzmienie można uzyskać z tego sprzętu w trybie stereo !

Jamo , Jbl odpuść - jazgotniki z tym sprzętem !

Zwróć uwagę na Tannoy , choć M5 grają ciepło to raczej bas nie ma kontroli , duży ale miękki i rozlazły , lepiej M 4

mimo że mniejsze lepiej grają i dzwięk ma niezły koloryt!

Na pewno Elac ...nie za tanio ale na allegro i ebay.de znajdziesz coś z drugiej ręki np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na pewno AVANCE seria Dana i Omega -spelnią twoje oczekiwania !

Warte uwagi i super są nowe Mission ale i starsze wersje M-73 I M -74 są odlotowe , dynamika , kotrola na basie i ciepło na średnicy i sopranach !

Pamiętaj że każdą kolumnę można też zmodyfikować , grzebiąc w zwrotnicy ale wymienić kabelki pod swój gust !!!

Oczywiśćie w ciemno się nie kupuje , sam musisz skonfrontować nausznie i naocznie brzmienie do swojego gustu...więc wyprawa do sklepu i odsluch !

Ważne są opinnie innych forumowiczów ale pamiętaj większość chce pozbyć się swojego sprzętu więc będą zachwalali jaki to ich jest zajebiasty i próbowali ci go opchnąć ...! Ale są i tacy którzy naprawdę pomogą !

Poszukaj trochę opinni na temat tych modeli tu w wyszukiwarce i innych forach !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, Audio Academy sprzedaje na Allegro swój produkt Phoebe II, myślę że warto rozważyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z misison napewno tym warto sie zainteresowac:

Ukryta Zawartość

avance omega MKII tez polecam.

elac tych FS nie nie nie !!!

sam sie zastanawiam nad sprzedażą HI END eltaxa linear response 8.5 za 1150 zł. (oparte na vifach i perlesie)

jak chcesz je zobaczyc pisz na [email protected]

Ukryta Zawartość

Witaj.

Moim zdaniem z podanej listy raczej odrzuciłbym produkty JBL'a... to nie sa uniwersalne kolumny i nadają się do określonego rodzaju muzyki. Bas jest w nich właśnie taki jakiego chciałbys uniknąć, czyli dość dudniący, aczkolwiek mocny. Jesli miałbym zwrócić uwagę na któres z konstrukcji z Twojej listy, to chyba były by to Tannoye, ale nie modele M5, a M4. M5 z tego cosię orentuję mają juz inne przetworniki. Poza tym były by chyba zbyt duże jak na 20m2 i również zamiast mięsistego miękkiego basiku byłoby dudnienie. Również propozycja AA Phoebe wydaje się bardzo sensowna.

Luxmany i winyle 

Poszukaj radmorów ls-30 z drugiej ręki. Minusem jest to że wymagają dobrego ustawienia i dopasowanego wzmacniacza, ale potrafią pięknie zagrać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

radoslavm, 22 Cze 2007, 08:10

>witam, Audio Academy sprzedaje na Allegro swój produkt Phoebe II, myślę że warto rozważyć

>

>

Ukryta Zawartość

Za takie piniadze ? To nie ma co rozwazac dzwon do pana Andrzeja bo ci je ktos z przed nosa skubnie :(

pozdro

Lakers

Ukryta Zawartość

lakers, 22 Cze 2007, 20:25

>radoslavm, 22 Cze 2007, 08:10

>

>>witam, Audio Academy sprzedaje na Allegro swój produkt Phoebe II, myślę że warto rozważyć

>>

>>

Ukryta Zawartość

>

>Za takie piniadze ? To nie ma co rozwazac dzwon do pana Andrzeja bo ci je ktos z przed nosa skubnie

Jakiś czas temu na allegro były wystawione jakieś kolumny przez AA z "delikatnie" uszkodzoną obudową...

Cena była kusząca...

Ale jak zobaczyłem real zdjęcia to mi się odechciało :)

Ukryta Zawartość

Z wymienionych przez Ciebie kolumn polecam zdecydowanie M5. Zaspokoją w pełni twoje oczekiwania - możesz być tego pewny. Nie widzę lepszych kolumn dla Ciebie. Ewentualnie możesz sprawdzić któreś z Jamo.

Sam mam M5 już chyba z rok a może półtora i raczej nie zamierzam tych kolumn póki co zmieniać.

Dolacze sie jeszcze do tematu bo nie chce zasmiecac i zakladac nowego. Kuzyn chce kupic sobie kolumny do 1500zl ( choc moga byc spokojnie tansze) - ma jakeis niskie DVD Yamahy , amplituner Yamaha RX350 oraz na razie kolumienki Eltax Discovery. Potrzeba mu nowych do 15m2, slucha glownie mocniejszego rocka ( pearl jam) i jeszcze mocniejszej muzy ( generalnie czesto lubi sieke... choc bywa ze i Dzemu i Dire Straits poslucha).

Amplitunera nie chce sie pozbywac bo chce tez zostawic sobie do kina -stad niestety ratunkiem do stereo jest tylko wymiana kolumn,

Co proponujecie:

-ja stwierdzilem ze do tak kiepskawego ampli i takiej muzy lepiej niech kupi cos taniego i efektownego (cos co samo zagra)

sam nie wiem co - na poczatku proponowalem malym wydatkiem Eltax Liberty 1+ lub 3+ badz Koda 702...

potem wiem ze ktos mu powiedzial BW z serii 300.

Teraz ktos ze JBL E30

A moze ktos podpowie cos rownie ciekawego badz potwierdzi ze ktores z zaproponowanych monitorkow (eraczej monitorki w osattecznosci podlogowce) zdadza egzamin?

tylko nie Radmory LS-30! Słuchałem i grały beznadziejnie ( w studiu odsłuchowym ). Zero basu, dźwięk miały dziwny, "suchy", męczący. Podpięliśmy jakieś Infinity kappa (chyba 7) i dźwięk był nieporównywalnie lepszy. A cena używanych taka sama.

Tak jak pisałem.

Infinity mające nawet 10-15 czy 20 lat grają ! (dotyczy to również wielu innych producentów "starych" kolumn).

No, ale większość podpowiadaczy nawet o nich nie słyszała..., to skąd ma wiedzieć, jak grają ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pewnie będzie ciężko znaleźć, ale gdybys trafił Cabasse Molene z drugiej ręki to szczerze polecam. BR do przodu, bardzo ładne wykonanie i przede wszystkim dźwięk który się podoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziewczyny - dajcie luz !

Każdy ma inne priorytety przy słuchaniu !

Daj sobie luz !

AP to nie koniec świata ... Też mają wady... Wystarczy posłuchać lepszych...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.