Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja projektorów i TV

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z pomysłem Woodulca zakładam wątek poświęcony kalibracji. Nie chcę również zaśmiecać wątku Melomana o EPSONie TW 1000.

Proszę chętnych o dzielenie się swoimi doświadczeniemi. Myślę, że tamat jest ciekawy jednak stosunkowo mało w Polsce rozwinięty.

Na wstępie przykład kalibracji mojego domowego EPSONa TW-700. Kalibracja została wykonana za pomocą SpyderaTV Pro (ustwianie poziomu czernii i bieli) oraz oraz oprogramowania HCFR. Regulację wykonałem w oparciu o dostępne z poziomu użytkownika ustawienia RGBCMY w których można zmieniać nasycenie oraz odcień poszczególnych składowych. Jako żródło - Samsung HD 950. Sygnał przechodził jeszcze przez procesor/skaler DVDO HD+. Wszelkie korekcje obrazu dotyczące barwy, nasycenia, kontrastu były oczywiście w DVDO wyłączone. Ekran to Projecta Cinema Pro HS 100". Tak jak wspominałem w wątku o TW1000 Spyder TV Pro ma swoje ograniczenia lecz przy zastosowaniu dodatkowego softu można nim zrobić stosunkowo wiele.

Wracając do samej kalibracji. Podstawowym efektem jej wykonania jest neutralne odwzorowanie barw, które przed wykonaniem tego procesu były mocno przejaskrawione i nienaturalne.

Biel również była "zimniejsza" o ok 500 stopni Kelwina w stosunku do referencyjnego 6500K. W rezultacie pomiaru za pomocą Spydera TV kalibrację wykonałem przy ustawieniu projektora 6000K co faktycznie dawało wartość najbardziej bliską 6500 K.

Uzyskałem też większą ilość szczegółów w ciemnych partiach obrazu za pomocą ręcznej regulacji parametru gamma (strasznie upierdliwe). Kalibracja była wykonana przy ustawieniu "Teatr Czarny 1".

Czego jeszcze nie udało się zrobić.

Mimo możliwości regulacji RGB Offset i Gain, które mają spore znaczenie przy ustawianiu balansu bieli, w EPSONIE TW-700 nie ma możliwości połączenia tych ustawień z RGBCMY odpowiedzialnymi za zmianę gamutu. Oznacza to, że można wybrać albo regulację RGB Gain i Offset (RGB) lub tylko regulację gamutu (RGBCMY). W rezultacie nie udało mie się osiągnąć idealnego balansu szarości poniżej 30IRE. Próbowłem oczywiście regulacji w oparciu o RGB Gain i Offset. W tym wypadku uzyskany balans szarości był bardzo dobry lecz kolory pozostały przesycone ze względu na nieustawione RGB. Nie pomogła w tym wypadku regulacja globalnego nasycenia barw. Globalna regulacja nasycenia oczywiście pozwala na zbliżenie RGB do referencyjnego PAL-u ale tylko nieznacznie.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły na powiązanie ustawień RGB z RGBCMY w EPSONIE TW-700 (może gdzieś w menu serwisowym) to proszę o informacje.

Poniżej załączam wykres chromatyczności, przed i po wykonaniej kalibracji, oraz przykładowe zdjęcia testowe.

Na wykresie chromatyczności czarny trójkąt oznacza gamut referencyjny - PAL. Biały obszar to zakres wyświetlania projektora

P.S. Aby nie "udawać głupa" informuję, że jestem z kalibracją urządzeń związany zawodowo. Mam jakieś doświadczenie (naście lat) w kontroli barw w DTP, lecz w wideo dopiero raczkuję. Tak więc proszę nie przyjmować tego co piszę jako prawdę absolutną :-) Mamy na szczęście na forum fachowców od kalibracji video i mam nadzieję, że w razie wpadki dadzą sygał, że piszę/piszemy bzdury :-) Przepraszam też za ew. byki i literówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5-100009885 1182168436_thumb.jpg

post-5-100009886 1182168436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34226-kalibracja-projektor%C3%B3w-i-tv/

c.d.

Ukryta Zawartość

post-5-100009882 1182168527_thumb.jpg

post-5-100009883 1182168527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super wątek.

Na dzień dobry mam kilka pytań:

- o jakim dodatkowym sofcie do Spydera piszesz?

- w jaki sposób ustawiasz Spydera żeby nie robić sobie cienia? Czy przy tym ustawieniu Spyder jest nadal równolegle do ekranu, czy musi być pochylony?

- czy Spyder ma własny dyfuzor zamontowany, czy też używasz zewnętrznego dyfuzora, a może nie trzeba używać go wcale?

Co sądzisz o zrobieniu małego "how to" w którym można by krok po kroku opisć jak korzystać z takiego darmowego oprogramowania jak HCFR?

Milimetr, 18 Cze 2007, 14:32

>Na dzień dobry mam kilka pytań:

>- o jakim dodatkowym sofcie do Spydera piszesz?

Właśnie o wspomnianym przez Ciebie HCFR.

Tak na marginesie jeżeli ktoś korzysta z komputera jako źródła, to do kalibracji projektora świetnie nadaje się oprogramowanie od Spydera2Pro.

W tym wypadku większość korekcji zapisywana jest w karcie graficznej. Po kalibracji soft generuje profil ICC który podłączony na poziomie systemu załatwia sprawę wierności. Trzeba tylko zaznaczyć, że chcemy kalibrować pod standard PAL i wszystko samo się robi. :-)

>- w jaki sposób ustawiasz Spydera żeby nie robić sobie cienia? Czy przy tym ustawieniu Spyder jest

>nadal równolegle do ekranu, czy musi być pochylony?

Zarówno ColorVision jak i (z tego co pamiętam) HCFR zalecają ustawienie równoległe w odległości ok. 30cm i tak też robię.

>- czy Spyder ma własny dyfuzor zamontowany, czy też używasz zewnętrznego dyfuzora, a może nie trzeba

>używać go wcale?

Używam dyfuzora. Próbowłem też bez ale od czasu do czasu (nie potrafię określić od czego to zależy) dostawałem wyniki z "kosmosu".

HCFR dopiero rozgryzam. Jak będę miał chwilę czasu i więcej doświadczenia to spróbuję coś naskrobać. Generalnie soft ma większe możliwości od softu SpyderaTV Pro. Podobno HCFR jest prównywalne z Colorfacts :-)

ja uwarzam ,ze kazdy film przed projekcja na projekotrze wymaga kalibracji.

np. ja ostatnio musiałem kazdy film kalibrować na oko:

Open.Season.2006.1080p.PLDUB.BluRay.x264-ESiR - prawie bez kalibracji obraz był ok.

die haed 4 720p zwiastun - słabe kolory. Na monitorze duzo lepsze.

The.Guardian.2006.720p.BluRay.x264-IMF - ciezko do ustawienia zwłaszcza czerwony.

Letters.From.Iwo.Jima.2006.DVD9.720p.HDDVD.x264-SEPTiC - tak samo cieżko. Klin estwood zapomniał skalibrowac ale mozna mu wybaczyc bo film był dobry. Na monitorze kolory lepsze.

Czy ktos wierzy w to ,ze mozna skalibrowac tak projektor aby cieszyc sie kolorami kazdego filmu bez zadnej kalibracji przed seansem?

ps. moj projektor był kalibrowany (kalibratorem) przez sklep www.sklep.intertype.pl

uwarzam ,ze słabo skalibrowany i stąd moje niezadowolenie!

KOpyt25, kalibracja nie polega na dopasowaniu filmu do standardów. To jak jest zrobiony film to jest zamysł reżysera. Ty kalibrujesz sprzęt, żeby Ci właściwie wyświetlał kolory na danym ekranie.

Jak masz skalibrowany monitor, to "poprawiasz" jego kalibrację dla każdego zdjęcia? Nie, to zdjęcie poprawiasz, żeby dobrze wyglądało - a to nie jest już kalibracja tylko korekcja kolorów.

Gustaw, mam nadzieję, że ten Spyder mierzy światło odbite od ekranu, a nie padające z projektora? Inaczej to by nie miało sensu.

Inna sprawa, że o ile robimy profil ICC dla obrazu puszczanego z komputera to ma sens, to jeśli mierzymy wartości RGB z odtwarzacza DVD to już trudno to nazwać kalibracją. Dla mnie jest to po prostu regulacja potencjometrami. Ale jeśli to daje pożądany efekt to jestem za.

>>KOpyt25

The Guardian - rzeczywiście, ten film jest kręcony raczej w stonowanych kolorach (rzekłbym, że nawet lekko mdłych), przez co obraz wygląda na mało kontrastowy.

Letters from Iwo Jima - tutaj chyba Eastwood stosował tylko szarawe kolory...

Zupełnie na drugim biegunie znajduje się np. taki Aviator...

Witam, wyjaśnienie do zarzutów od KOpyt25. Więc wyjaśnię, sprzęt był kalibrowany pod konkretny model DVD. Kalibracja nie była płatna (kalibracje dostał przy okazji), z uwagi na fakt, że DVD czy komputer, z którego są puszczane filmy ma zasadnicze znaczenie przy kalibracji. I tyle w kwestii wyjaśnienia.

Adams32, 19 Cze 2007, 01:34

>Gustaw, mam nadzieję, że ten Spyder mierzy światło odbite od ekranu, a nie padające z projektora?

>Inaczej to by nie miało sensu.

Spyder oczywiście mierzy światło odbite od ekranu.

Adams32, 19 Cze 2007, 01:34

>Inna sprawa, że o ile robimy profil ICC dla obrazu puszczanego z komputera to ma sens, to jeśli

>mierzymy wartości RGB z odtwarzacza DVD to już trudno to nazwać kalibracją.

Zastosowanie profilu ICC miałem na myśli tylko dla układu komputer-projektor.

>KOpyt25

rany B.! Człowieku, suwanie suwaków RGB to żadna KALIBRACJA, tylko amatorska (po Twoich wpisach widzę że bardzo) próba KOREKCJI! Chłopie, przeczytaj uważnie ten wątek. Chyba że Twoim startegicznym celem jest swoiste disruption.

Woodolec, 21 Cze 2007, 17:00

>>Gustaw

>czy można adoptować zwykłego Spydera2 do Wersji TV pro? Może za pomocą upgrade'u softu?

Zwykłego Spydera2 (Express, 2Suite, 2Pro) nie da rady. Można jedynie zrobić upgr. z wersji SpyderTV do SpyderTV Pro.

Jednak nie ma sensu tego robić ponieważ to co najważniejsze w TV PRO - ustawianie RGB Cut i Gain, nie chodzi poprawnie.

Jedyną zaletą TV PRO, w tym wypadku, jest to, że posiada zarówno soft od Spydera TV jak i Spydera2PRO. Dlatego też można tym zestawem kalibrować też układ "komputer-projektor". W Stanach pokazała się już wersja SpyderTV PRO Platinum (2007) gdzie podobno problemy są usunięte. Dodatkowo, automatycznie kalibruje plazmy Pioneera (kabel rs). Niestety koszty tej wersji to ok 1200 USD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.