Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak grają? tzn - jak się ma 506.24 do 508.24 - tego słuchałem bardzo mi się podobał - ale różnica cen dość spora i nie wiem czy się opłaca inwestować w 508

Słuchałem rówież 506.20 - razem z resztą z 508.24 - ten ostatni pokazał klasę - ale nigdy nie słuchałem 506.24 i mnie zastanawia czy poprawa jest spora w stosunku do 506.20 i czy dużo (jeśli w ogóle) ustępuje wersji 508.24

McGyver

Niestety tylko w wersji 506.24 był inny/problematyczny laser. Zapytywałem o niego w chińskich fabrykach i też nie mieli. Było to dwa lata temu, może coś się zmieniło.

Adamo D

Osobiście porównywałem tylko z CD23T Arcama i ten Meridian był bardziej po ciemnej stronie mocy. Grał mniej przejrzyście od CD23T, co nie jest zaskoczeniem gdyż w Arcamie jest na prawdę dobry RingDac.

Myślę też, że duży przeskok jakościowy jest dopiero w 508. Poszukaj w starych wątkach, było sporo porównań 506/508. Niektórzy koledzy mieli obydwie wersje.

Z uwagi na laser bezpieczniejszy jest chyba 506.20 i ew. późniejszy upgrade.

Witam.

Tak się składa, że posiadam 20-bitową wersję Meridiana 508 i muszę powiedzieć, że to znakomity odtwarzacz. Jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie z wersją 506.20, 508-ka jest bardziej wyrafinowana, a jeśli ktoś ma wątpliwości, czy dołożyć do 508 będę zdecydowanie namawiał do zmiany odtwarzacza na wyższy model. To jest zupełnie inna liga, co z resztą wynika pośrednio z ceny. 508 jest w każdym aspekcie brzmienia przynajmniej dwa razy lepsza od 506, choć 506 jest znakomitym odtwarzaczem.

Tak na marginesie jest jeden odtwarzacz, który zrobił na mnie piorunujące wrażenie mianowicie DPA Enlightenment z DAC 128x o ile dobrze zapamiętałem, ale to było coś około 5 lat temu i kosztowało jak na tamte czasy dość sporo.

Będzie dobrze. Za okno nie wyrzucę :-). Poczekam na amatora dobrego źrodla i tyle.

Nie jestem specem od technicznej strony Meridiana i nawet nie mam potrzeby otwierania sprzętu. Jest sporo informacji o tym modelu na forum ale z tego co wiem faktycznie są inne lasery a ten z 506.20 jest bezpieczny.

Jedna z wypowiedzi: "Mam 506.20 upgradowany do wersji 506.24.

Laser mam CDM12.4 dostępny w większości polskich sklepów internetowych za ok. 90zł. Żaden problem"

Wczoraj mialem gościa, ktory zapowiedzial, że nie chce kupic tego CD ale porownać go ze swoim nowym Arcamem Diva 192. Jestem gościnny więc wposcilem go do domu.

Krew polala sie z uszu. Moze to kwestia niewygrzania Arcama, jak probowal ratować sytuację kolega? W każdym razie Meridian przy nim to aksamit, kultura i oświata. ;-)

a po co? Upgraduje się przetwornik, a nie napęd. No i po wymianie przetwornika wgrywa się nowy soft. ja mam właśnie taką wersję upgradowaną u Jasika w Nieporęcie jeszcze przed zakupem.

Napedy i przetworniki:

MERIDIAN 506

CS4328 - SAA7310

CDM 12.4

MERIDIAN 506.24

CS4390

CDM 12

MERIDIAN 507

CS4390

MERIDIAN 507.24

AD1852JRC

Philips VAL 1250

MERIDIAN 508

CS4329 - SAA7310

CDM 12.3

MERIDIAN 508.24

CS4390

CDM 12.5

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Z tego co koledzy powyżej piszą wynika że 506.20 upgradowana do 24 bitów różni się od "gotowej" 506.24 laserem. 506.20 upgradowana ma łatwy do kupienia i tani laser CDM12.4 a 506.24 "gotowa" ma laser CDM12.5 z którego dostępnością ponoć jest problem.

Jeżeli chodzi o same przetworniki, to CS4390 jest pin-compatible w stosunku do CS4328, dlatego też jest możliwa podmiana 1:1 bez żadnych kombinacji.

McGyver >

Z tego co piszesz wynika raczej, że jesteś "o włos", czyli o napęd CDM12.5 nie tylko od 506.24 co już od 508.24... pewnie największa różnica to w tej chwili brak symetrycznych wyjść - chyba że je ci wstawiono?

Czy porównywałeś brzmieniowo swój odtwarzacz z 508.24? No i co zyskałeś w stosunku do 506.20? Przecież rzekomo 24bitowy przetwornik jest tak naprąwdę - 19bit?

Jako posiadacz modelu 506.20 bardzo chętnie upgradowałbym się do 508.24, bo tu wg opinii kolegów różnica w brzmieniu jest znacząco na plus, dylemat polega na tym: czy czekać na niezmiernie rzadko występującą "okazję" na ebay'u, czy pójść w modyfikację posiadanego sprzętu, a nie daj Bóg nie chciałbym spaprać tego, co już mam i co lubię ;-)

daGambus, 6 Sty 2008, 15:54

>McGyver >

>Z tego co piszesz wynika raczej, że jesteś "o włos", czyli o napęd CDM12.5 nie tylko od 506.24 co

>już od 508.24... pewnie największa różnica to w tej chwili brak symetrycznych wyjść - chyba że je ci

>wstawiono?

>Czy porównywałeś brzmieniowo swój odtwarzacz z 508.24? No i co zyskałeś w stosunku do 506.20?

>Przecież rzekomo 24bitowy przetwornik jest tak naprąwdę - 19bit?

>

>Jako posiadacz modelu 506.20 bardzo chętnie upgradowałbym się do 508.24, bo tu wg opinii kolegów

>różnica w brzmieniu jest znacząco na plus, dylemat polega na tym: czy czekać na niezmiernie rzadko

>występującą "okazję" na ebay'u, czy pójść w modyfikację posiadanego sprzętu, a nie daj Bóg nie

>chciałbym spaprać tego, co już mam i co lubię ;-)

Nie mam wyjść zbalansowanych. Zresztą nie potrzebuję ich, bo używam lampowców z wejściami niezbalansowanymi, i XLRy w CD byłyby i tak niewykorzystane.

508.24 nie słuchałem, nie porównywałem.

Jeżeli chciałbyś porównać swoją 20 zwersją upgradowaną do 24 to zapraszam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.