Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Sequencer,co się stało?Nie zgrał ci się w systemie?Chyba ,że masz inne problemy z tym CD?

Faktycznie pełnię możliwości tego źródełka można wycisnąć po xlr.Inna sprawa,czy ogólnie dźwięk trafił w twój gust ? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

To jest maszyna zbudowana modułowo, kazda pucha, to oddzielny modul na wspolnej ramie(pucha z zasilaniem, puchy z poszczegolnymi koncowkami, pucha przedwzmaka itd). Zasilanie jest zrobione na przetwornicy. Wypuszczono niewielką serię, gdyż obliczono, ze koszty produkcji są nieopłacalne dla Meridiana. Wzmak pochodzi z 1985 roku. Jest po przeglądzie, wytrzyma nastepne cwierc wieku. Ma niesamowitą zaletę, jest w zasadzie caly czas chlodny, nawet po kilku godzinach odsłuchu. Potencjometr tak precyzyjnie i rowno wzmacnia poszczegolne kanaly jakby to była regulacja cyfrowa.

Moc - 35W na kanał, wydajnosc prądowa - ogromna. Spokojnie napedza dość trudne podlogowe Eposy.

Kupilem go od pewnego forumowicza.

Cd - przetwornik TDA 1541 plus transport CDM-4. Jest to pierwsza, wersja odtwarzacza, z selekcjonowanym TDA 1541 Single Crown.

Mam jeszcze pytanie, wejscie ma tylko jedno(drugie na gramofon z wkł. MM)na typową starą "piątkę".

Aktualnie mam przejsciowke(bezfirmową) na gniazda RCA. Czy jest możliwość kupienia lub zamowienia przejściowki bardziej "profesjonalnej"? Prosba o sugestie dotyczace aplikacji odpowiedniego interkonektu, do 300zł.

Witam,może pokuś się o dorobienie gniazd RCA (cinch),jedynie czułość DIN jest mniejsza,uważaj,żeby nie przesterować ! Co do wejścia gramofonowego nie ma obaw,pod warunkiem,że podłączysz gramofon:)

Jeżeli przejściówka,to coś do NAIMa.Najlepiej jednak byłoby zamontować na stałe gniazda Cinch,jest ich ogromny wybór.Co do interkonektu,do 300 zł wybór jest bardzo trudny.Jeżeli masz możliwość pożycz coś,porównaj.Ja osobiście nie potrafię nawet wskazać producenta.Osobiście lubię srebrne Siltechy,może SQ 28 G3 ? No Dac w tym cd jest wyśmienity,można upgrejdować ten odtwarzacz,polecam kontakt z McGyverem,on wie co można wycisnąć z tej maszyny.Pozdrawiam

Zostawię go w stanie oryginalnym, może na Ebayu uda mi się kupić przyzwoitą przejściówkę.

Pozostaje problem IC. W odniesieniu do brzmienia mojego systemu oczekuję ażeby IC dodał trochę blasku

gorze, poza tym - bez uwag.

Faktycznie,może lepiej nie naruszać obudowy(konieczność wiercenia)chyba,że wlutujesz kable wewnątrz ? Przejściówki DIN-RCA jak wspominałem,najlepsze te od NAIM.

Myślę,że powinieneś zainteresować się IC Sonus Oliva,generalnie jakieś przyzwoite sreberko,choć miedziane kable brzmią jaśniej(lub też rozjaśniają),z tańszych ??? Furutech ,ale uwaga na podróby !Jest tej chińszczyzny sporo.

• 2 tygodnie później...

Podnosze watek do gory jeszcze raz goraco prosząc o podpowiedz w kwestii wzmacniacza Meridian 551. Jak mozna w kilku słowach określić charakter

brzmienia przedmiotowego wzmacniacza? oczywiscie w aplikacji z cd też Meridiana. Czy te urządzenia połaczone srebrem to dobry pomysł?

• 1 miesiąc później...

Podnosze watek do gory jeszcze raz goraco prosząc o podpowiedz w kwestii wzmacniacza Meridian 551. Jak mozna w kilku słowach określić charakter

brzmienia przedmiotowego wzmacniacza? oczywiscie w aplikacji z cd też Meridiana. Czy te urządzenia połaczone srebrem to dobry pomysł?

Miałem okazje kompletować Meridiana z głośnikami Rega R5 (rok temu) - grało to dobrze zarówno w rocku jak i muzyce klasycznej przyzwoita dynamika i podstawą basową ( głośniki Rega są dość dynamiczne i łatwe w napędzeniu, 551 z wielką łatwością je napędzał) dźwięk raczej ciepły przyzwoicie nasączony, choć o wielobarwności zapewne nie można mówić. Okablowanie – głośniki- próbowałem z monsterm Z2 Linnem kimberem 4tc i nordostem chyba z najwyższej pułki miedzianej, okazał się najlepszy. RCA najlepiej się sprawdził z czarnym Linnem zapewne srebrny byłby znacznie lepszy (najciemniejsze kable, jakie znam). Wszystkie odsłuchy robiłem dość szybko system składałem na zamówienie do 7000 zł został sprzedany za 6000 zł. 1,5 roku temu Jeżeli srebro to tylko na głośniki, wszystko jeszcze zależy od zasilania, ( jakie kable zasilające), mogą sporo namieszać. Jak dla mnie system grał bdb. i dałbym mu 5, 5 gwiazdki z 5 możliwych do 6000 zł (dodałem Jeszce zapasowy laser do CD) jest to staroć, ale nie wiem czy sprzęt MERIDIAN jest gorszy od ACCUPHASE na pewno posiada klasę z najwyższej półki? Mam pytanie i może nie pozostanie retoryczne jak się ma końcówka G56 do G57 czy ktoś to odsłuchiwał (200V na 8 om to dla mnie chyba za dużo).

Obecnie słucham na systemie Linna, ale meridian rozbił na mnie wrażenie.

Witam,

Chcialem pochwalic sie, co prawda fizycznie jeszcze nie mam, ale stalem sie posiadaczem systemu Meridiana. Konkretnie sa to dwa klocki,

cd Meridian 506 oraz wzmacniacz zintegrowany Meridian 551. Obydwa urzadzenia w stanie wzorowym. Do szczescia bedzie mi tylko brakowac

pilota systemowego, do cd pilot jest. Brak mi pomyslu na interkonekt, moze jakies sugestie?

Moze ktos z Was posiada wiedze czy pilot systemowy Marantza lub Philipsa obsluzy Meridiana 551?. W kazdym badz razie cd Meridiana

jest kompatybilny ze wspomnianymi pilotami.

• 3 tygodnie później...

Doszedl do mnie pilot systemowy kupiony na ebayu, wyszedl razem z przesylka z Anglii 250zł, teraz systemik jest juz w komplecie:)

Gra bajecznie, niebawem wrzuce fotki. Wczesniej posiadany system Meridiana zostal jako drugi system. W ten oto sposob stalem sie posiadaczem dwóch zestawow Meridiana:) Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Doszedl do mnie pilot systemowy kupiony na ebayu, wyszedl razem z przesylka z Anglii 250zł, teraz systemik jest juz w komplecie:)

Gra bajecznie, niebawem wrzuce fotki. Wczesniej posiadany system Meridiana zostal jako drugi system. W ten oto sposob stalem sie posiadaczem dwóch zestawow Meridiana:) Pozdrawiam

No...ten avatar to teraz na prawdę nie na darmo:)

Zaglądam do tego wątku z dużego sentymentu do playerów Meridiana,fajnie że wciąż pisze się o seriach 200,500.

Seria G,na pewno nie można powiedzieć że zupełnie nieudana...jednak odejście od firmowego muzykalnego,gęstego brzmienia w kierunku-w dużym uproszczeniu-detalu raczej nie spowodowało entuzjazmu wśród zwolenników starszych modeli.

Z ciekawostek:Meridian "zaaplikował" wysokiej klasy system audio do nowego modelu Range Rover Evoque,to o tyle ciekawe,że LandRover współpracował do tej pory w kwestii nagłaśniania swoich aut jedynie z firmą Harman Kardon.

A oto efekt car-audio w interpretacji Meridiana:

post-15650-050279800 1291150264_thumb.jpg

l'enfant sauvage

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Rzeczywiscie ma sporo latek...to przeciez 1989 rok ale jak narazie nie ma wstydu... wiecej nie napisze bo musze wprowadzic kilka zmian...kabel sieciowy, innay wtyk interkonektu a raczej bez...bezpieczniki ...trzeba czasu..wart tych 255 GBP...

Gratuluje wszystkim wspaniałych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

http://www.audiostereo.pl/kolekcjoner-nasze-kolekcje-vintage_75657.html

audiomagia.blogspot.com

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.