Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do 2,5 kzł

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

ach, trochę to przechodzone, powycierane no i brak leniucha - wychodzę z założenia, że wydając już tyle kasy (dla mnie dużo) mogę oczekiwac pilota i ładnego stanu:) cena naprawdę może być wyższa, ale nich to będzie Stan przynajmniej przyzwoity:) WAF powinien być na wysokim poziomie:)

Dzięki za dobre rady Seba, ale niestety żeby podłączyć wzmacniacz zamiast kina, trzeba ten wzmacniacz po prostu mieć. Z całym szacunkiem stara Unitra niestety jest już nazbyt wyeksploatowana no i nie posiada pilota. Brak pilota jeśli chodzi o mnie dyskwalifikuje sprzęt, a z tego co piszesz w Twoim przypadku jest chyba podobnie.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to wkrótce zaczynam odsłuchy. Tym razem jednak nie będę się śpieszył.

Zgadzam się z szanownym przedmówcą.

ja jako miłośnik lampy brałbym to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Już raz miałeś przygodę, omijaj szerokim łukiem salony i nie czytaj recenzji.To pierwszy ważny krok do dobrego dzwięku. Trzeba posłuchać u ludzi co ; jak im gra i dlaczego dobrze lub zle. Niektórzy zapraszają.

Co do lampy - MG - czy lampa na kt 88 da odpowiednią szybkośc i kontrolę? nie chcę aby bas wylał się. Chciałbym aby był maksymalnie zebrany, szybki w miarę mozliwości kolumn oraz mimo wszystko mocny. Boje się, że lampa nie da mi tego - niestety nie miałem okazji słuchac lampy w moim zestawieniu. A co do firmy to co to jest te music angel? jakoś temu nie ufam... nie wiem czy nie rozsądniej było by wziąść jakaś mingde albo coś w tym stylu.

Wojciechu - patrzysz na wzmacniacze które są przynajmniej półkę dwie niżej od tego czego sam poszukuję, ale budżetem dysponujemy ponownym. Pewny jesteś, że chcesz znowu zostawic w sklepie takie pieniądze?

Seba78, 26 Cze 2007, 23:22

>Co do lampy - MG - czy lampa na kt 88 da odpowiednią szybkośc i kontrolę? nie chcę aby bas wylał

>się. Chciałbym aby był maksymalnie zebrany, szybki w miarę mozliwości kolumn oraz mimo wszystko

>mocny. Boje się, że lampa nie da mi tego - niestety nie miałem okazji słuchac lampy w moim

>zestawieniu.

No chyba żartujesz... KT88 mają BARDZO szybki bas, w tej dziedzinie mogą śmiało konkurować z całkiem drogimi wzmacniaczami tranzystorowymi. Sam obecnie używam wzmacniacza DIY na KT88.

>A co do firmy to co to jest te music angel? jakoś temu nie ufam... nie wiem czy nie

>rozsądniej było by wziąść jakaś mingde albo coś w tym stylu.

MingDa byłaby zapewne droższa. A takiego samego Music Angela też sobie kupiłem, ale jeszcze nie dostałem.

>Wojciechu - patrzysz na wzmacniacze które są przynajmniej półkę dwie niżej od tego czego sam

>poszukuję, ale budżetem dysponujemy podobnym. Pewny jesteś, że chcesz znowu zostawic w sklepie takie

>pieniądze?

No właśnie.

Seba78, 26 Cze 2007, 23:28

>jest tylko jeden problem... on chyba nie ma pilota. Ja naprawdę go potrzebuję:)

On na pewno nie ma pilota. Ale jest na to rada, można wmontować odpowiedni sterownik i potencjometr z silnikiem, oraz zakupić dowolnego pilota RC5. Koszt materiałów jakieś 160-190zł, i z godzina roboty. Robiłem już takie manewry, działa bez zarzutu.

Seba78

Dzięki za rady. Na pewno będę ostrożnie podchodził do tego zakupu. Na razie chcę tylko posłuchać tranzystorów bo tak na prawdę do tej pory słyszałem tylko Denona 1500, CA 640 oraz Marantza 7001. O dziwo ten ostatni z kolumnami B&W 603S3 wypadł najsłabiej. Do lampy z kolei podchodzę jak do jeża, boję się że jak raz spróbuję to już nie będzie odwrotu, a nie takie były moje pierwotne zamiary. Chciałem tylko wymienić sprzęt na nie gorzej grający od mojej starej Unitry tylko z monitorami Tonsila.

Czegoś tu nie rozumiem , jak można bać się wskoczyć na wyższy poziom Hi-Fi ?!

Lampa to może być niezły pomysł z B&W ,mają wysoką skuteczność i choć jest spadek impedancji to jednak nadają się !! Miałem różne modele tej firmy z serii 600 i jak dla mnie to takie rzeżniki , przydałoby im się trochę ogłady i wypełnienia muzyczną substancją ... a lampa może to dać , choć i dobry tranzystor też !

Naprawdę ręce mi opadają , ludzie doradzają dobry sprzęt a i tak kończy się na CREEKU , CAMBRIDGU, MARANTZU czy DENONIE , czy nie rozumiecie że od tego Czegoś istnieją o wiele bardziej wartościowe klocki ?!!

dragon

Proszę czytać ze zrozumieniem. Nie boję się wskoczyć na wyższy poziom, tylko lampa w moim pszypadku jest bardzo problematyczna. Nie mówię nie, ale najpierw tranzystory. Po drugie wymienione wcześniej wzmacniacze Denona Marantza czy Cambridge już słyszałem i nie mam zamiaru do nich wracać. Po trzecie być może Nady, Primare, Vincenty itd to lichoty ale wolę to sprawdzić na własne uszy. Po czwarte to, że mam zamiar czegoś sobie w salonie posłuchać, nie oznacza, że od razu to kupię. Być może wogóle nie będzie to sprzęt z pierwszej ręki. Można by tu jeszcze parę punktów dodać, ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi. W każdym razie śledzę tu na forum różne wątki i lista oczywiście nie ogranicza się tylko do tych wyżej przeze mnie wymienionych wzmacniaczy.

Pozdrawiam.

Czy jest tu gdzieś miejsce na lampę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

wojciechu - jest miejsce, ale niestety lampowce które spokojnie by weszły w twoją szafkę są poza kwotą przez Ciebie załozoną. Na myśli mam Audio Note P1 (no tu za używkę powinieneś się zmieścić, JJ Electronic - JJ 543 (4990 zł) i LINEAR AUDIO RESEARCH AI-45 MkII (5368 -6100zł)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To pytanie zadałem tak nie całkiem na poważnie. Chciałem tylko pokazać, że czasami rozwiązanie, które wydaje się być oczywiste w pewnych konkretnych warunkach jest bardzo trudne do osiągnięcia. Oczywiście można (jeśli stać nas na to) "podrasować pokój" pod względem akustyki, zmienić umeblowanie itd oczywiście wcześniej przekonując do tego swoją drugą połowę.

Wczoraj w ogłoszeniach pojawił się hybrydowy wzmacniacz Jolidy JD 1501 RC za dokładnie 2,5 kzł. Na forum natomiast jest recenzja prawie identycznego modelu (bez litery R zdaje się). Wynika z niej, że wzmacnacz ten gra przede wszystkim dynamicznie. Dla mnie akurat dynamika nie jest priorytetem, poniewaz mieszkam w bloku więc głośniej sobie nie "przyłoje". Natomiast mam pytanie co ten wzmacniacz ma do zaoferowania ponadto i czy sprawdziłby się z JBL E30???

• Redaktorzy

jeśli możesz dołożyć 300zł to wart posłuchania jest Baltlab Epoca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pawlinda, jolida z ogloszenia zapewne kupiona byla tu:

Ukryta Zawartość

wiec cena jest bardzo mocno przesadzona, za mniej wiecej 2,5kzl mozna u horneta kupic nowa!

Ukryta Zawartość

Pawlinda,

kupiłeś już ten wzmacniacz za 2,5 tys. czy nie?! ;-D Linia Dźwięku w Rzeszowie (to Twoje okolice, tak?) ma za tę kasę do sprzedania Alchemista Nexus APD 34A, jest też aukcja na Allegro ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podjedź może do nich, posłuchaj czegoś, mają kilka ciekawych sprzętów... z wystawionych na Allegro fajny jest dzielony Crimson CS 630C + CS 610C :-D

x.

Ukryta Zawartość

xanax=> jeszcze nic nie kupiłem. Na razie się powstrzymałem, ponieważ nie ma co kupowac na ślepo (chyba raczej na głucho :). Może uda się przez lato coś posłuchać, zobaczyć i wtedy kupię. W Rzeszowie na razie nie byłem, ponieważ jestem bardzo zajęty, ale cały czas pamiętam o tym sklepie. Przeglądam tez oferty w internecie szukając czegoś ciekawego, ale od jutro będzie to już niemożliwe, ponieważ nie będę miał dostępu do internetu. Co do Twojej propozycji to jakoś jestem sceptycznie nastawiony na kupowanie jakiś egzotycznych marek i to jeszcze bez odsłuchu, ale dzięki za dobre chęci.

Alchemist to egzotyka? popatrz tylko, - tu, na tym forum są ludzie, którzy chcą zrobić klona wzmacniacza Alchemist Kraken ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytaj, może też złożysz sobie jedną sztukę ?! ;-D

x.

Ukryta Zawartość

Pawlinda,

tu jest trochę o Alchemist Nexus, poczytaj sobie...

Ukryta Zawartość

a tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona o sprzęcie Alchemista ;-)

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.