Skocz do zawartości
IGNORED

Warto kupić Denon PMA 560?

Marys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie wszytskich forumowiczów:)! jest to moj pierwszy wpis tutaj :P i prosze o wyrozumiałość jescze zrobiłem cos zle :P mam taki ptroblem i prosze o pomoc bardziej wtajemniczonych odemnie w kwesti sprzetu stereo :P:) Panowie i Pani od niedawna posuzkuje denona PMA 560 (czytałem o nim i duzo osob chwaliło go bardzo) , chciałbym sie dowiedziec czy jest warts swojej ceny :) chdzoi mi dokładnie o te modele: 1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) prosze o wmiarę szybko odpowiedz:P:) dziekuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34132-warto-kupi%C4%87-denon-pma-560/

Za te 370 zł to okazja. Srebrny mi się nie podoba w ogóle, więc polowałbym na czarny egzemplarz, ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to wzmak jest warty żądanej kwoty. Sam bym chciał takiego ;-)

Poza tym ten srebrny należy do sprzedawcy, którzy sprzedał tych Denonów już kilka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i teraz ten trzeci, tyle, że srebrny. Skąd on tyle tych 560'tek bierze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pare lat temu mialem Denonka PMA 560 i wspominam go bardzo milo. Podobal mi sie tak bardzo ze przesiadlem sie troche pozniej na PMA 1560. Bardzo wydajny piec potrafiacy napedzic trudne kolumny. Jasny szczegolowy moze trosze suchy ale to stwierdzilem po latach kiedy wazniejsza okazala sie barwa. Denon doskonale sprawdza sie przy muzyce tanecznej pop i rock. Jesli dolozysz miekkie kolumny mozesz na nim sluchac wszystkiego. Wady? Slaba lokalizacja pozornych zrodel dzwieku i scena raczej na linii glosnikow. No ale za ta cene nie ma sie do czego przyczepic.

Różnica jest taka, że jeden jest czarny, a drugi srebrny:) Mnie się srebrny w ogóle nie podoba, więc pewnie dorzuciłbym te pare zł dla samej farby. Napisz do gościa, jeśli puści za powiedzmy 400 (podaj drugą aukcję jako argument), to ja bym reflektował za czarnym. Obydwa wydają się równie zadbane, więc wybór należy do Ciebie.

Sądząc po Twoich preferencjach będziesz się musiał o jakieś cieplejsze (nie mylić z kradzionymi:-) głośniki postarać, tak jak wspomniał Disco, wzmak leciutko rozjaśniony, a Ty lubisz to co lubisz (sądząc po wpisie "o mnie"). Ale przynajmniej będziesz miał uniwersalny piecyk i przy wyborze kolumn nie będziesz się musiał przejmować, że dany egzemplarz jest trudny do napędzenia. Zdecydowany, czy szukasz dalej?:)

foxbat, 13 Cze 2007, 10:58

>disco, tez sie uszkodzil? ;)

Hehe:))

tylko jak chcesz czarnego, to ponegocjuj. Użyj argumentu, że srebrny jest za 370, dałem Ci wyżej też dwa linki do poprzednich aukcji, gdzie schodziły po tyle samo. Baw się dobrze:)

Przez kilka lat użytkowałem Denona PMA 560. Nie zgadzam sie kompletnie z ocenami charakteru brzmienia tego wzmacniacza, zaprezentownymi powyżej. Moim zdaniem Denon grał ciemno, dość ciężko i potężnie, ale na pewno nie jasno i szybko. Królem rytmu to on w żadnym razie nie był. Używałem go z cedekiem Denona DCD 1015, interkonektem Audioquesta, kablem głośnikowym Supry (Ply 4) i kolumnami TDL RTL-3.

Za ciemny, ciężki i powolny dźwięk na pewno nie był odpowiedzialny Denon. Słuchałem go dosyć długo w moim systemie. Za taki całokształt brzmienia były odpowiedzialne kolumny TDL RTL3, ciemne, rozlazłe, ultrazamulone.

Miałem tego Denona i co by o nim nie powiedzieć - to na pewno nie grał ciemno - to jeden z najjaśniejszych wzmacniaczy jakie słyszałem - dlatego nie polecam do niego za jasnych kolumn.

Napisałem o tym co ja odczuwałem słuchając Denona PMA-560. To była w istocie dość nudna prezentacja, za mało było w tym życia, drive'u, czasami nieomal usypiałem w fotelu. Tak samo miałem z innymi kolumnami (ni to podłogowe, ni to podstawkowe Tannoye, nie pamiętam symbolu, takie o pięciokątnym kształcie). Czy rzeczywiście za cały efekt brzmieniowy odpowiadały TDL RTL-3 ? Śmiem wątpić - słyszalem je w dość egzotycznym zestawieniu z holenderskim wzmacniaczem Sphinks, i było lekko, jasno i przyjemnie. Całkiem inaczej niż to określił McGywer.

W każdym bądź razie nie jest to wzmacniacz neutralny i dobór kolumn do niego nie będzie rzeczą łatwą. Jednak za cenę około 400 zł to może być dobry wybór, pod warunkiem, że ktoś pogodzi się z silnie zaznaczonym, charakterystycznym brzmieniem. No i wygra los "na allegro", czyli natrafi na uczciwego sprzedawcę i sprzęt sprawny technicznie.

Że jasne kolumny się nie zdadzą - się zgodzę... bo nie każdemu może taka jasna prezentacja przypasować. Ale, że trudno dobrać kolumny???? Jak ktoś słucha dzwięków na sprzęcie analogowym to każdy wzmak tranzystorowy za c.a. 500 zeta będzie skrzeczał i brzmiał do bani... ;-)) W mojej opinii wzmak potrafi udźwignąć konstrukcje ze zdecydowanie wyższej półki niż on sam.

U mnie 560 gra z cdkiem CA i usherami 520 - wiec cała reszta toru cechuje się lekkim rozjasnieniem dzwięku i bynajmniej nie narzekam... Fakt - przy rockowym graniu nieco jest nieco za ostro, ale spokojne jazzowe rytmy mają bardzo przyjemną lekkość...

>>>ganzz_gut,

A co właściwie przeszkadza, abyś i Ty zaczął słuchać muzyki z vinylu ? Przedwzmacniacz gramofonowy już masz w Denonie, jeszcze gramofon, wkładka i myjka do płyt potrzebna. Wiem, że do natychmiastowego sprzedania cedeka Cię w tej chwili nie namówię, ale pomyśl poważnie o "małej czarnej"...

i dlatego te formum jest nie wiarygodne...

wchodzi sobie facet i pisze... pioneer pds 507 gra wielkim basem... aż mnie wtedy zatrzęsło.

potem wchodzi sobie drugi i pisze, Denon pma 560 jest neutralny i łatwo dobrać do niego kolumny albo jest mało dynamiczny... skąd się biorą zupełnie nieprawdziwe informacje? czy to celowa dezinformacja? przy tym wszystkim recenzje panów nadredaktorów to słodka najprawdziwsza i jedyna prawda...

każdy może inaczej odbierać... gra poza tym cały system, ale bez jaj. jak wzmacniacz który ma wyraźną sygnaturę dźwiękową można nazwać neutralnym, albo cd od którego każdy inny ma więcej basu można nazwać cd z poteznym basem. Drodzy forumowicze, czytajcie lepiej panów nadredaktorów, ci przynajmniej coś słyszeli:)

Yul, 13 Cze 2007, 19:08

>>>>ganzz_gut,

>A co właściwie przeszkadza, abyś i Ty zaczął słuchać muzyki z vinylu ? Przedwzmacniacz gramofonowy

>już masz w Denonie, jeszcze gramofon, wkładka i myjka do płyt potrzebna. Wiem, że do

>natychmiastowego sprzedania cedeka Cię w tej chwili nie namówię, ale pomyśl poważnie o "małej

>czarnej"...

to mi przeszkadza, że szkoda kasy, żeby zaczynać zabawę w kolekcję winyli od początku ;-))

może kiedyś... winylek z lampką ;-)

>>>ganzz_gut,

Coś się chwilowo w tym wątku podgrzało, tylko spokój może nas uratować.

Jeśli vinylek to nie z lampką - takie jest moje zdanie w tej materii. Raczej z tranzystorem, z lampką mogą być przysłowiowe "dwa grzybki w barszcz". Co do kasy potrzebnej na vinyl, to wbrew pozorom nie jest tu potrzebna jakaś wyjatkowo duża forsa. Potrzeba natomiast dużo cierpliwości i samozaparcia, aby dojść z techniką analogową do ładu.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.