Skocz do zawartości
IGNORED

niedrogi wzmacniacz pod wf d9.1

fkzet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek chciał bym się przywitać i pochylić czoła przed wiedzą tu zgromadzoną jak i poziomem ogólnym, tak merytorycznym jak i kulturą dyskusji. Wiedzę gromadzą tu ludzie i choć jak czasem nie trudno zauważyć nie chcą się nią do końca podzielić (zbyt ostre przejażdżki po sprzęcie?) to od samego słuchania można stać się mądrzejszym człowiekiem ;) tak więc czoła chylę przed Wami i nieśmiało proszę o pomoc.

A czemu nieśmiało ? Sporo czytałem ale - ciężko znaleźć choćby podobny temat do mojego.

1. ponieważ rozglądam sie w cenowym low-endzie (

https://www.audiostereo.pl/topic/34114-niedrogi-wzmacniacz-pod-wf-d91/

Miałem kiedyś Yamaha AX-396 (praktycznie to samo co AX-392) i nie polecam - zamulony dźwięk, i dziwny, buczący bas dominujący nad całym przekazem.

Wcześniej miałem NAD'a 314 i muszę powiedzieć, że grał zdecydowanie lepiej od Yamahy. Miał zdecydowanie lepszą górę, bas był lepiej kontrolowany i pojawiał się on wtedy kiedy miał być. Jednym słowem - dźwięk o klasę lepszy.

Nie byłym pewien, czy wymienione wzmaki będą sporo lepsze od tego Duala. Ja w tej cenie polecam Kodę (Conrada) KD-261, na allegro używany do wyrwania za śmieszne pieniądze (ok. 250 zł), nowy kosztuje 500 zł, po tuningu gra porządnie, nie ma się czego wstydzić pośród nowych klocków w cenie 1500-2000 zł spokojnie.

To może być interesujące rozwiązanie. Jak zwykle jest odpowiedź pojawia się kolejne pytanie - jaki jest koszt takiego tuningu i czy znamy kogoś kto ma doświadczenie i się tego podejmie ?

nowy 500zł ? właśnie dzwoniłem do jtp w lublinie, 750zł i nie taniej. ceneo/skapiec - minimum takie samo.

Z tego co się orientuję te same bebechy co Koda/Conrad ma Reloop Ha-200/210.

Jak się potargujesz to można go wyrwać poniżej 700 PLN.

Mogę Ci przesłać recenzję tego wzmaka na maila jeśli byłbyś zainteresowany.

Tuningiem tych wzmacniaczy zajmował się McGyver - poczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>fkzet, 12 Cze 2007, 13:18

>To może być interesujące rozwiązanie. Jak zwykle jest odpowiedź pojawia się kolejne pytanie - jaki

Ja pisałem nie o wzmaku firmowanym logo KODA, tylko tym samym wzmaku z tymi samymi bebechami (jednym słowem - identycznym, no "oryginalna" KODA ma gałki nie na środku panela przedniego, tylko niżej) czyli o KD-261 produkowanym dla sieci sklepów Conrad.

Ukryta Zawartość

Zadzwoń sobie do Conrada i spytaj, oni jeśli nie mają na stanie tego wzmaka to ściągają go z Niemiec bez dodatkowych dla Ciebie kosztów, wiem bo sam kupowałem ten wzmak jakieś 1,5 roku temu w sklepie Conrada w Warszawie. Wtedy kosztował dokładnie 520 zł, wątpie, żeby cena się zmieniła.

Pozdrawiam,

ps. ale tak jak mówię, na allegro można upolować ten wzmak za 250-300 zł. Kwestia tuningu - mój egzemplarz (i nie tylko mój - poszukaj na forum) robił faktycznie McGyver i to jego pytaj się czy ew. chciałby się w to znowu bawić.

Ukryta Zawartość

hym,, mój wzmacniacz dostał jeszcze jednej przypadłości - rozłącza prawą kolumnę. Wcześniej działo sie to na wejściu cd, teraz na tuner. W tym tempie to w nie tak dalekiej przyszłości skończą mi się wejścia ;)

Jakieś pomysły nt. przyczyn takiej usterki ? muzyka z większą energią, głównie z basem kolumnę uruchamia.

Cały czas pozostaje jeszcze rozwiązanie z naprawą i ew. lekkim tuningiem duala. Z jakimi kosztami trzeba sie liczyć (pewnie na początek wymiana kondziołków i okablowania..) ? Może znacie jakiegoś specjalistę w Lublinie ?

Ew. - porobił bym zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, spisał wartości/symbole poszczególnych elementów i z instrukcją co na co zamienić zaniósł komukolwiek z pewną ręką i lutownicą ;) Da się to zrobić w ten sposób ?

ew. - jak ktoś ma ochotę poszperać po allegro - chętnie zobaczę Wasze typy w kategorii budget :)

Hej

Znalazła się osoba gotowa zająć się dualem. Właściciel jednego z lubelskich komiso-serwisów ;)

Sam zaproponował wymianę kondziołków i tu powstaje kolejna kwestia -> mogę mu zaufać, mogę sam kupic odpowiednie kondy i dać to do polutowania.

Najchętniej zrobił bym to na ten drugi sposób.

Tu pytanie do Was -> pomożecie ? :)

może udało by nam sie dobrać coś sprawdzonego, neutralnego i o wysokiej jakości co zagwarantuje jakieś całkiem dobre efekty ?

Czekam na sugestie. Jak myślę stare kondzie mają duży pływ na dźwięk nastolatka. Co jeszcze się kwalifikuje ? Okablowanie chyba jest okej. Pewnie można by zmienić podłączenie kolumn.

Jak się znajdą chetni do pooglądania postaram się o potężną galerię wnętrza duala ze szczegółami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.