Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Komunikat z placu boju.

Wygrzebałem zwłoki Philipsa w którym u poprzedniego właściciela rozpłynął się gumowy pasek i padło oczko magiczne, magnetofon ten dostałem dwa lata temu od Pana Jurka dzisiaj dopasowałem pasek oczyściłem sprzęgła przewija w prawo w lewo play działa. Piszę dlatego, że Philips kiedyś produkował magnetofony szpulowe o przesuwach 2.4, 4.76, 9.5, 19.05 cm/sek [ mój ma wszystkie cztery i wałek sterujący o olbrzymiej średnicy] Naprzeciwko głowicy uniwersalnej filc na dźwigni znajduje się dociskający taśmę do głowicy filc zamiast filcu należy wkleić skórę a na miejscu głowicy umieśćić skalpel do cięcia .

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin - jakie taśmy VHS najlepiej używać do przeróbki na 1/4 cala???

Czy lepiej stosować 180, czy 240-ki też się nadają ??

Czy mają być zwykłe czy high grade??

Dzięki z góry za podpowiedź, Wojtek.

Stosunek cena/dłygość taśmy jest najwyższy dla 240, polecam taśmy Panasonic HDD, nagrywam taże na dziadostwie typu no name i też nie narzekam. Skalpele niezależnie od kształtu nowe sterylne kosztują w sklepie medycznym 29gr sztuka.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

VHS vhs-em ale ja nastawiam się na cięcie 1/2" odwijanej z 175mm za chwilę będę wycinał plastikowe talerze do zakładania na lewą podającą stronę.

A to wnętrze TC-377

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13641-100009248 1183381998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze należy zmyć cały gnój ludwikiem kokosalem nawet domestosem przetrzeć szmatką zanurzoną w benzynie i matować zgodnie z osią obojętnie czy na sucho czy na mokro pozdrawiam

Zbyszek

Właśnie wyjąłem ze skórzanej naramiennej torby (?) magnetofon NAGRA III Kudelskiego. Cacuszko, jeszcze go nie odpaliłem, ciągle oglądam i podziwiam. Czeka go sporo pracy. Szkoda, że widać już na nim ząb czasu. Jutro zrobię zdjęcia i wyślę je do niezastąpionego levinsona aby umieścił je na forum.

Pozdrawiam,

Leszek

Witam.Przy okazji przeglądu i czyszczenia i regulacji ,które zajmowało mi sporo czasu przez ostatnie dwa dni zrobiłem kilka zdjęć wnetrz swojego philipsa N-7125.Wymieniłem mu główny pasek co przy tak przemyslanej konstrukcji mechanicznej jest przyjemnością.To co widać na zdjęciach jest mocowane w obudowie za pomocą gumowych podkładek i po wyjeciu dostęp do wszystkich podzespołów jest wprost idealny.Magnetofon cały waży tylko 7 kilogramów,a pracuje bezszumnie i bezawaryjnie od nowości.

Ukryta Zawartość

post-15150-100009097 1183672683_thumb.jpg

post-15150-100009098 1183672683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam późnym wieczorem.

Kilka zdjęć nadesłanych od Pana Leszka, oczywiście Nagra w roli głównej.

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

post-14754-100009093 1183674168_thumb.jpg

post-14754-100009094 1183674168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-14754-100009090 1183674344_thumb.jpg

post-14754-100009091 1183674344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od siebie dodam ciekawostę - revox C278 - 8-mio kanałowy.

Dobranoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Bądźmy szczerzy pomiędzy sprzętem zawodowym a tym amatorskim istnieje przepaść nie do zasypania, spełniana funkcja narzuca stylistykę całego urządzenia wielkość i położenie pokręteł dźwigni i wskaźników, naciąg taśmy jej tor ptzesuwu dostęp do niej i do głowic

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Męczę od rana coś mniejszego bo 4200 i jakoś mi nawet idzie

Witam wszystkich

Pojawił się problem z moim TC-377. Otóż pokrętło sterujące funkcjami nie zaskakuje w żadnym położeniu - ani play ani przewijanie. Kiedy przekręcam na Play rolka i wałek dociskający taśmę do głowicy podnoszą się do właściwej pozycji, wtedy słychać "przeskok" i zarówno pokrętło jak i wałki wskakują na pozycję do przewijania (czyli następną agodnie z kierunkiem przekręcania). Na początku było wszystko OK, te objawy pojawiły się przaktycznie z dnia na dzień. Wybaczcie ten mało fachowy opis sytuacji, ale właśnie na takim poziomie są moję umiejętności techniczne. Sam boję się grzebać na ślepo, może coś mi panowie podpowiecię. Bardzo proszę.

Na wszelki wypadek załączam zdjęcie.

Pozdrawiam

Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś śliczniutkiego jest na e-bayu na razie 4EU

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pioneer RT 707 tu już drożej 214EU

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Pragnę poinformować że Nagr jest na eBay w dniu dzisiejszym kilka w cenach jak na klasę tego sprzętu nawet umiarkowanych.

Nie jest to zaraz srana tylko w samo południe ale mam nadzieję, że też Wielbicieli ucieszy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam pytanie pełne nadzieji, wiary, okrucieństwa do założyciela tego wątku czy jeśli za kilka miesięcy zarobię na 0n będzie bez zdzierania skóry przez łeb uszczuplić swoją kolekcję o 7.6 kg żywej wagi bez taśmy. Marek i Jacek

razem ze mną chyba powoli zaczynają wierzyć, że upór nawet benadziejny czasem do czegoś doprowadzi.Mam jeszcze jedno oprócz 4200 Monitor marzenie, zanim zrobią we mnie otwory jak w sicie do odcedzania ruskich pierogów chciałbym coś nagrać nim mi ktoś zaśpiewa Wychażu ja adin na darogu. Skwoź tuman kriemistyj put' bliestit Nocz ticha. Pustynia wniemljet Bogu. I zwiezda z zwiezdoju gawarit.

......................-ir-rahman-ir-rahi^m

Alhamdulilla^hi-rab'bil'a^lami^n

Arrahma^nir-rrahi^m...

..........................................

Pamiętam polowe podarte zakrwawione mundury

I te obecne galowe z złotymi galonami jak z krwawej operetki

i wierzę, że razem ze mną polegli się wstydzą

Zbyszek

Witam

Zaraz srana trochę mi ulżyło jak odpaliłem najsłodsze maleństwo 4200 MONITOR o godzinie 0.5 10.2007 i mi ulżyło, w niedzielę oglądałem na Placu Nowym w Krakowie jak ruskij jewrej udający kombatanta największej zbrodni ludobójstwa handlował czapkami bluzami o stylistyce jak z cyrku i pośród tego gówna leżały medale okupione krwią z czasów Ojczyźnianej, a wtedy w każdym z nas obrywają się wnętrzności i ciągnie na przedpola Kaukazu a jak w tamtym kierunku to jedynie z Nagrą

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbysiu każda potwora znajdzie swego amatora nawet te wielgachne debilne paskudne wojskowe czapki -przerost formy nad treścią.Co do Nagry to mogę Ci życzyć żeby okoliczności sprzyjały żebyś wszedł w posiadanie tej wymarzonej Nagry.No a na razie trochę pobryluj na VII Przegladzie Jednego Aktora wyczytałem że 28.07 o godzinie 19 będziesz wraz z innymi sławami honorowym gościem.

Trochę Twojej reklamy też w informatorze było

"Żył kowal raz Hefajstos co miał złamaną nogę

I właśnie on jedyny był pracującym Bogiem... ."

Jakie to wciąż aktualne

Za dnia żelazo zbierał garczki i stare szyny

By w nocy na kowadle kszałt im nadawać inny

28.07.2007 nie w pale mi festiwale Arbeit Macht Frei jak mawiali humaniści zza Odry siedzę w domu z Kukunią i piszę pod koniec września jest wieczór poświęcony pamięci Kogoś Kogo wyjątkowo sobie ceniłem i cenię

Niech zagra ciszą i milcząc zaśpiewa

Ziemi gdzie słońce nigdy nie zachodzi

Gdzie nadal rosną z desek suchych drzewa

Choć obol leży na powiekach łodzi

3 x 4 = 12 jest 4 + 8 przemiał

4 x 1 = 1 + 3 czyli jest 1 + 3 przemiał

czyli zostaje tylko jedno rozsądne zdanie, moja zwykła, ludzka prośba do Czesława Niemena, a tyle razy już przyrzekałem sobie, że to ta poprzednia to była ostatnia

Chętnie bym się przyjrzał tej informacji na mój temat, jakie bzdury tam powypisywano

Pozdrawiam

Zbyszek

Tyle piszą jak zapraszaja to się pojaw bo zobatrzą że stawiasz się ponad i Cię nastempnym razem oleją, takie to te ludziska. Myślę że bedzie fajnie jak nie wyjadę z Krakowa to załatwię sobie bilety

To pisali

28 VII, godz. 19.00

"Hefajstos"

Monodram autorski Niny Repetowskiej z piosenkami krakowskich poetów: Wincentego Fabera, Leszka Moczulskiego, Zbigniewa Korwin Piotrowskiego, Leszka Długosza..

"Żył kowal raz Hefajstos co miał złamaną nogę

I właśnie on jedyny był pracującym Bogiem...".

Zbigniew Korwin-Piotrowski

To fragment programowej piosenki Studenckiego Teatru Piosenki "Hefajstos", który powołałam do życia w klubie "Pod Jaszczurami" w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Właśnie o tamtych czasach jest moja opowieść. Z radością opowiem o kwitnącej w tamtych czasach kulturze studenckiej, o kabaretach, teatrzykach, klubach, o balach karnawałowych w "Rotundzie" i balach "Szalonego Arlekina" w Jaszczurach, o Giełdzie Piosenki Studenckiej, i o Konkursie Piosenki Studenckiej, który przetrwał do dziś jako Festiwal, a to właśnie my byliśmy jego pomysłodawcami i realizatorami. Oczywiście to sentymentalna i piękna opowieść, jak piękna jest młodość, niezależnie od systemu. Zaśpiewam również wiele piosenek z repertuaru "Teatrzyku Piosenki UJ" i "Teatru Piosenki Hefajstos". Na widowni wśród publiczności, zasiądą Koledzy z tamtych lat, poeci, pisarze m.in.: Leszek Aleksander Moczulski, Leszek Długosz, Zbigniew Korwin-Piotrowski, Hanka Podkanowicz, Mietek Czuma, Leszek Mazan, Zbyszek Święch, i oczywiście prof. Mieczysław Frogni. To słynna postać krakowska. Zawsze uczył śpiewu i uczy do tej pory z sukcesem. Serdecznie zapraszam, powspominamy wspólnie, pośpiewamy i zakończymy VII Przegląd Teatrów Jednego Aktora "Krakowski Teatr Faktu i Jego goście". Nina Repetowska

Podaję lin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilup, 11 Lip 2007, 13:05

Poeta Korwin chyli czoła Nagrze może jedno i drugie się pochyli i zbliży do siebie ? i coś nowego lepszego z takiego mariażu powstanie-adrealina czyni cuda. Co na to władca magnetofonów Nagra Kilup ?

Ciekawy pomysł.... Władcą Nagr to ja nie jestem :), po prostu jest to dla mnie wzór do naśladowania - zrobić coś tak, aby działało długo i niezawodnie. Oczywiście większość Polaków tego nie zrozumie, a co gorsza zepsuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.