Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wykryć ocieranie cewki w głośniku?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam głośnik, stary, szerokopasmowy. Jeszcze nie ma obudowy, leży sobie na stole. W czasie kontrolnego napędzania wzmacniaczem mam wrażenie że słychać jakieś drobne, chrypiące zniekształcenia. Jednak są na tyle drobne że już sam nie wiem czy to autosugestia czy istnieją naprawdę. Jakoś niespecjalnie występują ZAWSZE przy powtarzaniu krytycznego fragmentu z płyty.

Czy istnieje może jakiś niezawodny rodzaj sygnału testowego, który "przegwizdałby" głośnik i pozwolił na np. zlokalizowanie częstotliwości przy której występuja jakieś nietypowe (spowodowane usterką mechaniczną) zniekształcenia?

Próbowałem sygnałów sinus o różnych częstotliwościach z płyty testowej ale bez rezultatów.

Jeszcze jedno, przyszło mi teraz do głowy lecz zrealizować nie mogę, bo jestem poza domem - czy ocieranie się cewki o nabiegunnik da się wykryć położywszy palce na membranie i delikatnie naciskając fragment membrany w pobliżu jej centrum?

Równomiernie naciskając dwoma dłońmi (konkretnie po dwa palce z każdej) na membrnę usłyszysz chrobotanie-jeśli cewka trze.Przyczną może być także jakieś zanieczyszczenie na dolnym resorze np.malutki kawałek magnesu który przy odpowiedniej częstotliwości będzie bardzo dobrze słyszalny jako zniekształcenie.Generator wskazany.

Bój się Boga! Głośnik bez obudowy zawsze będzie tak rzęził przy nieco większym sygnale, musi być izolowany od zwarcia akustycznego membrany, inaczej nie wyrabia mocowo. Podejrzewam że wszytko z nim w porządku.

Ja z wrodzonej ostrożności (jestem bardzo delikatny w stosunku do sprzetu, zwłaszcza rozebranego, w przeciwieństwie do kobiet!) nie dawałem mu czadu, tylko ograniczyłem się do głośności typu radio kuchenne towarzyszące przy śniadaniu bladym świtem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.