Skocz do zawartości
IGNORED

Tako rzecze Orestes !

Vlad

Rekomendowane odpowiedzi

Proponowalbym większosci forumowiczow, wydrukowac Sobie ponizszy tekst,

(będący odpowiedzią Orestesa udzieloną wladzowi na forum HFM), a następnie

przybic gwozdziem do monitora i uwaznie przeczytac przed kazdym Swoim wpisem !

Owocnej lektury !

orestes

PostWysłany: 08 Cze 2007 09:45

Wladz, zacznijmy od spraw prostych.

Przykłady:

1.

wladz napisał:

Mogę wyciągnąć tylko jeden wniosek że jesteś równie głupi.

2.

wladz napisał:

No i co zrobić z bezmyślnym wywyższeniem.

3.

wladz napisał:

Jakość wypływających wniosków z twojej głowy wskazuje na zadufanego głupka.

Komentarz:

Kiedy w dyskusji oponent zbił już wszystkie Twoje argumenty, należy próbować go dyskredytować jako osobę. Nazywa się to argumentum ad personam i w Polsce jest wykorzystywane np. przez Andrzeja Leppera. Nie jesteś w stanie ze mną dyskutować o meritum, więc próbujesz wykazać, że jestem głupi. Bo przecież argumenty człowieka głupiego też muszą ex definitione być głupie. Nie piszesz, dlaczego jestem głupi, tylko stwierdzasz, że tak jest. Zapytany o to, dlaczego tak myślisz, nie byłbyś w stanie udzielić odpowiedzi bazującej na faktach zawartych w dyskusji. Ad1) Co pozwala Ci wyciągnąć taki wniosek? Ad2) Dlaczego "wywyższenie" jest bezmyślne? Ad3) Co sprawia, że moje wnioski są tak niskiej jakości (i co wskazuje na zadufanego głupka)?

Sprawy nieco trudniejsze, więc wladz - proszę o koncentrację.

Przykład:

wladz napisał:

Może masz 2,20cm i to jest powód spoglądania na mnie z góry.

Komentarz:

Klasyka erystyki - wybieg drugi. Przenosimy dyskusję na obszar homonimicznie zbliżony, obalamy na nim argument przeciwnika i udajemy, że zrobiliśmy to na gruncie właściwym. Do tego momentu ewentualne stwierdzenie "spoglądać na kogoś z góry" musiałoby się odnosić do różnicy możliwości intelektualnych moich i wladza. Wladz przenosi to stwierdzenie na wymiar fizykalny i znów arbitralnie (bez argumentów) uznaje, że "spoglądam na niego z góry", bo jestem od niego wyższy w sensie wzrostu. Brzmi to tak, jakby w rzeczywistości tylko różnica wzrostu nas dzieliła, a nie przepaść intelektualna. Stosowanie tego wybiegu jest trudne. Jeśli użyłeś go wladz świadomie, to gratuluję.

Chwila oddechu - znów sprawy łatwe.

Przykład:

wladz napisał:

Pisz,Pisz...........

Komentarz:

Równie często stosowany wybieg siódmy. Wladz, niemając nic do powiedzenia, udaje, że moje przydługawe wypowiedzi go nudzą - że tak naprawdę mogę sobie pisać do woli, a przecież jego to i tak nie obchodzi. Liczy, że uda mu się pobudzić mnie tym do gniewu i odsłonić, np. obrażając go. Tymczasem wiemy, że odpowiadasz na wszystkie moje posty, więc tak naprawdę je czytasz i reagujesz na nie (na ostatnią odpowiedź czekałeś przynajmniej 36 minut - przepraszam wladz, większość wczorajszego dnia byłem offline).

Last but not least: myślenie magiczne wladza.

Przykład:

wladz napisał:

Bełkot

Komentarz:

Wladz, w niektórych kulturach pierwotnych utrzymało się jeszcze przekonanie, że wypowiedzenie słowa gwarantuje pewien stan rzeczywistości. W bardziej rozwiniętych kulturach utrzymały się zaledwie szczątki takiego myślenia, np. w naszej słowa księdza "chrzczę Cię" mają taką moc, bo po nich dana osoba staje się ochrzczona. Nazywa się to myśleniem magicznym, bo właśnie magia działa tak, że wypowiedzenie słowa lub całego wyrażenia (zaklęcie) ma gwarantować pewien stan rzeczywistości. W myśleniu racjonalnym potrzeba argumentów i dowodów. Innymi słowy: wypowiedzenie przez Ciebie słowa "bełkot" nie sprawiło od razu, że moje słowa są bełkotem. Musisz to udowodnić, albo przyznać, że cisnąłeś we mnie zaklęciem.

https://www.audiostereo.pl/topic/34034-tako-rzecze-orestes/

Oryginalny wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34034-tako-rzecze-orestes/#findComment-787873

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34034-tako-rzecze-orestes/#findComment-787912

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.