Skocz do zawartości
IGNORED

frezarka górnowrzecionowa a aluminum

voldemort

Rekomendowane odpowiedzi

przypuszczam że silnik ma szczotkowy? - jeśli tak to szybko ją dobijesz. frezy palcowe będą pasować. do tego chłodziwo(denaturat) i niezbyt grube ALU. Frezy można tanio dorwać na allegro.

jeśli nie masz stołu z kątówką to nie wróże dobrych efektów - może PD coś poradzi, bo zawsze ma dobre metody...

no chyba że tylko wycinanie otworów okrągłych...

polecam wyszukiwarkę bo na forum już dużo było - szkoda klepać od nowa.

Pozdrawiam.

crimso68, 5 Cze 2007, 19:58

w tak cienkim ALU możesz spróbować otwornicą do drewna - gdzieś wyczytałem że da się zrobić. Musisz eksperymentalnie dostosować obroty i dodać denaturatu na powierzchnie ALU.

poglądowo to wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba nie dałoby rady otwornicą tego zrobić, chyba że jakąś dobrą. Do aluminium chyba nie ma specjalnych a otwornica do drewna bedzie miała trudnośći z tym.

Wyczytałęm, że trzeba zrobić odpowiedni cyrkiel, który będzie nam zakreślał promien. Chyba spróbuje tak to zrobić.

aluminium daje się obrabiać narzędziami do drewna całkiem przyzwoicie

najlepiej wychodzi obróbka skrawaniem --cięcie piłowanie

nie polecam używać kontówki do cięcia bo można ją szybko zarżnąc (aluminium się grzeje i kleszczy a do tego po podgrzaniu zachowuje się jak plastelina w niejscu tarcia)super efekty uzyskasz tnąc piłą widiową do drewna tylko nie szalej z posówem..

tarcza z węglikami nie ma prawa przy tej operacji ucierpieć

myslę że otwornica w wiertarkę całośc w choćby najprostrzy statyw ipujdzie całkiem głatko...

chłodzenie wskazane denaturatem

Znalazłem na allegro takie coś:

Ukryta Zawartość

Jak myślicie, nada się?

Ukryta Zawartość

Witam !

To jest b. zły pomysł, żeby robić otwór 50 mm w Al otwornicą do drewna. Przerabiałem ten temat wielokrotnie,

gdyż lampy 6s33s (diabły) wymagają takich otworów i należy:

1. Użyć otwornicy do metalu, najlepiej bimetal, może być Bosch, ja mam USA (było kiedyć w OBI, teraz są tam niemieckie firmy LUX). Musi być ostra i prawidłowo rozwiedziona.

2. Obroty powinny być małe, rzędu 300/min, zaś moment obrotowy duży. Aby to uzyskać, użyłem wiertarki Celma sprzed wielu lat, ponieważ ma ona 2 biegi realizowane na drodze mechanicznej i na niższym jest bardzo duży moment obrotowy, który przezwycięża zakleszczanie się otwornicy w Al. Mam kilka wiertarek z elektroniczną regulacją obrotów, ale one się nie nadają, gdyż ze zmniejszaniem obrotów maleje moment i wiertło po prostu staje (przy dużych obrotach materiał płynie i otwornica się zakleszcza). Dobra jest też wiertarka kolumnowa, gdzie przekładasz pas klinowy na małe obroty i masz duży moment.

Jest to dość kosztowna zabawa, gdyż dobra otwornica 50 mm kosztuje ok. 50 zł, do tego trzpień, na który się ją mocuje około 40 zł + odpowiednia wiertarka ze statywem lub kolumnowa (200 do 350 zł).

Jeśli to ma być kilka otworów, lepiej oddać do warsztatu mechanicznego, będzie taniej i lepiej (pierwsze otwory nie wychodzą ładnie, trzeba nabrać wprawy).

W ogóle polskie Al jest miękkie i niewdzięczne w obróbce, jeszcze gorsza jest miedź, tu wywiercenie nawet małych otworów jest problemem, tak jest ciągliwa. Lepszy byłby dural, jest twardy, nieciągliwy i dobrze się obrabia, ale nie wiem, gdzie go dostać, może który z Kolegów podpowie ?

Te popularne nastawne wycinaki, to nadają się do rżnięcia glazury a nie do Al. Frezarka z cyrklem dobra, ale do

b. dużych otworów i też z frezem do metalu (palcowy, cienki, n.p. 3 mm), też lepiej oddać na CNN, bo w warunkach domowych otwór nie wyjdzie ładnie.

powodzenia w rżnięciu !

pzdr apasio

P.S. Do otworów w chassis Al, Mo, > 30 mm (podstawki oktal, noval) zainwestowałem w wiertło schodkowe, zwane też choinką (100 zł.chińskie). Zasuwa, aż miło i otwory wychodzą very OK. Też małe obr/duży moment.

pawcio, 6 Cze 2007, 08:15

>Ja w alu grubości 5 mm wierciłem wiertłem piórowym otwory około 30 mm.

>Wiertarka stołowa.

>Bez problemu poszło

Dokładnie. Też piórowymi nie zauważyłem problemów. Nie wiem jak będzie natomiast przy fi50mm - ale otwornica i denaturat i powinno być OK:)

---

>apasio,

Co do 'ciągliwości" aluminium to nie jest to tylko przywara polskich stopów;)

jesli tylko kilka otworów masz wykonać to szkoda kasy na jakieś profesjonalne narżędzia..

no chyba że planujesz seryjną produkcję niebawem..

tym zestwem dasz rade wykonać kilkanaście otworów bez większych problemów...

Ukryta Zawartość

wiem bo kila takich otwornic już zamęczyłem w aluminium...

najlepiej dobrać z 1-1.5 mm mniejszą a potem ręcznie okrągłym pilnikiem do metalu dopracować..

statyw i dobre mocowanie matriału to podstawa dobrych efektów i bezpieczeństwa operatora!!!

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.