Skocz do zawartości
IGNORED

Dual 721 - wymiana kabla din na cinch.

Chris01

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - czy ktos ma jakis doswiadczenia z wymiany kabla din na gniazda cinch w tym patefonie? Jesli tak to poprosze o jakie porady. Tak naprawde to mam problem z wyjeciem gramofonu z plinty - mam wszelkie instrukcje do niego z vinylengine.com, ale boje sie cos skopac wiec pisze z prosba o rade.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

https://www.audiostereo.pl/topic/33965-dual-721-wymiana-kabla-din-na-cinch/

Aby wyjac gramofon nalezy odkrecic sruby mocujace do transportu tak, aby luzno sie kolysaly. Nastepnie nalezy je leciutko podniesc do gory i przechylic glowki srob na zewnatrz gramofonu. Powinno sie dac wyjac go wtedy z plinty. Najlepiej uwalniac srube po srubie. Kabel DIN jest przylutowany w okolicy loza ramienia do takiego mostka. Opisy literkowe gdzies tam sa wyryte, ktory kabel jast ktory.

Dziekuje za rade! A czy moze slyszales o tym, aby ktos wymienial plinte w tym gramofonie, albo aplikowal mu jakies modyfikacje (np. maty bitumiczne od srodka, itp.)?

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

ABs, 5 Cze 2007, 14:25

>...ja swojego Thorensa wykleilem po calosci mata bitumiczna.

i jaki skutek? wart zachodu?

Chris01

>Chris01

mysle ze nawet bardzo, porownujac do tego co dala fabryka, a dala cienkie, nedzne plyty pazdzierzowe... wyrobilem dwa typowe platy masy bitumicznej, troche wieksze od A4 po 6zl za sztuke...

mam jeszcze jedno pytanie: czy wyklejales matami sama plinte (plyte pazdzierzowa) czy takze te metalowe czesci, na ktorych jest zawieszony talerz i cala elektronika (ale wtedy w-o robi sie ciezsze i nie wiem czy to nie bedzie negatywnie wplywac na prace sprezyn w zawieszeniu)?

W moim gramofonie nie ma takiego zawieszenia, wszystko jest umocowane w plincie, wykleilem cala pazdzierzowa "skrzynke" od srodka, gdzie potrzeba wycinajac otwory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie dzisiaj wyjąłem swój gramofon Dual 1019 z plinty by naprawić bardzo wolno opadające ramię tylko poluzować dwie śruby i lekko je przegiąć. Wszystko sie udało i był to czyn heroiczny, bardzo heroiczny zważywszy ze nie jestem specem o czym świadczy moje pytanie nawiązujące do głównego tematu - czy w kablu DIN nie ma dodatkowego kabelka, zeby rzucić go na zacisk GND (uziemienie) i mieć spokój z ewentualnymi przydźwiękami?

w dualu 721 wyglada to tak, jak na zdjeciu ponizej. Mam nadzieje, ze to to pomoze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszce jedno zdjecie (tamto bylo z instrukcji mojego Duala 721 a to znalazlem w necie) i juz sam zglupialem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i cala strona z cytowanej instrukcji duala 721 dla pelnej jasnosci...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.