Skocz do zawartości
IGNORED

SAMSUNG HD870, PANAS S53, Pioneer DV696?

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wkraczam w ostatnią fazę przed wyborem DVD z HDMI. Chciałbym wybrać jeden z modeli:

Samsung HD 870

Panasonic S53

Pioneer DV 696

gdybyście kupwali dla siebie co byście wybrali?

Dodam, że DiVx absolutnie nie gra roli gdyż DiVx będzie używany rzadko a jak już to przez jakiegoś szmatławca typu Wiwa.

Najważniejszy parametr: jakość obrazu.

Kusi trochę Pionek tym, że ma DVD Audio i SACD :)

https://www.audiostereo.pl/topic/33836-samsung-hd870-panas-s53-pioneer-dv696/

Może pomyśl o czymś takim...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem podobny dylemat. Wybrałem tego Philipsa. Obraz jest niesamowity. Wykonanie bardzo dobre.

Choć nie ukrywam, że ryzyko pewne jest. Ale może warto bo ten odtwarzacz to trochę inna półka niż wymienione na wstępie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

czy jest jakakolwiek różnica między odtwarzaczami dvd jeśli chodzi o jakość dźwięku w przypadku gdy puszcza się go przez wyjście cyfrowe i dekoduje w amplitunerze?

rozumiem że obraz może sie różnić , ale dźwięk ? jak to jest naprawdę

do Krzynek1

Na logikę i po pobierznej analizie takiej różnicy nie powinno być ale sam tego doświadczyłem i o ile byłbym to tylko ja to sprawa byłaby wątpliwa ale moja żona też zdziwiła się jak bardzo inaczej brzmi znana jej płyta puszczona z nowego odtwarzacza.

Co prawda tym odtwarzaczem był harmandvd-21 uznawany za wyjątkowo ładnie grającego ale fakt zostaje faktem, różnica między pioneer dv-535 a harman dvd-21 była bardzo wyraźna

to jest czesc mojego wpisu w temat 33256:

"To jest moj pierwszy Denon ktory kiedykolwiek mialem i jestem z niego calkiem zadowolony. Mam go narazie kilka tygodni. Zobaczymy jak to bedzie dalej.

Jezeli chodzi o dzwiek to ma on kilka calkiem dobrych funkcji np. "PURE DIRECT MODE" -"analog sygnal is output only" - cala reszta wlacznie z video jest wylaczana. Bardzo dobrze brzmi w DVD-A i SACD. Nie moge nic powiedziec na temat obrazu bo nie jestem expertem, ale co czytalem to tylko pochwaly.

Do ocenu dzwieku trzeba rowniez dodac na czym to bylo sluchane?

Ja go slucham na ARCAM AVR350 i B&W703."

to jest moj pierwszy kontakt z taka funkcja w DVD co robi ten model niezwykle muzykalny.

PHILIPS DVP 9000S CINEOS - bedzie najlepszy! ale strasznie awaryjny bez gwarancji nie kupuj bo mozesz załować. Sam go chcialbym kupic ale nigdzie nie ma. A na allegro chodza bez gwarancji.

Samsung Hd 745 - ciezko do kupienia. Z obrazem to nie wiem. Ale jesli chodzi o audio to porównyalny z odtwarzaczami CD do 1200zł. Philips bedzie jednak i tak lepszy.

Samsung HD 950 oraz 945. Podobnie jak model 745

Pioneer DV696 nie kupuj/ Na pewno lepszym wyborem bedzie Denon 1730. Tak samo Panasonic - nic specjalnego.

O samsungu HD870 nie mam zadnych informacji.

Panas s53 to nic specjalnego? Skąd zatem tyle dobrych opinii na tym forum?

Dodam tylko, że chcę wydać max 600-700 zł (na przeczekanie, aż HD i Blu-ray stanieją). Priorytetm jest obraz (muzyka gra ze stereo).

Denon 1730 przekracza trochę budżet i moje pytanie brzmi czy warto dokładać 300 zł (w stosunku do Panasa S53). Moźe ktoś widział oba DVD w akcji?

sp_1976

poczekaj na samsunga DVD-1080P7

Ukryta Zawartość

jeszcze go chyba nie ma w sprzedaży (zacofanie to norma)

a jak chcesz "na szybko" to bierz samsunga HD870 z 14-bitowym video D/A konwerterem (jak jesteś z W-wy to wiem gdzie kupić od ręki za 339 zł), samsunga łatwo ustawić na region free

Ukryta Zawartość

znalazłem na stronie polskiej, więc pewnie zaraz się pojawi w sprzedaży!

cena 549zł - no tak, w best-buy kosztuje $99 (to taki amerykański media-markt), mam nadzieję, że jednak będzie tańszy, pewnie nie 270 zł jak w USA ale może chociaż 399zł (???)

Czy szlag człowieka nie może trafić jak ciągle napotyka na te absurdalne ceny???!!!

mowa o Samsung DVD-1080P7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojawiły się już nowe Pionnery, od DV-400 wyposażone w HDMI.

Ukryta Zawartość

cena 499 PLN:

Ukryta Zawartość

Wracając jeszcze na chwilę do tematu: Samsung (HD870 lub 1080P7) - w czym jest lepszy od Panasonica S53? Americanos, czy faktycznie jakość obrazu w Samsungu jest lepsza, że tak autorytatywnie polecasz akurat ten odtwarzacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie jest lepsza, to jest ten sam poziom, a samsung hd870 jest tańszy i do tego ma hacka na region free.

Lepszy poziom to dopiero denony od 2930 w górę (dynamika kolorów, głębia planów), pośrednie dvd to lipa, wydasz np. 1500 zł na yamahe albo panasa s99 a obraz będzie tej samej klasy

tez sie zgadzam.

Obraz tak.

Ale dzwiek nie.

Porównywałem kiedys stare DVD Philipsa z wbudowanym aplitunerem. Philips component vs DVD Denon component. Prawie to samo.

Tak samo roznica miedzy HDMI ,a componnet jest bardzo mała. Czern z deczka lepsza na hdmi.

Natomiast na philipsie dzwiek był bardziej dynamiczny.

A przy okazji mam pytanie co sadzicie o MARANTZ dv6600 , czy ma porownywalna jakosc do DENONA 1930?, pytam gdyz jest tanszy od tego Denona:A tak w ogole to moze cos innego zaproponujecie w cenie do okolo 250euro.Zalezy mi na dobrym obrazie , dzwieku z dvd i SACD

philipsa DVP5980 trzeba by jeszcze sprawdzić...

ma USB, HDMI 1080p, region free hack

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm, czy z tym wejściem USB to jest tak, że można np. zgrać sobie film na flash memory np. w Divx, wetknąć do tego gniazda od frontu i oglądać bezpośrednio z tej pamięci? To byłoby niegłupie.

Pytam, bo nigdy nie miałem dvd z wejściem USB.

americano, 9 Cze 2007, 21:11

>philipsa DVP5980 trzeba by jeszcze sprawdzić...

>ma USB, HDMI 1080p, region free hack

>

Ukryta Zawartość

No to może Pioneer DV 600?

Ma to samo co ten Philips a dodatkowo łyka SACD i DVDA

Ukryta Zawartość

-> americano

Niestety tak pięknie nie jest.

Ukryta Zawartość

Z USB można tylko muzyki posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ja ze swojej strony bardzo polecam odtwarzacz Oppo 981. Nie ważne czy model europejski czy amerykański. Ma on kilka niezaprzeczalnych zalet:

ZALETY:

- najważniejszą zaletą dla mnie jest to, że odtwarzacz zbudowany jest na dekoderze MPED Mediatek, który znany jest z tego, że nie występuje w nim tzw. Chroma Upsampling Error, czyli Chroma bug. Jest to bolączką wielu odtwarzaczy, w tym między innymi prawie topowego Denona 3930. CUE objawia się brzydkim rwaniem kolorystki np. w filmach animowanych typu ToyStory czy Monsters Inc.

- drugą zaletą jest to, że Oppo odtwarza płyty DVD-Audio i SACD i co najważniejsze jest w stnie przesłać ten sygnał jako LPCM po wyjściu HDMI!!! To wyjątkowa cecha. Oznacza to tyle, że podłączając ten odtwarzacz do amplitunera nie musimy stosować wielokanałowego przewodu analogoweo, a wykorzystując złącze HDMI "wchodzimy" na amplituner z uwzględniem wszystkich jego ustawień typu bass management, EQ, czy Audysey.

- niezwykle ważną zaletą, przynajmniej dla mnie jest to, że odtwarzacz jest region free, czyli czyta płyty z różnych regionów.

- kolejną zaletą (i w niektórych przypadkach wadą) jest wysokiej klasy skaler Faroudji, pozwalający na skalowanie do rozdzielczości 1080p.

WADY:

- jedyną wadą w niektórych przypadkach jest to, że skaler Faroudji może dawać zauważalny macroblocking, ale to głównie dotyczy tylnoprojekcyjnych telewizorów w technologii DLP, które w Polsce są rzadkością.

Generalnie ten problem można ominąć zakładając w Oppo wyjście SDI i omijając skaler Faroudji podaćsygnał 480i/576i na zewnętrzny skaler. Wtedy dostajemy genialny odtwarzacz DVD z poprawnym rdzeniem video. I o to chodzi.

"Z USB można tylko muzyki posłuchać"

To kiepsko. Miałem do czynienia z jakąś Wiwą z USB i z pendrive`a bez problemu chodziły divxy. Nawet dało się oglądać pliki MPEG (nagrane z satelity poprzez kartę Skystar2), tylko tutaj czasem obraz lekko się ciął.

• 2 tygodnie później...

moje spostrzeżenia dot. tanich dvd:

pioneer dv-400V - nie dało się uzyskać region free więc odpadł od razu, obraz też średni - zwrot

samsung hd870 - łatwa zmiana na region free z pilota, niezły obraz, średni dźwięk jako napęd, niestety na niektórych płytach cd (nieporysowanych oryginałach!) ma problemy z czytaniem zacina się, gubi, słaby wyświetlacz i na cd nie widać nr utworu tylko czas - zwrócony do sklepu

philips DVP5980 - łatwa zmiana z pilota na region free, czyta bez problemu te cd na których samsung wariował, a do tego dźwięk jest lepszy, obraz świetny, żywy i filmowy, lepszy nawet od samsunga no i czytelniejszy wyświetlacz jak w samsungu i lepiej przemyślany pilot.

Philips DVP5980 zostaje. Bardzo fajny playerek, świetny obraz i dźwięk za 379zł w MM. Może jutro sprawdzę, czy czyta Divx z wejścia USB na przednim panelu, bo ponoć czyta...

• 3 miesiące później...

ja jednak wzialem pioneera dv400, philips wygladal przy nim jakby sie mial za chwile rozpasc, to w sumie zawazylo, bo jesli chodzi o funkcjonalnosc to podobnie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ja nie narzekam na philipsa 5980, podobno ma napęd Lite On bardzo niezawodny w przeciwieństwie do starych philipsiaków gdzie wsadzali jakiś shit i były reklamacje. Może coś w tym jest (nie patrzyłem w środku) bo czyta płyty audio na których miał problemy mój były dość drogi cd player z topowym napędem sony, a samsung HD870 już zupełnie wariował ;)

americano

pewnie jest ok, tylko po prostu na mnie takie wrazenie zrobil, wiadomo, ze wszystkie te playery sa podobne w srodku, tylko softwary sa inne, ja jak go dzisiaj przynioslem do domu to wrzucilem z 10 divx-ow i wszystkie przeczytal, sa jakies prace nad alternatywnym firwarem do tego pioneera bo nie mozna zwiekszyc napisow itp. co tezmi sie wydaje niewygodne , a wszystkie manty i bellwoody to maja

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.