Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość pokoju odsłuchowego

hisroyal

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ moja latorośl ma już 2 lata i zaczyna dobierać się do mojego sprzętu, zamierzam go przenieść na kilka lat z pokoju dziennego do specjalnego pomieszczenia odłsuchowego. Z powodów obiektywnych w grę wchodzi jedynie pomieszczenie w piwnicy o wysokości 2,10 m. Czy ktoś ma doświadczenie ze sluchaniem muzyki w tak niskim pomieszczeniu? Pozostałe wymiary pomieszczenia: 5,00 x 3,80. Czy istnieją jakieś sposoby zniwelowania ew. negatywnych właściwości niskich pomieszczeń?

jak dobrze wytłumisz to powinno dać się słuchać

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

U mnie jest 2.15 i nie ma problemów. Wytłumienie nie jest duże, po bokach kolumn i zasłony za ( za zasłonami maty ale tylko do wys 0,5m ). Rozpraszacz ze stojaków do CD za fotelem odsłuchowym.

jeśli możesz popracować nad tym pomieszczeniem, to powinno byc dobrze. poszukaj watków nt "złotyxch proporcji" - dowiesz się jakie boki powinno mieć pomieszczenie przy zakładanej wysokości. pozdr

W sumie zaletą przeniesienia sprzętu do pomieszczenia w piwnicy jest fakt, że mogę je urządzić w dowolny sposób, co nie było możliwe w salonie. Może więc okaże się, że nie tylko nie jest gorzej, ale jest lepiej. Czyli jak to mawiał nasz prezydent plusy dodatnie przewyższą plusy ujemne.

• 5 miesięcy później...

Mój pokój ma 2.10m ok 17m2. Kolumny to paradigm monitor 3v4. Czy wie ktoś może jakiej wysokości powinny być do nich standy? Wiem że zasada jest taka że wysokotonówki powinny znajdować sie na wysokosci uszu, ale w moim pokoju takie ustawienie powoduje podbicie skrojów pasma i wcofanie średnicy. Po prostu wokale nie mają już takiej "mocy" a bas nie ma tego uderzenia jak wtedy gdy kolumny stoją około 15 cm niżej. Czy przyczyną może być właśnie niski pokój?

mirekpa, 1 Lis 2007, 12:10

A może zrezygnuj ze standów ? Jak masz monitory, a nisko sufit, umieść je na uchwytach, np. takich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziesz miał możliwosć ustawienia nawet kąta pochylenia kolumn (a nie tylko ich skręcenia).

Miejsca też będzie więcej (brak standów).

Za kolumnami, przytwierdź do sufitu kawałek plastikowej szyny firanowej z łukiem. Zawieś na niej kawałek ciężkiej, "kinowej" kotary. W połowie długości pomieszczenia (na obu ścianach) też warto. No i, jak możesz, za plecami.

Odległości (rozmieszczenia szyn/zasłon) musisz dobrać "na oko" i "na czuja", w zależności od ustawienia gratów w pomieszczeniu oraz miejsca odsłuchu.

Zasuwając i rozsuwajac koratary, spodziewam się, że będziesz mógł jakoś wpływać na dźwięk w pomieszczeniu, aż znajdziesz optymalny układ.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A sprawdzałeś czy nie masz mozliwości "podkopania" delikatnie pownicy ? Wiem, że zabieg taki u siebie robił Ryszard_wpl, który również ze sprzetem usadowił sie w piwnicy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam podobna wysokosc pomieszczenia ,rowniez w piwnicy, zestawy glosnikowe takze spore ,metraz jedynie znacznie wiekszy.Problem ewentualnych odbic sufit-podloga rozwiazalem wykladzina na calej podlodze , zas na sufit przed kolumnami przykleilem cienki arkusz porowatego korka. Wyglada ze to dziala ,gdyz nie obserwuje zadnych razacych anomali. Estetyka tez do zaakceptowania.Sprobuj!Pozdrawiam.

zalezy czego słuchasz przy ostrzejszym graniu kłopoty z pewnoscią

zejscie nizej z podłoga to juz jest wieksza inwestycja i musisz wiedziec cos wiecej o fundamentach budynku i pozomie wod gruntowych

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.