Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zbudowac demagnetyzer ?

Glurak

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem takie coś z jakiejś cewki na rdzeniu metalowym, cała cewka nie była większa niż 1 cm, a zasilanie tylko prądem zmiennym, z trafka dzwonkowego na przykład. Prąd stały z bateryjki przyniesie odwrotny skutek !

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A tak to wyglądało, napięcie dobierałem takie, aby cewka zbytnio się nie nagrzewała.

Rozmagnesowywałem tym też wkrętaki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A po co komplikować sobie ? Z transformatorka masz gotowy generator 50 Hz/0,5A.

O to się nie martw, zawsze możesz zasilić cewkę przez rezystor i w ten sposób

zmniejszysz natężenie wytworzonego tu zmiennego pola magnetycznego.

To za silne pole głowicy chyba nie jest w stanie uszkodzić, no bo jak?

Może elektronikę wzmacniającą sygnał ? Też wątpię.

Proponuję zrobić cewkę na otwartym rdzeniu ferrytowym i zasilić ją z jakiegokolwiek sygnału zmiennego, może być nawet 50Hz z sieci, ale bajer polega też na tym, że amplituda ma zjechać powoli (czytaj: do kilku sekund) do zera. W takiej sytuacji polecam zrobić jak w telewizorach, tylko inne napięcia i wartości - cewka w szereg przez termistor PTC. Termistor grzejąc się od prądu będzie go coraz bardziej ograniczał.

Nie ma sensu w kombinowaniu i bodowaniu takiego urządzenia (bioąc pod uwagę nakłady i czas). Można kupić, koszt niewielki. Ewidentnie pomaga. Mam taką firmy TDK, jeżeli jesteś z Warszawy, to mogę Ci czasem pożyczyć :).

Miałem swojego czasu demagnetyzery kasetowe ( elektroniczny i z kręcącym się magnesem ) , jak i w postaci "długopisa" i on był najskuteczniejszy. Ale polecam lutownicę transformatorową. Od wielu lat rozmagnesowuję głowice właśnie lutownicą. Wyginam grot , tak zeby mozna było zbliżyć go równolegle do czoła głowicy . Grot nie moze dymić w czasie grzania ( musi być czysty ). Włączam lutownicę , zbliżam do głowicy na odległość około 1mm na około sekundę i powoli oddalam.

Trochę śmiesznie to wygląda , ale jest skuteczne.

Pomysl z lutownica jest byc moze skuteczny, ale troche kontrowersyjny. A co powiecie na taki uklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Glurak,

To co podałeś link, to jest po prostu schemat tego, co siedzi w sklepowych demagnetyzerach, tylko że w nich poprzez zembatkę ta głowica ferrytowa jeździ góra, a bajer polega na cewce z otwartym rdzeniem ze szczeliną skierowaną w stronę głowicy magnetycznej, ale dwie otwrte cewki też powinny dać radę.

• 3 tygodnie później...

Ja ostatnio kupiłęm kasetę demagnetyzator - odmagnesowywacz na alegro za 40 zł. KAseta jest nowa, jest to kaseta mechaniczna - wkłądasz do komory taśmy, puszczasz playa i wtedy się odmagnesowywuje - taśma kasety porusza w środku jakieś gówienko co odmagnesowywuje głowice. Jestem w pełni zadowolony z zakupu - odmagnesowałem już moje 2 Pioneery i oba grają rewelacyjnie. Na dodatek w komplecie z kasetą był płyn do mycia głowic i wałków. Jeśli chodzi o odmagnesowywacze elektroniczne takie zasilane na bateryjkę to co pewien czas pojawiają się na alegro - widziałem używany polski demagnetyzator oraz demagnetyzator TDK oba coś w granicach 50 zeli - takie na bateryjkę, które po zakońćzeniu odmagnesowywania piszczą. Jeżeli ktoś jest cierpliwy to napewno w koncu ktoś wystawi.

JEśli chodzi o lutownicę to też próbowałem - nawet byłem zadowolony z działania, ale dla mnie niebezpieczeństwo jest zbyt duże, aby właśnie tak demagnetyzować.A serwisy magnetofonów nikną w oczach, a ja sam nie potrafiłbym naprawić, ani nawet wymienić głowicy do której przyczepiła mi się lutownica haha

• 1 miesiąc później...

Wczoraj rozmagnesowywałem lutownicą,są efekty.Różnica jest kolosalna między tym co było,żelazówki brzmią prawie jak chrom przed rozmagnesowywaniem!Tylko że po tej czynności byłem cały zlany potem,bo obawiałem sie że przylutuje grot do głowicy :) Można tam wkładać papier między głowice a lutownice jako zabezpieczenie?

Kiedyś, gdy używałem kaset, głowicę rozmagnesowywałem bardzo prostym ustrojstwem, którego wykonanie zajęło mi mniej jak 10 minut. Składało się to z cewki z przekaźnika R15 na 220V, pręcika z miękkiej magnetycznie stali fi 6 wklejonego do otworu w cewce, przylutowanego przewodu z wtyczką i obudowy- plastikowej puszki z opakowania filmu małoobrazkowego. Miało to być rozwiązanie prowizoryczne, jednak wytrzymało ładnych kilka lat.

Jeszcze rysunek, którego chyba nie muszę opisywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.