Skocz do zawartości
IGNORED

The Collectable King Crimson - płyty

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Do tej pory ukazały się dwa wydania płyt zespołu King Crimson z serii: The Collectable King Crimson. Swego czasu były one dostępne tylko w sklepie internetowym DGM. Teraz są wypuszczane po dwie płyty w jednej serii: Co sądzicie na temat tego tego wydawnictwa !!! W Polsce są dostępne w sklepie internetowym www.rockserwis.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The Collectable King Crimson Vol. 1: Live In Mainz / Live In Asbury Park 1974 (2CD)

The Collectable King Crimson Vol. 2: Live In Bath 1981 / Live In Philadelphia 1982 (2CD)

post-12718-100001210 1180193418_thumb.jpg

post-12718-100001211 1180193418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W okolicach roku 2000 zaszalałem, kupując za ciężkie pieniądze wszystkie wtedy dostępne, japońskie edycje Collectors’ King Crimson (w sumie 9 dysków podzielonych na trzy boxy).

W ubiegłym tygodniu (z uwagi na to, że wymienione wyżej przez mdavisa płyty zamówiłem) temat gruntownie „odświeżałem”.

Jakość techniczna tych wydawnictw jest bardzo różna, od:

stricte bootlegowej – Marquee 1969 (w klasycznym, „pierwszym” składzie) - nagrania na magnet poczynione z tłumu;

mono – Brema 1972 (bębniący Bruford + Jamie Muir)

aż po doskonałą (w odpowiednich proporcjach) – radiowa sesja z Summit Studios ‘72 (z Wallacem i Burrellem);

Chrzanić zawirowania jakościowe (dla porządku powiem że średnia ze wszystkich płyt wypada na 4-, wspomniałem tylko o trzech) - to co przeróżne składy KC pokazują w otwartych formach na żywo zapiera miejscami dech. Zaprawdę powiadam.

Co do wydawnictw, które pokazał kolega wyżej nie będę się wymundrzał”, o jakości dźwięku poczytasz tu (zaznaczę, że oceny albumów, które posiadam są zbieżne z moimi):

Ukryta Zawartość

...czyli generalnie jest różnie. Tracklisty nie komentuję - jeśli mowa o KC brak u mnie obiektywizmu.

Powinieneś coś znaleźć również na elephant-talku.

pzdr

Ukryta Zawartość

cieszy mnie także, że japońskie Collectors'y nie tracą na wartości :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak zgadza się jakość tych koncertów jest różna, jedne są lepiej nagrane inne gorzej przykład Live In Bath 1981 (gorsze brzmienie)) / Live In Philadelphia 1982 (lepsze brzmienie).

Czekam na wydanie płyt z udziałem - Jamie Muir - Percussion and Allsorts

- The Beat Club, Bremen 1972

- Live At The Zoom Club, 1972

• 3 miesiące później...

Ostatnio w sklepie internetowym zamówiłem sobie: The Beat Club, Bremen 1972

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Na poniższej stronie recenzja albumu

King Crimson - The Collectable King Crimson Vol. 1: Live In Mainz / Live In Asbury Park 1974

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Nie powinienem pisać w tym wątku ale muszę. Kultowa pozycja dla każdego fana muzyki KC i nie tylko. Ponowne wydanie koncertów z lat 1973-1974. !!!!!!!!!!!! The Great Deceiver Live 1973-1974 (vol. I i II) (repackaged) (2CD + 2CD)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-12718-100000715 1194178057_thumb.jpg

post-12718-100000716 1194178057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

witam

zaczynam kompletować od nowa płyty King Crimson - tym razem w koncu na orginałach. Płyty zamawiam sobie w stanach. Powiedzcie mi czy porównywaliście wersje USA a japońskie? czy warto dopłacać do japońskich? różnica na niektórych albumach jest znaczna. Np moja ulubiona płytka od której zacznę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )/94370?source=none

i tańsza

Ukryta Zawartość

czy ktoś miał styczność? ktoś coś może na ten temat powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam.

Czy z Państwa, ktoś słuchał japońskich wydań płyt z serii: Collectable King Crimson (Interesuje mnie jakość brzmienia i nagrania tych płyt, czy jest lepsza od edycji Angielskiej)

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

^JarlBjorn

Czy dobrze rozumiem, że znasz tylko "In the Court..." i pytasz o płyty z głównego nurtu dyskografii, niekoniecznie o kolekcjonerskie perełki?

Jeśli tak, to odpowiedź brzmi "niemal wszystkie" - Fripp nie stał w miejscu i warte uwagi są płyty z każdego okresu i każdej reinkarnacji zespołu.

Od debiutu najłatwiej przejść jest do "In the Wake of Poseidon", powielającej schemat pierwszej płyty i obiektywnie na całkiem dobrym poziomie - ale osobiście ze względu na rzadką dla KC wtórność uważam ją za najmniej twórczą i nie polecam.

Później zaczęły się już zmiany składów i brzmienia.

Dla początkującego sugerowałbym taką mniej więcej kolejność:

"Lark's tongue in aspick"

"Islands"

"Red"

(trzy ważne płyty z pierwszego dziesięciolecia zespołu, w kolejności od najbardziej przystępnej do najcięższej; każda znakomita, choć stylowo różnią się od siebie znacznie, i dobrze :)

"Discipline"

moim zdaniem najbardziej udana z serii "kolorowych" Crimsonów z lat 80-tych - zupełnie nowy sound

"The power to believe"

to już lata ostatnie, po kolejnych rekonstrukcjach zespołu - na próbę proponuję właśnie tę pozycję, jeśli przypadnie do gustu, można się cofnąć np. do "Thrak" lub koncertówek

Dong, dzieki, tak wlasnie jest, w ostatni weekend przypadkowo zapoznalem sie z "In the Court..." i tym samym tworczoscia King Crimson, mysle o zamowieniu jakichs 2-3 CD zespolu utrzymanych w podobnym klimacie.

Tak jak napisał dong, "naturalną" kontynuacją pierwszej płyty KING CRIMSON jest "In The Wake Of Poseidon" (zresztą moim zdaniem świetna "pozycja").

Warto zainteresować się często niedocenianą, a moim zdaniem wspaniałą, wyciszoną i tajemniczą "Starless And Bible Black", a dla przeciwwagi "Discipline".

Jeśli ob-trzaskasz się z tymi płytami, z tą muzyką, to musowo kup i słuchaj "Lizard", "Islands", "Larks' Tongues In Aspic" - świetne płyty.

Jarl

Jestes szczęśliwym człowiekiem:-)) (a propos, jak kredycik?). Masz do przeorania kawał muzyki najwyższego lotu. Zresztą, IMHO, po Fripp'ie nic równie ciekawego nie pojawiło się w muzyce, hmmmm , (około-)rockowej. Niestety, w latach 90tych zabrakło inwencji. Jest jeszcze jakiś niezaorany areał ?

...he, he, he - księżyc do zaorania i zapescydowania jest...

A muzycznie? - milijony płyt, których nie słyszeliśmy i pewnie "kilku" nie "zdążymy" odkryć - ehhhhh.....

Banana

Nic nigdy nie wciągałem,przysięgam,poza dymem z papierosa. Dla mnie Abercrombie zaczyna się ( i kończy )na ECM. I też nie wszystko.Jego np ostatnia płyta u Eichera jest poza moją percepcją.Ale może w obecnej,chyba i to sobie przyswoję. Takie dziwne czasy.....

Miało być zapytanie o STARK REALITY (ale pewnie jakiś Karasiński znowu wykasował "literkę"...)

Jak przywołałeś Abercrombiego, to od razu KING CRIMSON skojarzył mi się z płytą STARK RALITY "Now" - diametralnie różna estetyka i "dążenia", ale działanie podobne jak diabli...

Ukryta Zawartość

post-20981-100003710 1234798872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zildjian, 16 Lut 2009, 15:29

>Jarl

>

>Jestes szczęśliwym człowiekiem:-)) (a propos, jak kredycik?). Masz do przeorania kawał muzyki

>najwyższego lotu. Zresztą, IMHO, po Fripp'ie nic równie ciekawego nie pojawiło się w muzyce, hmmmm ,>(około-)rockowej. Niestety, w latach 90tych zabrakło inwencji. Jest jeszcze jakiś niezaorany areał ?

Taaak, charakterystyczna okładka z rozdziawioną buźką figurowała z grubsza w każdym zestawieniu na najwybitniejsze płyty rockowe (poczynąjąc od tygodnika "Razem":) 30- czy 40-lecia, ale dopiero wczoraj miałem okazję posłuchać "In the court..." po raz pierwszy (fanfary!) no i wrażenia są przednie, zwłaszcza przy wieczornym odsłuchu, te oniryczne klimaty są urzekające. Z chęcią sięgnę też po bliźniaczą jak wynika z opisów "In The Wake Of Poseidon", na dobry początek.

Co do kredytu – na szczęście stary spłacony a nowy niezaciągnięty, letnia wstrzemięźliwość okazała się błogosławiona bo przy franku za 3,15 zł mógłbym mieć dziś zważony humor... Oczywiście coś za coś bo wciąż w starym mieszkaniu jesteśmy.

Co do lat 90-tych, nie wiem czy sluchales np. Faith No More "Angel Dust", industrialno-rockowa muza, niełatwa w odbiorze, kilka odsłuchów "na stracenie" (katował mnie nią znajomy w wakacje i dopiero u mnie "zaskoczyło"), wcześniej też sądziłem że lata 90-te wtórne i małoodkrywcze.

>> Warto zainteresować się często niedocenianą, a moim zdaniem wspaniałą, wyciszoną i tajemniczą "Starless And Bible Black", a dla przeciwwagi "Discipline".

Bananamoon, czy 'przeciwwaga' oznacza ze "Dyscipline" to jakos mocno zaostrzone brzmienie?

Jarl Bjorn

Nie tyle wyostrzone, co diametralnie "różne"...

Szok był dla osób, które śledziły poczynania zespołu - no dobra, płyta dobra dla mmnie, to było "wtedy" COŚ, chociaż nie "takim stary fizjologicznie"...

Kolego kup koniecznie "Discipiline" - najwyżej odkupię od Ciebie.

Jeśli chodzi o lata dziwięćdziesiąte, to nieco złamię "tabu" FAITH NO MORE i "zadeklaruję" poparcie dla MR. BUNGLE (macierzysty band Pattona) " Mr. Bungle" (chwilami "spontanoczno-niedociągnięte, chociaż koniecznie "wymagane"), albo lepiej "Disco Volante (kto kupował płytę w "tamtych czasach" ma jeszcze jako bonus na kasecie epkę "Platypus") - moim zdaniem jedna z najlepszych płyt jakiekolwiek dane było mi słyszeć... no a potem "California"...ech ten popik.

Acha - SECRET CHIEFS 3... dobre płyty nagrane w dziewięćdziesiątych latach...

Discipline - na kilka dni lub tygodni przed stanem wojennym,u Kaczkowskiego.Szczena opadła. Potem, po kilku latach słuchałem tego na żywo podczas promocji 3 of a perfect pair.Matte Kudasai...

• 1 rok później...

Temat może nie do końca ten, ale piszę tutaj by nie tworzyć nowego. Chodzi mi o płyty "In The Court Of The Crimson King" "Lizard" i "Red". Zostały one wznowione rok temu w formatach CD, HDCD i DVD Audio. Kto mia jakieś subiektywne porównanie tych wydań, niech napisze która wersja jest naj lepsza pod względem jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.