Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię czyszczące kurz przy odtwarzaniu

pszufe

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

po szczęśliwym zakupie (dzięki radom Szanownych Forumowiczów) AT440MLa zauważyłem że jest ona bardzo wrażliwa na kurz - tzn szybko zbiera się na igle cała górka kurzu no i trzeba w połowie płyty przerwać odtwarzanie i wyczyścić igłę. Inne igły jakoś tak miały, że rozgarniały wszystko na boki i się dało dosłuchać płytę do końca...

W związku z zaistniałą sytuacją zacząłem się zastanawiać czy do mojej Regi Planar 3 nie dokupić takiego dziwnego ramienia ze szczotką.

Na stronie LPGear znalazłem coś takiego jak na rysunku poniżej - czy warto to kupić?

Czy można takie ramię czyszczące dostać w rozsądnej cenie w Polsce?

W jaki sposób mogę je zamontować do mojego gramofonu?

W jaki sposób ramię czyszczące przesuwa się z rowkami płyty?

Czy ma jakiś wpływ na jakość dźwięku i stabilność obrotów?

Jak zwykle z góry serdecznie dziękuję za pomoc :-))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mają coś takiego na aukcjach Allegro.Nie mam pojęcia czy to skutecznie działa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były takie "made in poland " w czsach gdy zaczynałem winylowe życie . Nawet na opakowaniu producenta (spóldzielnia ....) byla klauzula >Wzór prawnie zastrzeżony. Nic trudniejszego jak ze szprychy rowerowej srobić ramię dla umocowania pedzla z włókna weglowego i pokombinowac z zawieszeniem odprowadzającym ladunki do masy

conri mam M97xE, ale już jej brzmienie mi się totalnie znudziło i jakoś nie mogę jej słuchać, ponadto opuszczenie szczotki we wkładce Shure powoduje degradację dźwięku (przynajmniej tak pisze w instrukcji do wkładki)

Kiedyś miałem coś podobnego, tyle, że to składało sie z dwóch elementów, pędzelka podobnego do tego na zdjęciu, tylko węższego i wałka szerokości ok 1,5 cm pokrytego aksamitem zamocowanego w łożysku. popracowało to trochę, ale efekty nie były powalające, potem coś ramię się było złamało :-). Teraz nie mam nic do czyszczenia "w biegu" i tak jak mówiłem nie widzę raczej różnicy w tempie zbierania sie kurzu na igle.

resztki tego gdzieś jeszcze powinny leżeć, jak znajdę to wrzucę zdjęcie.

Pozdr. H.

Znalazłem ten gadżet przypadkiem szukając myjki knosti na allegro.Natomiast co do szczoteczki bedacej częścią wkładki shure M97xe to zbiera ona kurz nieżle.Inna sprawa to brzmienie tej wkładki,jak na jej cene jest strasznie matowe ale za to słychac mniej trzsków i pyknieć niz np.przy ortofonie 510mk II.Też przymierzam się do zmiany wkładki i myśle o zakupie Goldringa elektra(miał moze ktoś?).W starym gramofonie miałem goldringa elan

i fajnie się słuchało(taki czyściutki dżwiek).

tom k - zgadzam sie co do matowego dzwieku. Ale ten SHURE bije elana na glowe. Za to sensownym upgarede'm wydaje sie AT440MLa - w porownaniu so SHURE'a dzwiek jest taki zywszy pelen energii :-)

No dużo dobrego słyszałem o tej wkładce(audiotech.) z tym ze ja mialem na myśli goldringa elektra a nie elena.Mozna go kupić w Poznaniu za 190zł a audiotechnika to wydatek rzędu 420zł więc muszę sprawe przemyśleć.

tomk, ja za swoja AT440MLa zaplacilem dokladnie 279,19 (cena wraz z przesylka) :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>pszufe,

Moim zdaniem można sobie zupełnie spokojnie darować zakup tego patentu do czyszczenia płyt. Nie będzie w niczym lepszy od zwykłej, karbonowej szczotki do vinyli za 20 zł na allegro. Przesuwa się go nad płytą ręcznie, w odprowadanie żadnych ładunków elektrostatycznych nie wierz. Twoja Audio-Technica AT 440 brudzi się szybciej, bo dzięki wąskiemu profilowi ostrza (szlif Microline) sięga głębiej w rowek, do "pokładów" brudu, który nie był, że tak powiem "dostępny", dla wkładek z ostrzem sferycznym.

Jedyne co można poradzić, to zakup myjki do vinyli, np. Knosti i zastosowanie do mycia płyt oryginalnego płynu. Warto przeczytać cały wątek: "Knosti - myjka do Lp", aby zapoznać się ze wszystkimi "za i przeciw".

Pozdrawiam,

Yul

Yul, dzięki za konkretną odpowiedź :-))

tomk k, nie potrafię porównywać wkładek pod względem trzasków - szczególnie, że mi one nie przeszkadzają, taka natura winyla, że jak stary i porysowany to trochę trzeszczy, jak nie chce trzasków to mam CD :-)) Faktem jest ze AT gra po prostu lepiej - w szczególności dźwięk ma więcej życia i energii niż SHURE.

>>pszufe. Najlepszym rozwiazaniem na plyty w różnym stanie sa trzy typy igieł.

Sferyczna , eliptyczna i inna o finezyjnym ostrzu do płyt o najlepszym stanie zachowania.

Często "tępa" igła (conical) odtwarza czyściej niż o zaawansowanym geometrycznie szlifie.

Jeśli chodzi o ilość trzasków i pyknięć to shure m97xe jest naprawde dobry,porównywałem z ortofonem 510 mk II

i różnica jest bardzo duża.Podsumowując chyba skuszę się na AT440MLa(dzięki pszufe za podpowiedz gdzie mozna

kupić tanio) i nabędę ten wynalazek Knosti.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.