Skocz do zawartości
IGNORED

Impreza-wyzwanie.

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Tak do końca bym się nie zgodził,że totalne zamulenie,zabasowienie i dowalanie 15 tyśW na bas jest dobre,a zwłaszcza na takiej powierzchni.Jak sopran wali po uszach to przyciszyć go (denon ma regulacje) albo (o zgrozo) pożyczyć od kogoś korektor i wszystko poustawiać przed imprezą.

Mam kilka imprez za sobą i wiem co mowie.Robiłem i "domówki" i na sali. Tutaj zadanie jest dość proste,a sprzęt z góry narzucony więc poważnie za wyjątkiem konieczności pilnowania sprzętu nic nie powinno być.

Problem męczącego sopranu (i średnich też) to głównie sprawa zaniku basu w pomieszczeniu i przeniesienie równowagi tonalnej ostro w górę.Dlatego na salach powyżej 500 osób niezbędne są woofery z dwoma czy czterema 300W głośnikami o skuteczności nieraz ponad 100dB.W 40m^2 wystarczy zmniejszyć sopran, ustawić dobrze kolumny i tyle.

Ps.Altusy są imprezowymi kolumnami dlatego,że nie mają właśnie tubowego zejścia na poziomy 30Hz ale mają Twardy, punktowy bas,który najlepiej wypełnia pomieszczenie i najmocniej go słychać czyli mają brzmienie zupełnie inne niż opisuje Rolandsinger (chociaż ja osobiście lubię jak na sali czuć niziutki w miarę kontrolowany bas)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 4 tygodnie później...

EE tam, ja kiedyś na PM78 i Tannoyach M5 nagłośniłem 70 metrowy lokal, praktycznie większość była drewniana, ludziska z podziwu wyjść nie mogli jak zapodałem godzinę 15-tą na wzmaku, okna trzeszczały co doskonale było słychać z zewnątrz, do tego zadnego przesteru i czyściutko grał, sprawdził się w każdej muzyce tej klubowej jak i "deptanej". Nikt nic nie zarzygał, nie przewrócił, nie zalał piwem a sam tego też nie pilnowałem po się spiłem :-) Trzeba przykazać organizatorowi że sprzęt jest ale on za to odpowiada... Aha głośniki grały wyraźnie lepiej w domu po całej nocy trzepotania. Trzeba sobie zadać pytanie czy sprzęt istnieje dla nas, czy my dla sprzętu?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

10 godzin grania to pryszcz dla kazego sprzetu. Ale imprezy rzadza sie swoimi prawami.

Impreza dziecieca:

lizaczek przykleil sie do embrany, palce brudne od lodow no ale galka trzeba pokrecic, dziewczynak potknela sie o dywan ale na szczescie oparla sie o kolumne i nie przewrocila sie, odegrane plyty fajnie sie kulaja, itp.

Impeza mlodziezowa:

nie mozna pozostawic kolumny bez wduszonego glosniczka - fajna zabawa!, rozkrecic wzmak na maksa a potem podac temat z Led Zepplin az sie dziewczyny wystrasza - fajna zabawa!, Kuba puscil pawia! ale sie zadzialo!, rzucamy czeresniami i trukawkami bo nie pasuja do piwa - fajna zabawa!, butelka z szampanem wstrzasnieta 100 razy a potem 'odstrzal' - fajna zabawa!, odegrane plyty odklada sie na kupke w rogu pokoju, itp.

Impreza doroslych:

pelna kultura! rano po oprzytomnieniu nalezy ocenic straty- jak oni mogli to zrobic?!!!, odegrane plyty zniknely, itp.

pzdrw

soso

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.