Skocz do zawartości
IGNORED

SŁUCHAWKI NISKOOMOWE RUSKIE I NIE TYLKO

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Jako , że jestem też zauroczony ortodynamikami i próbowałem bawić się w ich modowanie to może się wypowiem. TDS a szczególnie Twoje potrzebują prądowego kopa. Buda do której się ewentualnie je wkłada musi pozwolić na nieskrępowany ruch membrany w obu kierunkach trzeba je wytłumić ,ale tak żeby fale odbite w obudowie nie wracały do przetwornika (podbarwienia) super sprawdziło mi się baranie futerko. na tył przetwornika wkleiłem dosyć gęsty ale przepuszczający powietrze filc i tu trzeba poeksperymentować.

Basy można podciągnąć powiększając pojemność pudła rezonansowego jeżeli to mają być do zabawy i relaksu wpakuj do byle g... byleby było duże, a jeśli do pracy polecam nauszniki ochronne [skutecznie likwidujące zewnętrzny hałas] firmy Peltor, Orginalny pałąk w TDS-16 jest wiotki gąbka w pokryta ceratą przeważnie zmieniona w brudny pył.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dięki Krzych

W sluchawkach, w których umieścilem wkladki praktycznie nie ma komory, dalem tylko cienkie wytlumienie; gąbka i plusz. Myśle że to zbyt szczelnie oslania wkladke. Mogę próbować z innymi obudowami lecz nie chcę uszkodzić wkladek ( są jednak delikatne) i dlatego szukam gotowego rozwiązania.

Pozdrawiam

wujek54

witam cie serdecznie

nie zauwazylem wpisu i pytania do mnie bo w sprawie echo 16

sa to dobre sluchawki ortho ale trzeba im poswiecic troche czasu

po pierwsze, plastikowe sitko pomiedzy uchem a driverem trzeba wyciac, za driver powinno sie wlozyc filc z castoramy, albo kawalek szmatki filcowej grubosci 2-3mm ktora mozna dostac w sklepie dal gospodyn domowych, nie wolno tylko przesadzac z modem i iloscia filcu bo zaczna grac za ostro

co do basu to bez wzmacniacza o duzej mocy proadowej nie da rady wiecej go wycisnac

Krzysiek 2 mial racje jezli chodzi o mocny wzmacniacz, bez niego nie da rady duzo z nich wycisnac

A jakie tds16 posiadasz- male czy duze?

jezeli duze to naprawde mozna z nich sporo wycisnac, a dzwiek cie oniesmieli przy dobrym wzmaku, jezeli tylko male to tak duzo nie da rady zrobic, ale pociesze cie ze jezli uda ci sie dostac tds5, albo yamahy od yh1 w gore (yh100 o yh1000 nie wspomne) to nigdy nie wrocisz do innych sluchawek.

Posiadam yh100 i yh1000, te ostatnie to najlepsze orthodynamiki jakie kiedykolwiek powstaly, szukaj yamah

bo zmodowane rozkochaja cie w swoim dzwieku, tds to tak jakby namiastka orthodynamikow, najlpesze sa yamahy,

rozpisywac sie nie bede , poporstu poluj na nie bo sa wielokrotnie lepsze od ruskich odpowiednikow

jakby co pytaj

pozdrawiam

witajcie

mam pytanie z kąd bieżecie te słuchawki prosiłem > Szwagiero< jakby coś się trafiło ale jak na razie nic miałem stare słuchawki polskie i muszę wymienić na gwałt na coś lepszego bo te co mam zdychają lubię szerokopasmowce i mam nadzieję że ortodynamiki to coś w tym guście proszę poratujcie

do intuosa.

Bardzo dziekuje za cenne wskazówki. Moje wkladki maja srednice 50mm i pochodza ze sluchawek Echo n16.

W zasadzie zainstalowalem je w nowych obudowach tak jak sugerujesz. Z zewnatrz niema sietka, tylko cienka siatka, a z tylu cienki plusz i gabka. W obudowach po sen. hd530 te wkladki ledwo sie zmiescily, wiec z tylu niema zadnej komory. Problemem jest niedobór niskiego basu i mysle ze poprawi to duza komora. Dalej nie wiem czy otwarta czy zamknieta, bede eksperymentowal.

Oto fotka mojego wszczepu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

orto- pierwszy człon wyrazów złożonych mający znaczenie: prosty, prawidłowy, poprawny, dobry, słuszny, np ortofonia, ortodoncja, ortotropizm . Podbicie niskich przy pomocy wszmacniacza przeczy definicji. Mnie do pracy są potrzebne słuchawki w pełni neutralne dotyczy to zresztą nie tylko słuchawek ale całej reszty [mikrofonu rejestratora nośnika ].

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Mam dwie pary Yamah HP-50 jedna pójdzie na przetworniki do mikrofonów druga poczeka w szufladzie na solidną obudowę

Oto moje orto TDS 5 w budzie Peltora na fotce widać otwory ponieważ Peltory jako dźwiękochłonne były słuchawkwmi zamkniętymi; wymagały też lakierowania -żółty był koszmarny

Ukryta Zawartość

post-9598-100003493 1200253374_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chlopaki jest tu jeden glad w waszych konstrukcjach, otoz , orthodynamii pracuja na zasadzie poruszania powietrza w malrzowienie do bebenka, przez robienie obudowy okalajacej powstaje przed samym uchem komora rezonansowa w ktorej dzwiek niestety ale robi sie "inny" czytraj nie wlasciwy, przypatrzcie sie jak wszysktkie formy produkujace sluchawki ortho robily poduszki na uszy...przylegaly one do ucha a nie do skory na okolo, a przylegaly one do ucha by idelanie poruszac powietrze w kanale usznym , tylko w ten soposob powstaje naturalne przekazanie zapisu drzwieku a potem jego nadanie do ucha, troche to skoplikowane ale nietakie glowy jak nasza to zrobily juz dawno temu

a kiedy driver przylega dzieki tej poduszce idelanie do kanalu ucha nie ma problemu z basem.

Z korwinem sie nie zgodze ze zbyt duzo basu to nie realistyczne... yh100 a wszczegolnosci yh1000 maja takiego kopa na basie ze majtki by ci spadly z wrazenia, widzialem ich wykres i niskie tony oddaja plasko od 20 do 2000k,

prawda jest taka ze idelanie plaskie charakterystyki kolumn i sluchawek czynia je wrazeniowo przebasowione

Ja sobie na wiercenie pozwolić nie mogę w moim przypadku obudowa musi być zamknięta i to w dodatku szczelnie. Porada praktyczna stereofonia XY lewy kanał mikrofon pojemnościowy AOI ECM-1090 w pozycji tele (superkardioida) skierowany na piewicę ili amsambl prawy kanał mikrofon wielkomembranowy z wkładki ortofonicznej + transformator skierowany do tyłu pod kątem 20-45 stopni charakterystyka dookólna . Słuchawki ortofoniczne i Start. Głos piosenkarki idealnie plastyczny z oddechem tła za plecami nagrywającego nawet pierdnięcie pełne zachwytu gdzieś na antresoli wyraźnie usłyszeć można.Można wypruć transformator z TONSIL-a MDO IX albo zastosować transformator mikrofonowy nakablowy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Moje Peltory są beżowe więc ich niczym nie opaprywałem

Tak,tak,tak, intuos

Pamiętam że oryginalne echo z malymi poduszkami graly lepiej na basie, ale poprzedni wlaściciel trzymal je chyba w chlewiku i to byla podstawowa potrzeba wymiany obudowy. Bas lubię ale w ilości wynikającej z natury instrumentu. Niezależnie od eksperymentów z w.w będę szukal ortodynamików yamachy. Już widzę (slyszę) że to nowa jakośc.

Będzie tak jak ze wstęgą i już nie wrócę do kopulek.

Pozdrawiam

np sa do kupienia jeden z wyzszych modeli hp-1

ale to chyba po wegiersku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wujek54

bardzo ladnie wpasowales drivery do nowej obudowy

teraz trzeba jeszcze jedna rzecz zrobic , bo obudowy 10x razy lepsze niz stare

musisz poszukac jakis sluchawek w chipermarkecie gdzie poduszki beda ze "skorki" aby nie materialowe, i zamien zamiast tych z hd530, i wtedy bedzie bomba, pamietaj tylko by to byly poduszki z otworem w srodku mniejszym, tak by nie okalaly ucha, a by sie do niego przyklejaly

poozdrawiam

ps,

ja juz na dynamiki nie moge spojrzec....

>intuos, 13 Sty 2008, 21:52

>np sa do kupienia jeden z wyzszych modeli hp-1

>

>ale to chyba po wegiersku?

>

>

Ukryta Zawartość

Tomek widzę, że nadal skutecznie przetrzepujesz net w poszukiwaniu ortho? :))

Ukryta Zawartość

Do Tomka^

Ciesz się ponieważ jeden z moich znajomych chce odebrać ode mnie swoje szmatki ja poproszę jego aby mi oddał moją lalkę TDS-16.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. realne chyba w przyszłym tygodniu - obecnie zajmuję się własnym zdrowiem

Krzysiek juz myslem ze cos sie stalo ze tak dlugo sie nie odzywasz :)

ale na szczescie member of ortho team is a life :))))

Co tam slychowac?

co do tych hp-1 na wegierskich stronach to przypadiem tak :P

Dzisiaj w Krakowie godzina 18.00 Piwniczka w średniej Szkole Muzycznej [ul Masztowa 6] odbędzie się coroczny przegląd z udziałem Wychowanic i Wychowanków Andrzeja Zaryckiego, mam szczery zamiar wypróbować następne TDS-y w nowej fanaberyjnej obudowie i nowe [35-letnie] mikrofony magnetofon jak zwykle CR-240 i porządna taśma chromowa SONY UX-ES90 i SONY UX90

Pozdrawiam

Zbyszek

PS w zapasie mam jeszcze HITACHI MAXELL XLII-S60 [ALLES ZUZAMEN 240 MINUT]

Byłem nagrałem przyniosłem UHER REPORT 4200 MONITOR obadany w warunkach bojowych nagrywa rewelacyjnie ale niestety żre baterie jak głupi, Przestrzegam przed Kontaktem PR znowu muszę rozbierać myć i suszyć CR-240 [modulowany pisk przy kręceniu potencjometrami od L i R i od siły głosu AOI elektretowe także zaniemówiły muszę roxebrać obydwa mikrofonu wymyć i wysuszyć.

Pozdrawiam

Zbyszek

Chyba ten cholerny kontakt był podstawową przyczyną choroby DAT-a

Witam wszystkich.

Zobaczyłem tytuł tematu i postanowiłem się odezwać, bo mam w domu od bardzo dawna pewne słuchawki z napisem wykonanym dyrylicą, zawsze byłem ciekawy cóż to za ustrojstwo, bo gra to do dziś naprawdę ładnie. I jakież było moje zdziwienie, kiedy do złudzenia podobne słuchawki ujrzałem otwierając ten link z kilku postow wyżej:

Ukryta Zawartość

Poniżej wklejam zrobione na prędce zdjęcia tych moich. Kto mi powie co to jest?

Ukryta Zawartość

Przepraszam, poszło bez zdjęć.

Ukryta Zawartość

post-17871-100003177 1200520319_thumb.jpg

post-17871-100003178 1200520319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Korwin

>Do Tomka^

>Ciesz się ponieważ jeden z moich znajomych chce odebrać ode mnie swoje szmatki ja poproszę jego aby

>mi oddał moją lalkę TDS-16.

TDS-16 produkcji Echo mamy po jednej parze ja i Tomek, co prawda moje są u Tomka, ale mam nadzieję, że już niedługo ich posłucham :) To co by Nas (a przynajmniej mnie) interesowało z ruskich to TDS-15 Amfitona i ewentualnie TDS-7, bo ja podczas moich nieudolnych prób "naprawy" (jedna słuchawka nie grała) poprzepalałem to i owo ;) Ma je teraz Tomek ale nie wiem, czy uda mu się je wskrzesić. Poza tym TDS-7 nadają się tylko żeby przełożyć z nich przetworniki do innej budy, bo nie wyobrażam sobie jak ktoś w ogóle mógłby je wkładać na głowę i na nich słuchać - bardziej niewygodnych słuchawek nie widziałem :)

Pozdrawiam,

Cudo absolutne ELEKTRONIKA TDS-5 stereo 2 x 70 Ohm made in CCCP słuchawki o fenomenalnym brzmieniu ortofoniczne lub jak kro woli ortodynamiczne. Wady wiotki pałąkm marne gąbki osłonięte ceratą półotwarte , ja używam wyłącznie zamkniętych. Rada obchodzić się jak z jajkiem kupic słuchawki z porządną obudową wywalić z nich przetworniki i wstawić te rosyjskie. Dźwięk z nich jest taki, że rzuca dosłownie człowieka na klęczki.

pozdrawiam

Zbyszek

Korwin to Yamaha SP1 wyprodukowane w Z.S.R.R.Musieli mieć całe zagłebie podrabiaczy.Widziałem już magnetofony philipsa ,akai,a wszystko oczywiście made in Z.S.R.R.

>rafal996, 16 Sty 2008, 22:51

Jak sam widzisz masz Elektronikę TDS-5 - jedne z najlepszych (niektórzy uważają, że najlepsze) kopie zachodnich słuchawek ortho zrobione przez naszych wschodnich sąsiadów. W czasach produkcji te słuchawki w ZSRR kosztowały tyle, co średnia krajowa pensja :) Ten model jest najprawdopodobniej wzorowany na Yamaha YH-1, chociaż w zasadzie na 99% YH-1 i HP-1 to jedno i to samo. TDS-5 pozwalają już zakochać się w dźwięku ortho, chociaż jest to dopiero przedsionek do produktów np. Yamahy takich jak HP1 (YH-1), YH-100 czy YH-1000. Tak jak Yamahy te TDS'y wymagają moda, wtedy pokazują na co je stać, no i jak każde ortho również wydajnego prądowo wzmaka - a z tym nie tak łatwo. Co do modowania to ten temat jest obcykany przez Tomka (Intuos).

Pozdrawiam,

Dziękuję serdecznie za odpowiedź i informacje.

Słuchawki te, kupione gdzies w połowie lat 80-tych już nawet nie wiem gdzie, używane były do słuchania muzyki ze szpulowca. Potem po latach jak idiota obciąłem wtyczkę, bo chciałem mieć małego jack'a, ale to był okres koszmarnych błędów, które na szczęście szybko naprawiłem. Słuchawki do dziś grają jak już mówiłem niezwykle ładnie i czysto, choć są dość ciche. Fani umca-umca ich nie pokochają, bo mają delikatny, subtelny bas (co mnie akurat cieszy), ale za to specyficzny, niezwykle naturalny sopran.

Jedyny problem - czasem zanika, czy też przycisza się dźwięk w lewym kanale. Nie jest to prawdopodobnie nic związanego z wtyczką czy kablem, bo poruszanie nimi nic nie daje. Pomaga tylko chwilowe ustawienie dużej siły głosu na wzmacniaczu, wtedy dźwięk wraca. Co może być tego przyczyną?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.